Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
03 Δεκεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Οι ουσιαστικοί λόγοι της πολώσεως
Η χρεωκοπία της ΑΧΟΝ, η πρόταση για «συγχώνευση» ΟΤΕ και Ιντρακόμ, μετά την «συγχώνευση» Εθνικής και Πίστεως, είναι οι βαθύτεροι λόγοι της εμμονής του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην  πόλωση· οι ημέτεροι κεφαλαιούχοι, οι οποίοι γνωρίζουν πολλά, έχουν στα χέρια τους περισσότερα, και είναι μάστοροι στη διοχέτευσή τους στην κοινή γνώμη, πιέζουν για άμεση τακτοποίηση. Έχουν χάσει πολλά στη στήριξη του Χρηματιστηρίου προεκλογικά, με τα μετοχοδάνεια περισσότερα, το κύρος τους με την υποστήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και απαιτούν την τακτοποίησή τους, πριν από την πολιτική εναλλαγή· μοναδική ελπίδα η πόλωση, έστω και άν την αποδέχονται μόνο ελάχιστοι στην κυβερνητική παράταξη. Οι τελευταίοι έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα, αλλά και είναι δέσμιοί τους από πολλές πλευρές.
 
Οι ημέτεροι κεφαλαιούχοι
Στους επενδυτικούς κύκλους θεωρείται βέβαιο ότι η κρατικοποίηση της ¶λφα Τραπέζης Πίστεως από την Εθνική έγινε για την τακτοποίηση των ημετέρων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και εκδοτικών, από τα χρέη των μετοχοδανείων· όπως ήταν βέβαιο ότι και η παραχώρηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στον έμπορο όπλων απέβλεπε στην τακτοποίηση των χρεών του, με τις άλλες πριμοδοτήσεις που θα ακολουθούσαν. Η ΑΧΟΝ, όμως, χρεωκόπησε, έτσι ξαφνικά, όπως ξεσπάει η καταιγίδα στον έναστρο ουρανό· και δήθεν δεν γνώριζε τίποτε η κυβέρνηση. Οπότε, με αυτόν τον τρόπο εγκρίνει τις αποκρατικοποιήσεις; Ανακύπτει και το ζήτημα της προτάσεως του μεγαλοεπιχειρηματίου για τη συγχώνευση του ΟΤΕ με την Ιντρακόμ· δηλαδή, νέα κρατικοποίηση, για τη σωτηρία του προέδρου της μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδος. Βιαστικά γίνονται αυτά, σαν να φοβούνται κάτι. Μήπως την καθιέρωση του ευρώ, τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και την απότομη κυβερνητική κατάρρευση;  
 
Πολωτικά και ευτράπελα
Η τακτική της πολώσεως συνεχίζεται από τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο βουλευτής Ελευσίνος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της κυβερνήσεως για τα τρία τελευταία νομοσχέδια, τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως αρνείται να ακολουθήσει στην τακτική διχασμού την οποία χαρακτήρισε ευτράπελη· έχει σημασία αυτό, επειδή η πόλωση, η σύγκρουση, προϋποθέτει πάντα δύο, όπως ο καυγάς και ο έρωτας, εκτός από την αυτοδιαχείριση. Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου· θεωρείται δεδομένο, ότι η ψήφιση των τριών νομοσχεδίων και η απόρριψη της προτάσεως για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροής της Βουλής για την υπόθεση της ΔΕΚΑ, επιτεύχθηκε με οριακή πλειοψηφία και με ανυπέρβλητες δυσκολίες. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα γίνει και στην  επόμενη αναμέτρηση· η πολιτική δυναμική δίδει την εντύπωση ότι η κρίση βρίσκεται επί θύραις. Η σύμπνοια ανήκει στο παρελθόν.  
 
Οι πλημμύρες στη Σάμο
Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Σάμο και στη Νάξο έδειξαν το πού οδηγεί η συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον· οι πυρκαϊές, με την αποψίλωση των δασών, θεωρείται ως η κυρία αιτία για τις καταστροφές. Οι αλλαγές στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον είναι η άλλη αιτία· οι πλημμύρες θύμισαν εκείνες του Αλγερία τον προηγούμενο μήνα, σε μικρότερο μόνο βαθμό· το ύψος της βροχοπτώσεως σε δώδεκα ώρες, ήταν αντίστοιχο με εκείνο των βροχοπτώσεων ενός μηνός. Θεωρούσαμε γενικά το Αιγαίο και την περιοχή μας ως απρόσβλητη απέναντι στις αρνητικές αλλαγές του περιβάλλοντος· φαίνεται ότι φθάνουν και στην ευρύτερη περιοχή μας οι επιπτώσεις αυτές. Είναι πολύ μικρός ο πλανήτης μας
 
  Οι βάκιλλοι άνθρακος
 

Αποκαλύφθηκε στο περιοδικό της Γκρην Πης ότι οι βάκιλλοι άνθρακος που προκάλεσαν τους πέντε θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρονχται από συγκεκριμένο κρατικό ερευνητικό κέντρο, και με γνωστό το όνομά του· οι αμερικανικές αρχές απέφυγαν να απαντήσουν στις αποκαλύψεις αυτές. Είναι κάτι το οποίο πολλοί ειδικοί επιστήμονες το περίμεναν· ήταν αδιανόητο ο βάκιλλος που είχε κυκλοφορήσει να προερχόταν από άλλη χώρα, αφού μόνο η Ρωσσία είχε καλλιεργήσει παρομοίους βακίλλους. Οι μικρές χώρες δεν έχουν τα τεχνικά μέσα και τα εργαστήρια για τις δεκαετείς έρευνες καλλιεργείας του βακίλλου· τίθενται, όμως, μερικά ερωτήματα: Γνώριζαν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές από πού προέρχονταν οι βάκιλοι; Ποιός ευθύνεται για την παραπληροφόρηση;

 
Ολιγαρχία εκ δημοκρατίας

Οι ολιγαρχικοί το 411 π.Χ. διαπίστωναν ότι έφευγε το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και πολλοί από αυτούς ήθελαν να μεταβιβασθεί η εξουσία ουσία και όχι τύποις στην εκκλησία των 5000 πολιτών· δεν ήταν και πολύ περισσότεροι οι Αθηναίοι που βρίσκονταν στην Αττική, αφού ολόκληρος ο στόλος ναυλοχούσε στη Σάμο, στο κύριο θέατρο του πολέμου με τους Σπαρτιάτες, και απειλούσε ότι θα επανέλθει στην Αθήνα και θα αποκαταστήσει το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι διαβεβαιώσεις, όμως, αυτές, γράφει ο Θουκυδίδης, δεν ήταν παρά σχήμα λόγου, το οποίο πρόβαλαν οι περισσότεροι επικριταί για λόγους προσωπικής φιλοδοξίας· «ήν δε τούτο μεν σχήμα πολιτικόν του λόγου αυτοίς, κατ’ ιδίας δε φιλοτιμίας οι πολλοί αυτών τω τοιούτω προσέκειντο». Και όλα αυτά είναι το πιο ολέθριο πράγμα για την ολιγαρχία που προήλθε από δημοκρατία· «εν ώπερ και μάλιστα ολιγαρχία εκ δημοκρατίας γενομένη απόλλυται».

 
Η αγροτική πολιτική
Εκείνο που κρίνεται αυτές τις εβδομάδες στις Βρυξέλλες και στις αγροτικές διαδηλώσεις της χώρας είναι η πορεία της ελληνικής γεωργίας· με την ένταξη στην Κοινή Αγορά, το 1981, η Ελλάς είχε διασφαλίσει πενταετή μεταβατική περίοδο για την προσαρμογή της γεωργίας της προς την κοινοτική, και την παγκόσμια. Η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με υπουργό Γεωργίας το σημερινό πρωθυπουργό, το πρώτο μετρο που έλαβε ήταν η κατάργηση των Διευθύνσεων Γεωργικών Εφαρμογών, που ήταν αρμόδιες για την αναπροσαρμογή της ελληνικής γεωργίας, και η μετατροπή των γεωπόνων σε γραφείς των χωματερών· στις έντονες διαμαρτυρίες, ότι υπονομεύεται το μέλλον της γεωργίας, απαντούσε ο υπουργός ότι η δεξιά δεν θέλει να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών. Στις αλλαγές της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής η Ελλάς ήταν απλώς παρούσα· έφθασε και η κρίσιμη ώρα. Τώρα πρέπει η ελληνική γεωργία να ανταγωνισθεί επαξίως στη διεθνή αγορά!
 
Οι εκρήξεις στο Ισραήλ
Οι νέες βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ, με τις δεκάδες νεκρούς έχουν ένα αποτέλεσμα: την υπονόμευση της ειρηνευτικής προσπαθείας των Αμερικανών. Είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά, μέσα σε δύο μήνες που συμβαίνει αυτό· οι ακραίοι τρομοκράτες, Παλαιστίνιοι, άλλοι, με δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις σκορπίζουν το θάνατο στο Ισραήλ· ακολουθούν τα ισραηλινά άρματα με τη μαζική σφαγή αμάχων, μικρών παιδιών, σε αντίποινα. Ο κύκλος του αίματος δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα, άν ο οργανωμένες στρατός δεν υποχωρήσει πρώτος στη μαζική σφαγή, ώστε να μη δίδει λαβή στους τρομοκράτες για τις επιθέσεις αυτοκτονίας· η ισραηλινή κυβέρνηση, όμως, ακολουθεί την τακτική της μαζικής σφαγής, της συλλογικής ευθύνης. Αφού υποτίθεται ότι είναι ¶ραβες οι καμικάζι, τότε όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι, άρα μπορούν οι στρατιώτες της να σκοτώσουν οποιουσδήποτε σε αντίποινα· η τακτική των Γερμανών, κατά των ανταρτών, στην κατοχή.
 
Οι βομβαρδισμοί του Ιράκ
Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μαζικούς βομβαρδισμούς του Ιράκ, παρά τις έντονες αντιδράσεις των άλλων τεσσάρων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και όλων των αραβικών χωρών· τίθεται το θέμα, του τί επιδικώκει η Ουάσιγκτον. Είναι δεδομένο ότι η παγκόσμιος συμμαχία κατά της τρομοκρατίας θα ολοκληρώσει τον βίον της άδοξα· νέα περίοδος διεθνούς ενάσεως θα ανακύψει με απρόβλεπτες προεκτάσεις. Γαλλία, Γερμανία, αλλά και Βεταννία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όπως και Ρωσσία και Κίνα· στις αραβικές χώρες η αντίδραση θα είναι εκρηκτική. Είναι αδιανόητο να μην τα γνωρίζουν αυτά οι Αμερικανοί· η ερμηνεία είναι μία. Θα το επιχειρήσουν για εσωτερικούς λόγους· για τον αποπροσανατολισμό της αμερικανικής γνώμης από την οικονομική κρίση, από τις αντιδράσεις  εναντίον των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, αλλά και την αναβολή της λύσεως του Μεσανατολικού. Οι επιπτώσεις στην οικονομία παραγνωρίζονται.
 
Οι λοιμοί στην Αφρική

Το αίηντς και οι άλλες μολυσματικές ασθένειες βρίσκονται σε κατάσταση επιδημίας στην Αφρική· πάνω από εβδομήντα χιλιάδες άτομα είναι οι νέοι φορείς ετησίως. Σε πολλές χώρες η επιδημία θυμίζει τις επιδημίες πανώλους και χολέρας στην Ευρώπη πριν από τρεις αιώνες· είναι η άλλη πτυχή, που συμπληρώνει την πείνα στις ίδιες χώρες. Ο κόσμος μας στην πλήρη παράνοια· επτά εκατομμύρια Αφγανοί κινδυνεύουν με λιμοκτονία, καθώς έχει έρθει ο χειμώνας και η ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός του ότι είναι ελάχιστη, είναι και δύσκολο να φθάσει στον προορισμό της. Αυτή είναι η εικόνα της υφηλίου· τα προβλήματα, όμως, αυτά δεν απασχολούν σχεδόν καθόλου τους μεγάλους, όπως δεν νιάζονται και για την καταστροφή στο περιβάλλον. Μας χαρακτηρίζουν αυτά ως ανθρώπινα όντα.

 
Ο Ευρωστρατός
Η δημιουργία του Ευρωστρατού ήταν το κύριο θέμα της προσφάτου συναντήσεως στο Λονδίνο του Γάλλου προέδρου και του Βρεταννού πρωθυπουργού· Γαλλία και Βρεταννία είναι οι μόνες χώρες που μπορούν να εφοδιάσουν τον Ευρωστρατό με τις πρώτες υπηρεσίες επιμελητείας, τον αδύναμο κρίκο του όλου εγχειρήματος. Μετά την έκδηλη βούληση της Αμερικής να προχωρήσει στον μαζικό βομβαρδισμό του Ιράκ, παρά τις αντιδράσεις όλων των άλλων δυνάμεων, η επιτάχυνση της συστάσεως του Ευρωστρατού μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία άλλου διεθνούς πόλου. Η στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη· ο Βρεταννός πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει, ως τραγικό λάθος, τις σχέσεις της Αγγλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ευρωζώνη είναι δύσκολο να ενταχθεί η στερλίνα, αλλά στον Ευρωστρατό είναι εύκολο να προσφέρει τις υπηρεσίες της.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr