Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 160 / 13 Δεκεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Οι συνέπειες των ρυθμίσεων περί Ευρωστρατού
Η αναγνώριση του δικαιώματος αρνησικυρίας στην Τουρκία, ως προς τα όρια δράσεως του Ευρωστρατού -δηλαδή η εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου από τις περιοχές δράσεώς του- είναι γεγονός· η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αγγλοαμερικανικό σχέδιο, χωρίς αντίρρηση. Το μόνο που έκανε είναι να επιβάλει τη σιωπή στον ελληνικό τύπο· ο βουλευτής κ. Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος γνωρίζει περί διπλωματίας όσο ουδείς άλλος στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ότι, «το ήμισυ της εντάξεώς μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το απεμπολήσαμε». Όλα αυτά έγιναν, επειδή έτσι το επέβαλαν οι Αμερικανοί, με κύριο στόχο, όχι τόσο την εθνική μας υποχώρηση, αλλά την αποδυνάμωση  του ευρωπαϊκού στρατού· οι άλλοι Ευρωπαίοι, Γάλλοι, Γερμανοί, ήταν αδύνατο να αντιδράσουν όταν εμείς ενδίδαμε.
 
Εθνική μειοδοσία
Σήμερα το πρωί πρέπει να παρουσιασθεί στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Αμύνης της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών προς ενημέρωσή της ως προς το θέμα του Ευρωστρατού και του Κυπριακού· η συνεδρίαση γίνεται μετά από αίτημα βουλευτών όλων των κομμάτων, με πρώτους τους κυβερνητικούς οι οποίοι αισθάνονται και βαρύτερες τις ευθύνες. Το κλίμα στους διαδρόμους της Βουλής ήταν βαρύ για τους συμπολιτευόμενους βουλευτές· οι πληροφορίες ότι η υποχώρηση στο θέμα του Ευρωστρατού είναι οριστική και χωρίς τη δυνατότητα αναθεωρήσεώς της δεν είχαν κυκλοφορήσει στο Κοινοβούλιο. Οι παλιοί βουλευτές, οι οποίοι είχαν την ευθύνη των εθνικών μας θεμάτων επί σειρά ετών, είναι πολύ δύσκολο να δεχθούν την εθνική μειοδοσία· οι περισσότεροι, με ρίζες στις περιφέρειές τους, δεν μπορούν να αντικρύσουν τους ψηφοφόρους τους στα μάτια. Το θέμα δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά και προσωπικό, τερματίζεται οριστικά η πολιτική τους δράση.
 
Ανακύκληση μετοχοδανείων
Η πορεία του Χρηματιστηρίου στις μέρες μας επηρεάζεται από πολλούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στις μέρες μας· αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις, εκδοτικές, τηλεπικοινωνιακές και άλλες, εκποιούν τις μέρες αυτές μέρος των χαρτοφυλακίων τους, με μοναδικό σκοπό την απόκτηση ρευστών, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των ημερών για δώρα και μισθούς. Από την άλλη, η κυβέρνηση εξαντλεί τα μέσα της, του να διατηρήσει σε ανεκτά επίπεδα το Χρηματιστήριο, για να δικαιολογεί την οικονομική της πολιτική· η πρώτη ημέρα, όμως, της διαπραγματεύσεως της μετοχής της ΔΕΗ στη Σοφοκλέους συνοδεύτηκε με την πτώση της τιμής της και του γενικού δείκτου, παρά την αυξημένη παρέμβαση των ελεγχομένων παραγόντων. Όλα αυτά συμβαίνουν τις παραμονές της συζητήσεως του προϋπολογισμού στη Βουλή, κατά την οποία πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές θα προτιμήσουν την άσκηση κριτικής, έστω και εάν στο τέλος υπερψηφίσουν· το διαμορφούμενο αρνητικό κλίμα μετράει περισσότερο.
 
Γλώσσα λανθάνουσα
Οι δηλώσεις της συζύγου του Αμερικανού πρεσβευτού στην Αθήνα δεν μπορεί να ήταν κάτι το τυχαίο· είναι αδύνατο η διπλωματική δεοντολογία να ανέχεται παρόμοιες παρεμβάσεις, συζύγων διπλωματικών ή πρώην πρεσβευτών, χωρίς άμεσες και αυστηρές συνέπειες. Συνήθως παρόμοιες ενέργειες επιφέρουν την άμεση επιβολή κυρώσεων εκ μέρους του αρμοδίου υπουργείου Εξωτερικών· όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε η ορθή ερμηνεία είναι ότι, όσα ελέχθησαν, ελέχθησαν κατόπιν αδείας ή και εντολής. Ο στόχος είναι σαφής, η δυσφήμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, με άλλους απώτερους σκοπούς: την άμεση παρέμβαση για τη σύλληψη των τρομοκρατών, άν πράγματι επιθυμούν οι Αμερικανοί τη σύλληψή τους· τη διασφάλιση και άλλων παραχωρήσεων, όπως προνομίων, διομολογήσεων με απτό πρόσχημα.
 
  Η ηρεμία στην περιοχή
 

Η επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε Σκόπια, Βελιγράδι και Πρίστινα, έδωσε την αφορμή για την επισήμανση της ασταθείας, άν όχι της εκρηκτικής καταστάσεως που επικρατεί· η υποτιθέμενη ομαλότης στο Κοσσυφοπέδιο, με το σχηματισμό της κυβερνήσεως του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, κάθε άλλο παρά σημαίνει και ηρεμία, όταν οι εκπρόσωποι του Ουτσεκά δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα. Στα Σκόπια, ο πρόεδρος της χώρας επισήμως υπέβαλε τις διαπιστώσεις του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Αλβανών ενόπλων· το θέμα που τίθεται είναι, από ποιούς κινούνται, όταν είναι γνωστές οι διασυνδέσεις τους με τους τρομοκράτες του Μπιν Λάντεν. Τους έχουν αποκοπεί όλες οι διασυνδέσεις τους με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες;

 
Μη αντίκρυς δήμον

Η στροφή προς τη δημοκρατία, με το πρόσχημα της αποδόσεως της εξουσίας στην εκκλησία των πέντε χιλιάδων, ήταν το αίτημα των πολιτών που κατέσκαπταν το 411 π.Χ. το τείχισμα στην Ηετιωνεία άκρα, στη δεξιά είσοδο του λιμένος του Πειραιώς· οι περισσότεροι φοβούνταν ότι, άν υποστήριζαν την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας μπορεί αυτό να ήταν αφορμή σκληρών διωγμών εναντίον τους από τους τετρακοσίους ολιγαρχικούς. Οι δημοκρατικοί καλούσαν το λαό ότι έπρεπε, όποιος ήθελε να αποδοθεί η εξουσία στους πεντακισχιλίους, να βοηθήσει στην καταστροφή του τειχίσματος στην Ηετιωνεία άκρα· «ήν δε προς τον όχλον η παράκλησις ως χρη, όστις τους πεντακισχιλίους βούλεται άρχειν αντί των τετρακοσίων, ιέναι επί το έργον». Κρύπτονταν πίσω από τους πεντακισχιλίους, φοβούμενοι, μην τους κατηγορήσουν ότι επικαλούνται τους δημοκρατικούς· «επεκρύπτοντο γαρ όμως έτι των πεντακισχιλίων τω ονόματι, μη αντίκρυς δήμον όστις βούλεται άρχειν ονομάζειν, φοβούμενοι».

 
Αναστολή εκδηλώσεων
Οι αγρότες αποφάσισαν  να αποσύρουν τους ελκυστήρες τους από τους δρόμους, επειδή προτίμησαν να περάσουμε με ηρεμία τις εορτές των Χριστουγέννων, και να επανέλθουν αμέσως μετά· η πρόταση έγινε δεκτή, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Το άν θα ισχύσει η δέσμευση αυτή, και θα επανέλθουν μετά τα Φώτα ή όχι, εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο κυριώτερος είναι οι πολιτικές εξελίξεις· κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πού θα οδηγήσουν τα πολιτικά πράγματα, άν συνεχισθούν τα φαινόμενα χρεωκοπίας μεγάλων φιλικών προς την κυβέρνηση επιχειρηματιών και η αδυναμία τους εκπληρώσεως των υποχρεώσεών τους πληρωμής των υπαλλήλων τους. Αυτά δεν είναι σχήμα λόγου, όταν σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις τα μακροχρόνια σχέδια αλλαγών αναβάλλονται δια λόγους ταμειακών δυσκολιών· οι παρεμβάσεις της κυβερνήσεως στις τράπεζες για παροχή δανείων δεν είναι δυνατόν να γίνουν τώρα λόγω ευρωζώνης.
 
Η Ισλαμική Διάσκεψη
Η πρόσφατη Ισλαμική Διάσκεψη στο Κατάρ, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού κατά των αμάχων Αράβων και απέρριψε την  καταδίκη της Παλαιστινιακής αρχής για τις τρομοκρατικές επιθέσεις των καμικάζι εναντίον ισραηλινών πόλεων· είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση των ισλαμικών χωρών απέναντι στην κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολκή. Ο αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, καταδίκασε τις επιθέσεις των καμικάζι, αλλά δεν ταυτίστηκε πλήρως με τις αμερικανικές θέσεις· όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Το κύριο είναι ένα: οι ισραηλινές επιδρόμες κατέστρεψαν τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις της Παλαιστινιακής αρχής, αλλά στο διπλωματικό πεδίο, όλοι αναγνωρίζουν, με πρώτο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι ο μοναδικός αναγνωρισμένος ηγέτης των Παλαιστινίων παραμένει ο Γιασέρ Αραφάτ· είναι δύσκολο να δεί κανείς το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Πάλι αδιέξοδο!
 
Η διεθνής δύναμη
Οι πρώτες δυσκολίες ανεφάνησαν στις σχέσεις της Βορείου Συμμαχίας με τις μεγάλες δυνάμεις, ενώ από την Τόρα Μπόρα έρχονται πληροφορίες ότι οι Ταλιπμάν ζητούν τη διαπραγμάτευση της παραδόσεώς των· ως προς το τελευταίο δεν είναι γνωστό, το άν είναι ελιγμός των Ταλιμπάν, για τακτική υποχώρησή τους ή αποτέλεσμα της πραγματικής αδυναμίας των. Από την πλευρά της, η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν επέβαλε περιορισμούς στη διακίνηση της διεθνούς δυνάμεως μέσα στη χώρα και όρισε ανώτατο όριό της τους 1000 άνδρες· δεν είναι γνωστό, το άν αυτό είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας δυνάμεων στο εσωτερικό της, ώστε να ασκεί τον έλεγχο στη δύσκολη αυτή χώρα, ή συνέπεια κάποιων εξωτερικών παρεμβάσεων, π.χ. της Ρωσσίας. Το γεγονός είναι ότι, και να λήξει ομαλά ο πόλεμος με τη σύλληψη ή το θάνατο των ηγετών της τρομοκρατίας, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα περιπλέκονται..
 
Αστάθεια στη Βουλγαρία

Πριν ακόμη ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας αναλάβει τα καθήκοντά του, άρχισαν και οι προστριβές με την κυβέρνηση του πρώην βασιλέως της· ο υπουργός Εξωτερικών, με δηλώσεις του παρουσιάσθηκε υπερβολικά ανεκτικός προς την τουρκική μειονότητα, αλλά ο πρώην κομμουνιστής πρόεδρος τις χαρακτήρισε απαράδεκτες. Η αστάθεια μάλλον αρχίζει στη γειτονική χώρα, με άγνωστα τα αποτελέσματα· η οικονομική άνθηση που είχε υποσχεθεί ο πρώην βασιλεύς, κάθε άλλο παρά φάνηκε στους μαστιζομένους από την κρίση και τις κακουχίες Βουλγάρους. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος έχει πιο πρόσφατη λαϊκή εντολή και πιο υψηλό ποσοστό αποδοχής, ώστε να διεκδικεί και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής· στην πράξη ο διχασμός αυτός θα λυθεί μόνο με νέες εκλογές, που μάλλον δεν θα αργήσουν.

 
Οι επίκαιρες προκλήσεις
Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής η χρεωκοπία της Αργεντινής δεν ήταν κάτι το ξαφνικό· οι περισσότεροι το ανέμεναν, επειδή σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται όλες σχεδόν οι χώρες της περιοχής, με πρώτη εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι οικονομίες των χωρών αυτών στηρίζονται κυρίως στην εξαγωγή αγροτικών και καταναλωτικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες· η κατανάλωση, όμως, στις ΗΠΑ έχει σημειώσει απότομη μείωση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ακόμη δεν έχει παρουσιάσει σημεία ανακάμψεως. Όσο η ανάκαμψη αυτή δεν σημειώνεται τόσο και η οικονομική κρίση θα μαστίζει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής· οι διαρθρωτικές αλλαγές που σημειώνονται στην οικονομική διαδικασία με την επανάσταση της πληροφορικής επιδεινώνουν τα προβλήματα της περιοχής. Η πρόκληση της εποχής μας αγνοείται από τις οικονομίες τους.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr