Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 174 / 15 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η επιβολή πειθαρχίας στην πλειοψηφία
Η αποτυχία της προσπαθείας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, μετά το ναυάγιο της επισκέψεως του πρωθυπουργού στην Αμερική και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, μετά τα δημοσιεύματα για καταλόγους και συλλήψεις τρομοκρατών, οδήγησε την κυβέρνηση στην ανάγκη επιβολής πειθαρχίας· τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Η υποτιθέμενη έκθεση με τα ονόματα των τρομοκρατών μάλλον δόθηκε στη δημοσιότητα από κυκλώματα της πασοσικής εξουσίας που δεν ελέγχονται από το Μέγατο Μαξίμου, όπως και τα δημοσιεύματα περί συλλήψεων σε μικρότερο βαθμό· η εντολή για αυτοσυγκράτηση αυτό το νόημα έχει. Αλλά, παραμένει και η εκκρεμότης των δεσμεύσεων, όπως τις εκφράζει ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως· ποιοί είναι εκείνοι που φοβούνται τις συλλήψεις και γιατί; Μόνο αυτή είναι η κρίσιμη ερώτηση.
 
Οι ελληνοποιήσεις
Τελικά το θέμα των ελληνοποιήσεων, και των επιπτώσεών τους στις βουλευτικές εκλογές, επανέρχεται στη Βουλή με την κατάθεση προτάσεως από τη Νέα Δημοκρατία για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής· παρόμοια πρόταση είχε απορριφθεί πέρυσι από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά με την απόκρυψη της εκθέσεως του διπλωμάτου του υπουργείου Εξωτερικών ως προς το Προξενείο της Μόσχας. Η νέα πρόταση, στηρίζεται όχι μόνο στην έκθεση του διπλωμάτου αλλά και στο πόρισμα Ντογιάκου το οποίο είχε παρτεπμφθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία την παραμονή της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2002· είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να επιβάλει την απόρριψη και αυτής της προτάσεως. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή να εξετάσει όλες τις ελληνοποιήσεις από το 1990 και μετά· είναι η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει το επίμαχο θέμα, θέτοντας σταθερούς κανόνες για τις ελληνοποιήσεις. Προς πολιτικές εξελίξεις!
 
Ο αποπροσανατολισμός
Η δημοσίευση καταλόγων τρομοκρατών και η προαναγγελία συλλήψεων σε ένα μόνο αποβλέπει: στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ουσία του προβλήματος· κάποιοι ενδιαφέρονται να μη συζητηθεί και να μην διερευνυθεί το πρόβλημα και επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ερευνώντων το θέμα ή και του ελληνικού λαού, ώστε να αποπροσανατολισθεί από την κρίσιμη ουσία του προβλήματος. Το παραμύθι της διακρίσεως δεξιάς και αριστεράς έχει τελειώσει και όσοι το επικαλούνται κάτι θέλουν να αποκρύψουν· όσοι δημοσιεύουν κατάλογο πεντακοσίων ονομάτων γνωρίζουν ότι μόνο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν συμβάλλουν· όσοι προαναγγέλουν συλλήψεις, το μονό για το οποίο ενδιαφέρονται ίσως, είναι το να μην γίνουν οι ουσιαστικές συλλήψεις. Το πολιτικό θέμα είναι άλλο: αυτοί που κινούν την προπαγάνδα, δρούν ανεξαρτήτως από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και των εκπροσώπων τους; οπότε ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον; Ίδομεν!
 
Ο Βαρθολομαίος στο Ιράν
Η επίσκεψη του Οικουμενικού πατριάρχου στο Ιράν αποτελεί σταθμό για τις σχέσεις των δύο θρησκειών, αλλά και της διεθνούς πολιτικής· ο οικουμενικός θρόνος έχει, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος, υπό την αιγίδα του την Ορθοδοξία της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και του υπολοίπου κόσμου, όπως φέρει και την ιστορική συνέχεια της πρωτοθρόνου χριστιανικής εκκλησίας. Οι σχέσεις της με τον Ισλαμισμό, παρά τους ενδιαμέσους πολέμους, ήταν πάντοτε σχέσεις πολιτιστικού διαλόγου και θρησκευτικής ανοχής· η Θεία Λειτουργία στον ελληνορθόδοξο ναό, οι συναντήσεις Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο της χώρας και τους ιερωμένους είναι αποδείξεις του αμοιβαίου σεβασμού προς τον διάλογο. Περισσότερα προσφέρουν στη διεθνή πολιτική από τους βομβαρδισμούς.
 
  Οι γνωστοί άγνωστοι
 

Ο βομβαρδισμός με τις δημοσιεύσεις περί τρομοκρατίας κάλυψε τον τύπο στη χώρα μας, αλλά και επέτρεψε να περάσει στις υποσημειώσεις η επανεμφάνιση των γνωστών αγνώστων, με τις βόμβες μολότωφ στα Εξάρχεια· όπως και όλες τις άλλες φορές τη μεταδικτατορική περίοδο, έκαναν την εμφάνισή τους, τις επιδρομές τους και χάθηκαν στα δρομάκια της περιοχής. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αθηναϊκής ζωής, όταν κάτι δεν πάει καλά για την κυβέρνηση την τελευταία εικοσαετία, οι αγνωστοί άγνωστοι με τα μολότωφ, αποσπούν την προσοχή της κοινής γνώμης, άλλοτε με την πυρπόληση ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου, άλλοτε των παρακειμένων καταστημάτων· αυτή τη φορά μάλλον υποχώρησαν γρήγορα. Ίσως κάτι περισσότερο γνωρίζουν, κάτι φοβούνται.

 
Θορυβώδης κίνησις

Όταν ο Τίτος Φλαμινίνος έφθασε στην Κόρινθο, εγκατέστησε στην Κόρινθο, Χαλκίδα και Δημητριάδα ρωμαϊκή φρουρά, αλλά «κήρυξε» όλες τις ελληνικές πόλεις αφρούρητες, ελεύθερες και αφορολόγητες και να διέπονται από τους πατρίους τους νόμους· «αφιάσιν αφρουρήτους και ελευθέρους και αφορολογήτους, νόμοις χρωμένοις τοις πατρίοις». Ήταν τότε που ο Αιτωλός Αγέλαος μάλλον είπε ότι ο Τίτος, «του ποδός λύσας την Ελλάδα του τραχήλου δέδεκεν»· ήταν έξυπνη η στάση των Ρωμαίων· κατήργησε τις μακεδονικές φρουρές των πόλεων, τις απέδωσε τους πατρίους νόμους, αλλά και τις επέβαλε να είναι αφρούρητες, δηλαδή χωρίς στρατό, με μοναδική δύναμη τις ρωμαϊκές φρουρές. Στο συνέδριο που συνεκάλεσε στο στάδιο στης Κορίνθου, ο κόσμος επευφημούσε τον Τίτο και ρωτούσε μέσα σε θόρυβο τί ήταν αυτό που θα εξήγγειλε ο Ρωμαίος ύπατος· «αλλ’ ανώμαλος και θορυβώδης κίνησις ήν εν τω σταδίω θαυμαζομένων και διαπυνθανομένων». Δεν υπήρχε ο τύπος!

 
Η πορεία του τιμαρίθμου
Από το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός άρχισε να κινείται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς· τον περασμένο μήνα έφθασε στο 3%, τον Ιανουάριο προβλέπεται να πλησιάσει το 4%. Ο ψυχολογικός παράγων είναι ο πρώτιστος στην οικονομία, άρα και στη συγκράτηση των τιμών· ο ελληνικός λαός πίστεψε στην ένταξη στην ευρωζώνη και απεδέχθη να υποβληθεί στις θυσίες που εθεωρήθησαν αναγκαίες. Αυτή η διάσταση δεν φαίνεται να ισχύει πλέον· το πολιτικό κλίμα είναι άσχημο για την κυβέρνηση, με την αποτυχία της επισκέψεως του πρωθυπουργού στην Αμερική, την τρομοκρατία, τα σκάνδαλα, τις ελληνοποιήσεις. Δηλαδή, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι αδύνατον ο λαός να πιστέψει την κυβέρνηση και να αποδεχθεί νέες θυσίες· πρακτικά αυτό σημαίνει παρέμβαση της ΟΝΕ για τη συγκράτηση του τιμαρίθμου. Τα μέσα που διαθέτει είναι μόνο νομισματικά, οπότε προβλέπεται νέα μείωση της ρευστότητος και άρα νέα συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητος
 
Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά
Ο ηγέτης του Αυστριακού νεοναζιστικού κόμματος απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση, με αίτημά του το να μην εγκρίνει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, άν η Τσεχία δεν κλείσει τον πλησίον των συνόρων πυρηνικό σταθμό ηλεκτρικής ενεργείας· είναι η δεύτερη πρόκληση της ακροδεξιάς προς το ευρώ, μετά τη εκδηλωθείσα πρόθεση του Ιταλού πρωθυπουργού τού να αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στον αντιευρωπαίο αρχηγό του νεοφασιστικού κόμματος. Είναι ολοφάνερο ότι, στόχος είναι η συμπεριφορά του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος· δείχνουν αμφότεροι ότι κινούνται από ενιαίο κέντρο με κοινή κατεύθυνση. Η αποδοχή του ευρώ από τους Ευρωπαίους πρέπει να συνοδευθεί από την άνετη συμεριφορά του στις αγορές συναλλάγματος· ως αυτονόητος όρος της συμπεριφοράς του αυτής είναι η διεύρυνση της ΕΕ στις έξη νέες χώρες, μερικές από τις οποίες ήδη έχουν καθιερώσει το ευρώ ως επίσημο νόμισμά τους.
 
Τα εσωτερικά του Ισραήλ
Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού εναντίον των παλαιστινιακών οικισμών έχει προκαλέσει από καιρό αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας· ο πρωθυπουργός στηριζόταν πάντοτε στη δεξιά της εβραϊκής κοινωνίας, η οποία ποτέ δεν είχε αποδεχθεί ως ισοτίμους πολίτας τους μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές χώρες και από την Ασία και την Αφρική. Οι δευτέρας κατηγορίας πολίτες του Ισραήλ δεν έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι τις στρατιωτικές επιδρομές στους παλαισιτινιακούς οικισμούς και το θάνατο μικρών παιδιών και αμάχων· στα στρώματα αυτά στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος έχει ζητήσει την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιδρομών. Το πρόβλημα έχει και τη διεθνή του διάσταση· η αλλαγή της καταστάσεως στην Παλαιστίνη σημαίνει ότι δεν ευνοούνται οι βομβαρδισμοί του Ιράκ και άλλων αραβικών χωρών τους οποίους επιδιώκουν πάση θυσία οι ιέρακες της Αμερικής.
 
Το Χρηματιστήριο Κύπρου

Η Διακοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής της Κύπρου συνεχίζει, με εντατικό ρυθμό, τη διερεύνηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Κύπρου κατά την περίοδο της ανόδου του το 1999· ήδη έχουν καταλογισθεί πρόστιμα σε μία χρηματιστηριακή εταιρεία και υπόνοιες για άλλες πέντε, ενώ συνεχίζεται η έρευνα και για τις υπόλοιπες. Το μόνο συμπέρασμα είναι, ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η Βουλή της νήσου δείχνουν την αποφασιστικότητά τους για τη διαλεύκανση της υποθέσεως, ώστε να αποκτήσει η αγορά κεφαλαίου την αξιοπιστία της, εν όψει και της εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση· παράδειγμα προς μίμησιν και για τη χώρα μας. Η υπόθεση ΔΕΚΑ έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, όπως και η αποκαλυφθείσα των κερδοφόρων «επενδύσεων» στη Σοφοκλέους του υπουργού Οικονομίας.

 
Αργεντινή και ΔΝΤ
Η εμφάνιση του αργεντινού πέσος στην αγορά συναλλάγματος το οδήγησε σε υποτίμηση 40% έναντι του δολλαρίου, από 29% της επισήμου· το χειρότερο είναι ότι, δεν είναι βέβαιο πώς η υποτίμηση θα παραμείνει στο ποσοστό αυτό, όπως και οι διαφωνίες της αργεντινής κυβερνήσεως με το ΔΝΤ. Το όργανο της παγκοσμιοποιήσεως προσπαθεί να επιβάλει ρυθμιζόμενη σχέση με το δολλάριο, δηλαδή την πλήρη υπαγωγή και πάλι της οικονομίας στους κανόνες της Ουάσιγκτον· η Αργεντινή όμως, και να το θέλει, αδυνατεί να δεχθεί αυτούς τους όρους για λόγους καθαρά πολιτικούς. Όπως άλλαξε πέντε προέδρους για να κάνει την υποτίμηση, έτσι πρέπει να δείξει τουλάχιστον πολιτική αυτονομία, ώστε να πείσει το λαό της για νέες θυσίες. Κακό προηγούμενο για τις άλλες χώρες.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr