Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 172 / 11 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η θεωρία των αδυνάμων κρίκων
Η στάση του Ιταλού πρωθυπουργού απέναντι στο ευρώ επιβεβαιώνει την παλιά θεωρία των αδυνάμων κρίκων του καπιταλιστικού συστήματος, επίκαιρη στην άλλη πλευρά με την ταύτιση των ιδεολογιών· από τις δώδεκα χώρες της ευρωζώνης (από τις αρχικές έξι ακόμη περισσότερο), η Ιταλία έχει την πιο ευάλωτη οικονομία. Επομένως αυτή είναι ο κατάλληλος στόχος για την επίθεση κατά του ευρώ, τις πρώτες εβδομάδες των εξετάσεών του στις αγορές συναλλάγματος· η επίθεση μάλλον πέφτει στο κενό, καθώς η στήριξη των Γερμανών και των Γάλλων είναι επαρκής για την επιβίωση και κυριαρχία του ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο δεύτερος αδύναμος κρίκος είναι η Ελλάδα, όχι ως ως κυβέρνηση, αλλά ως λαός ο οποίος αφόπλισε τους βαρβάρους με τη στάση του.
 
Τα επίμαχα θέματα
Στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, τέσσερα είναι τα επίμαχα θέματα: Ευρωστρατός, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και τρομοκρατία· για το πρώτο εδέχθη η κυβέρνηση την αμερικανική παρέμβαση, ενώ αυτό είναι θέμα, αποκλειστικά και μόνο, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως· απομένει να αποδείξει το πώς θα απεγκλωβιστεί. Για το δεύτερο, οι Αμερικανοί έχουν περάσει από τη φιλοτουρκική ουδετερότητα, στην ανοικτά φιλοτουρκική στάση· δεν έχει δείξει έως τώρα η κυβέρνηση δείγματα αντιστάσεως, αλλά το αντίθετο. Για το τρίτο, η Ουάσιγκτον μόνο μπορεί να πιέσει την ¶γκυρα για τη λύση του προβλήματος· επί είκοσι πέντε χρόνια δεν έχει κάνει τίποτε. Θα κάνει τώρα, παραμονή της εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Για το τελευταίο, η μόνη απάντηση είναι οι συλλήψεις τρομοκρατών, σύμφωνα με τα αμερικανικά στοιχεία· έχει την πολιτική δύναμη ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε παρόμοιες συλλήψεις;
 
Οι επίσημες συνομιλίες
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι ο κ. Κόφι Ανάν ελπίζει πώς θα βρεθεί λύση του Κυπριακού έως το τέλος Ιουνίου, είναι ένδειξη της αμύνης την οποία δύναται να προβάλει ο πρωθυπουργός. Ο Γραμματέας  του διεθνούς οργανισμού και άλλη φορά έχει εκφράσει παρόμοια αισιοδοξία, χωρίς αποτέλεσμα όμως· η συνέντευξη του Αμερικανού πρεσβευτού στην Αθήνα, προς βρεταννική εφημερίδα, υπέρ των απόψεων αυτών πείθει ότι πρόκειται για άλλο ένα οργανωμένο σχέδιο με σκοπό την αποτροπή της εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνική στάση θα κρίνει το αποτέλεσμα· ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και τα άλλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε υποχώρηση· το πρόβλημα, άλλωστε, της αναβολής της εντάξεως θα κριθεί από την επόμενη κυβέρνηση, έστω και άν οι εκλογές γίνουν κανονικά.
 
Αξιολόγηση καθηγητών
Η αξιολόγηση των καθηγητών θεσπίσθηκε, στις παραμονές της καταρρεύσεως της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, στην προσπάθεια εντόνου λαϊκισμού· έκτοτε οι καθηγητές και οι δάσκαλοι δεν αξιολογούνται για την εργασία τους, ούτε υφίστανται ουδεμία συνέπεια, όσοι δεν επιδεικνύουν ζήλο. Από λειτούργημα η διδασκαλία γίνεται αγγαρεία και για πολλούς πρόσχημα για την προσέλκυση μαθητών σε φροντιστηριακά μαθήματα· η έκπτωση της ποιότητος των μαθημάτων, η αγραμματοσύνη των μαθητών δεν ενδιαφέρει. Οι συνδικαλιστές αναλαμβάνουν την υποστήριξή τους, επικαλούμενοι τους χαμηλούς μισθούς, την έλειψη αιθουσών και μέσων διδασκαλίας· ο καλύτερος τρόπος εκτροπής από το επίμαχο θέμα: Είναι διαφορετικό θέμα οι αμοιβές και διαφορετικό η ποιότης της διδασκαλίας
 
  Αίθουσα Κοινοβουλίου
 

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής να εγκαταστήσει στην αίθουσα συνεδριάσεως της Βουλής μηχάνημα για την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων, είναι από τις πλέον δημοκρατικές, άν και η εφαρμογή της αυτές τις μέρες γεννά κάποιες αμφιβολίες ως προς τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης· η αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου είναι χώρος συζητήσεων και αποφάσεων και όχι επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο βουλευτής έχει ως πρώτιστη αποστολή του τη συμμετοχή του στις εργασίες του Κοινοβουλίου, νομοθετικές ή κριτικής, «μετέχειν κρίσεως και αρχής» και στη συνέχεια η επικοινωνία με τους ψηφοφόρους του ή τους όποιους άλλους· μερικοί θεωρούν ως πρώτιστο καθήκον τους την εμφάνισή τους στα διάφορα τηλεοπτικά παράθυρα!

 
Η παραίτησις Τσαλδάρη

Τα Χριστούγεννα του 1946 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, και νικητής των εκλογών του Μαρτίου, βρισκόταν στην Αμερική, όπου είχε γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο Χάρρυ Τρούμαν· αμέσως μετά την επιστροφήν του «ανήλθε εις τα Ανάκτορα και ενημέρωσε τον Βασιλέα επί των αποτελεσμάτων των συνομιλιών μετά του προέδρου Τρούμαν». Την ίδια μέρα, την 31η Δεκεμβρίου, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης, δήλωσε: «Η θέλησις του ελληνικού λαού δεν ήτο να ζήση μέσα εις έναν εμφύλιον πόλεμον… η κυβέρνησις σημειώσασα παταγώδη αποτυχίαν εις το ζήτημα της Ασφαλείας και της τάξεως ευρίσκεται εις τελείαν αντίθεσιν προς την θέλησιν του ελληνικού λαού». Λίγες μέρες μετά ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης παρητήθη και κυβέρνηση ευρυτέρας αποδοχής, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, σχημάτισε ο Δημ. Μάξιμος· λίγο καιρό αργότερα πρωθυπουργός αναλάμβανε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, με αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη.

 
Ώρα της κτηνοτροφίας
Η θετική πλευρά της θεομηνίας είναι εμφανής· η κτηνοτροφία έχει πληγεί περισσότερο, άρα ελήλυθε η ώρα προς εκπόνηση νέου προγράμματος για την ανάπτυξή της και την αξιοποίηση των κλιματολογικών και άλλων πλεονεκτημάτων μας. Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σημαίνει αξιοποίηση των ημιορεινών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών, εκείνων που δεν είναι κατάλληλες για τουρισμό· σημαίνει άλλο τρόπο ζωής και στροφή προς την μεσογειακή, την ελληνική δίαιτα· σημαίνει ενίσχυση και της φυτικής παραγωγής, με την προώθηση καλλιεργειών για τη στήριξη της κτηνοτροφίας· σημαίνει διατήρηση του πληθυσμού στις καθυστερημένες περιοχές και ενίσχυση της παραδοσιακής μας διατροφής. Όλα αυτά θα ήταν αυτονόητα για κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του τόπου και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών του πηγών· η κυβέρνηση, όμως, παραμένει στη λογική των χωματερών και της διαλύσεως της Διευθύνσεως Γεωργικών Εφαρμογών. Δεν διαθέτει τα όργανα για τη χάραξη άλλης πολιτικής.
 
Τα δάκρυα του γέρου
Η εικόνα του ηλικιωμένου Αφγανού να τρώει χορτάρι και να τρέχουν τα μάτια του αποτελεί αίσχος για τον πολιτισμό μας, για την εποχή μας· δείχνει την αδιαφορία όλων μας για τα πραγματικά προβλήματα της ανθρωπότητος. Οι αποστάσεις, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, εκμηδενίσθηκαν, όπερ σημαίνει ότι η Γή είναι πολύ μικρή και οι κάτοικοί της όλοι ίσοι· οι πολιτιστικές μας διαφορές προσθέτουν στην ενιαία σύνθεση του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής, φέρουν τη δημοκρατία, ενώ η ισοπέδωση των διαφορών αυτών γεννά τον ολοκληρωτισμό. Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί έριχναν τις πρώτες μέρες, μαζί με τις βόμβες και μερίδες φαγητού· στη συνέχεια ξεχάσθηκε αυτό κι έπεφταν μόνο οβίδες. Κατέρρευσε το καθεστώς των Ταλιμπάν, και τώρα διαπιστώνουν ότι είναι δύσκολο να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, επειδή δεν υπάρχουν δρόμοι. Τα αυτονόητα· ίδιες δικαιολογίες με την άρνηση προστασίας του περιβάλλοντος.
 
Η κοινή γλώσσα
Οι αντιδράσεις των Ισραηλινών απέναντι στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοχείρων Αράβων, είχαν ως άμεσο συμπαραστάτη τους Αμερικανούς· οι δύο πλευρές έχουν την ίδια στάση: Για όλα φταίνε οι Παλαιστίνιοι· ο θάνατος αμάχων από τον ισραηλινό στρατό είναι αποτέλεσμα λάθους, ενώ ο θάνατος αμάχων από τους αυτόχειρες Παλαιστινίους είναι τρομοκρατική ενέργεια. Η τελευταία όμως ενέργεια των δύο Αράβων είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών και κανενός αμάχου· άρα, δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια, κατά την ερμηνεία του διευθυντού της Μωσσάντ. Οπότε γιατί τα αντίποινα; Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών οργανώσεων είναι δεδομένος και κανείς δεν τον αμφισβητεί· ή μήπως η ερμηνεία όλων αυτών γίνεται κατά το δοκούν και όπως συμφέρει κάθε φορά; Εφ’ όσον οι ¶ραβες αυτόχειρες πέτυχαν και είχαν στόχους μόνο στρατιώτες Ισραηλινούς, τότε έπρεπε να τους αναγνωρίσουν, Εβραίοι και Αμερικανοί, το δικαίωμα αμύνης!
 
Ινδία και Πακιστάν

Η μεσολαβητική προσπάθεια του Βρεταννού πρωθυπουργού για την αποφυγή της ενόπλου συγκρούσεως Ινδιών και Πακιστάν φαίνεται ότι ναυαγεί· οι Αμερικανοί, παρ’ όλο που έδειξαν στην αρχή ότι ενδιαφέρονται για την αποφυγή του πολέμου μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, δεν δείχνουν την ίδια προθυμία στη συνέχεια. Ίσως, προέχει η αγωνία τους για τους επομένους στόχους κατά της τρομοκρατίας, Υεμένη, Σομαλία, ίσως ο αποπροσανατολισμός για όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, ίσως ο φόβος για την επομένη ημέρα στο Αφγανιστάν· οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έστω και άν το επιθυμούν, δεν είναι εύκολο να ελέγξουν τις διαθέσεις του κόσμου των ο οποίος έχει γαλουχηθεί με το αμοιβαίο μίσος επί πεντήντα χρόνια. Ουδείς γνωρίζει ποιές θα είναι οι συνέπειες αυτού του πολέμου.

 
Παρέμβαση Ισπανίας
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, και ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως παρουσία και του προέδρου της Επιτροπής, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την εκτόνωση της κρίσεως στην Αργεντινή· η Ισπανία δεν είναι μόνο η μητρόπολη της Αργεντινής, αλλά και η ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες οικονομικές σχέσεις. Το χρέος της χώρας ανέρχεται σε 141 δις δολλάρια, ενώ η βοήθεια που πήρε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φθάνει τα 20 δις· η ρύθμιση του χρέους και ο διακανονισμός αποπληρωμής του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όλες οι άλλες χώρες θα ζητήσουν να εφαρμοσθεί και για αυτές ο διακανονισμός· τότε, όμως, το σύστημα του παγκοσμίου εμπορίου, της παγκοσμιοποιήσεως, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβιώσει. Ο κίνδυνος διεθνούς εκρήξεως θα είναι άμεσος.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr