Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
14 Νοεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η απάντηση προς την Τουρκία
Από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας απάντησε ο πρωθυπουργός στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ· πάντα  με υστέρηση, συνήθως εκτός τόπου, δίδεται η απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας από την κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα είχαν δεχθεί και περιποιηθεί στην Αθήνα με εξαιρετικές τιμές τον ίδιο υπουργό, όταν την προηγουμένη ο πρωθυπουργός του είχε τονίσει ότι θα προσαρτήσει τα Κατεχόμενα, άν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η ασάφεια και η διστακτικότης είναι το χειρότερο πράγμα στη διπλωματία· εμείς δείχνουμε σαν να τα επιδιώκουμε αμφότερα. Για την Κύπρο μοναδική ελπίς η αρίστη επιτυχία της στις  διαπραγματεύσεις για την  ένταξη.
 
Αναγκαστική προσγείωση
Σε αναγκαστική προσγείωση υποχρεώνει τον πρωθυπουργό ο πρώην φίλος του βουλευτής Ελευσίνος κ. Θεοδ. Πάγκαλος· οι κατηγορίες του για κλειστό κύκλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος αποφασίζει και επιβάλλει την κυβερνητική πολιτική, οι επιθέσεις του για διαφθορά στο δημόσιο, με κύριο στόχο τον Γραμματέα του κόμματος, αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο πληθωρικός πολιτικός έχει το πλεονέκτημα της ρητορίας και είναι αρκετά ετυμόλογος, ώστε  να κερδίζει στη μικρή οθόνη· το επιχείρημά του ότι ο λαός τον έστειλε στη Βουλή για να νομοθετεί, να ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε πάρθιο βέλος για τον πρωθυπουργό. Πολλοί είναι οι μιμητές του και κυρίως όσοι από τους συναδέλφους του βλέπουν ότι έτσι κερδίζουν στους ψηφοφόρους τους και διασφαλίζουν την επανεκλογή τους· αυτοί πιστεύουν ότι οι εκλογές θα έρθουν σύντομα, πριν από τη λήξη της τετραετίας.
 
Τα οικονομικά μέτρα
Ο πιο δύσκολος τομέας της κυβερνητικής δραστηριότητος είναι ο οικονομικός· πλησιάζει μήνας μετά το συνέδριο και τον ανασχηματισμό και δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο, εκτός από την αμφιβόλου αποτλεσματικότητος συγχώνευση της Εθνικής με την ¶λφα Τράπεζα Πίστεως. Οι αλλαγές στο διεθνές οικονομικό σκηνικό μετά τη νέα αεροπορική τραγωδία της Νέας Υόρκης ανατρέπουν και πάλι όλα τα δεδομένα· ακόμη και οι λίγες χώρες που είχαν αναπροσαρμόσει την οικονομική τους πολιτική μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προχωρούν σε νέα αλλαγή της μετά την αεροπορική τραγωδία. Η ελληνική βρίσκεται ήδη δύο φάσεις πίσω· οι επιπτώσεις της νέας τραγωδίας στη διεθνή οικονομία δεν είναι δυνατόν να γίνουν από τώρα αντιληπτές, και πολύ περισσότερο από κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, οι οποίες ζουν στον κόσμο τους. Το κύριο πρόβλημα είναι άλλο· η ρευστότης της διεθνούς οικονομίας  θα συνεχισθεί, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις εξελίξεις.
 
Οι οικολόγοι
Παρά τα τόσα άλλα που συμβαίνουν στον κόσμο, οι Οικολόγοι στην Ευρώπη, στη Γερμανία, δεν περιορίζουν τις εκδηλώσεις τους· πρόσφατη διαμρτυρία τους,  εκτός από τις πολλές διαδηλώσεις κατά των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, ήταν και η παρεμπόδιση της μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων. Οι διαδηλωτές δέθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, από τις οποίες θα πέρναγε η εμπορική αμαξοστοιχία, και χρειάσθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας και η βίαιη μετακίνησή τους για να περάσει το τραίνο· το πρόβλημα με το οικολογικό κίνημα είναι η υστέρησή του ως προς τις άλλες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Παρ’ όλα αυτά αντέδρασε ιακνοποιητικά με αισθητή την παρουσία του.
 
  Η ονομασία των Σκοπίων
 

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου δεν πρέπει να ξεχνά ότι χρωστάει πολλά στην Ελλάδα· η στιγμή που τα επικαλείται αυτά είναι μάλλον άκαιρη. Τα Σκόπια δείχνουν ότι δεν έχουν και τόση μεγάλη ανάγκη της ελληνικής υποστηρίξεως πλέον, άν οι Αμερικανοί πάψουν να ενισχύουν τους Αλβανούς ενόπλους, τώρα που αποκαλύφθηκαν οι διασυνδέσεις τους με τους ¶ραβες φονταμενταλιστές· η άλλη ισορροπία διαμορφώνεται στη Βαλκανική ερήμην της χώρας μας, όπως είχε γίνει και με την προηγούμενη. Είναι αδύνατον να προβάλουμε τα εθνικά μας δικαιώματα, παίζοντας το ρόλο του κομπάρσου απέναντι στους Αμερικανούς.

 
Ετέραν ολιγαρχίαν

Οι μεταβολές στην ολιγαρχίαν γίνονται και όταν, περιορίζονται ακόμη περισσότερο τα άτομα στα οποία ανατίθεται η εξουσία, γράφει ο Αριστοτέλης, στην εξαίρετη μελέτη του ολιγαρχικού πολιτεύματος· όσο αισθάνεται η ολιγαρχία ότι χάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου, τόσο και αυξάνεται η δυσπιστία προς όλους και τόσο κλείνει ο κύκλος των εμπίστων προσώπων. Καταλύεται δε η ολιγαχία, όταν μέσα στην ολιγαρχία αναφύεται άλλη ολιγαρχία· «καταλύονται δε και όταν εν τη ολιγαρχία ετέραν ολιγαρχίαν εμποιώσιν». Αυτό γίνεται όταν ολίγοι στα πλαίσια του πολιτεύματος έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα βασικά αξιώματα, αλλά αυτοί οι ολίγοι δεν μετέχουν όλοι στις αρχές· «τούτο δ’ εστίν όταν του παντός πολιτεύματος ολίγου όντος των μεγίστων αρχών μη μετέχουσιν οι ολίγοι πάντες». Κάτι αντίστοιχο συνέβη στις χώρα μετά το συνέδριο και τον ανασχηματισμό της κυβερνήσεως· οι ολίγοι που μετείχαν στην εξουσία περιορίσθηκαν στους ελαχίστους γύρω από τον πρωθυπουργό.

 
Ο Πούτιν στην Αμερική
Η σύμπτωση της επισκέψεως του Ρώσσου προέδρου Βλαδιμήρου Πούτιν στην Ουάσιγκτον, την ημέρα της αεροπορικής τραγωδίας και της εισόδου της Βορείου Συμμαχίας στην Καμπούλ, ήταν κάτι το τυχαίο· έδωσε, όμως, άλλη διάσταση στις αμερικανορωσσικές σχέσεις. Ο πρόεδρος Τζωρζτ Μπους αισθάνθηκε ως χείρα βοηθείας την επίσκεψη, τη στιγμή ακριβώς που το γόητρό του επλήγη από την πτώση του αεροπλάνου στη Νέα Υόρκη· στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη της ρωσσικής βοηθείας για να ελέγξουν τη Βόρεια Συμμαχία και να επιβάλουν λύση αποδεκτή από όλους στο πρόβλημα της νέας κυβερνήσεως. Ουδέποτε η Μόσχα, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος προ δέκα ετών, βρισκόταν σε πιο ισχυρή διεθνή θέση· ο χειρισμός της καταστάσεως είναι αρκετά διακριτικός, γεγονός που δείχνει διπλωματική ωριμότητα. Αναμένει τα ανταλλάγματα από την Ουάσιγκτον, απέναντι στη βοήθεια που της προσφέρει· το διεθνές σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά.
 
Η επιστροφή στην ψύχωση
Το αεροπορικό δυστύχημα στη Νέα Υόρκη είχε ένα αποτέλεσμα: τη στιγμή ακριβώς που στην Αμερική και στη μεγαλούπολη ειχε αρχίσει η επιστροφή προς την ομαλή ζωή, το δυστύχημα επανέφερε την ψύχωση στο κοινό, όσο και άν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επειδή θεωρείται ο πλέον ήπιος και συνετός στην αμερικανική κυβέρνηση, έσπευσε να το χαρακτηρίσει δυστύχημα, επιθυμώντας να προλάβει την επέκταση της ψυχώσεως· το πρόβλημα, όμως, έγκειται στην κυβερνητική τακτική μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η επιμονή στην αρχή της μεσοδυτικής ηθικής  “dead or alive και η παρατεταμένη προπαγάνδα για την ασθένεια του άνθρακος φέρουν τώρα τα φρούτα τους· η δυσπιστία είναι δεδομένη και εκτεταμένη σε όλα τα στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας. Η αεροπορική τραγωδία αλλάζει τις συνθήκες στη διεθνή πολιτική, όταν συνδυασθεί με την κατάληψη της Καμπούλ από τα στρατεύματα της Βορείου Συμμαχίας· τα πάντα πλέον αναδιατάσσονται.
 
Η αεροπορική βιομηχανία
Το πρώτο θύμα της αεροπορικής τραγωδίας είναι η αεροπορική βιομηχανία, όπως το δήλωσε και ο πρόεδρος της American Airlines· οι προβλέψεις των ειδικών είναι ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών για την ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας στην προ της τραγωδίας κατάσταση και όχι στην προ των τρομοκρατικών επιθέσεων περίοδο. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες είδαν στο δίμηνο μείωση των εσόδων τους κατά 30% και οι απολύσεις προσωπικού ανήρχοντο σε 400.000· το πρόβλημα της αεροπορικής βιομηχανίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι τεράστιο και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία επίσης, όταν απασχολεί περίπου διακόσια εκατομμύρια πρόσωπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι νέες ματαιώσεις πτήσεων στην Αμερική ήταν πάρα πολλές, λόγω της απροθυμίας των επιβατών να πετάξουν· ο εσωτερικός τουρισμός πλήττεται ακόμη χειρότερα με αντίστοιχη υποχώρηση της καταναλώσεως, η οποία αποτελεί αποκλειστικά την ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας.
 
Η κατάληψη της Καμπούλ

Η κατάληψη από τη Βόρεια Συμμαχία της αφγανικής πρωτεύουσης, παρά τις προειδοποιήσεις από τους Αμερικανούς και τους Πακιστανούς για συγκράτηση, μάλλον περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση, αντί να εξυπηρετεί την επίλυσή της. Οι κύριοι παράγονες είναι: η Βόρειος Συμμαχία εκφράζει τις μειονότητες των Τατζίκων και Ουζμπέκων οι οποίες και επιδίδονται σε σφαγή των αντιπάλων τους· οι Ταλιμπάν δεν δείχνουν ότι ηττήθησαν, αλλά μάλλον ότι υποχωρούν στα ψηλά βουνά, οπότε παραμένουν ως απειλή· η κατάλυση του θρησκευτικού καθεστώτος διευκολύνει τη Βόρεια Συμμαχία, αλλά συναντά την αντίθεση των φυλών του Νότου και του Πακιστάν· η Ισλαμαμπάντ δύσκολα μπορεί να δεθχεί ως τετελεσμένα αυτά τα γεγονόταν χωρίς εσωτερικές εκρήξεις. Όλα αυτά τα προβλήματα ποιός μπορεί να τα αντιμετωπίσει; Το ερώτημα

 
Η νομισματική ρευστότης
Η νέα αεροπορική τραγωδία επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια και στις συναλλαγματικές αγορές· οι παρεμβάσεις των μεγάλων στη Γουώλ Στρητ απέτρεψαν την απότομη πτώση στα δεσπόζοντα χρηματιστήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα διαρκέσει αρκετά. Η αβεβαιότης είναι το κύριο χαρακτηριστικό και η απουσία σαφούς οικονομικής προοπτικής, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, επικαλύπτει τις αγορές· η κρίση της ιαπωνικής οικονομίας επισκιάζει ολόκληρη την Ασία, ενώ η ύφεση στην αμερικανική καθορίζει την πορεία της παγκοσμίου οικονομίας. Η ευρωζώνη μπορεί να αποτελεί όαση ηρεμίας, από την πλευρά της παρουσίας του ευρώ και της ενιαίας αγοράς των 300 εκατομμυρίων, αλλά αυτό αποτελεί μέτρο προστασίας των Δώδεκα χωρών μελών και όχι σαφή προοπτική οικονομικής πορείας.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr