Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
15 Νοεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η νέα πολιτική πρακτική
Η στάση των βουλευτών στην κρίσιμη ψηφοφορία επί της αρχής στο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς επιβεβαιώνει  τις νέες αναζητήσεις στην πολιτική μας ζωή· όσοι παραμένουν προσκολλημένοι στις παραδιακές απόψεις, δεξιάς και αριστεράς ως προπαγάνδα, και αγνοούν τη νέα πολιτική πρακτική που χαράσσεται με την επανάσταση της πληροφορικής και των διαδικτύων, όπως και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προτίμησαν να εξυπηρετήσουν την κυβέρνηση και τους ημετέρους της. Παράδειγμα οι βουλευτές των τέως «Φιλελευθέρων», αρκετοί από την αξιωματική ανιτπολίτευση και τα άλλα κόμματα· οι ημέτεροι έχουν εγκλωβίσει την πολιτική μας ζωή στα διαπλεκόμενα και αντλούσαν οφέλη από τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών, όπως από τα ευάερα και ευήλια έργα. Μετά τις απώλειές τους με τα μετοχοδάνεια ελπίζουν στους αιγιαλούς.
 
Η επιδίωξη της ανοχής
Η επίσκεψη του προέδρου της ¶λφα Τραπέζης Πίστεως κ. Ιωάν. Κωστόπουλου στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή είχε ως μοναδικό της αίτημα την ανοχή της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ως προς τη «συγχώνευση» της τράπεζάς του, επισήμως, ή την απορρόφησή της, κατά τον πρωθυπουργό, από την Εθνική Τράπεζα· όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προσφέρει την ανοχή του, αλλά και ότι δεν πρόκειται να ασκήσει σκληρή πολιτική κατά της κυβερνητικής αυτής αποφάσεως. Η κριτική του κόμματός του θα κλιμακώνεται ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις· οι δύο τράπεζες είναι δύσκολο πολύ να αλλάξουν απόφαση, και ο μόνος δρόμος που έχουν είναι η συγχώνευση, δηλαδή η μεγαλύτερη κρατικοποίηση στην ελληνική ιστορία. Τα κύρια  προβλήματα, όμως, δεν εστιάζονται στην κρατικοποίηση ή στη συγχώνευση, αλλά στα εγγενή ζητήματα που απορρέουν από τα μετοχοδάνεια.
 
Η καταπάτηση των ακτών
Ως αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση θεωρείται η στάση δεκάδων βουλευτών της πλειοψηφίας στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς· στην ονομαστική ψηφοφορία περίπου δεκαπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απουσίασαν συνειδητά, ενώ τέσσερες από αυτούς δήλωσαν παρών, οι κ. Παπαθεμελής, Κρητικός, Σπυριούνης και Καψής, και ο κ. Πάγκαλος το χαρακτήρισε «Αττίλα» για τις ελληνικές ακτές. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά, «χάρις» στην καθυστέρηση της κινητοποιήσεως της αντιπολιτεύσεως, αλλά η πολιτική ήττα παραμένει, ένα μήνα μόνο μετά τον ανασχηματισμό· από ουσιαστικής πλευράς, το νομοσχέδιο είναι σαφέστατα αντισυνταγματικό και οπωσδήποτε θα ακυρωθούν οι διοικητικές του πράξεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκείνο που επιδιώκεται είναι η εξυπηρέτηση των ημετέρων εργολάβων, των οποίων η αξία των εκτάσεων θα σημειώσουν αστρονομική άνοδο· ο πληθωρικός πρώην υπουργός έχει δίκαιο, ούτε οι ξένοι κατακτητές δεν προέβαιναν σε παρομοία ωμή δήωση του εθνικού μας πλούτου.
 
Η τρομοκρατία
Σχετικά με την τρομοκρατία ακούγονται και γράφονται παράξενα πράγματα τις τελευταίες μέρες· πολιτικοί, θύματα της τρομοκρατίας, οι οποίοι επιβίωσαν, περιγράφοντας τις συνθήκες της αποπείρας εναντίον τους, αφήνουν σαφείς αιχμές για ανάμιξη κρατικών παραγόντων, δηλαδή επιβεβαιώνουν τον πρώην Αμερικανό πρεσβευτή. Πολλαπλός πράκτωρ, ο οποίος είχε λάμψει το 1985 με την αποκάλυψη της δράσεως του -και όταν η τότε κυβέρνηση τον δικαιολογούσε ότι έβγαζε το ψωμί του με τις εκδουλεύσεις του σε πολλές μυστικές υπηρεσίες-, καταθέτει ότι επήλθε συμφωνία σε υψηλό επίπεδο για την «αποστρατεία» του ΕΛΑ· κάποιοι ακόμη υψηλότερα κινούν τα νήματα της τρομοκρατίας, και ίσως θέλουν να ρίξουν λίγο φορτίο στη θάλασσα, από αυτό που τους περισσεύει.
 
  Αγροτικές διαδηλώσεις
 

Οι κάτοικοι της υπαίθρου, από τη φύσή τους, είναι οι πιο αδρανείς στις πολιτικές κινητοποιήσεις· τέσσερα χρόνια έχουμε να δούμε μαζικές διαδηλώσεις αγροτών, όπως η χθεσινή στην Καρδίτσα. Τα προβλήματά τους, όμως, είναι πολλά και δυσεπίλυτα πλέον· από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από είκοσι χρόνια, κανένα μέτρο αναδιαρθρώσεως της ελληνικής γεωργίας δεν έχει ληφθεί, ενώ και τα σχετικά κονδύλια έχουν κατασπαταληθεί σε κομματικούς ημετέρους. Η διαδήλωση ήταν επιτυχής και  προδιέγραψε την τύχη των επομένων που θα ακολουθήσουν· αυτό είναι που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιχειρεί την  πόλωση και το διχασμό, ώστε να αποτρέψει τη μαζική κάθοδο των αγροτών στους δρόμους. ¶λλη λύση δεν έχει.

 
¶ρχοντι μεσιδίω

Σε περιόδους ειρήνης, στην ολιγαρχία, γράφει ο Αριστοτέλης για να θυμόμαστε τον φιλόσοφο, όταν μεταξύ τους οι κυρίαρχοι δεν συμφωνούν ως προς τη διανομή της εξουσίας καταφεύγουν σε άλλα μέτρα· έχουν σκοπό να αποφύγουν τη σύγκρουση, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να εξεγερθεί ο λαός και να τα χάσουν όλα. Στην περίοδο της ειρήνης επειδή είναι έντονη η μεταξύ τους δυσπιστία, αναθέτουν τη φρουρά σε μισθοφόρους και σε άρχοντα κοινής εμπιστοσύνης· «εν δε τη ειρήνη δια την απιστίαν την προς αλλήλους εγχειρίζουσι την φυλακήν στρατιώταις και άρχοντι μεσιδίω». Αυτός πολλές φορές ασκεί την εξουσία για τον εαυτό του· «ός ενίοτε γίνεται κύριος αμφοτέρων». Κάτι τέτοιο συνέβη στη Λάρισα, κατά τη σύγκρουση των διαφόρων κλάδων της οικογενείας Αλευάδων, οπότε επέλεξαν ως μεσίδιον τον Σίμον ο οποίος σφετερίστηκε την εξουσία· ο μεσίδιος λείπει στις μέρες μας με τη σύγκρουση των διαπλεκομένων.

 
Οι δικαιολογίες
Μετά από πολλές έρευνες και συσκέψεις, οι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία στα απογειωνόμενα αεροπλάνα που με τις ηλεκτρονικές εκπομπές προκάλεσαν δύο εκρήξεις, με αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου και την πτώση του αεροπλάνου· η αντίκρουση των επιχειρημάτων αυτών αφορά τους ειδικούς. Εκείνο που μετράει είναι, η εμφανής προσπάθεια των Αμερικανών να περιορίσουν τις ψυχολογικές προεκτάσεις του συμβάντος· η υποψία ότι πρόκειται για τρομοκρατικό κτύπημα έχει διεισδύσει βαθειά στην κοινή γνώμη και είναι πολύ δύσκολο στην κυβέρνηση να την αποβάλει. Οι παρεμβάσεις στη Γουώλ Στρητ και η προσπάθεια αποκαταστάσεως στην οικονομία κλίματος εμπιστοσύνης αποδίδουν δύσκολα πολύ· οι αιτίες είναι δύο: βραχυχρονίως, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι σπασμωδικές κινήσεις της Ουάσιγκτον· μακροχρονίως, η μονοσήμαντη προσέγγιση της παγκοσμιοποιήσεως ως εργαλείου της αμερικανικής κυριαρχίας. Ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην και απαιτεί άλλη πολιτική και άλλη νοοτροπία.
 
Οι απεργοί πείνας
Η τουρκική αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια των συγγενών των φυλακισμένων οι οποίοι έκαναν απεργία πείνας και τους συνέλαβε· οι νεκροί απεργοί πείνας έχουν φθάσει τους 40 στην Τουρκία, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα το οποίο οδηγεί στα λευκά κελλιά. Στη γειτονική χώρα ο αυταρχισμός ήταν πάντοτε συστατικό της στοιχείο, παρά την επικάλυψη της υποτιθεμένης δημοκρατίας· ο στρατός παραμένει ο εγγυητής του κράτους και της κρατικής συνειδήσεως, η οποία και συγχρωτίζει τις διάφορες εθνότητες που κατοικούν στη Μικρά Ασία. Η κατάληψη της Καμπούλ από τη Βόρειο Συμμαχία και η ανεπιφύλακτος υποστήριξη από την κυβέρνηση Ετσεβίτ των Αμερικνών έχουν τις επιπτώσεις τους στις μεγάλες ισλαμικές μάζες της Τουρκίας· τα προληπτικά μέτρα στο εσωτερικό εντείνονται από την κυβέρνηση. Οι επόμενες εβδομάδες είναι οι κρίσιμες, καθώς είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσουν οι φανατικοί Ισλαμιστες σε ολοκληρο τον κόσμο.
 
Η ρωσσική παρέμβαση
Η επίσκεψη του Ρώσσου προέδρου Βλαδιμήρου Πούτιν στην Ουάσιγκτον, οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του και η φιλοξενία του στο ράντσο του Τζωρτζ Μπους στο Τέξας, αποτελούν νέα δεδομένα στη διεθνή σκηνή· στην αναζήτηση συμμάχων η Αμερική προσέφυγε στους αιωνίους αντιπάλους της, τη Μόσχα και το Πεκίνο, για να επιτύχει στον πόλεμό της κατά της τρομοκρατίας. Της αναγνώρισε, της Ρωσσίας πρώτα, ρόλο ισοτίμου εταίρου στην διεθνή πολιτική και την άφησε εν λευκώ να χειριστεί το πρόβλημα των Τσετσένων, της εσωτερικής της τρομοκρατίας, τους οποίους η ΣΙΑ είχε εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει· όσο για τα διμερή παραμερίζεται μάλλον, ή αλλάζει ριζικώς, το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδος, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάκαμψη της χειμαζομένης αμερικανικής οικονομίας. Ουδέποτε μεταπολεμικά Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε σε πιο αδύναμη θέση, ώστε να επιζητεί τη βοήθεια της αναδυομένης Ρωσσίας.
 
Στρατιωτική νίκη

Η κατάληψη της Καμπούλ από τη Βόρειο Συμμαχία αποτελεί ουσιαστική στρατιωτική νίκη των Αμερικανών, από τη στιγμή που επετεύχθη χωρίς κάν την αποστολή χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων· αλλά η κατάληψη έγινε, παρά τη ρητή προειδοποίηση του προέδρου Τζωρτζ Μπους και αυτό αποτελεί την πρώτη αρνητική πτυχή της επιτυχίας. Η κατάληψη δεν έγινε από οργανωμένες δυνάμεις, αλλά από τις ένοπλες ομάδες των φυλάρχων της χώρας οι οποίοι και κατέλαβαν ο καθένας από μία συνοικία για λογαριασμό του· ο φόβος για επανάληψη των προηγουμένων γεγονότων, όπως το 1996 με την είσοδο των Ταλιμπάν έντονος. Η άλλη πτυχή είναι η τύχη των Ταλιμπάν· εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αμαχητί. Οι οργανωμένες δυνάμεις τους τί απέγιναν; Το κύριο ζήτημα.

 
Πολιτική ήττα
Η κατάληψη της Καμπούλ αποτελεί, από στρατιωτικής πλευράς ήττα των Αμερικανών· το χάος κυριαρχεί πλέον, η σφαγή δεν είναι εύκολο να ανακοπεί. ΟΗΕ, Γαλλία, Πακιστάν, ζητούν την αποστρατικοποίηση τουλάχιστον της Καμπούλ και το σχηματισμό οικουμενικής κυβερνήσεως, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φυλών· αυτό σημαίνει έλεγχο των ενόπλων ομάδων της Βορείου Συμμαχίας, αλλά και αποδυνάμωση των Ταλιμπάν ή εκδίωξή τους από τα ψηλά βουνά. Οι φυλές τους αποτελούν το 40% του αφγανικού πληθυσμού, ενώ οι της Βορείου Συμμαχίας πολύ μικρότερο ποσοστό· οι ηττημένοι είναι το Πακιστάν και οι μετριοπαθείς Ισλαμιστές οι οποίοι στήριξαν τους Αμερικανούς στην εκστρατεία τους. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, όπως και οι φονταμενταλιστές στις άλλες χώρες.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr