Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 166 / 21 Δεκεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Ευχόμεθα καλές γιορτές
Μετά το φύλλο της 21ης Δεκεμβρίου 2001 θα μας συναντήσετε πάλι στις 3 Ιανουαρίου 2002· θα θέλαμε να σας αφήσουμε να κάνετε ήρεμα γιορτές, αφού μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ελάχιστα προβλέπονται τα πολιτικά γεγονότα, εκτός και άν έχουμε εξελίξεις, οπότε θα μας έχετε πάλι κοντά σας. Προς το παρόν καλές γιορτές και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.
 
Επιβεβαίωση των σχέσεων υποτελείας
Η ιστορική καθιέρωση του ευρώ δεν πρόκειται να αποτελέσει βραχυχρόνια ευοίωνη προοπτική για την οικονομία μας και την ασφάλειά μας· η εσπευσμένη και κατόπιν εντολής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο έχει μία και άμεση συνέπεια: τον υποβιβασμό της εντάξεώς μας στην ευρωζώνη. Οι Αμερικανοί το δείχνουν και ο πρωθυπουργός συναινεί ότι, τον πρώτο λόγο για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική της χώρας έχουν μόνο αυτοί και κανένας άλλος· η κυβέρνηση δείχνει προς τον ελληνικό λαό και τους τρίτους, ότι είναι υπάκουος της Αμερικής και δευτερευόντως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Ίσως το πληρώσουμε ακριβά, άν δεν υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Διασφάλιση των συνόρων
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 10 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον θα αφορά δύο θέματα: τα ελληνοτουρκικά με Κυπριακό και τον Ευρωστρατό. Ως προς το πρώτο, είναι ίσως κατανοητό να τα συζητάει με τον πλανητάρχη ο οποίος έχει τόσο ισχυρή επιρροή στην ¶γκυρα, ώστε να επιβάλει τη λύση των προβλημάτων· ο διάλογος, άλλωστε, αρχίζει πέντε μέρες μετά στη Λευκωσία. Ως προς τον Ευρωστρατό, αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές· ο πρωθυπουργός μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως συζητάει τις αρμοδιότητες του κυριοτέρου οργάνου της ευρωπαϊκής αμύνης με τον ηγέτη τρίτης χώρας, και μάλιστα εκείνης η οποία υπονομεύει συστηματικά την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας. Η κυβέρνηση, όχι μόνο ανέχθηκε τις πρωτοβουλίες Αμερικανών και Βρεταννών, και παραμερίζει την ΕΕ, συζητώντας με τους «αντιπάλους» της και αποδεικνύοντας ότι δεν πιστεύει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Απλοελληνιστί, θεωρεί την ΕΕ υποτελή της Αμερικής.
 
Σχέσεις κορυφής
Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό με αφορμή την ψήφιση τροπολογίας για το διορισμό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των δύο βοηθών των βουλευτών· το πρωθυπουργικό περιβάλλον φρόντισε να διοχετεύσει στον τύπο τη δυσαρέσκεια του προέδρου της κυβερνήσεως, δείχνοντας ότι είναι ευαίσθητος σε θέματα πολιτικής ηθικής. Από προχθές, όμως, στη Βουλή αποκαλύφθηκε ότι ο σημερινός πρώτος τη τάξει υπουργός, ως αρμόδιος για το Χρηματιστήριο υφυπουργός, είχε παίξει με προσωπικούς κωδικούς με τη μετοχή φούσκα «Ερμής», με αποτέλεσμα να αποκομίσει από τη Σοφοκλέους σε λίγους μήνες περίπου 1.300 εκατομμύρια δραχμές· επί δύο μέρες ο υπουργός δεν εμφανίσθηκε στην Εθνική Αντιπροσωπεία να απαντήσει στις καταγγελίες, όπως έχει ηθική υποχρέωση. Ούτε και ο πρωθυπουργός τον υποχρέωσε να εμφανιστεί· παρατηρείται το περίεργο φαινόμενο, να συζητείται ο προϋπολογισμός και ο αρμόδιος υπουργός περί άλλα να τυρβάζει.
 
Μεθοδευμένες εκποιήσεις
Τελικά η πώληση, ή μάλλον η προνομιακή παραχώρηση στους Γερμανούς, των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά ναυαγεί, ενώ θεωρείται αδύνατη και η πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας· για τα πρώτα, φαίνεται ότι οι «ρυθμίσεις» που έκανε ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Αμύνης με τις ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων με γερμανική τεχνολογία ναυαγεί. Ίσως ο διάδοχός του επιλέγει αμερικανική τεχνολογία, οπότε καταγγέλεται και η πώληση των ναυπηγείων. Για την Ολυμπιακή, οι διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργού για τη διατήρησή της, όχι μόνο δεν πείθουν επειδή έχουν γίνει βαρετές με τη μονοτονία τους, αλλά και δείχνει ο άνθρωπος ότι, όσα λέει δεν τα πιστεύει· η διεθνής κρίση είναι πολύ σοβαρή για να επιτρέπει τα παιχνίδια.
 
  Απεργία και αποστολή
 

Η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες οργανώσεις κήρυξαν χθες τρίωρη στάση εργασίας σε ολόκληρο τον τύπο, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις και τις καθυστερήσεις καταβολής των μισθών· στο ίδιο επίπεδο με τους μεγιστάνες του τύπου παίζει και η ΕΣΗΕΑ. Το πρόβλημα της λειτουργίας του τύπου, της καταστολής της ελευθερίας του και της υπαγωγής όλων στις άνωθεν εντολές, το προσπερνάει αδιάφορα· τη λογοκρισία, όπως στο «Εμμελές», την αγνοεί, χωρίς να λαμβάνει υπεύθυνη θέση. Είναι φυσιολογική η κατάληξη του τύπου, όταν δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη φώνη τους και μεταφέρουν μόνο τις εντολές των κυρίων τους· τύπος είναι η ισηγορία και όχι η προάσπιση των κεκτημένων τρίτων. Αρετή και τόλμη απαιτείται!

 
¨Εκπληξις μεγίστη

Η ήττα των Αθηναίων, παρά την Ερέτρια το 411 π.Χ, προκάλεσε πανικό στους Αθηναίους χειρότερο από την καταστροφή στη Σικελία ένα χρόνο πριν· έβλεπαν ότι κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα. Επειδή ούτε η συμφορά της Σικελίας, που είχε φανεί τότε τρομερή, ούτε κανένα άλλο γεγονός τους φόβησεν τόσο· «ούτε γαρ η εν τη Σικελία ξυμφορά, καίπερ μεγάλη δόξασα είναι, ούτε άλλο ουδέν πω ούτως εφόβησεν». Γνώριζαν ότι ο στόλος ναυλοχούσε στη Σάμο και ότι ήταν εναντίον τους, οπότε άν ερχόταν στην Αττική θα ξέσπαγε εμφύλια σύγκρουση, ενώ θα έχαναν και τον πόλεμο με τη Σπάρτη· άν ήθελαν οι Πελοποννήσιοι εύκολα θα μπορούσαν να καταλάβουν τον Πειραιά. Αμέσως αποφάσισαν τον εξοπλισμό άλλων 20 πλοίων, συνεκάλεσαν εκκλησια του δήμου και κατήργησαν αμέσως την ολιγαρχία των τετρακοσίων· «οι Αθηναίοι ναύς τε είκοσιν επλήρουν και εκκλησίαν ξενέλεγον και τους τετρακοσίους αμέσως καταπαύσαντες».

 
Παγκοσμιοποιήσεως έργα
Η έκρηξη βίας και ταραχών στην Αργεντινή, με την πυρπόληση του υπουργείου Οικονομικών και τη λεηλασία των πάντων μετά την ανακοίνωση της χρεωκοπίας της χώρας, ήταν κάτι το αναμενόμενο· πολλοί αναλυτές, εκτός των επισήμων κυκλωμάτων, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της παγκοσμιοποιήσεως. Τα έργα της είναι ακριβώς αυτά· η παγκοσμιοποίηση θεσπίζεται, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, όπως όμως αυτές ανιλαμβάνονταν το συμφέρον τους πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η άρδην αλλαγή στη διεθνή οικονομική δυναμική μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχει ανατρέψει τα πάντα· η αμερικανική κυριαρχία αδυνατεί να επιβληθεί· η δομή της εξουσίας αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις νέες ανάγκες. Η χρεωκοπία της Αργεντινής είναι προϊόν της προηγουμένης καταστάσεως, ως θεσμική απόληξη, αλλά και της νέας ως οικονομική δυναμική· οι επόμενες θα οφείλονται περισσότερο στο δεύτερο λόγο και λιγότερο στον πρώτο.
 
Κλιμάκωση της βίας
Η απόρριψη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό της εκκλήσεως του Γιασέρ Αραφάτ για διακοπή των επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν κάτι το αναμενόμενο· όσες παραχωρήσεις και άν κάνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν πρόεκται αυτές να γίνουν αποδεκτές από τον ακροδεξιό Ισραηλινό και τους Αμερικανοεβραίους. Ο διάλογος δεν επιτρέπεται να αρχίσει στην Παλαιστίνη, γιατί αυτό σημαίνει αμφισβήτηση της εξουσίας του Αριέλ Σαρόν, αλλά και εγκατάλειψη εκ μέρους της Ουάσιγκτον της πολιτικής των αντεκδικήσεων· μόνο η ένταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να δικαιολογήσει, άν δικαιολογήσει επαρκώς, αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον άλλων χωρών, όπως Ιράκ, Σομαλίας, Υεμένης. Η αρνητική πλευρά είναι άλλη: όλες οι άλλες μεγάλες δυνάμεις, Ευρώπη, Ρωσσία, Κίνα, ακόμη και Βρεταννία καταδικάζουν τη στάση του Τελ Αβίβ. Ακολουθεί κλιμάκωση της διεθνούς εντάσεως!
 
Συνέπειες θεομηνίας
Οι ζημίες στη γεωργία και την κτηνοτροφία από τη θεομηνία που συνεχίζεται είναι ανάλογες προς τις καιρικές συνθήκες· στην κτηνοτροφία οι πωλήσεις των αμνοεριφίων αναβάλλεται, επειδή και λόγω του καιρού είναι δύσκολη η μεταφορά τους, άν και από πριν οι έμποροι δεν είχαν εμφανισθεί. Οι μεταφορές των οπωρολαχανικών δυσχεραίνεται, ενώ οι καταστροφές στους ελαιώνες και στους πορτοκαλεώνες είναι απρόβλεπτες· όλα αυτά είναι η αρνητική πλευρά των χιονοπτώσεων, που τόσο λαχταρούσαν όλοι οι Έλληνες. Οι συνέπειες θα ήταν πολύ λιγότερες, άν η ελληνική γεωργία είχε προσαρμοσθεί στις νέες διεθνείς συνθήκες και είχε αξιοποιήσει τα κλιματολογικά πλεονεκτηματά της, τα οποία της έχει προσφέρει η φύσις, αλλά αγνόησαν οι κυβερνήσεις της εικοσαετίας· πολιτικές και μόνο είναι οι ευθύνες για τις καταστροφές.
 
Γιατροί, οδοκαθαριστές

Οι συνεχιζόμενες απεργίες γιατρών του ΙΚΑ και οδοκαθαριστών δείχνουν ένα πράγμα, την αδυναμία της κυβερνήσεως τού να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα· όταν, στις παραμονές των εορτών και με πρωτοφανή κακοκαιρία, γιατροί προχωρούν σε απεργία αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματά τους έχουν φθάσει στο απροχώρητο. Όταν, οι οδοκαθαριστές της πρωτευούσης αγνοούν τις άγιες μέρες και αφήνουν την πόλη με τα σκουπίδια της, αυτό σημαίνει ότι η κοροϊδία δεν μπορεί να πάει άλλο· η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση η οποία έχει τη συνήθεια να αφήνει τα προβλήματα του λαού και να ασχολείται με τα παχινίδια στο Χρηματιστήριο, με τις ρυθμίσεις αιτημάτων ημετέρων. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μία: η ουσιαστική ενασχόληση με τα προβλήματα του τόπου.

 
Η παιδική πορνεία
Στην Ιαπωνία τερμάτισε τις εργασίες του το συνέδριο για την προστασία των παιδιών από την έκδοσή τους σε πορνεία· στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής η παιδική πορνεία έχει προσλάβει τις διαστάσεις επιδημίας. Οι πλούσιοι Ιάπωνες, Κινέζοι, Αμερικανοί και άλλοι επιδίδονται στην παιδική πορνεία ταξιδεύοντας προς Ταϋλάνδη, Ινδονησία και άλλες χώρες· ήταν επίδειξη πλούτου και απλοχεριάς η ενασχόληση με το «άθλημα» αυτό. Τα συνέδρια ελάχιστα προσφέρουν για την καταπολέμηση της «επιδημίας»· η εξαθλίωση των λαών τους έχει οδηγήσει στην εκπόρνευση των μικρών παιδιών για την επιβίωσή τους. ¶ρα μοναδική απάντηση είναι η οικονομική ανάπτυξη και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου· κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Επομένως μένουμε με τις πομπώδεις διακηρύξεις.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr