Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 162 / 18 Δεκεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η άλλη εποχή ανέτειλε και στο Λάακεν
Οι διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποιήσεως στο Λάακεν έδειξαν ότι το άλλο κίνημα ανασυγκροτείται και παρουσιάζεται έτοιμο στις διεθνείς εξελίξεις· οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν οδήγησαν στην εξαφάνιση του κινήματος, παρά τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί. Δύο είναι τα πιο δύσκολα προβλήματα: το πρώτο, η αξιολόγηση σε βάθος των απαιτήσεων και των αναγκών της νέας εποχής· ο πολίτης είναι το ζητούμενο στην εποχή της πληροφορικής και των διαδικτύων. Το άλλο είναι η ανάμιξη των ακραίων στοιχείων· οι μασκοφόροι και οι άλλοι ισοπεδώνουν και καταστρέφουν τα πάντα, όπως κάνουν και στη χώρα μας οι γνωστοί άγνωστοι. Μεταφέρεται πλέον σε όλα τα διεθνή κέντρα η υπονόμευση των κινημάτων και η καλλιέργεια του κλίματος φοβίας των μικροαστών.
 
«Απελθέτω απ’ εμού»
Η αναβολή της συζητήσεως, του θέματος του Ευρωστρατού και της συμμετοχής της Τουρκίας, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν κάθε άλλο παρά ευνοεί τις ελληνικές θέσεις· λόγω διπλωματικής υστερήσεως ή πολιτικής ατολμίας έχουμε εμπλακεί σε συζήτηση για την εθνική μας ασφαλείας με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως, οι οποίες στην πράξη δεν έχουν κανένα λόγο εμπλοκής, έστω και άν η Βρεταννία ήθελε να τις εντάξει, υπονομεύοντας όχι τόσο τα δικά μας θέματα όσο τον ίδιο τον Ευρωστρατό και την ευρωζώνη. Όσο και άν μερικές μικρές χώρες θα ήθελαν να αποφύγουν την ανάμιξή τους σε παρόμοια θέματα, για να μην δυσαρεστήσουν Αμερικανούς και Βρεταννούς, γνωρίζουν οι ίδιοι, ή τουλάχιστον οι μεγάλες χώρες, ότι η ανακίνηση παρομοίων θεμάτων μόνο την ιδέα της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και αμύνης δεν ευνοούν· η εκλογή του Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν το αποδεικνεύει. Πολιτική τόλμη απατείται.
 
Σεβασμός των θεσμών
Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας μέτρησαν περισσότερο οι προειδοποιήσεις του κ. Κ. Καραμανλή ως προς τους δημοκρατικούς θεσμούς: η διαχείριση του δημοσίου χρήματος στις ΔΕΚΑ, Κτηματολόγιο, Ολυμπιακή και ΟΤΕ δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη και η λογοδοσία θα γίνει, όσο και άν το αποφεύγει η κυβέρνηση. Η δέσμευση έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους κυβερνητικούς παράγοντες και περισσότερο στους παρεπιδημούντες στη Χαριλάου Τρικούπη· η διαπλοκή είναι το πρώτο θέμα που καταγγέλεται με τόσο έντονο τρόπο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και από τα άλλα κόμματα. Στο εσωτερικό μέτωπο της πλειοψηφίας πολλοί αισθάνονται ρίγη· δεν ευνοεί καθόλου τις κινήσεις αντιπερισπασμού, και για το λόγο αυτό όσες γίνονται, όπως με την πρακτορολογία, πέφτουν στο κενό. Οι αντιδράσεις των λαϊκών τάξεων αναβλήθηκαν, λόγω των εορτών, αλλά η σκιά της αβεβαιότητος βαρύνει πάνω από τις πολιτικές εξελίξεις.
 
Η επιλογή Ντ’ Εσταίν
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν έκανε ένα τολμηρό βήμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης· ανέθεσε την προεδρία της Συνελεύσεως για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης στον πρών Γάλλο πρόεδρο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’  Εσταίν. Ο σκοπός έμφανής: προτίμησαν να έχει την προεδρία και την ευθύνη ένας από τους μεγάλους οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης, μαζί με τον Χέλμουτ Σμιτ, στην κρίσιμη περίοδο του ενεργειακού προβλήματος της δεκαετίας του ‘70· τότε ετέθησαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του ευρώ. Η παρέμβαση, για λόγους μικροπολιτικούς στο έργο της Επιτροπής, θα είναι πολύ δύσκολη για τους σημερινούς ηγέτες· η Ευρώπη αποκτά την πραγματική της ιστορική και πολιτική υπόσταση.
 
  Πρακτορολογίας συνέχεια
 

Τα οικονομικά προβλήματα εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, με αφορμή κυρίως τα μετοχοδάνεια, οξύνονται επικίνδυνα· η προβολή τους από τον ελεγχόμενο τύπο έχει δύο στόχους: ο πρώτος, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα ζωτικά προβλήματα, Ευρωστρατός, Κυπριακό, οικονομικά· ο δεύτερος, ο εκβιασμός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως για υποχωρήση στις απαιτήσεις τους, ώστε να μην συνεχίζει τη θεσμική απαίτηση της λογοδοσίας. Ο δεύτερος φοβίζει περισσότερο, επειδή στη διαπλοκή είναι αμέσως συνδεδεμένοι κορυφαίοι πολιτικοί της κυβερνητικής παρατάξεως· ο σκοπός είναι σαφής: η επιβίωση της διαπλοκής και των πρακτορολογικών διασυνδέσεων και μετά τις επικείμενες πολιτικές αλλαγές. Ο κ. Κ. Καραμανλής δείχνει ότι δεν τον ενοχλούν οι «απώλειες» εντός της παρατάξεώς του.

 
Τους επιεικείς ησυχάζειν

Η ανατροπή της ολιγαρχίας των τετρακοσίων αποτελεί μοναδική περίπτωση καταρρεύσεως τυραννίας σε περίοδο πολέμου· εξαίρετη περιγραφή του πολιτικού φιλοσόφου και ιστορικού, κυρίως ως προς την ψυχολογία των ανθρώπων και ιδιαιτέρως των ολιγαρχικών. Όταν οι οπλίτες κατέσκαψαν το τείχισμα στην Ηετιωνεία άκρα, στην είσοδο του λιμένος του Πειραιώς, αποχώρησαν στο θέατρο του Διονύσου, όπου συνεκρότησαν εκκλησία του δήμου και αναχώρησαν για το άστυ· «ες το προς τη Μουνυχία Διονυσιακόν θέατρον… και ευθύς εχώρουν ες το άστυ». Τότε έφθασαν μερικοί από τους τετρακοσίους και συζητούσαν ο καθένας χωριστά με τους οπλίτες, προσπαθώντας να πείσουν τους διαλλακτικούς να ησυχάζουν και να συγκρατήσουν τους πιο ορμητικούς, διαβεβαιώνοντάς τους ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τα ονόματα των πεντακισχιλίων· «ελθόντες δε από των τετρακοσίων τινές ηρημένοι προς αυτούς ανήρ ανδρί διαλέγοντό τε και έπειθον ούς ίδοιεν ανθρώπους επιεικείς ησυχάζειν και τους άλλους παρακατέχειν».

 
Τα οικονομικά μας
Αρχίζει σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής· η πολιτική πτυχή έχει ιδιαίτερη σημασία. Η αδυναμία έως πλήρης ανεπάρκεια της κυβερνήσεως στην αντιμετώπιση του θέματος του Ευρωστρατού και η ισχνή παρουσία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκαν με την αναβολή του θέματος· οι αντιδράσεις στα άλλα κόμματα οξεία, στην πλειοψηφία ανησυχητική. Την περασμένη Πέμπτη, τριάντα κυβερνητικοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων όλοι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, είχαν απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό για τις αντιδράσεις τους· μέτρησε πολύ το κείμενο αυτό, οι πιθανότητές ανταρσίας δεν είναι λίγες. Η οικονομική πτυχή έχει άλλη διάσταση· όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι πλαστός και άσχετος με την ελληνική οικονομία ο προϋπολογισμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον καταψηφίσουν· σημαίνει μόνο ότι πληθαίνουν οι αφορμές για διαφοροποίηση. Η στιγμή για την τελευταία σταγόνα εγγίζει
 
Το αμερικανικό βέτο
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή παρατηρητών στην Παλαιστίνη απετράπη με το αμερικανικό βέτο· η Βρεταννία και η Νορβηγία απέσχον. Οι άλλες μεγάλες δυνάμεις, Γαλλία, Ρωσσία και Κίνα υποστήριξαν την αποστολή παρατηρητών και την αναγνώριση του Γιασέρ Αραφάτ ως του νομίμου προέδρου της Παλαιστίνης· είναι η πολλοστή φορά που οι Αμερικανοί επιβάλλουν το δικαίωμα αρνησικυρίας υπέρ του Τελ Αβίβ, παρά την εκατόμβη των αμάχων και μικρών παιδιών από τον ισραηλινό στρατό. Ήδη ο Ρώσσος πρόεδρος επανέλαβε την στήριξή του προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη· το πρόβλημα διέρχεται, οπωσδήποτε, διάφορες άσχημες φάσεις, αλλά το σημαντικώτερο είναι άλλο: η ένταση στις διεθνείς σχέσεις κλιμακώνεται· η ανοχή και η κατανόηση της μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις περιόδου φαίνεται ότι περνάει στην ιστορία. Η Ουάσγικτον επιστρέφει στην τακτική της απολύτου επιβολής της κοσμοκρατορικής πολιτικής της· δυστυχώς η ιστορία δεν αντιγράφει εαυτήν.
 
Το επόμενη βήμα
Οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν οδηγούνται προς το τέλος τους· η σύλληψη των αρχιτρομοκρατών δεν έχει γίνει, και ίσως δεν γίνει ποτέ. Οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για την κλιμάκωση των βομβαρδισμών εναντίον άλλων χωρών· Ευρωπαίοι, Ρώσσοι και Κινέζοι, όπως και ¶ραβες αντιτάσσονται στην κλιμάκωση αυτή με κάθε ευκαιρία. Ήδη οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά η ισορροπία στο εσωτερικό της μαρτυρικής χώρας δεν έχει καθορισθεί ακόμη· στο βαθμό που κλιμακώνεται η διεθνής ένταση, αυτό θα έχει τις επιπτώσεις του και στο επίμαχο αυτό θέμα. Όταν διασπασθεί το ενιαίο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, και οι αφορμές είναι πάρα πολλές, τότε ίσως αλλάξουν και οι παρεμβάσεις των άλλων δυνάμεων στην Καμπούλ· ο κίνδυνος της επιστροφής στην  περίοδο του εντόνου ανταγωνισμού δεν είναι μικρός. Οι αιτίες είναι πολλές, Μεσανατολικό, αντιπυραυλική ασπίδα, οικονομικός πόλεμος
 
Η ένταση στην περιοχή

Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώθηκε και στο Λάακεν, αλλά οι αδιάλλακτες δηλώσεις των Τούρκων συνεχίζονται· ο διακοινοτικός διάλογος, που αρχίζει σε είκοσι μέρες περίπου, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει αίσιο τέλος. Η Αθήνα κάθε άλλο παρά εκφράζει δημοσίως την στήριξή της προς τη Λευκωνία και όλο και περισσότερο είναι ανεκτική προς τις τουρκικές προκλήσεις· εκείνο που απουσιάζει παντελώς από τη διπλωματική μας προσέγγιση είναι οι αλλαγές στο διεθνές σκηνικό. Ο κόσμος βαδίζει προς νέα περίοδο εντάσεως, ή τουλάχιστον δείχνει ότι βαδίζει προς την κατεύθυνση αυτή· η τρομοκρατία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και πάλι ως όργανο πιέσεως. Στη Βαλκανική δεν έχουν αφοπλισθεί οι οργανώσεως των Αλβανών και άλλων Μουσουλμάνων. Τυχαίως συμβαίνει!

 
Το αντιπυραυλικό σύστημα
Η αντίδραση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου περί αποχωρήσεως από τη Διεθνή Συνθήκη του 1972 και αναπτύξεως του αντιπυραυλικού συστήματος διευρύνεται με άγνωστες προεκτάσεις· ο Ρώσσος πρόεδρος την χαρακτήρισε ως απειλή για τις παγκόσμια τάξη, ενώ αντιτάχθηκαν Ευρωπαίοι και Κινέζοι. Η δυσπιστία στις διεθνείς σχέσεις παραχωρεί τη θέση της στην καχυποψία· η αιτία για την αμερικανική απόφαση είναι οικονομική, η ενίσχυση της εσωτερικής καταναλώσεως. Οι επιπτώσεις διεθνείς· αποκλείεται Ρώσσοι και Κινέζοι να μείνουν με σταυρωμένα χέρια· οπότε οδηγούμαστε σε νέα δρόμο εξοπλισμών; Είναι το κρίσιμο ερώτημα· ο προηγούμενος αγώνας δρόμου εξοπλισμών οδήγησε στην κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος· θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα και ο σημερινός; Ο χρόνος θα το δείξει και η ισορροπία δυνάμεων θα το κρίνει.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr