Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 170 / 09 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η τουρκική υπονόμευση του Κυπριακού
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, και στενός φίλος του Έλληνος ομολόγου του, άρχισε τη συστηματική υπονόμευση της εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση· με επιστολή του προς τον Γερμανό υπουργό τονίζει ότι, υπάρχει τρόπος για επίλυση του Κυπριακού ώς το τέλος του χρόνου, αρκεί να συνεργαστεί και η κυβέρνηση της Λευκωσίας, οπότε και θα ενταχθεί στην Κοινότητα ολόκληρη η νήσος. Η προαναγελθείσα κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας άρχισε, καθώς πλησιάζει και ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προς ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ· παραβιάσεις του εναερίου χώρου του Αιγαίου, νότα για του αεροδιαδρόμους, παρέμβαση στα όρια εξουσίας του Ευρωστρατού, σύνορα του Αιγαίου στους ψηφιακούς χάρτες. Οι παραχωρήσεις αποδεικνύεται ότι ήταν μονομερείς· η επανόρθωση δύσκολη.
 
Τα ηλεκτρονικά σύνορα
Η θεωρία των γκρίζων ζωνών, την οποία τόσο προκλητικά προβάλλει η Τουρκία, κάθε φορά που θέλει να προκαλέσει προβλήματα στο Αιγαίο, αποδεικνύεται ότι δεν είναι κάτι το τυχαίο και φανταστική σύλληψη της ¶γκυρας· η απόφαση της Αμερικανικής Χαρτογραφικής Υπηρεσίας, κατόπιν εντολής του Σταίητ Ντηπάερτμεντ, να αφαιρέσει από τους ψηφιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας, το επιβεβαιώνει. Δηλαδή, η κοσμοκράτειρα αναγνωρίζει και θέτει σε εφαρμογή τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο· ο θιγόμενος, η ελληνική κυβέρνηση, υποβιβάζει το πρόβλημα και προβαίνει σε κάποιες ανώδυνες διπλωματικές ενέργειες, ενώ ο πρωθυπουργός μας μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο· το θέμα ανακύπτει την επομένη του κοινού διαβήματος των Αμερικανών με τους Βρεταννούς στην ¶γκυρα ως προς τα όρια εξουσίας του Ευρωστρατού στο Αιγαίο. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν δέχεται πιέσεις, απομένει να επιβεβαιωθεί.
 
Τα όρια κινήσεως
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, με παρέμβασή του στην Εθνική Αντιπροσωπεία, επανέλαβε, την προειδοποίησή του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού προς τον πρωθυπουργό, να μην αποδεχθεί οιαδήποτε υποχώρηση στα εθνικά μας θέματα στην Ουάσιγκτον, διότι δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει· είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά, που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως προβαίνει σε παρόμοια σκληρή δήλωση δύο φορές από το βήμα της Βουλής. Η παρέμβαση αυτή συμπληρώνεται από τη δήλωση τριάντα κυβερνητικών βουλευτών, που υπεβλήθη στον πρωθυπουργό, ως προς το θέμα του Ευρωστρατού, λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν· όταν είναι γνωστές αυτές οι παρεμβάσεις ακόμη και στους ξένους, τότε κάτι άλλο έχουν στα χέρια τους και επιμένουν στις πιέσεις προς την κυβέρνηση. Ίσως οι «επιταγές» της ψήφου των ελληνοποιηθέντων και πολλών άλλων του υποκόσμου στις εκλογές, ίσως οι δεσμεύσεις για τα χαμένα χρήματα στο Χρηματιστήριο.
 
Αποπροσανατολισμός
Η ανεπάρκεια του κράτους είναι δεδομένη· τα αίτιά της γνωστά, κομματισμός, κατάργηση της ιεραρχίας. Αλλά, η αποδιοργάνωσή του κατά την πρόσφατη θεομηνία υπερέβη κάθε πρόβλεψη· όλοι είχαν την εντύπωση ότι κάποιοι στην κορυφή δεν ήθελαν να δουλέψει το κράτος, ώστε τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής επικοινωνίας να ασχολούνται μόνο με αυτό. Ποιά είναι τα άλλα; Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο, για τα σύνορα του Αιγαίου, τον Ευρωστρατό, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ· ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές τον έχουν προειδοποιήσει να μην προβεί σε ανεπίτρεπτες παραχωρήσεις, γιατί δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσουν.
 
  Η αγορά κεφαλαίου
 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν είναι χαμηλότερα λόγω των παρεμβάσεων από τις ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες· η θερμή αποδοχή του ευρώ από τους Έλληνες, όπως και τους άλλους Ευρωπαίους, δεν έχει την αντίστοιχη ανταπόκριση στην αγορά κεφαλαίου. Το ευρώ προσφέρει στους Έλληνες την αίσθηση της εμπιστοσύνης ως προς τον ταμία των χρημάτων του· ελπίζει ότι θα απαλλαγεί από τις καταχρήσεις του νεοελληνικού κράτους. Το Χρηματιστήριο το έχει υποστεί από πολλές πλευρές, ως μικροεπενδυτής, ως μεγαλομέτοχος· όλοι είναι χαμένοι, με την εξαίρεση μερικών -υπουργών και άλλων- που κρύπτονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η λογοδοσία θα ρίξει άπλετο φως.

 
Ακμαζούσης της εμπορίας

Η κυριαρχία του σολδίου επί οκτακόσια χρόνια στο Μεσαίωνα, οφειλόταν στην ακμή της βυζαντινής, της ελληνικής οικονομίας· από τις Ινδίες έως τη Βόρεια Ευρώπη, το σόλδιον ήταν το μόνο νόμισμα που χρησιμοποιούταν στην εμπορικές ανταλλαγές. Αιτία ήταν, «γεγονότα αφορώντα εις την πλουτολογικήν και πολιτικήν κατάστασιν του Βυζαντινού κράτους, ιδία δε του ευμενούς ή δυσμενούς εμπορικού ισοζυγίου και της στρατιωτικής ακμής του κράτους», γράφει ο Ανδρέας Ανδρεάδης. «Ούτω, προσθέτει, ακμαζούσης της εμπορίας και της βιομηχανίας ο εισαγόμενος χρυσός υπερέβαινε πιθανώς τον εξαγόμενον εις Ανατολήν, προς αντικειμένων πολυτελείας αγοράν, ή προς Βορράν, προς αγοράν σιτηρών και δούλων. Αφ’ ετέρου, ότε το κράτος ήτο ασθενές στρατιωτικώς, η πλουτοπαραγωγή έπασχε μεγάλως εκ των συχνοτέρων επιδρομών, και πολύς χρυσός εξήγετο υπό μορφήν φόρων προς εχθρούς και επιδομάτων προς συμμάχους». Χρυσόν και άργυρον εισήγαγον από τα μεταλλεία Βοημίας, Ουγγαρίας, Αλσατίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Αφρικής.

 
Εορτές Ορθοδοξίας
Με το παλαιό Γρηγοριανό ημερολόγιο εόρτασε, η εκτός Ελλάδος Ορθοδοξία, τη Γέννηση του Θεανθρώπου· η λειτουργία ήταν επιβλητική στη Μόσχα, στα Ιεροσόλυμα. Στους Αγίους Τόπους ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ παραβρέθηκε στη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ· η ισραηλινή κυβέρνηση δεν τόλμησε να απαγορεύσει την προσέλευσή του στον τόπο της Γεννήσεως, όπως είχε κάνει κατά τη λειτουργία στο Ναό των Καθολικών δεκατρείς μέρες πριν. Οι λόγοι είναι πολιτικοί· οι ναοί στα Ιερά των Αγίων Τόπων ανήκουν όλοι στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, από το 1672, από τον ηρωικό Παναγιωτάκη Νικούτσιο, τον πρώτο Μεγάλο Διερμηνέα· οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία Ορθόδοξοι, τους οποίους υπολογίζει και η παλαιστινιακή αρχή και η ισραηλινή κυβέρνηση. Είναι απαραίτητο να τα γνωρίζουμε αυτά, αφού είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής μας ταυτότητος · η απήχηση του Ελληνισμού είναι ευρύτατη.
 
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα
Είδαμε τα αποτελέσματα ερεύνης για τη γνώμη των Ελλήνων για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Αυτό που αποφεύγουν να αναφέρουν όσοι έχουν συμφέρον απο τη σύγχυση, είναι ότι οι επιστημονικές επιτροπές της ΕΕ έχουν καταλήξει σε θετικά πορίσματα για αρκετά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και ότι υπάρχει και εφαρμόζεται αυστηρή νομοθεσία ελέγχου τους. Εμείς εδώ; Δεν στείλαμε κανέναν αρμόδιο στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ να εκφράσει άποψη· ξεσκονίσαμε την παλιά θέση για "πάγωμα", αγνοώντας τις εξελίξεις. Ο λαός μας; Ανησυχεί απληροφόρητος. Ο απλός πολίτης, είναι πρώτος στην κατανάλωση τσιγάρων -άποδεδειγμένα θανατηφόρα έξη-, φοβάται όμως για κάτι πολύ περισσότερο μελετημένο, τον ελεγχόμενο κίνδυνο! Σαφές δείγμα: η άγνοια "σκοτώνει", η αντίληψη του κινδύνου είναι πολύ σχετική έννοια! Στην Ελλάδα, που έθεσε τα θεμέλια της κριτικής και δημιουργικής σκέψεως, αξίζει περισσότερο νηφάλια και αξιοπρεπής στάση ως πρός το ατομικό και συλλογικό συμφέρον!
 
Δημοκρατικότης του ευρώ
Η αρνητική ως προς το ευρώ στάση του Ιταλού πρωθυπουργού έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ιταλών με μαζικές διαδηλώσεις· η κρίσιμη ερώτηση είναι το γιατί τηρεί αυτή τη στάση, όταν είναι δεδομένο ότι η πλειοψηφία του ιταλικού λαού είναι υπέρ του ευρώ; Η κυριώτερη αιτία είναι άλλη· η καθιέρωση του ευρώ στην ευρωζώνη, σημαίνει πρακτικά ότι οι Δώδεκα έχουν κοινόν ταμία, αφού έχουν ένα νόμισμα, και εγγυημένη δημοκρατική διαδικασία. Ο αυταρχικής νοτροοπίας πρωθυπουργός ελπίζει ότι, με τα εμπόδια που προβάλλει, θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην καθιέρωση του ευρωπαϊκού νομίσματος, της ενιαίας οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής ενώσεως· όσο για τις διεθνείς επιπτώσεις, την αποδυνάμωση του ευρώ απέναντι στο δολλάριο, αυτό δεν τον ενδιαφέρει, άν δεν το εύχεται κιόλας. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει διέξοδο· ακολουθεί την τακτική του, έστω και άν γνωρίζει ότι θα αποτύχει!
 
Υποτίμηση του πέσος

Η υποτίμηση του αργεντινού νομίσματος κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολλαρίου δεν έφερε την ηρεμία στη χώρα, όπως αναμενόταν άλλωστε· το σημαντικό γεγονός είναι άλλο: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσπευσε να αποστείλει τους εκπροσώπους του στο Μπουένος ¶υρες, να διαπραγματευθεί με τη νέα κυβέρνηση την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει· αργότερα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του τεραστίου εξωτερικού χρέους. Οι λόγοι προφανείς· η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να διατηρήσει την Αργεντινή υπό την σκέπη του ΔΝΤ και της παγκοσμιοποιήσεως· η υποτίμηση πρέπει να φανεί ότι γίνεται υπό τις ευλογίες των Αμερικανών. Το παράδειγμα της ανεξαρτήτου χαράξεως της νομισματικής πολιτικής ενοχλεί περισσότερο· υπάρχει φόβος να την μιμηθούν και άλλες χώρες, με παρόμοια ή και χειρότερα προβλήματα.

 
Η φυλακή των Ταλιμπάν
Οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει τους αιχμαλώτους Ταλιμπάν, που ανέρχονται σε 2.500 περίπου, να τους θέσουν υπό κράτηση στη βάση Γκουαντανάμο της Κούβας· η μεταφορά τους θα γίνει σύντομα με μεταγωγικά αεροπλάνα από το Αφγανιστάν στην αμερικανική βάση. Οι λόγοι της επιλογής αυτής δεν έχουν γίνει γνωστοί· διάφορες, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό αποφασίστηκε, επειδή η βάση απέχει λίγα μίλια από τη Φλώριδα, από αμερικανικό έδαφος, και επειδή τη βάση τη χωρίζει από την υπόλοιπη Κούβα ακατοίκητη περιοχή πλάτους μερικών χιλιομέτρων, την οποία έχει αφήσει το καθεστώς Κάστρο. Πολιτικά αυτό δείχνει τον έντονο φόβο των Αμερικανών απέναντι τους Ταλιμπάν· από τους δεκάδες χιλιάδες των φανατικών Ισλαμιστών έχουν συλλάβει ελαχίστους και αυτούς τους εξορίζουν όσο πιο μακρυά μπορούν.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr