Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
26 Νοεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η αριστερά ως όργανο προπαγάνδας
Το τελευταίο δίμηνο, πολύ περισσότερο από τον προηγούμενο καιρό, η κυβερνητική προπαγάνδα πάσχει στη σοσιαλιστική της παρουσία· εμφανίσθηκε απολύτως ταυτισμένη με την αμερικανική πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Το χειρότερο δεν είναι η διπλωματική πτυχή, όπου μαζί με τη Βρεταννία και την Ιταλία, δεν τήρησαν κανένα πρόσχημα· το χειρότερο είναι η οικονομική, όπου είμαστε η μόνη χώρα της οποίας το λαό δεν τον προετοιμάζει η κυβέρνηση για την επελθούσα οικονομική κρίση. Ο Βρεταννός πρωθυπουργός, με έμφαση προχθές ως προς την ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη, οι Αμερικανοί επίσημοι, εμμέσως μεν πλην σαφώς, προειδοποιούν για τις μακροχρόνιες συνέπειες της οικονομικής κρίσεως· στην Ελλάδα, κυβέρνηση και μέσα μαζικής επικοινωνίας παρουσιάζουν εικόνα ευημερίας και αριστεράς μεγαλοπρεπείας.
 
Το προεκλογικό κλίμα
Οι προειδοποιήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς την κυβέρνηση, «να αποφύγει τις εκλογικές μεθοδεύσεις», ήρθε σε κατάλληλη στιγμή· στις προηγούμενες εκλογές, με τις ελληνοποιήσεις παρεκάμφθη η άσκηση του ελέγχου από το Δικαστήριο, διότι ο νόμος δεν προβλέπει έλεγχο στον τρόπο συντάξεως των εκλογικών καταλόγων. Στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία οι ανταρσίες πυκνώνουν και πληθύνονται οι πιστοί τους· παρά τις επίσημες δηλώσεις, όλα πείθουν ότι είναι δύσκολη πολύ η πορεία της κυβερνήσεως μετά την αποτυχία του πειράματος του συνεδρίου και του ανασχηματισμού. Η άμβλυνση των  εσωτερικών προβλημάτων, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις, επί δίμηνο δεν σημαίνει ότι έχει δώσει επί μακρό παράταση ζωής· το αντίθετο μάλιστα. Στα οικονομικά και άλλα προβλήματα προστίθενται και οι διεργασίες μεταξύ των πολιτικών των διαφορετικών κομμάτων· η πολιτική δυναμική έχει αλλάξει ριζικά, ενώ οι αναζητήσεις άλλων πολιτικών εκφράσεων είναι πηγαίες. Η κυβέρνηση τις αγνοεί.
 
Η λογοδοσία στη Βουλή
Η υπόθεση της αναμίξεως μέσω της ΔΕΚΑ, κορυφαίων υπουργών στο Χρηματιστήριο προεκλογικά είναι αποδεδειγμένη· η κυβέρνηση, δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά ότι, με την κατάθεση στη Βουλή της προτάσεως  της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, απειλείται η ανοδική πορεία των μετοχών. Δηλαδή, η παροδική πορεία του δείκτου του Χρηματιστηρίου κρίνει και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η άσκηση του κοινοβουλευτικού, και περισσότερο του δικαστικού ελέγχου, «το μετέχειν κρίσεως και αρχής», παρακάμπτεται για λόγους ομαλής πορείας του δείκτου· καλυτέρα απόδειξη ενοχής δεν είναι εύκολο να υπάρξει. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας· όσο για το επιχείρημα ότι μπορεί να απορριφθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν πείθει επίσης. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχει παραμείνει ο ίδιος, ο χουντικός· κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν εδέχθη η κυβέρνηση τον εκδημοκρατισμό του.
 
Συγχωνεύσεις πραγματικές
Οι μεγαλύτερες χαλυβουργίες Γαλλίας, Ιταλίας και Λουξεμβούργου ενώθηκαν σε μία γιγαντιαία επιχείρηση, η οποία θα παράγει 45 εκατ. τόννους άνθρακος και θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο· η χαλυβουργία, σύμβολο άλλοτε της βιομηχανικής αναπτύξεως, μεταφέρεται σταδιακά προς τον υπανάπτυκτο κόσμο. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) κάνει αποφασιστικό βήμα για την ανταγωνιστικότητά της και σε παραδοσιακούς κλάδους· δείχνει το πόσο κατάλληλα και προσεκτικά προετοιμάζεται για την  εποχή της επισήμου καθιερώσεως του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος. Τα περισσότερα θα κριθούν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας, στην παραγωγή λογισμικού· η συγχώνευση των χαλυβουργίων επιτρέπει την ανάπτυξη ανταγωνιστικού λογισμικού και στους κλάδους της παλαιάς τεχνολογίας.
 
  Οι δημοτικές εκλογές
 

Όπως συνέβη το 1998, που η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει  από ένα χρόνο πριν να στρέψει την προσοχή του λαού προς τις δημοτικές εκλογές για να μην ασχολείται με τα άλλα προβλήματα, έτσι και τώρα· ελάχιστη είναι η ενασχόληση με τα άλλα προβλήματα, τα οικονομικά, την κρίση στον τουρισμό και στους κλάδους των υπηρεσιών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και συστηματική με τις δημοτικές εκλογές. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εποχές είναι ουσιαστική· τέσσερα χρόνια πριν η διεθνής οικονομία ευρίσκετο σε άνθηση, ενώ η ελληνική βάδιζε προς την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα είναι απαραίτητη, όσο οδυνηρή κι άν είναι.

 
Θηραμένης, ο κόθορνος

Ο Θηραμένης, ο κόθορνος,  ήταν μέτριος και ανίκανος πολιτικός του πέμπτου αιώνος, ο οποίος είχε πάει με όλες τις καταστάσεις, όπως στις μέρες μας και με το σοσιαλισμό και με το αμερικανικό φιλελευθερισμό· ήταν ολιγαρχικός, πρωτοστατήσας στην επιβολή της ολιγαρχίας των τετρακοσίων το 411 π.Χ., αλλά μεταπήδησε στους δημοκρατικούς πριν από την κατάρρευσή της. Ο κόθορνος ήταν είδος υψηλού υποδήματος το οποίο ταίριαζε και στα δύο πόδια· όποιος άλλαζε συνέχεια πολιτικές θέσεις, όπως ο Θηραμένης, απεκαλείτο κόθορνος, και εξ αυτού προήλθε και η παροιμία, «ευμεταβολώτερος κοθόρνου». Το ενδιαφέρον του για την πόλη ήταν ελάχιστο και μόνο η προσωπική του πολιτική επιβίωση τον ενδιέφερε· είχε διαταχθεί από τους δέκα στρατηγούς να περισυλλέξει τους ναυαγούς μετά την νίκη παρά τας Αργινούσας, αλλά όχι μόνο δεν το έπραξε αυτό, παρά και πρωτοστάτησε στην εναντίον των κατηγορία και καταδίκη το 406.

 
Το πρόβλημα τρομοκρατία
Η δημοσίευση των εκθέσεων για τη δράση της τρομοκρατίας στη χώρα μας ήρθαν στην κατάλληλη στιγμή· ο πρώην  Αμερικανός πρεσβευτής μίλησε για κατάσταση προσώπων που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι ο διπλωμάτης είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τα μυστικά και μετά την αποχώρηση  από το διπλωματικό σώμα, διαφορετικά αντιμετωπίζει το δικαστήριο· ο διπλωμάτης ενήργησε, άρα κατόπιν εντολής ή τουλάχιστον αδείας του Στέητ Ντηπάτεμντ. ¶λλωστε και ο σημερινός πρεσβευτής δεν τον αποδοκίμασε· σε προσωπικό επίπεδο τα ίδια λένε και σήμερα οι Αμερικανοί διπλωμάτες. Σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένοι οι Αμερικανοί να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα, είναι το θέμα· θα το διατηρήσουν στην επικαιρότητα, ώστε να επιτυγχάνουν παραχωρήσεις από την Αθήνα; Ή θα προχωρήσουν σε πιο ισχυρές πιέσεις, για την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος; Αφού είναι άριστη η συνεργασία των δύο χωρών, τότε ευθύνονται αμφότερες για την αναποτελεσματικότητα.
 
Τραγική ιστορία λαθών
Ο Βρεταννός πρωθυπουργός Τόννυ Μπλαιρ, αφού κέρδισε τις τελευταίες εκλογές με την αντευρωπαϊκή στάση του και κυρίως με εκείνη κατά της ευρωζώνης και αφού πρωτοστάτησε με τους Αμερικανούς στους βομβαρδισμούς κατά του Αφγανιστάν, αναγνώρισε το λάθος της πολιτικής του· χαρακτήρισε «τραγική ιστορία λαθών» τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλλαγή αυτή σημειώνεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μανχάτταν και μετά το σοβαρό πλήγμα που υπέστη η Γουώλ Στρητ· το κύριο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Συνέπεσαν τα γεγονότα αυτά, ενώ το ευρώ καθιερώνεται και επισήμως ως διεθνές νόμισμα των Δώδεκα της ΕΕ, με την απουσία της Βρεταννίας, Σουηδίας και Δανίας· το διεθνές οικονομικό κέντρο δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει η Γουώλ Στρητ, ενώ το ευρώ αναδύεται ως το κύριο διεθνές νόμισμα. Τα δύο επόμενα χρόνια είναι τα κρίσιμα για το ευρώ, χωρίς τη στερλίνα.
 
Η διεθνής τάξη
Η εκτέλεση του ηγέτου της παλαιστινιακής οργανώσεως Χαμάς από ισραηλινό άρμα, και άλλων οκτώ περίπου Αράβων, ερμηνεύθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση ως απόδοση δικαιοσύνης, επειδή θεωρείται ως ο εγκέφαλος εκρήξεων αυτοκτονίας με πολλούς Εβραίους νεκρούς· δηλαδή, το Ισραήλ, με το στρατό του εκτελεί όσους χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες, χωρίς όμως την προηγούμενη καταδίκη τους από διεθνώς αναγνωρισμένο δικαστήριο. Το ολοκαύτωμα αιτιολογήθηκε από διεθνή έννομη τάξη και όχι από το δικαίωμα της αυτοδικίας ενός αρτίως οργανωμένου στρατού, εναντίον αμάχων και μικρών παιδιών· ο στόχος σαφής: η πρόκληση  νέας εντάσεως με στόχο την υπονόμευση της αμερικανικής πολιτικής αναγνωρίσεως ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους· η σύλληψη της πολιτικής είναι αδύνατο να έχει γίνει μόνο στο Ισραήλ. Μάλλον από την Ουάσιγκτον καθοδηγείται η πολιτική και από τα κέντρα που πιέζουν για βομβαρδισμούς και σε άλλες χώρες, Ιράκ, Ιράν· διαταράσσεται πολύ επικίνδυνα η διεθνής τάξη.
 
Η τηλεοπτική προβολή

Το νέο κόμμα του δημάρχου Αθηναίων ιδρύθηκε και επισήμως στη Θεσσαλονίκη, με την επίσημη υπογραφή της διακηρύξεώς του· ούτε συζήτηση έγινε, ούτε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, εκτός από την ομιλία του ιδρυτού του και εκδήλωση σε μικρό νυκτερινό κέντρο. Η προβολή από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ήταν κοινή και ομοιόμορφη, σε μεγάλο βαθμό· είναι εμφανής η προσπάθεια ενισχύσεως του νέου κόμματος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Ο απλός λαός έχει αντιληφθεί πλήρως το παιχνίδι· ακόμη και οι περίφημες σφυγμομετρήσεις, με τις ερωτήσεις τους και την αξιολογήση των απαντήσεων, δείχνουν την καθοδική πορεία του νέου κόμματος· από το διψήφιο αριθμό έχει περιορισθεί σε μονοψήφιο και γύρω από τα όρια της εκλογικής επιβιώσεως. Είναι ζήτημα, άν εισέλθει στη Βουλή στις προσεχείς εκλογές.

 
Η πτώση της Κοντούζ
Το πρόβλημα του πολέμου στο Αφγανιστάν, με την πτώση της Κοντούζ στο Βορρά, σημαίνει τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων από τη Βόρειο Συμμαχία· ο έλεγχος όμως της τρομοκρατίας και η εξάλλειψη των αιτίων που την προκαλούν βρίσκονται πολύ μακρυά. Η διάσκεψη της Βόννης που αρχίζει σήμερα, με την  εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων της χώρας, κάθε άλλο παρά δείχνει την   εξεύρεση λύσεως στο ζήτημα του σχηματισμού κυβερνήσεως με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων. Τα προβλήματα που απομένουν είναι δύο: στο εσωτερικό, το πώς θα ασκηθεί ο έλεγχος ολοκλήρου του Αφγανιστάν και κυρίως των ψηλών βουνών, όταν είναι γνωστή η ιστορία και η γεωγραφία της χώρας· στο εξωτερικό, το ποιές θα είναι οι αντιδράσεις στις άλλες ισλαμικές χώρες.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr