Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
29 Νοεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Διεθνής διπλωματία και παγκόσμια οικονομία
Οι αμερικανικές απειλές για συστηματικούς βομβαδισμούς κατά του Ιράκ και η πορεία της παγκοσμίου οικονομίας εξελίσσονται σε γόρδιο δεσμό· όχι ότι δεν συνδέεται άμεσα η διεθνής πολιτική και η παγκόσμια οικονομία, αλλά σήμερα με την παγκοσμιοποίηση, η αλληλεξάρτηση είναι πιο ισχυρή. Κάποτε, με τον προστατευτισμό, η αλληλεξάρτηση αποφευγόταν σε κάποιο βαθμό· σήμερα η παγκοσμιοποίηση στην οικονομία και στην κοινωνία δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί. Όταν, λοιπόν, οι Αμερικανοί απειλούν και άλλες χώρες με βομβαρδισμούς, στην πράξη γνωρίζουν ότι υπονομεύουν τη δική τους και την παγκόσμια οικονομία· αυτό είναι τόσο δεδομένο, όσο και η ανατολή του ηλίου. Γεννάται το ερώτημα, γιατί το επιχειρούν; Καλύτερα, ποιές δυνάμεις εξυπηρετεί η πολιτική αυτή;  Η απάντηση στο ερώτημα μετράει.
 
Περιφρονητική απάντηση
Ο κληρονόμος του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παρατάξεως αντιμετωπίζει περιφρονητικά τις «καλοπροαίρετες» ή μη προτάσεις για την υποψηφιότητά του ως προς τη δημαρχία των Αθιηνών· έχει σοβαρή δουλειά να επιτελέσει από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και δεν ασχολείται με άλλα. Η απάντηση έχει άλλο στόχο και όχι τις δημοτικές εκλογές· ο πρωτότοκος Παπανδρέου συγκεντρώνει σήμερα γύρω του όλους τους αντιπολιτευομένους στην κυβέρνηση, μετά και το ναυάγιο της προπαγάνδας για το συνέδριο και τον ανασχηματισμό. Ο κ. Γεωρ. Παπανδρέου υπογραμμίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή και διεκδικεί αυτά που πιστεύει ότι του ανήκουν και ως προσωπική παρουσία και ως κληρονόμος τρίτης γενιάς· στο συνέδριο είχε κρατήσει χαμηλό τόνο, αλλά στον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να τον πειράξει. Χειρίζεται την εξωτερική πολιτική, χωρίς να λογαριάζει και πολύ τον πρόεδρό του· μάλλον τον καθοδηγεί επιδεικτικά.
 
Λόγον διδόναι
Η σημερινή συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία της προτάσεως της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, μετά και την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση της ΔΕΚΑ είναι κρίσιμη· ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση, εκτός και άν η κυβέρνηση, φοβούμενη τον αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, προτιμήσει να αποδεχθεί την πρόταση, όπως έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου στις αντίστοιχες περιπτώσεις. Το πρόβλημα έχει για τους κυβερνητικούς βουλευτές δύο όψεις: σε προσωπικό επίπεδο, οι βουλευτές πιστεύουν ότι πρέπει να ισχύει η διαφάνεια, άρα και να ψηφίσουν για τη σύσταση της Επιτροπής· σε κομματικό επίπεδο, η κυβέρνηση τους απειλεί ότι θα τους καταγγείλει ότι συμβαδίζουν με την αντιπολίτευση, άρα πρέπει να καταψηφίσουν την πρόταση. Αυτά για σήμερα· η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, όπου η ψηφοφορία είναι μυστική· Λίγοι μήνες διαφορά.
 
Ο επικίνδυνος κακοποίος
Τελικά ο διαβόητος Κώστας Πάσσαρης συνελήφθη στο Βουκουρέστι, μετά από συντονισμένη προσπάθεια των ελληνικών και ρουμανικών αστυνομικών αρχών· η επιτυχία μεγάλη. Αμαυρώνεται όμως για τους Έλληνες αστυνομικούς, επειδή διέφυγε στο εξωτερικό ο αδίστακτος δολοφόνος, μετά από δύο απόπειρες ανεπιτυχούς συλλήψεώς του και επειδή, την υψηλή τιμή της συλλήψεως την έχουν οι Ρουμάνοι αστυνομικοί· η αδυναμία ή η κακή οργάνωση της ελληνικής αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και δύο Ρουμάνων στο Βουκουρέστι. Όσοι είχαν την  ευθύνη για την επιπόλαιη εκείνη μεταφορά του Πάσσαρη στο νοσοκομείο, πρέπει να λογοδοτήσουν για όλα· ο επικίνδυνος κακοποιός είναι πάντα επικίνδυνος κακοποιός. Αλοίμονο στη χώρα της οποίας η αστυνομία το αγνοεί.
 
  Η ανευθυνότης
 

Τελικά, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Σπ. Βούγιας, απάντησε, ως προς το θέμα της αποστολής «Του Εμμελούς» στους χρήστες της ΟΤΕΝΕΤ, στους ερωτώντες βουλευτές κ. Πρ. Παυλόπουλο, Στ. Παπαθεμελή, Παν. Κρητικό, Κυρ. Σπυριούνη, Αντ. Σκυλλάκο και Παν. Λαφαζάνη, με τη φράση «σας διαβιβάζουμε το αριθμ. 1/17405/12-11.01 σχετικό έγγραφο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος ΑΕ με τα συνημμένα έγγραφα της ΟΤΕνετ, η οποία ως αρμόδια χειρίστηκε και αντιμετώπισε το θέμα».Η απάντηση του υπουργού Τύπου, ότι «η ελευθερία του πληροφορείν και του πληροφορείσθαι ισχύει και σχετικά με τις πληροφορίες που διακινούνται μέσω Διαδικτύου», αγνοήθηκε· φαίνεται ότι ο νέος υφυπουργός είναι υπεράνω του  υπουργού Τύπου ως προς τα θέματα των συνταγματικών ελευθεριών!

 
Έχοντες ηγεμόνας

Οι πρώτοι των τετρακοσίων, αμέσως μόλις υπέκλεψαν την ψήφο των Αθηναίων στην εκκλησία του δήμου -συμμετείχαν όμως οι λιγότεροι πολίτες, επειδή οι περισσότεροι που ήταν και οπλίτες βρίσκονταν στη Σάμο, ενώ στις μέρες μας με τις ελληνοποιήσεις ψήφισαν αλλοδαποί, ών ουκ έστι αριθμός- με εντολή να τους ανατεθεί προσωρινά η εξουσία, άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους Σπαρτιάτες· παρ’ όλα αυτά έβλεπαν ότι δεν ήταν  εύκολος ο έλεγχος της καταστάσεως. Συγκεντρώνονταν σε συντροφιές και αλληλοκατηγορούνταν, έχοντες ως αρχηγούς τους ασκούντες την εξουσία  γνωστούς στρατηγούς της ολιγαρχικής παρατάξεως, όπως τον Θηραμένη του ¶γνωνος και τον Αριστοκράτη του Σκελλίου και άλλους· «και ξυνίσταντό τε ήδη και τα πράγματα διεμέμφοντο, έχοντες ηγεμόνας των πάνυ στρατηγών των εν τη ολιγαρχία και εν αρχαίς όντων, οίον Θηραμένη τε τον ¶γνωνος και Αριστοκράτη τον Σκελλίου και άλλους». Οι βρώμικες δουλειές φέρνουν και γκρίνια, λέει η παροιμία.

 
Οι κουτοπονηριές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλλον απορρίπτει τους ελληνικούς ισχυρισμούς ως προς την ποσότητα της βαμβακοπαραγωγής· η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται στα πλαίσια της λογικής του επικυριάρχου και τέως αρμοδίου για την μη εκτέλεση των δημοσίων έργων. Το πιθανώτερο είναι να απορρίψει την  ελληνική πρόταση για παραγωγή βάμβακος ύψους 1.180.000 τόννων και να την καταγράψει στο πραγματικό της επίπεδο, άνω του 1.300.000 τόννων· η δουλόφρονη λογική, «να κοροϊδέψουμε τους κουρόφραγκους», επιβάλλεται να μη γίνει δεκτή και από τους αγρότες. Είμαστε ισότιμα μέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενώσεως (ΟΝΕ), άρα έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα· θα τα αναλάβουμε αμφότερα με το κεφάλι ψηλά. Μόνο όσοι φέρουν μέσα τους τη ραγιάδικη και γραικύλικη νοοτροπία, θα δεχθούν αυτές τις κουροπονηριές· οι Έλληνες αγρότες θα αναλάβουν το βάρος των υποχρεώσεών τους. Θα καταλογίσουν τις ευθύνες στις ανίκανες κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας.
 
Οι επιθέσεις στο Ιράκ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά το διαγραφόμενο τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πόλεις, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και εναντίον του Ιράκ, εκτός και άν ο Σαντάμ Χουσεϊν επιτρέψει την επίσκεψη στη χώρα του των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, για τον έλεγχο της κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής· είναι η πρώτη φορά που αυτό δηλώνεται με τόσο επίσημο τρόπο. Μάλλον θα ακολουθήσουν η Βόρειος Κορέα, το Ιράν και η Λιβύη· οπότε γεννάται το πρόβλημα της συνεργασίας με τις Ρωσσία, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, αραβικές χώρες. Θα αποδεχθούν την τακτική αυτή και οι άλλοι; Ώς τώρα όλες έχουν δηλώσει ότι δεν αποδέχονται τη γενίκευση των επιθέσεων, όπως δεν ακολούθησαν σε όλες της τις λεπτομέρειες την αμερικανική τακτική στο Αφγανιστάν· κάτι άλλο κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Μήπως ο αποπροσανατολισμός όλων για το Παλαιστινιακό;
 
Καταναλωτική εμπιστοσύνη
Από την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων, οι Αμερικανοί είχαν αναλάβει την ευθύνη της ρυθμίσεως των πολλών περιφερειακών προβλημάτων, με πρώτο το Παλαιστινιακό, ώστε να μην παρέχουν τροφή στους τρομοκράτες· το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό, ή μάλλον αρνητικό. Κάθε τόσο τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρούν από τις κατεχόμενες περιοχές, αλλά, όλο και κάποια νέα δολοφονία γίνεται και επιστρέφουν δριμύτεροι, με την ισοπεδωτική λογική της συλλογικής ευθύνης, μικρών παιδιών και αμάχων· με την άφιξη των νέων Αμερικανών απεσταλμένων αποχώρησαν και πάλι. Εκείνο που ενδιαφέρει, από πρακτικής πλευράς είναι η οριστική αποχώρηση και η συμμόρφωση του Τελ Αβίβ με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών· από διπλωματικής πλευράς, η απόδειξη ότι το Ισραήλ δεν είναι το χαϊδεμένο παιδί των Αμερικανών και οι ¶ραβες, οι δούλοι των οποίων η ζωή δεν μετράει. Θα πετύχουν κάτι οι νέοι προεδρικοί απεσταλμένοι; Ή θα σημειωθεί νέα τρομοκρατική επίθεση;
 
Η δίωξη γενοκτονίας

Οι πρώτες καταθέσεις για την μήνυση κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ως προς τη γενοκτονία στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σαττίλα, έχουν γίνει στον ανακριτή στις Βρυξέλλες· είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη εναντίον Ισραηλινού για τις σφαγές και τις δολοφονίες αμάχων και μικρών παιδιών σην Παλαιστίνη και στις γύρω χώρες. Η λογική του ακαταδιώκτου που αισθάνονταν οι Ιουδαίοι, όπου Γης, αλλά περισσότερο οι ασκούντες την εξουσία στο Ισραήλ, αρχίζει μάλλον να αμφισβητείται· η γενοκτονία, σε οποιαδήποτε περιοχή της Γης, όταν αφορά αμάχους, μικρά παιδιά στα σχολεία τους, είναι γενοκτονία καταδικαστέα από τη διεθνή κοινότητα, άν θέλει να δείχνει ότι σέβεται τους θεσμούς που η ίδια θέτει. Απομένει κάτι: οι αντιδράσεις των Εβραίων στο Ισραήλ και στην Αμερική.

 
Η κινητή τηλεφωνία
Η μεγαλυτέρα  εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, φιλανδική ΝΟΚΙΑ, ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεών της, ενώ και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την υποχώρηση των εσόδων τους· η κινητή τηλεφωνία, η παραγωγή λογισμικού, οι ασφάλειες και ο τουρισμός είναι οι κλάδοι ατμομηχανές της διεθνούς οικονομίας στην εποχή μας. Όλοι αυτοί οι κλάδοι αντιμετωπίζουν  σοβαρή κρίση στις βιομηχανικές χώρες, με κλιμάκωση από την Ιαπωνία έως τις χώρες της ευρωζώνης σε χαμηλότερο επίπεδο· μαζί με την μείωση της καταναλώσεως συμπληρώνουν την εικόνα της κρίσεως στην παγκόσμια οικονομία. Στην Ελλάδα, αυτοί οι κλάδοι συμμετέχουν σε υψηλό βαθμό στη λειτουργία της οικονομίας· μόνο που ο τουρισμός έχει την πρώτη θέση, με τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ασφαλίσεων να ακολουθούν.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr