Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 158 / 11 Δεκεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η χρεωκοπία των φιλικών επιχειρηματιών
Το πρόβλημα της χρεωκοπίας των φιλικών προς την κυβέρνηση επιχειρηματιών, των νέων τζακιών όπως είχαν αποκληθεί προ εικοσαετίας, προσλαμβάνει τη μορφή επιδημίας· η αποκάλυψη των στοιχείων από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως για την Ιντρακόμ, επιτείνει την πολιτική διάσταση του προβλήματος. Δεν έχει γίνει γνωστό το άν η καταγγελία της εφημερίδος έγινε με πρωτοβουλία του εκδότη της, ή κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ώστε να απαλλαγεί από τις πιέσεις του μεγαλοεπιχειρηματία και ισχυρού πολιτικού παράγοντος· η πλευρά αυτή καλύπτει τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα. Η αδυναμία πολλών μεγάλων επιχειρήσεων να πληρώσουν το δώρο και το μισθό των εργαζομένων τους είναι το βαθύτερο πρόβλημα· οι διασυνδέσεις των παραγόντων αυτών με κορυφαίους κυβερνητικούς πολιτικούς, φανερές και μυστικές, είναι η αθέατη διάσταση.
 
Φόβοι και διαγκωνισμοί
Η πόλωση και ο διχασμός εγκαταλείπονται ανεπισήμως μόνο από τον Γραμματέα του κόμματος, μετά από αυστηρή εντολή του πρωθυπουργού ο οποίος έχει δεχθεί έντονα παράπονα πολλών κορυφαίων παραγόντων· η τακτική που είχαν ακολουθήσει ήταν αδιέξοδος. Την πόλωση, όπως αυτή εφαρμόστηκε μεταπολιτευτικά -αλλά και μεταπολεμικά- εξυπηρετούσε η αποδοχή της από τα κόμματα και τον κόσμο της αριστεράς, στα πλαίσια της συγκρούσεως ή του ανταγωνισμού δεξιάς και αριστεράς· από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός αυτός δεν υπάρχει, τότε και το πολιτικό αντικείμενο χάνεται. Η μεταφορά του συγκρουσιακού  κλίματος στις αγροτικές συγκεντρώσεις από τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ μάλλον ενεργεί ως λάδι στη φωτιά, παρά ως κατασταλτική πολιτική· η τακτική διχασμού εκφράζει την εσκεμμένη φυγή της κομματικής ηγεσίας, προς αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και λιγότερο την ανάγκη των προβλημάτων. Ο φόβος για τις ενδοκυβερνητικές ανατακατάξεις επιβάλλουν  την μετακύλιση των πολιτικών προβλημάτων.
 
Οικονομία και πειθαρχία
Τις δύο εβδομάδες που έχουν απομείνει ώς τις γιορτές το κύριο θέμα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή· στην κυβέρνηση φοβούνται πολλά και λαμβάνουν τα μέτρα τους. Η χρεωκοπία της ΑΧΟΝ του εκλεκτού πασοκικού παράγοντα, η επικείμενη αναστολή πληρωμών της Ιντρακόμ, όπως γράφουν έγκυρες κυβερνητικές εφημερίδες, αλλά και άλλων νέων τζακιών της πασοκικής περιόδου, έχουν προκαλέσει κλίμα ανασφαλείας στην κυβερνητική παράταξη· δεν είναι τόσο οι οικονομικές προεκτάσεις αυτών των χρεωκοπιών, ούτε οι ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις που έχουν, είναι περισσότερο οι προσωπικές διασυνδέσεις πολλών κυβερνητικών πολιτικών με τους επιχειρηματίες αυτούς. Αισθάνονται όλοι τους ότι παρασύρονται στο βυθό από την τρομερή δίνη που έχει προκληθεί· είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί αυτό το κλίμα ανασφαλείας, οπότε και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει έως πού θα φθάσουν οι εκβιασμοί. Είναι τόσο πολύπλοκες οι διασυνδέσεις, πραγματικός φαύλος κύκλος.
 
Οικουμενικότης Ελλήνων
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, κατά την ομιλία του στο Δ’ Συνέδριο Αποδήμου Ελληνισμού, υπογράμμισε ότι η οικουμενικότης του Ελληνισμού έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική γραμματεία και αντίληψη ζωής και στην Ορθόδοξη παράδοση· ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Ευσταθίου, του μεγάλου ελληνιστού, ο οποίος και ηγήθηκε της αμύνης της πόλεως κατά των Νορμανδών. Τις δύο αυτές διαστάσεις υπογράμμισε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά τις αγνόησαν παντελώς οι κυβερνητικοί παράγοντες· η ελευθέρα πολιτική πρακτική των Ελλήνων, ως θεωρητική σύλληψη και επεξεργασία μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, και ως καθημερινή νοοτροπία, είναι αυτή που μεταλαμπαδεύτηκε στην Ορθοδοξία.
 
  Το βραβείο Νόμπελ
 

Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας απένειμε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφιν Ανάν το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη, συμβατική και φωτογραφική η απόφαση· ο Γενικός Γραμματέας σε ελάχιστες περιπτώσεις τόλμησε να αρθεί στο ύψος της αποστολής του και να αποδεχθεί την αντικειμενική αξιολόγηση ενός θέματος. Στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Ιρλανδία κρίνεται η αποστολή του, όπου είναι εμφανής η μεροληπτική στάση των Αμερικανών, αλλά και στις δύο περιπτώσεις η σιωπή συνοδεύει τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, όπως με τον Γιτζάκ Ραμπίν, Σιμόν Πέρες και Γιάσερ Αραφάτ το 1994, η Βουλή της Νορβηγίας πάντοτε αποφάσισε στα πλαίσια σαφών πολιτικών επιλογών της κοσμοκράτειρας.

 
Και εκείνοις δοκεί

Οι τετρακόσιοι, κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους Λακεδαιμονίους, είχαν υποσχεθεί να κτίσουν τείχος στην Ηετιωνεία άκρα του λιμένος· ήθελαν με το τείχος να ελέγχουν τον λιμένα και να αποτρέψουν την επιστροφή του στόλου απ΄ τη Σάμο και την ανατροπή του ολιγαρχικού τους καθεστώτος. Ο Θηραμένης, ο κόθορνος, στρατηγός τους που γνώριζε ότι ο λαός μεταστρέφεται και δεν αποδέχεται την ολιγαρχία, κατέβηκε στον Πειραιά όπου συνάντησε τους πολίτες που ασχολούνταν με την κατασκευή του τείχους, οι οποίοι τον ρώτησαν αν για το καλό της πόλεως οικοδομείται, και μήπως θα ήταν προτιμώτερο να γκρεμισθεί· «και τον Θηραμένην ηρώτων ει δοκεί αυτώ επ’ αγαθώ το τείχος οικοδομείσθαι, και ει άμεινον είναι καθαιρεθέν». Αυτός απάντησε, ότι άν και εκείνοι το θέλουν, τότε να γκρεμισθεί· «ο δε, είπερ και εκείνοις δοκεί καθαιρείν, και εαυτώ έφη ξυνδοκείν». Τον κόθορνο μιμούνται πολλοί κορυφαίοι.

 
Υπευθυνότης και αδράνεια
Εάν κάτι χαρακτηρίζει την αγροτική πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας αυτό είναι η ανευθυνότης και η αδράνεια· η πρώτη αφορά τον τρόπο με τον οποίο, ο πρώην υπουργός Γεωργίας και σημερινός πρωθυπουργός κατήργησε τη Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών, που ήταν αρμοδία για τον αναπροσανατολισμό της γεωργικής παραγωγής και μετέτρεψε τους γεωπόνους σε γραφείς των χωματερών. Η δεύτερη αφορά τον τρόπο αντιμετωπίσεως βραχυπροθέσμως της αγροτικής παραγωγής· συζητούμε για τις διάφορες καλλιέργειες μόνο, όταν το πρόβλημα της διαθέσεως της παραγωγής τους οξυνθεί και οι αγρότες κατεβούν στους δρόμους. Αυτό συμβαίνει συνεχώς την τελευταία δεκαετία· η κοινοτική αγροτική πολιτική έχει αλλάξει άρδην, η διεθνής διακίνηση γεωργικών προϊόντων επίσης και η κυβέρνηση αφυπνίζεται, μόνο όταν οι αγρότες απειλήσουν με συλλαλητήρια. Η αδράνεια, φαίνεται ότι δεν είναι θέμα νοοτροπίας της κυβερνήσεως, είναι μάλλον και πρόθεσή της· ο ήλιος και το ελληνικό κλίμα αγνοούνται επιμελώς.
 
Ιράκ και Σομαλία
Συνεχίζουν αμερικανικά αεροπλάνα τις κατασκοπευτικές πτήσεις στο Ιράκ και στη Σομαλία, με κύριο στόχο τον εντοπισμό των στρατοπέδων της ¶λ Κάϊντα· οι προθέσεις των Αμερικανών είναι σαφείς: οι μαζικοί βομβαρδισμοί των δύο αυτών χωρών για την καταστροφή των στρατοπέδων των τρομοκρατών. Κανείς στον κόσμο δεν έχει αντίρρηση για την καταστροφή των στρατοπέδων των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά από το σημείο αυτό έως τον επιλεκτικό βομβαρδισμό μερικών μόνο χωρών, ενώ στις μεγάλες χώρες τα στρατόπεδα των καθοδηγουμένων τρομοκρατών μένουν άθικτα, η απόσταση είναι μεγάλη· ο Μπιν Λάντεν και οι οργανώσεις του έχουν τις ρίζες τους στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Το θέμα είναι πολιτικό: Ευρωπαίοι, Ρώσσοι, Κινέζοι και ¶ραβες αντιτίθενται στο μαζικό βομβαρδισμό του Ιράκ και αραβικών χαρών· είναι εμφανές ότι τα σχέδια αυτά έχουν άλλο στόχο: στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το Μεσανατολικό και την αιματοχυσία στην Παλαιστίνη.
 
Βαδίζουμε στα τυφλά
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι  το τρέχον έτος θα σημειώσει μείωση κατά 1% περίπου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της· οι επιπτώσεις της μειώσεως αυτής στην αμερικανική και στις άλλες ασιατικές οικονομίες δεν έχει ανακοινωθεί. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει πληγεί σοβαρά από την μακροχρόνια ύφεση, αλλά και από την κρίση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· αυτή είναι η ορατή πλευρά του παγόβουνου. Η αόρατη είναι άλλη· η αδυναμία των κυβερνήσεων να αντιληφθούν το βάθος της κρίσεως και ακόμη περισσότερο η πλήρης ανικανότης τους του να επεξεργασθούν μέτρα για την καταπολέμησή της. Η διεθνής οικονομία είναι εμφανές ότι βαδίζει στα τυφλά· τελείωσε η μία εποχή, η βιομηχανική, και άρχισε η άλλη, αλλά αδυνατούν οι ιθύνοντες να συλλάβουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της νέας εποχής. Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα της εποχής μας· οι συνέπειες ακολουθούν νομοτελειακώς.
 
Η ομαλότης επιστρέφει!

Η οικουμενική κυβέρνηση σχηματίσθηκε στο Αφγανιστάν, τα τελευταία οχυρά των Ταλιμπάν παραδόθηκαν, με άφαντους τους φανατικούς Ισλαμιστές, αλλά η ομαλότης δεν φαίνεται να επιστρέφει· το επείγον και εκρηκτικό πρόβλημα είναι η αποστολή της ανθρωπιστικής βοηθείας προς τα επτά εκατομμύρια των προσφύγων οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της λιμοκτονίας. Οι πρώτες εικόνες, κάθε άλλο παρά είναι ενθαρρυντικές· οι ξυλοδαρμοί και οι βιαιότητες είναι σε ημερησία διάταξη απέναντι στα μικρά παιδιά, στις γυναίκες με μπούργκα. Το άλλο γεγονός είναι η βία των ανδρών της ΣΙΑ απέναντι στον συλληφθέντα Αμερικανό που πολεμούσε με τους Ταλιμπάν· όταν, ο συμπατριώτης τους έχει αυτή τη μεταχείριση, τότε πως θα φερθούν τους Αφγανούς; Αυτά διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στους Αμερικανούς και στους απλούς Αφγανούς.

 
Η επίσκεψη Τζουλιάνι
Ο ηρωικός δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρομπέρτο Τζουλιάνι επισκέφθηκε αυτές τις μέρες το Ισραήλ, προκήνυσε με τον χαρακτηριστικό σκούφο το τείχος των δακρύων και στήριξε απολύτως τις ενέργειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού· ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους επανέλαβε την αμφησβήτησή του ως προς την εξουσία του Γιασέρ Αραφάτ και ζήτησε την άμεση σύλληψη των Παλαιστινίων καμικάζι που ευθύνονται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά δεν ανέφερε λέξη για τους Αραβες αμάχους και μικρά παιδιά θύματα του ισραηλινού στρατού. Πάντως οι ηγέτες των άλλων μεγάλων χωρών καταδίκασαν τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού και απέφυγαν να ταυτιστούν με την Ουάσιγκτον· η διάσταση απόψεων είναι σαφής και φέρει τις διεθνείς σχέσεις σε νέα οξύτητα. Την Παλαιστίνη ως προεόρτιο για μαζικές επιθέσεις κατά του Ιράκ.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr