Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 164 / 19 Δεκεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Ευθύνη άλλων ή σπασμωδικές κινήσεις
Ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μίλησε για την αδυναμία των Ευρωπαίων πολιτικών τού να προχωρήσουν στην πολιτική ενοποίησή της· είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις φυγής πολιτικού από την πραγματικότητα. Ανεύθυνος και αδύναμος είναι ο πολιτικός εκείνος, ο οποίος απέφυγε συστηματικά τού να ενημερώσει τους άλλους ηγέτες ως προς τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος του Ευρωστρατού και της αναμίξεως της Τουρκίας και της Αμερικής· ο Ευρωστρατός είναι η πρώτη απτή απόδειξη της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και αμύνης. Στα δυσεπίλυτα ο πρωθυπουργός προτίμησε τη φυγή και τις σπασμωδικές κινήσεις, όπως τον κατηγόρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως· μόνο προς την πολιτική ένωση δεν οδηγούν αυτά.
 
Διακονιάρη αποδείξεις
Οι θάνατοι και οι καταστροφές του Διακονιάρη στην Πάτρα απέδειξαν κάτι, τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους· οι αποδοκιμασίες των υπουργών από τον απλό κόσμο αποτελούν την πλήρη επιβεβαίωση της λειτουργίας αυτής. Επί εικοσαετίαν προγραμματίζονται και χρηματοδοτούνται τα έργα για τη διευθέτηση των υδάτων του χειμάρρου και ακόμη δεν έγινε τίποτε, όλο μελετούνται και όλο εξαγγέλονται· όταν αυτό συμβαίνει σε εθνικά θέματα, όπως ο Ευρωστρατός, και σε απλά επαρχιακά έργα, τότε αυτό δείχνει νοοτροπία και τρόπο λειτουργίας του κράτους. Δεν είναι θέμα ευθυνών σε προσωπικό επίπεδο, αλλά είναι νοοτροπία που διακατέχει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και η οποία τον διέπει επί μακρό χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει εθισμός· είναι η νοοτροπία του κυνισμού: «Δεν μας ενδιαφέρει για τίποτε, επειδή κανείς δεν πρόκειται να λογοδοτήσει»· ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι μόνο η λογοδοσία συγκρατεί τον κρατικό λειτουργό στο καθήκον του.
 
Πρακτορολογίας επωδός
Παρά την ελαχίστη απήχηση που είχε στην κοινή γνώμη η πρακτορολογία, η συνέχισή της και οι παρεμβάσεις των αμέσως εμπλεκομένων αποκαλύπτει μερικά άλλα πράγματα· ο πρώην σύμβουλος και ο αρχικοριός δείχνουν σαν να απολαμβάνουν τις «αποκαλύψεις» τους, αλλά και δείχνουν εμφανώς ότι μιλάνε καθοδηγούμενοι. Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί, από τις δύο πλευρές, έχουν φανερούς στόχους· ο επικυρίαρχος του κυβερνώντος κόμματος επιδιώκει πάση θυσία την εμπλοκή της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ώστε να πετύχει συμβιβασμό για τις ενοχές του ως υπουργός. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί επί ματαίω να επιδείξει τη χαμένη αθωώτητα του ιδίου και της οικογενείας του· τα βαθύτερα αίτια είναι άλλα: Τα όσα αποκαλύπτονται είναι τα τελευταία ή ακολουθούν και άλλα; Αυτοί που τους κινούν όλους έχουν και άλλα στη φαρέτρα τους; Μήπως ακολουθήσουν και άλλοι συνένοχοι της πρακτορολογίας; Πότε και πώς προβλέπουν ότι θα είναι το τέλος της ιστορίας;
 
Οι Βορειοηπειρώτες
Η ευαισθησία της κυβερνήσεως ως προς τα εθνικά μας θέματα αποδείχθηκε για άλλη μία φορά κατά το Δ’ Συνέδριο του Αποδήμου Ελληνισμού· αντιπροσωπεία Βορειοηπειρωτών πρότεινε να περιληφθεί στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και η περιοχή τους. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ ¶ντριου ¶θενς δέχθηκε την πρόταση και έφερε το θέμα στο συνέδριο, αλλά παρενέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιαν. Μαγκριώτης και ζήτησε να μη συζητηθεί το ζήτημα· μετά από τις κυβερνητικές πιέσεις το Συμβούλιο του ΣΑΕ υποχώρησε και παρέμεινε η Βόρειος Ήπειρος εκτός του αποδήμου Ελληνισμού. Η χρονική σύμπτωση έχει σημασία· τις ίδιες μέρες «αγνοούσε» η κυβέρνηση τις κινήσεις Αμερικανών και Βρεταννών στην ¶γκυρα για το θέμα του Ευρωστρατού.
 
  Ενθουσιασμός για ευρώ
 

Για την καθιέρωση του ευρώ έγιναν τελετές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τους επισήμους και τον απλό λαό να συμμετέχουν· ιδιαίτερη σημασία έχουν οι γιορτές στη Φραγκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Ανέμεναν χιλιάδες Γερμανοί στην κεντρική πλατεία ως τα μεσάνυχτα προκεμένου να πάρουν τα πρώτα ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα· οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν ταυτίσει την αναγέννησή τους μετά τον πόλεμο με το μάρκο, πιστεύουν ακράδαντα ότι το ευρώ είναι το νέο νόμισμά τους. Στις διεθνείς αγορές, η υποκατάσταση του μάρκου από το ευρώ είναι εκείνη που προσδίδει στο ενιαίο νόμισμα τη δυναμική του· η αποδοχή του λαού είναι η δύναμή του.

 
Αξυγκροτήτοις πληρώμασιν

Οι Αθηναίοι, αφού κατάσκαψαν το τείχος της Ηετιωνείας, στην είσοδο του λιμένος του Πειραιώς και επέστρεψαν στο άστυ, ώρισαν κάποια μέρα για τη σύγκληση της εκκλησίας του δήμου, περιφρονοούντες τις απειλές και τις ραδιουργίες των τετρακοσίων. Όταν έφθασε εκείνη η μέρα και συνέρχονταν στο θέατρο του Διονύσου, ήρθε η πληροφορία ότι 42 πελοποννησιακές τριήρεις παρέπλεαν την Σαλαμίνα· «όσον ου ξυνειλεγμένοι ήσαν, αγγέλονται οι δύο και τεσσαράκοντα νήες από των Μεγάρων την Σαλαμίνα παραπλείν». Έφυγαν τότε όλοι τους και έτρεξαν στον Πειραιά, όπου άλλοι καθήλκησαν τις 36 τριήρεις που είχαν, άλλοι ανέβαιναν στα τείχη· τότε πίστεψαν πόσο καλά έκαναν που γκρέμισαν το τείχισμα. Οι Πελοποννήσιοι, όμως, φοβήθηκαν και απέπλευσαν για τον Ωρωπό. Οι Αθηναίοι βιαστικά και ασυγκρότητα υποχρεώθηκαν να επιβιβάσουν πληρώματα στα πλοία· «Αθηναίοι δε κατά τάχος και αξυγκροτήτοις πληρώμασιν αναγκασθένετες χρήσασθαι». Κάτι άναλογο θα γίνει με τους Ολυμπιακούς! 

 
Αδυναμία ή άγνοια
Η αναβολή του θέματος του Ευρωστρατού για την ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν είναι καθόλου τιμητική για την Ελλάδα· οι λόγοι είναι πολλοί: τί πείθει τον ελληνικό λαό ότι θα είναι εναργής και παρούσα η κυβέρνηση κατά το επόμενο εξάμηνο και δεν θα περιμένει πάλι το τέλος του εξαμήνου; Τίποτε. Πώς αφήνει η κυβέρνηση, για το ζωτικό θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής, να συζητείται από άλλους και να μην παρεμβαίνει; Ποιά είναι η αντίληψη της κυβερνήσεως για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και πότε θεωρεί αναγκαία την παρέμβασή της; Τα χειρότερα είναι τα δευτερεύοντα· στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα διάφορα προβλήματα συζητούνται και κρίνονται μέσα από συμμαχίες και αμοιβαίες παραχωρήσεις με άλλα μέλη. Πώς έγινε και έμεινε μόνη της η κυβέρνηση απέναντι στους Δεκατέσσερες; Για το θέμα ζωτικής σημασίας για όλα τα μέλη δεν βρήκε έναν σύμμαχο;
 
Ο φόβος της ειρήνης
Η πρόσφατη στάση του Γιασέρ Αραφάτ, με τη δημοσία έκκληση για τη διακοπή των επιθέσεων αυτοκτονίας στα ισραηλινά εδάφη έθεσε νέους όρους στο Μεσανατολικό· οι εκπρόσωποι του Ισραήλ χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατία τις επιθέσεις που γίνονται από μεμονωμένα άτομα ή οργανώσεις εναντίον αμάχων, αλλά δεν χαρακτηρίζει ως τρομοκρατία τις ίδιες επιδρομές του τακτικού στρατού. Αυτές τις χαρακτηρίζει ως παρενέργειες· δηλαδή όσα έκανε ο Χίτλερ ήταν παρενέργειες. Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί και Ισραηλινοί πανηγυρίζουν για το τέλος Αραφάτ και την ανάδειξη άλλων συνομιλητών από την παλαιστινιακή πλευρά· Ρώσσοι, όμως, Ευρωπαίοι, ¶ραβες δεν αποδέχονται την αλλαγή και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον Αραφάτ ως ηγέτη των Παλαιστινίων. Είναι το κρίσιμο θέμα στην πορεία του Μεσανατολικού· η εμμονή στην απομάκρυνση Αραφάτ δείχνει ότι ευνοείται  η ασάφεια και η οξύτης στην περιοχή. Έτσι εξυπηρετείται η επιλογή άλλων στόχων κατά της τρομοκρατίας.
 
Το νέο νόμισμα
Η έναρξη της επισήμου κυκλοφορίας του ευρώ γίνεται με τον πιο ομαλό τρόπο, χωρίς καμμία απολύτως επιφύλαξη στις χώρες της ευρωζώνης· η νέα εποχή δείχνει σαν να ήταν φυσιολογική από τους συναλλασσομένους, τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Η συνεχής παγκόσμια ύφεση, η αδυναμία του δολλαρίου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες άλλων λαών και η ταύτισή του με την υπερδύναμη, όπως και οι ανίατες πτυχές του που αποκαλύφθηκαν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν γεννήσει την επιθυμία για ένα άλλο νόμισμα· όλα δείχνουν σαν να ήταν αναμενόμενη η κυκλοφορία του ευρώ: Και να μην είχε προβλεφθεί η κυκλοφορία του έπρεπε να είχε γίνει μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή οικονομία· μία είναι η αρνητική πλευρά του νέου νομίσματος, με τα τριακόσια εκατομμύρια κατοίκους: η απουσία της πολιτικής καλύψεως. Οι Δώδεκα γνωρίζουν ότι νόμισμα χωρίς πολιτική κάλυψη δεν επιβιώνει.
 
Βρεταννός νεκρός

Σε νέα έκρηξη που σημειώθηκε μπροστά σε Ορθόδοξη εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο ένας Βρεταννός στρατιώτης έπεσε νεκρός· στόχος δεν ήταν αυτός, αλλά οι εναπομείναντες Σέρβοι στην περιοχή, όπως και η κυβέρνηση του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Το γεγονός είναι ένα: οι ένοπλοι Αλβανοί εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι, χωρίς να έχουν αλλάξει καθόλου τακτική, οι ίδιοι ένοπλοι με τις διασυνδέσεις τους στους φανατικούς Ισλαμιστές και στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που έχουν εξολοθρεύσει τους φανατικούς Ισλαμιστές, πώς γίνεται και έχουν αγνοήσει το Κοσσυφοπέδιο; μήπως τους έχουν διαφύγει ως πράκτορές τους; Το ερώτημα που τίθεται είναι: Οι ένοπλοι έδρασαν αυτονόμως ή κατόπιν εντολής με στόχο τη δημιουργία και πάλι αναταραχής στη Βαλκανική; Ο χρόνος μόνο θα αποκαλύψει τα σχέδιά τους.

 
Υπομονή στο Αφγανιστάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος στο τελευταίο μήνυμά του ζήτησε από τους συμπολίτες του να κάνουν υπομονή για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς ολοκληρώνεται η κατάληψη του Αφγανιστάν, σταματούν οι βομβαρδισμοί και ο αρχιτρομοκράτης παραμένει άφαντος, όπως και το μεγάλο μέρος των Ταλιμπάν· από την άλλη πλευρά, συμφωνήθηκε η διεθνής δύναμη που θα αναπτυχθεί να είναι 5.000 ανδρών. Το μόνο που δεν αποκαθίσταται είναι η ηρεμία στη χώρα· οι ειδικοί αμφιβάλλουν, άν η νέα κυβέρνηση θα ελέγχει ακόμη και την Καμπούλ. Η εξουσία επιστρέφει στους φυλάρχους και στις τοπικές ομάδες εξουσίας· οι περισσότεροι που ανέλαβαν τα διάφορα χαρτοφυλάκια είναι Αφγανοί της διασποράς που λείπουν δεκαετίες στο εξωτερικό και έχουν χάσει τις επαφές τους με τον απλό λαό.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr