Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
27 Νοεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η γλώσσα της αληθείας στην οικονομία
Η διεθνής κρίση οξύνεται· κανένας υπεύθυνος αναλυτής δεν κάνει προβλέψεις ως προς την πορεία της. Το μόνο που ζητούν όλες οι κυβερνήσεις είναι την προσεκτική προσέγγιση του προβλήματος και την προετοιμασία του λαού τους για το χειρότερο· ακόμη και ο Βρεταννός πρωθυπουργός εγκατέλειψε την υπεροψία του και ομολόγησε το «τραγικό λάθος» της απομακρύνσεως από την ευρωζώνη. Οι μόνοι που παραμένουν στην αδιάφορη στάση τους είναι ο πρωθυπουργός μας και οι οικονομικοί υπουργοί· σαν να αφορά άλλη χώρα, σαν να μην απειλείται η διαβίωση του ελληνικού λαού. Τα επιχειρήματα για τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρμόζουν μόνο σε αφελείς· η κρίση είναι πολύ πιο σοβαρή, ώστε να αντισταθμίζεται με αυτά τα κοινοτικά κονδύλια.
 
Πόλωση και αντιδράσεις
Οι πιο σκληρές αντιδράσεις κατά της τακτικής της πολώσεως και της τεχνητής οξύτητος προέρχονται από το εσωτερικό της κυβερνήσεως, παρά από την αντιπολίτευση· η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι μόνο να ωφεληθεί έχει από την τακτική αυτή, καθώς δεν πείθει καθόλου πλέον, αφού έχει γίνει γνωστό ότι γίνεται για προσωπικούς λόγους του επικυριάρχου του κόμματος, για τα όσα «οφείλει» ως λογοδοσία από τα μεγάλα έργα· τα άλλα κόμματα της αριστεράς είναι πεπεισμένα ότι δεν έχουν άλλο να χάσουν  σε ψήφους από διαρροή προς το ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο να κερδίσουν  από όσους έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια επί εικοσαετία. Τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν ευθύνονται για «οφειλές», ούτε επιθυμούν συμβιβασμό με τον πρώην πρωθυπουργό· βλέπουν καθαρά ότι αυτοί θα είναι οι χαμένοι της υποθέσεως. Φοβούνται ότι μαζί με τα ξηρά θα καούν και τα χλωρά.
 
Προϋπολογισμός και έσοδα
Αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού· οι κοινοβουλευτικοί εισηγητές των κομμάτων, και οι άλλοι βουλευτές έχουν παραλάβει το κείμενο και το μελετούν. «Τί ‘χεις Γιάννη, τί ‘χα πάντα», λέει η λαϊκή παροιμία· επί πέντε χρόνια τώρα, εξωραϊζουμε τα πράγματα για να ενταχθούμε στην ΟΝΕ, και αφού ενταχθήκαμε συνεχίζουμε την ίδια τακτική, για να ξεγελάμε τον ελληνικό λαό. Δεν είναι προϋπολογισμός αυτό που έχει κατατεθεί στη Βουλή· είναι συρραφή αριθμών και υπολογισμών, ώστε να δείχνουμε ότι έχουμε προβλέψει κάπως τα έσοδα και τις δαπάνες του ελληνικού κράτους. Η στάση του υπερόπτου, πρώην  υπουργού Εθνικής Οικονομίας και νυν Εθνικής Αμύνης, είναι χαρακτηριστική· αφού τύποις δεν έχει την ευθύνη του προϋπολογισμού, ασκεί κριτική στα κονδύλια του, σαν να μην έχει κάνει αυτός την προετοιμασία. Οι ποντικοί, όταν διαισθάνονται ότι το ακολουθεί ναυάγιο, εγκαταλείπουν το σκάφος.
 
Η κλωνοποίηση κυττάρου
Αμερικανική εταιρεία προχώρησε στην κλωνοποίηση κυττάρου για ιατρικούς και μόνο σκοπούς, όπως διευκρίνισε· η υποδοχή της μεγάλης αυτής επιστημονικής επιτυχίας έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα. Οπωσδήποτε θα βοηθήσει στην καταπολέμηση πολλών ανιάτων ασθενειών, καρκίνου, λευχαιμίας, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί και για την κλωνοποίηση ανθρώπου· οι μεγάλες βιομηχανίες και τα μεγάλα κράτη, έχουν αποδείξει ότι αδυνατούν να διαφυλάξουν τα μυστικά τους. Παράδειγμα οι τρομοκρατικές επιθέσεις, με αεροπλάνα, βακίλλους άνθρακος και πολλών άλλων βιολογικών όπλων· ο βιομηχανικός άνθρωπος είναι περισσότερο επιρρεπής προς την κατάχρηση και την απάτη, παρά προς τη συνέπεια και τη σύνεση.  Είναι όν θρασύδειλο και ύπουλο στις αντιδράσεις του.
 
  Η βουλγαρική πολιτική
 

Όπως συνέβη το 1998, που η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει  από ένα χρόνο πριν να στρέψει την προσοχή του λαού προς τις δημοτικές εκλογές για να μην ασχολείται με τα άλλα προβλήματα, έτσι και τώρα· ελάχιστη είναι η ενασχόληση με τα άλλα προβλήματα, τα οικονομικά, την κρίση στον τουρισμό και στους κλάδους των υπηρεσιών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και συστηματική με τις δημοτικές εκλογές. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εποχές είναι ουσιαστική· τέσσερα χρόνια πριν η διεθνής οικονομία ευρίσκετο σε άνθηση, ενώ η ελληνική βάδιζε προς την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα είναι απαραίτητη, όσο οδυνηρή κι άν είναι.

 
Ανδρών ξυνετών

Η επιβολή της ολιγαρχίας των τετρακοσίων, το 411 π.Χ., έγινε στην πιο κρίσιμη φάση του Πελοποννησιακού πολέμου· δύο χρόνια πριν, οι Αθηναίοι είχαν ηττηθεί κατά κράτος στις Συρακούσες, όπου είχαν χάσει το ένα τέταρτο των πολιτών τους και ολόκληρο σχεδόν το στόλο τους. Ακολούθησε η αποστασία όλων σχεδόν των πόλεων της Μ ικράς Ασίας και των νήσων από την αθηναϊκή ηγεμονία, με εξαίρεση τη Σάμο· τότε οι πιο σεβαστοί και συνετοί πολίτες συνωμότησαν για την επιβολή της ολιγαρχίας και το συμβιβασμό με τη Σπάρτη. Και δεν είναι παράδοξο, το πώς το τόσο δύσκολο αυτό εγχείρημα επέτυχε, επειδή επιχειρήθηκε από άνδρες πολλούς και συνετούς· «ώστ’ απ’ ανδρών πολλών και ξυνετών πραχθέν το έργον ουκ απεικότως καίπερ μέγα όν προυχώρησε». Επιβλήθηκε η τυραννία, χάρις στη συνεργασία του Θηραμένους του κοθόρνου, άλλων, όπως του Αντιφώντος του σοφιστού· σε λίγους μήνες έπεσε.

 
Οι αγροτικές διαδηλώσεις
Η κυβερνητική προπαγάνδα για την τελική τιμή του βάμβακος δύσκολα πείθει τους αγρότες· είναι αδιανόητο, ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής το υπουργείο Γεωργίας δεν γνωρίζει σε ποιό ύψος ανέρχεται η εφετεινή παραγωγή. Οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί, όχι διοικητικοί· η πτώση της καταναλώσεως είναι κατακόρυφη στις πλούσιες χώρες, και ακολουθούν οι άλλες, με αποτέλεσμα να πλήττοναι πρώτα τα είδη ενδύσεως. Αυτό σημαίνει ότι, η ζήτηση βαμβακονημάτων έχει πέσει απότομα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πού θα σταθεροποιηθεί· η προπαγάνδα δεν πείθει τους αγρότες, επειδή πληροφορούνται από τους εκκοκιστές ότι εκκοκισμένος βάμβαξ, ακόμη και της περυσινής εσοδείας, παραμένει  αδιάθετος στις αποθήκες τους. Το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας έχει δύο σκέλη: το πρώτο, το άμεσο, ως προς το εισόδημα των αγροτών, το δεύτερο ο προσανατολισμός προς άλλες καλλιέργειες. Σε αμφότερα η κυβέρνηση καθεύδει επί εικοσαετίαν.
 
Η νέα πρόκληση
Στη συγκρότηση ανεξαρτήτου μεραρχίας, για την προσάρτηση της κατεχομένης Κύπρου, προχώρησε η Τουρκία, ενώ ο πρωθυπουργός της κ. Μπ. Ετσεβίτ προέβη σε νέες δηλώσεις, απειλώντας ότι θα αντιδράσει δυναμικά, άν η μεγαλόνησος γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού· οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αποδίδουν τις απειλές αυτές στην απόρριψη του αιτήματος της Αγκύρας, όπως μετέχει ισοτίμως στον Ευρωστρατό και με δικαίωμα αρνησικυρίας. Το δίδυμο Ετσεβίτ-Ντενκτάς αισθάνεται ότι έρχεται το πλήρωμα του χρόνου· μετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομ. Πρόντι και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Λα Φονταίν, επισκέφθηκε τη Λευκωσία και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι η Κύπρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη. Αλλά και στην Τουρκία η κοινή γνώμη, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, έχει βαρεθεί από την παράταση του προβλήματος· το δίδυμο αντιδρά με την πόλωση, αφού δεν έχει άλλη διέξοδο.
 
Η κρίση μετά την ύφεση
Τα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της παγκοσμίου οικονομίας είναι από ανησυχητικά έως δραματικά· η μείωση της καταναλώσεως στην Ευρώπη ακολουθεί εκείνη της Αμερικής, η οποία έπεται εκείνης της Ιαπωνίας. Ο φαύλος κύκλος της παγκοσμιοποιήσεως λειτουργεί, αλλά με αντίστροφο τρόπο· όπως είχε τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, τρέφει τώρα την αντίστροφη πορεία. Το πρόβλημα έγκειται στην κατακόρυφη πτώση της καταναλώσεως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· οι Αμερικανοί, παρά τις συνεχείς προτροπές -έστω και ετεροχρονισμένες- του προέδρου τους και τις πολυδάπανες διαφημίσεις δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους, ούτε και θυμούνται τις παλιές επί δεκαετίες συνήθειές τους της μαζικής καταναλώσεως. Οι προοπτικές για το Χειμώνα είναι από κακές έως χειρότερες· οι παρεμβατικές ενέσεις στηρίξεως των χρηματιστηρίων, όχι μόνο έπαψαν να αποδίδουν, αλλά στερούν την αγορά και από τα λίγα κεφάλαια που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την κατανάλωση.
 
Η ανακατάληψη

Η πρόκληση νέων επεισοδίων στη Δυτική όχθη και οι διαρκείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων και ενόπλων Παλαιστινίων έχουν ένα αποτέλεσμα: την ανακατάληψη, στην πράξη, ολοκλήρου της Παλαιστίνης από τις ισραηλινές δυνάμεις με το πρόσχημα της αντιδράσεως κατά της τρομοκρατίας· κατά τους Εβραίους, τρομοκρατία είναι μόνο όσα γίνονται από ατάκτους, ενώ ο οργανωμένος στρατός έχει «δικαίωμα» στη γενοκτονία παιδιών και ηλικιωμένων. Η ευθύνη των Αμερικανών είναι πολλαπλή πλέον· ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιδρά ως επικυρίαρχος και αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να σεβασθεί τις διεθνείς συμβάσεις. Ενεργεί με προκλητικό τρόπο, φέροντας τη διεθνή κοινή γνώμη ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων· φοβάται και το λαό του, αφού η κοινή γνώμη του Ισραήλ δεν εγκρίνει την πολιτική του.

 
Οι φιλόδοξοι φύλαρχοι
Η διάσκεψη της Βόννης, κάθε άλλο παρά δείχνει ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα του Αφγανιστάν· οι διάφοροι φύλαρχοι επιδιώκουν ο καθένας για τον εαυτό του τον έλεγχο της εξουσίας, ή τουλάχιστον της εξουσίας στην περιοχή που έχουν καταλάβει, και αδιαφορούν για την υπόλοιπη χώρα. Η Βόρειος Συμμαχία από την αρχή δεν ήταν ομοιογενής δύναμις, αλλά μίγμα φυλών και φυλάρχων, με κυρίαρχες όσες εξαρτώνται από τις ισλαμικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας· αυτές έχουν επιστρέψει, δια λόγους ασφαλείας, υπό την σκέπη της Ρωσσίας και έχουν εγκαταλείψει τις δεκαετείς περιπέτειές του προς άλλες κατευθύνσεις, αμερικάνικες, τουρκικές.  Η συμφωνία Μπους-Πούτιν στην Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά επεκτείνεται και στις λεπτομέρειες της εξουσίας στο Αφγανιστάν· το κενό εξουσίας προβλέπεται ότι θα παραταθεί.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr