Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 163 / 18 Δεκεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού»
Η πρωτοφανής κακοκαιρία που έχει πλήξει τη χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη σε κανέναν δεν έχει προκαλέσει αίσθημα δυσαρεσκείας· οι χαμηλές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα τα περασμένα χρόνια είχαν πολλές και άσχημες επιπτώσεις στο φυσιολογικό κύκλο της ζωής. Η λειψυδρία, η επιβίωση των μικροβίων και μικροοργανισμών στο επόμενο έτος ήταν βασικά προβλήματα και για τη γεωργία, αλλά και για η ζωή μας· κανείς δεν μπορεί κρίνει για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της θεομηνίας. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι αρνητικές επιπτώσεις στην Γή από την οικονομική και άλλη δράση του ανθρώπου δεν αντισταθμίζονται με παροδικές κακοκαιρίες όπως αυτή των ημερών μας· έστω και άν δεν αλλάζει μακροχρονίως η πορεία, κάτι προσφέρει η κακοκαιρία.
 
Νέο κύμα απεργιών
Στη χώρα έχει ξεσπάσει νέο κύμα απεργιών· γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και δημοτικοί υπάλληλοι κατήλθαν σε απεργία διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι απεργίες κηρύσσονται ενώ διερχόμαστε την τελευταία προ των εορτών εβδομάδα και η χώρα πλήττεται από τη χειρότερη θεομηνία των τελευταίων δεκαετιών· κανένας υπάλληλος δεν κατέρχεται σε απεργία, και μάλιστα χρονιάρες μέρες, άν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν είναι εκρηκτικά για τη ζωή του. Το κύμα των απεργιών έρχεται την ίδια στιγμή που συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και που οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ως προς τα εθνικά θέματα προσλαμβάνουν απρόβλεπτες διαστάσεις· κάθε άλλο παρά ομαλή αναμένεται να εξελιχθεί η πολιτική ζωή αμέσως μετά τις γιορτές. Η κρίση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση έχει απωλεσθεί και η ανάκτησή της μάλλον θεωρείται αδύνατη· η πρακτορολογία επιδεινώνει επικίνδυνα το κλίμα, αντί να το εκτονώνει.
 
Η αποχή κορυφαίων
Το κλίμα της πρακτορολογίας, με αφορμή τα όσα συνέβησαν πριν από δώδεκα χρόνια εξακολουθεί να θρέφεται από το Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη· ο Γραμματέας του κόμματος και ο υπουργός Τύπου είναι οι μόνοι που αγωνίζονται με δηλώσεις και εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα να προασπίσουν την πολιτική της πολώσεως· κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και από την άλλη πλευρά με τον πρώην πρωθυπουργό και την κόρη του να πλέουν στη μοναξιά τους. Οι άλλοι κορυφαίοι της κυβερνητικής παρατάξεως φροντίζουν και τηρούν αποστάσεις ασφαλείας· κανένας τους δεν επιθυμεί να ταυτιστεί με την πολιτική του επικυριάρχου του κόμματος. Γνωρίζουν όλοι τους ότι, η περιφρόνηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει δεκτή από τον ελληνικό λαό· ο διχασμός και η σύγκρουση εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς και όχι την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Το κενό απειλεί τους πρακτρολόγους και τους εμπνευστές τους
 
Αναστροφή ρόλων
Στις μέρες μας, η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, χρησιμοποεί πολύ παράδοξα μέσα· μυστικοί πράκτορες, κοριοί και άλλοι παρελαύνουν από τη μικρή οθόνη και τα άλλα μέσα ως τα πιο αξιοθέατα πράγματα. Η εντύπωση που αποκομίζει και ο πιο απλός πολίτης είναι ότι κάποιοι κινούν αυτές τις εμφανίσεις, τις προγραμματίζουν και τις συντονίζουν, σαν να πρόκειται για το πιο σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει τους Έλληνες· από πρώτης ματιάς η επιχείρηση είναι πετυχημένη: όλα τα μέσα ασχολούνται με την πρακτορολογία. Απομένει το αποτέλεσμα· τα δέχονται αυτά οι Έλληνες ή τα απορρίπτουν ως περιττά και άχρηστα; Μάλλον προς το δεύτερο αποκλίνουν οι πληροφορίες· μόνοι ηττημένοι τα αφεντικά των πρακτόρων.
 
  Η κυκλοφορία του ευρώ
 

Στις δώδεκα χώρες της ευρωζώνης έχουν γίνει ειδικές τελετές για την κυκλοφορία του νέου νομίσματος· η χώρα μας υστερεί και μένει με τα υποχρεωτικά που έχουν προβλεφθεί από τη Φραγκφούρτη. Παρά τις αρνητικές αυτές συνέπειες, ο ελληνικός λαός αποδέχεται το ευρώ, με το ελληνικό του όνομα, και παρατείται από τη δραχμή του με την τρισχιλιετή ιστορία της· η στάση της κυβερνήσεως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αβλεψία, με τον πιο ανάλαφρο χαρακτηρισμό. Αποπνέει περισσότερο τη δυσκαμψία των κυβερνώντων ως προς την προσαρμογή τους στη νέα εποχή, κάτι που φάνηκε και με την καθυστέρηση στην ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και την πλημμελή προετοιμασία της οικονομίας μας.

 
Το πλήθος των οπλιτών

Οι τετρακόσιοι έβλεπαν ότι έχαναν την εξουσία, κάτω από πίεση των Αθηναίων να παραδώσουν την εξουσία στους πεντακισχιλίους· πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα ολιγαρχία στην ιστορία· κράτησε λίγους μήνες και κατέρρευσε με επανάσταση σε περίοδο πολέμου. Είχαν στείλει τους ανθρώπους τους στην Αγορά οι τετρακόσιοι, όπως τώρα τους στέλνουν στην τηλεόραση, να προπαγανδίσουν προς τους φιλησύχους να ηρεμήσουν και τους άλλους να συγκρατήσουν, λέγοντες ότι θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των πέντε χιλιάδων, και αυτοί θα ορίσουν τους τετρακοσίους· «λέγοντες τους τε πεντακισχιλίους αποφανείν και εκ τούτων τους τετρακοσίους έσεσθαι». Το πλήθος των οπλιτών, μετά από τόσες και πολλές συζητήσεις, έγινε διαλλακτικώτερο παρά πριν, επειδή εφοβείτο πολύ για την όλη πολιτική κατάσταση· «το δε παν πλήθος των πολιτών από πολλών  και προς πολλούς λόγων γινομένων, ηπιώτερον ήν ή πρότερον, και εφοβείτο μάλιστα περί του παντός πολιτικού».

 
Η τιμές αμνοεριφίων
Οι επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στην παγκόσμια οικονομία διαχέονται πλέον και στις μικρές χώρες· η ευρωζώνη έχει τις λιγότερες επιπτώσεις, αλλά αυτές εξαρτώνται από την οικονομική πολιτική των διαφόρων χωρών. Η χώρα μας υφίσταται τις πιο δυσμενείς, επειδή αδυνατεί να αντιληφθεί ή δεν θέλει να αναγνωρίσει τις συνέπειες της κρίσεως για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς: πολιτικοί, επειδή η Αμερική δεν αναγνωρίζει επισήμως ότι υπάρχει κρίση· οικονομικοί, επειδή αυτό σημαίνει πλήρη ανατροπή του προϋπολογισμού, κάτι που αδυνατεί να το φέρει εις πέρας ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του. Οι συνέπειες είναι δεδομένες· οι τιμές του βάμβακος και των άλλων βασικών υλών για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών καταρρέουν· οι τιμές των ειδών διατροφής ακολουθούν, όπως των αμνοεριφίων για τα οποία δεν υπάρχει ούτε κάν ζήτηση από τους εμπόρους. Πέρυσι το κιλό έφθανε τις 2.500 δραχμές και φέτος παραμένουν απούλητα.
 
Η Συντακατική της ΕΕ
Η επιλογή του ιστορικού Γάλλου πολιτικού Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν για την προεδρία της Συντακτικής Συνελεύσεως της Ευρώπης σημαίνει ότι, οι Δεκαπέντε αποδέχτηκαν ή αναγνώρισαν την ανάγκη τολμηρών βημάτων προς την πολιτική ενοποίησή τους· η οικονομική ενοποίηση είναι πλέον δεδομένη με την καθιέρωση του ευρώ και την αναγνώρισή του ως διεθνούς νομίσματος. Από το σημείο αυτό αρχίζουν και οι δυσκολίες: πολιτικές, η ευρωζώνη επιβάλλεται να γίνει και ανεξάρτητη πολιτική οντότητα, έστω και μόνο ως προέκταση του ευρώ, δηλαδή για την επιβίωσή του· οικονομικές, οι σχέσεις των Δώδεκα της ευρωζώνης με τις υπόλοιπες τρεις είναι ασαφώς καθορισμένες, και πολύ περισσότερο των Δώδεκα με τις υπόλοιπες χώρες· διαδικαστικές, οι σχέσεις των Δεκαπέντε με τις υποψήφιες προς ένταξη θα είναι άλλες και των Δώδεκα άλλες· αυτά τα δύσκολα ζητήματα δεν περιλαμβάνονται στις παλιες συνθήκες. Αυτά καλείται να ρυθμίσει η Συντακτική
 
Η έκκληση Αραφάτ
Η δημοσία έκκληση του Παλαιστινίου προέδρου για τη διακοπή των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων έχει γίνει ευμενώς δεκτή από τις άλλες χώρες, με την εξαίρεση της Αμερικής και του Ισραήλ· η αποδοχή της εκκλήσεως από τους νεαρούς ¶ραβες είναι άλλο θέμα. Η διεθνής απήχηση μετράει περισσότερο· πρέπει το Ισραήλ να διακόψει τις επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη και να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το δύσκολο για τον ισραηλινό πρωθυπουργό και τους Αμερικανοεβραίους· η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις σημαίνει και απάλυνση της αμερικανικής στάσεως ως προς τα άλλα διεθνή θέματα, όπως είναι οι βομβαρδισμοί άλλων χωρών μετά το Αφγανιστάν, η εφαρμογή του αντιπυραυλικού συστήματος, η αναγνώριση του διαλόγου με Ρωσσία και Κίνα, ως των άλλων πυρηνικών δυνάμεων. Θεωρείται πολύ δύσκολη η σε τέτοιο βαθμό αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής· σημαίνει ανατροπή του εσωτερικού συστήματος εξουσίας στις ΗΠΑ.
 
Η παγκόσμιος οικονομία

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν συνέχεια και η ανάκαμψη της παγκοσμίου οικονομίας αναβάλλεται συνεχώς· όσο οξύνεται η διεθνής πολιτική και η ένταση απειλεί πάλι τις διεθνείς σχέσεις, τόσο η οικονομική κρίση θα βαθαίνει περισσότερο. Για την Ιαπωνία, τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής αυτό αποτελεί ενδημική ασθένεια· οι αντανακλάσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούν επιδείνωση στη ζήτηση με αποτέλεσμα να εντείνεται η οικονομική κρίση, με την ήδη υπάρχουσα χαμηλή εσωτερική κατανάλωση. Το πρόβλημα με τη διεθνή οικονομία είναι η αδυναμία των κυβερνήσεων και των πιστωτικών αρχών τού να αναζητήσουν και να εφαρμόσουν μέθοδο θεραπείας· η μείωση των επιτοκίων αποτελεί λύση, όταν υπάρχει αχρησιμοποίητη κατανάλωση. Όταν αλλάζουν και οι οικονομικές συνήθειες, τότε αναζητείται άλλη πολιτική.

 
Τέλος ή νέα αρχή
Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν το τέλος των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, έστω και χωρίς τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν ή την εξόντωση των Ταλιμπάν· στη νέα εποχή τίθενται δύο προβλήματα: το πρώτο, εσωτερικό του Αφγανιστάν· είναι σε θέση η τεχνητή κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση απέναντι στους πανισχύρους φυλάρχους και στις επιρροές των άλλων δυνάμεων; οι Αμερικανοί ήταν πάντοτε μισητοί στον ανυπότακτο αυτόν λαό. Το δεύτερο της ευρυτέρας περιοχής· θα ηρεμήσουν τα πράγματα μετά την εισβολή στο Κοινοβούλιο της Ινδίας; Δύσκολες οι απαντήσεις σε αμφότερα· από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί χρειάζονται άμεσα και απτά αποτελέσματα για την εσωτερική τους πολιτική ζωή και για τη διεθνή επιρροή τους. Οι άλλοι, οι Ρώσσοι μπορούν να κινήσουν πολλούς φυλάρχους!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr