Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 167 / 03 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η υποδοχή του ευρώ στις διεθνείς αγορές
Τα προβλήματα που ανντιμετωπίζει το ευρώ στις διάφορες χώρες της ευρωζώνης είναι παροδικά και ενδιαφέρουν τις ευρείας θεαματικότητος εκπομπές· οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί το νέο νόμισμα και το θεωρούν ως εγγύηση για τη μετάβαση στην άλλη εποχή της πολιτικής ενότητος. Το πρόβλημα με το ευρώ τίθεται στις διεθνείς συναλλαγές· την πρώτη μέρα ενισχύθηκε σημαντικά απέναντι στο δολλάριο -τον κύριο αντίπαλο- και το γιέν. Αλλά αυτό είναι παροδικό· η αποδοχή του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος θα εξαρτηθεί από τη βούληση και την πυγμή των Ευρωπαίων τού να επιβάλουν την πολιτική τους οντότητα και παρουσία στις διεθνείς εξελίξεις. Το νόμισμα απαιτεί και προϋποθέτει πολιτική κάλυψη και στήριξη. Αυτή είναι η πρόκληση προς του Δώδεκα!
 
Η τακτική μεροληψίας
Η επισήμανση της μεροληπτικής στάσεως των Αμερικανών υπέρ των Τούρκων στα Ελληνοτουρκικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στην Στρατιωτική Λέσχη Αθηνών, όπως με τον ηλεκτρονικό χάρτη του Αιγαίου, έγινε λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον· τα όρια εξουσίας του Ευρωστρατού, με την εξωτερική περέμβαση των Αμερικανών να εντάξουν στο θέμα, με την υποστήριξη της ελληνικής κυβερνήσεως, και την ¶γκυρα, κρίνονται. Ο κ. Κ. Στεφανόπουλος ήταν ιδαιτέρως σκληρός προς τους υπερατλανικούς συμμάχους διαφοροποιούμενος από την κυβέρνηση· είναι από τις σπάνιες φορές που, ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και εγγυητής των εθνικών συμφερόντων, διαφοροποιείται από την ενδοτική στάση του πρωθυπουργού. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος της κυβερνήσεως προτίμησε να απουσιάσει, ενώ βρισκόταν στην πρωτεύουσα. Η στάση του Προέδρου μετά τις προσεχείς συνομιλίες του πρωθυπουργού του στις ΗΠΑ έχει ενδιαφέρον!
 
Η ελληνική Μακεδονία
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, προερχόμενος από τις αδιάλλακτες τάσεις των Βουλγάρων εθνικιστών, αναγνώρισε, σε συνέντευξη προς εφημερίδα της χώρας του, ότι ο στρατηγικός τους σύμμαχος στην περιοχή είναι η Ελλάς· χθες επαναλήφθηκαν  οι συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών ως προς την ονομασία του κρατιδίου, χωρίς αποτέλεσμα. Κάτι, που για οποιαδήποτε άλλη χώρα θα εθεωρείτο αυτονόητο σε στιγμή πολιτικής και οικονομικής επιρροής της στην περιοχή, για την ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει μέγα θέμα· σαν να πρόκειται για το πιο δύσκολο πρόβλημα. Το κρατίδιο επιβιώνει και διατηρεί την αυτονομία του, μόνο χάρις στην ελληνική στήριξη και ανοχή, οικονομική, πολιτική και στρατιωτική· η κυβέρνηση των Αθηνών εξακολουθεί να ανέχεται την κατάχρηση του ελληνικού ονόματος, ενώ ηδύνατο να διασφαλίσει την αλλαγή με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για τα Σκόπια και τη χώρα μας . Ο ενδοτισμός στην ακραία μορφή του.
 
Η αποδοχή του ευρώ
Ο ελληνικός λαός αποδέχεται την κυκλοφορία του ευρώ περισσότερο από τους άλλους της ευρωζώνης· αυτό συμβαίνει παρά το ότι η δραχμή είναι το πιο παλιό ευρωπαϊκό νόμισμα, ιστορίας τουλάχιστον 2500 ετών. Όπως αποδέχθηκαν τις θυσίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι θα αποδειχθούν από τους πιο ικανούς στην προσαρμογή τους με το νέο νόμισμα, παρά την εμφανή ανεπάρκεια και αδυναμία του κράτους· η νέα εποχή αποτελεί αφορμή και εφαλτήριο αποκαλύψεως των δυνατοτήτων τους. Το πρόβλημα των Νεοελλήνων ήταν πάντοτε η καταπιεστική και ολοκληρωτική θεώρησή τους από το δημόσιο, ως κρατικής μηχανής και ως πολιτικής νοοτροπίας· η αποθέωση της νοοτροπίας αυτής φάνηκε την τελευταία εικοσαετία
 
  Οι παραιτήσεις
 

Ο δεύτερος πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδος παραιτήθηκε, καταγγέλοντας ότι καμμία από τις εισηγήσεις του δεν είχαν γίνει δεκτές και ότι τον χρησιμοποιούσαν ως νεκρά φύση στο έργο που είχαν άλλοι προετοιμάσει· έστω και άν δεν είχε την απήχηση του προκατόχου του σκηνοθέτου Μιχάλη Κακογιάννη, ο ποιητής έδειξε ευαισθησία. Τίθεται το εύλογο ερώτημα: Ποιοί είναι εκείνοι που έχουν προετοιμάσει την Πολιτιστική Ολυμπιάδα; Και το δεύτερο: Γνωρίζουν από ελληνική ιστορία και ελληνικό ιδεώδες του αθλητισμού; Με άλλα λόγια: Μήπως ετοιμάζουν κανένα χολλυγουντιανό κατασκεύασμα; Κάτι αντίστοιχο με τις βεβηλώσεις των Στηλών του Ολυμπίου Διός και των αρχαίων θεάτρων μας· ο προϊστάμενος υπουργός ούτε γνώση ούτε επίγνωση έχει της ελληνικής ιστορίας.

 
Έλληνες αεί παίδες

Όταν ο Σόλων στις αναζητήσεις του στις χώρες της Ανατολής συνάντησε τους σοφούς Αιγυπτίους ιερείς, εξεπλάγη από τις διαπιστώσεις τους· αναζητούσε πληροφορίες για τη χαμένη ήπειρο Ατλαντίδα, αλλά πήρε άλλη απάντηση. Σόλων, Σόλων, οι Έλληνες όλοι σας είστε παιδιά, και Έλλην γέρος δεν υπάρχει· «Ώ Σόλων, Σόλων, Έλληνες αεί παίδές εστε, γέρων δε Έλλην ουκ έστιν». Αμέσως έθεσε την ερώτηση, Γιατί; Νέοι, απάντησαν, είστε στις ψυχές σας όλοι· επειδή καμμία δεν έχετε στις ψυχές σας παλαιά αντίληψη η οποία να προέρχεται από απολιθωμένη παράδοση, ούτε καμμία γνώση γηρασμένη από καιρό. «Νέοι εστέ, ειπείν, τας ψυχάς πάντες· ουδεμίαν γαρ εν αυταίς έχετε δι’ αρχαίαν ακοήν παλαιάν δόξαν ουδέ μάθημα χρόνω πολιόν ουδέν». Ο πιο χαρακτηριστικός ορισμός των Ελλήνων, όπως παραδόθηκε στον Πλάτωνα από τον πρόγονό του Σόλωνα· την ελευθέρα πολιτική πρακτική ως τρόπο ζωής εννοούσαν οι Αιγύπτιοι σοφοί.

 
Αδιαφανείς συνεργασίες
Τα όσα συνέβησαν τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς στην Πλατεία Συντάγματος, με κάποιους μετανάστες να επιτίθενται σε μεμονωμένες γυναίκες, την Αστυνομία να παρακολουθεί απαθής και μόνο τους συνοδούς τους να αντιδρούν, δεν είναι κάτι τυχαίο· από μακρυά μυρίζει ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο μυστικών υπηρεσιών με άλλους σκοπούς. Κανείς μετανάστης στην Ελλάδα δεν θα προέβαινε σε παρόμοια ενέργεια -επειδή η υποδοχή του από τους Έλληνες είναι φιλική, παρά τις όποιες ελάχιστες εξαιρέσεις-, άν δεν είχε την κάλυψη ή την καθοδήγηση κάποιων μυστικών υπηρεσιών· η αδράνεια της Αστυνομίας επιβεβαιώνει τις υποθέσεις αυτές. Το πρόβλημα είναι ο στόχος της μεθοδεύσεως· ο πολύφρονος δήμαρχος; Ίσως. Η πρόκληση ρατσιστικών φαινομένων, με τη δικαιολογημένη αντίδραση του κόσμου; Ίσως και πάλι. Το χειρότερο δεν είναι αυτό· είναι η έκθεση της χώρας μας και της κεντρικής πλατείας της πρωτευούσης στις ανοικτές παρεμβάσεις των όποιων μυστικών παραγόντων!
 
Η άλλη εποχή
Σπανίως στην ιστορία ο ερχομός νέου έτους συνοδεύεται από τόσο ριζικές αλλαγές, όσο το 2002, έστω και άν αυτές συμβαίνουν έναν χρόνο μετά την έλευση του νέου αιώνος και της νέας χιλιετίας· άλλωστε η διαίρεση του χρόνου είναι συμβατική. Το ιστορικό γεγονός είναι άλλο: η ανθρωπότης έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια, όπως φάνηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Νέας Υόρκης· το πρότυπο του βιομηχανικού ανθρώπου και το ιδεώδες της μεταπολεμικής εποχής επλήγη στην αχίλλειο πτέρνα του. Αποδείχθηκε  τρωτό και ευάλωτο, αλλά και αδύναμο ανταπεξελθείν σε κρίσιμες στιγμές· το άτομο, ο ελεύθερος πολίτης, κρίνεται στις δύσκολες στιγμές του, στις χαλεπές του μέρες. Το βιομηχανικό πρότυπο και το μεταπολεμικό ίνδαλμα αποδείχθηκε λίγο και αδύναμο για τις χαλεπές μέρες· μόλις αισθάνθηκε ότι αντιμετώπισε κάποια από τα προβλήματα, εστράφη σε πράξεις αντεκδικήσεως. Η Παλαιστίνη και το Κασμίρ το αποδεικνύουν.
 
Η οικονομική συγκυρία
Όταν οι βομβαρδισμοί εναντίον του Αφγανιστάν, με την επιβολή οικουμενικής κυβερνήσεως, οδηγούν στην προβολή της αξιώσεως της Καμπούλ για τη διακοπή των βομβαρδισμών, αυτό δείχνει τα όρια της εξουσίας της Αμερικής· είναι η πρώτη φορά που γνωρίζουν οι Αμερικανοί όρια στην άσκηση της πολιτικής τους. Όταν η Αργεντινή υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της παγκοσμιοποιήσεις, στην πράξη προβάλλεται ως παράδειγμα προς αποφυγήν για τις άλλες χώρες· οι δύο χώρες δεν είναι τυχαία επιλογή, είναι τα γεγονότα της διεθνούς επικαιρότητος. Μετά τη χρεωκοπία της Αργεντινής είναι δύσκολο οι άλλες χώρες να ακολουθήσουν την ίδια πορεία παγκοσμιοποιήσεως· ακόμη και άν συμφωνούν οι κυβερνήσεις, θα τις είναι πολύ δύσκολο να επιβάλουν την πολιτική αυτή στο λαό τους. Τα δύο γεγονότα παρεμβαίνουν αλληλένδετα· όσο αμαυρώνεται η αίγλη της παγκομιοποιήσεως, τόσο προβάλλεται η απαίτηση της μαζικής αντιστάσεως απέναντί της. Δύσκολος και τολμηρός συνδυασμός
 
Τα κρίσιμα προβλήματα

Η πολυεθνική δύναμη άρχισε να αναπτύσσεται στην Καμπούλ, ενώ Μουτζαχεντίν και Αμερικανοί συνεχίζουν την εκστρατεία τους για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν και του Μουλά Ομάρ· για την ιστορία της χώρας τίθεται το κρίσιμο πρόβλημα. Θα ασκήσει την εξουσία της η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της πολυεθνικής δυνάμεως; Θα μπορέσουν Αμερικανοί και Μουτζαχεντίν να συλλάβουν τους δύο τρομοκράτες; Στην πράξη η άσκηση της εξουσίας, εκτός των μεγάλων πόλεων αρχίζει να προωθείται· αλλά αρχίζει και η κρίσιμη επαφή της νέας εξουσίας με τον κόσμο των φυλών και των ανυποτάκτων φυλάρχων, με την παράδοση της αυτονομίας και της αυτοδικίας. Οι Σοβιετικοί, πριν από είκοσι χρόνια, είχαν επιβάλει την εξουσία τους σε μία εβδομάδα, αλλά έκαναν δέκα χρόνια να φύγουν.

 
Τρίτος πρόεδρος
Το Κογκρέσσο της Αργεντινής μέσα σε λίγες εβδομάδες εξέλεξε τέταρτο μεταβατικό πρόεδρο, μετά την παραίτηση του νομίμου πριν από είκοσι μέρες· η χρεωκοπία της χώρας είναι αποτελέσμα της παγκοσμιοποιήσεως και της ασκόπου χρεώσεώς της σε ξένο νόμισμα, δηλαδή σε δολλάριο. Οι έγκυροι αναλυτές προβλέπουν κλιμάκωση του φαινομένου και σε άλλες χώρες, στον ίδιο ή και χειρότερο βαθμό· η κρίση που πλήττει τη διεθνή οικονομία, με τις χειρότερες εκφάνσεις της στην Ιαπωνία και την Αμερική, θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των χωρών που εξαρτώνται από την κοσμοκράτειρα. Το χειρότερο είναι ότι  λύση δεν έχει βρεθεί· η επιστροφή προς την πολιτική του προστατευτισμού θεωρείται αδιανόητη, η συνέχιση της παγκοσμιοποιήσεως επικίνδυνη. Η λαϊκή παροιμία αρμόζει: «Μπρος βαθύ και πίσω ρέμμα».
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr