Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 175 / 16 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Συντροφικότης και αυτοσυντήρηση
Ο χειρισμός των δημοσιεύσεων, ως δήθεν αποκαλύψεων, περί την τρομοκρατία, προς επικάλυψη της αποτυχίας της επισκέψεως του πρωθυπουργού στην Αμερική, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παρατάξεως· όλοι επιρίπτουν την ευθύνη στον Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος εμφανίσθηκε για άλλη μια φορά την Κυριακή και χάθηκε και πάλι στη Χαριλάου Τρικούπη. Το μόνο γεγονός είναι, η προσπάθεια αποτροπής των δηλώσεων στα παράθυρα και στις εφημερίδες· ο ένας ρίχνει τα βάρη στον άλλο, αφού εγκατέλειψαν ως απρόσφορη την αρχικώς εγκαινιασθείσα προπαγάνδα για τον καταλογισμό του καταλόγου των τρομοκρατών στη Νέα Δημοκρατία. Το πολιτικό συμπέρασμα είναι: Κανένας δεν στηρίζει τον Γραμματέα του κόμματος, σαν να φοβούνται επιδημική ασθένεια. Μόνο ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως είναι λακωνικός· κάτι γνωρίζει.
 
Ο μίτος των αποκαλύψεων
Οι πρώτες «δημοσιεύσεις» περί τρομοκρατίας έγιναν με κύριο σκοπό τον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τα άλλα προβλήματα· η συνέχεια έφερε περισσότερες περιπλοκές. Η τρομοκρατία είναι μία και η αυτή και καλύπτει όλες τις δολοφονίες που έγιναν στη χώρα μας, κάτω από διάφορες επικαλύψεις· ο μίτος των αποκαλύψεων οδηγεί από τη μία δολοφονία στην άλλη. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες, λέγεται, ότι ο φάκελος δεν περιέχει κανένα στοιχείο για τη δολοφονία του συγκεκριμένου πολιτικού· αυτό είναι το πιο επικίνδυνο: Κάποιοι έχουν αναλάβει την ευθύνη των ανακρίσεων και τις έχουν παραδώσει στους διαδόχους τους. Είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να αρχίσει ανακρίσεις και να διερευνήσει ποιός, πώς και πότε παρέδωσε τους φακέλους στον επόμενο· στη σειρά θα βρεθεί ο υπεύθυνος της υποκλοπής. Αυτή η έρευνα είναι το ίδιο απαραίτητη με τις ανακρίσεις για τους πραγματικούς τρομοκράτες· η πολιτεία έχει συνέχεια.
 
Στροφή προς τα εθνικά
Η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να στραφεί συστηματικά προς την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, μετά την «επιτυχή» επίσκεψη στην Αμερική, μάλλον ως ειρωνεία πρέπει να εκληφθεί· ο ρυθμιστής του πολιτεύματος αντέδρασε χαμογελών, αλλά δεν γνωρίζουμε τί είπε στις μεταξύ τους συζητήσεις. Οπωσδήποτε, την ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας την έχει ο πρωθυπουργός, αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής της λειτουργίας του πολιτεύματος και της εθνικής ασφαλείας της χώρας· η επίσκεψη στην Αμερική αποτελεί πλήγμα για τα εθνικά μας συμφέροντα και ουσιαστική ταπείνωση της χώρας. Όταν αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός της χώρας, έχει ευθύνη εκ του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να το επισημαίνει και ο πρώτος πολίτης της χώρας να προασπισθεί τα δικαιώματα της Ελλάδος· η μικροπολιτική δεν έχει χώρο παρεμβολής.
 
Αφθώδης στη Βρεταννία
Ο αφθώδης πυρετός παρουσιάσθηκε και πάλι στην κτηνοτροφία της Βρεταννίας, με αποτέλεσμα να λάβει αυστηρά μέτρα η κυβέρνηση, όπως την απαγόρευση της εξαγωγής αμνοεριφίων· τις τρελές αγελάδες, όπως και την καταστροφή του περιβάλλοντος τις έχουμε ξεχάσει με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς. Η Γή μάς τα θυμίζει όλα αυτά, είτε με την εμφάνιση των ασθενειών είτε με άλλους τρόπους· ο τρόπος ζωής και οικονομικής δράσεως είναι η κυρία αιτία. Ο βιομηχανικός άνθρωπος δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τη ζωή του, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζεί· αυτό είναι δεδομένο πλέον. Η αντίδραση αργεί και μάλιστα αρκετά· μοναδική λύση, η αλλαγή του τρόπου ζωής.
 
  Εξαχρείωση του τύπου
 

Ο απλός πολίτης παρακολουθώντας τα όσα δημοσιεύει ο τύπος τις τελευταίες μέρες ως προς την τρομοκρατία διερωτάται, άν η ισηγορία, η ελευθερία του τύπου υπάρχει στην πράξη στη χώρα μας· οι διασυνδέσεις και οι διακοπές -για τη ραδιοτηλεοπτική πτυχή του- είναι εμφανείς σε εξωφρενικό βαθμό. Η περιφρόνηση της κοινής γνώμης και η συστηματική υποτίμηση του πολίτου προσφέρουν πολύ κακές υπηρησίες στη δημοκρατία και στον τόπο· αντιστάθμισμα όλων αυτών αποτελεί η ευφυία και η φρόνηση των Ελλήνων οι οποίοι έχουν αντιληφθεί από καιρό τα παιχνίδια. Οι περισσότεροι χαμογελούν ή αλλάζουν κανάλι· η στάση αυτή του τύπου έχει οδηγήσει και τις επιχειρήσεις του σε αδιαμφισβήτητη χρεωκοπία. Κάποιοι ευθύνονται!

 
Κραυγή άπιστος

Όταν ο κήρυκας υψώνοντας τη φωνή στο συγκεντρωμένο στο στάδιο της Κορίνθου πλήθος, ότι οι Ρωμαίοι αφήνουν ελευθέρας, αφορολογήτους και με τους πατρίους νόμους όλας  τας ελληνικάς πόλεις, τότε απίστευτη σε μέγεθος κραυγή εκφράζουσα τη χαρά απλώθηκε ώς τη θάλασσα· «κραυγή μεν άπιστος το μέγεθος δια χαράν εχώρει μέχρι θαλάττης». Όλοι όρθιοι στο θέατρο, χωρίς να δίνουν σημασία στους αγωνιζομένους αθλητάς, αναπηδούσαν κι έτρεχαν να χαιρετήσουν και να μιλήσουν προς τον Τίτο Φλαμινίνο, σωτήρα της Ελλάδος και πρόμαχο· «ορθόν δε ανεστήκει το θέατρον, ουδείς δε λόγος ήν των αγωνιζομένων, έσπευδον δε πάντες αναπηδήσαι και δεξιώσασθαι και προσειπείν τον σωτήρα της Ελλάδος και πρόχαμον». Τη ρωμαϊκή φρουρά στις Κόρινθο, Χαλκίδα, Δημητριάδα τη μοναδική στρατιωτική δύναμη στην  Ελλάδα εκτός Μακεδονίας, δεν την ανέφερε ο κήρυκας· πέρασε στα μικρά γράμματα· ήταν η πραγματικότης, «του ποδός λύσας την Ελλάδα του τραχήλου δέδεκεν».

 
Η διάλυση του αρραβώνος
Η αποτυχία της «συγχωνεύσεως» της Εθνικής Τραπέζης και της ¶λφα Πίστεως ήταν κάτι το αναμενόμενο από πολλούς· τα γεύματα, οι περίπατοι και οι δημόσιες δηλώσεις αμφοτέρων των διοικητών ήταν εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων και όχι οικονομικές αποφάσεις. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη κρατικοποίηση στην ελληνική ιστορία, την οποία δεν κάλυψε η αξιωματική αντιπολίτευση· στο βάθος το εγχείρημα απέβλεπε σε άλους σκοπούς: στην κάλυψη των εκρηκτικών προβλημάτων των μετοχοδανείων τα οποία ούτε οι «οικείες» επιχειρήσεις, ούτε οι τράπεζες μπορούν να καλύψουν, όταν έχουμε ενταχθεί στην ευρωζώνη και άρα ο τελικός έλεγχος των εμπορικών τραπεζών θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα· άλλος σκοπός ήταν η προσέλκυση των αποταμιευτών στο Χρηματιστήριο, με τη φυσική αύξηση των μετοχών -άρα άμβλυνση των προβλημάτων εκ των μετοχοδανείων- και πολιτικά οφέλη. Ουδείς από τους σκοπούς αυτούς εξεπληρώθη και το χειρότερο κινδυνεύει η ¶λφα Πίστεως.
 
Ο Ετσεβίτ στην Αμερική
Η υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλλον θα είναι διαφορετική από εκείνη του δικού μας· αυτό όμως αφορά το τυπικό μέρος των επισκέψεων, το οποίο δεν είναι και τόσο δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι τα θέματα προς συζήτηση και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις: Οι Τούρκοι επιθυμούν να εστιάσουν τις συνομιλίες στα θέματα, Ευρωστρατός, ρόλος της χώρας τους στην περιοχή, αποφυγή βομβαρδισμών του Ιράκ, οικονομικά, πετρέλαια της Κασπίας· ενδιαφέρουν και για την Ελλάδα, αλλά εμείς έχουμε και το Κυπριακό. Η ¶γκυρα προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για να μην υποστεί και τις πιέσεις για την προώθηση της πολιτικής λύσεως μέσω των εκ του σύνεγγύς συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα· στους τακτικούς ελιγμούς είναι άριστοι, ίσως και με την ανοχή των Αμερικανών. Ο κ. Ετσεβίτ το έχει δηλώσει, «μόνο άν πιέσουν οι Αμερικανοί θα υπάρξει λύση». Θα υπάρξει πίεση!
 
Αργεντινή και ευρώ
Το ευρωπαϊκό νόμισμα αντιδρά ευνοϊκά στις αγορές συναλλάγματος και γίνεται αποδεκτό από τις διάφορες χώρες και τους μεγάλους κεφαλαιούχους· στην άλλη άκρη, η οικονομία της Αργεντινής ακόμη δεν έχει βρει το δρόμο της, παρά τη συνεχή υποτίμηση του πέσος. Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση βρίσκει εμπόδια στην παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στους νέους όρους που επιβάλλει· η κυβέρνηση φαίνεται ανεκτική προς τις προτάσεις αυτές, από την αποδοχή των οποίων θα κριθεί και η έγκριση νέου δανείου για την αντιμετώπιση των τρεχουσών εκρητικών αναγκών, αλλά και για τη ρύθμιση του τεραστίου χρέους της χώρας. Το κύριο πρόβλημα είναι η αποτυχία της παγκοσμιοποιήσεως, όπως την έχει επιβάλει η Αμερική· η Αργεντινή δεν έχει άλλο περιθώριο, παρά να παραμείνει πιστή στους όρους τους Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και του δολλαρίου. Η στροφή προς το ευρώ, συνεπάγεται και άλλους όρους.
 
Η μεταφορά αιχμαλώτων

Η μεταφορά των αιχμαλώτων Ταλιμπάν, με δεμένα χέρια και μάτια, με τα αμερικανικά αεροπλάνα είναι κάτι που ενόχλησε όλους· οι Οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διαμαρτυρήθηκαν, αλλά οι αμερικανικές αρχές απάντησαν ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου και άρα να εφαρμοσθεί και σε αυτούς η Συνθήκη της Γενεύης. Το πρόβλημα έχει δύο όψεις: η πρώτη αφορά τις δημοκρατικές ευαισθησίες· η δεύτερη, τις συνέπειες αυτής της πράξεως. Οι φανατικοί Ισλαμιστές, που βλέπουν τη μεταχείριση των συμπολιτών τους, αισθάνονται μόνο μίσος και εκδίκηση μέσα τους· δεν αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί ότι αυτό είναι η καλύτερη τροφοδοσία του φανατισμού και της τυφλής βίας. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιβάλλει, μερικές φορές την άσκηση πολεμικής βίας, αλλά προϋποθέτει ανθρώπινη μεταχείριση

 
Η κατάσταση στα Σκόπια
Τα άλλα γεγονότα αποκρύπτουν τα όσα γίνονται στα Σκόπια· οι Αλβανοί εξτρεμιστές απειλούν ότι θα ξαναπάρουν τα όπλα, άν οι Βούλγαροι της πλειοψηφίας παραβούν τις συμφωνίες του περασμένου Θέρους και συνεχίσουν την εφαρμογή των διακρίσεων εις βάρος τους. Στη βάση όλων αυτών υπάρχουν ορισμένα δίκαια αιτήματα, αλλά οι ένοπλες επιθέσεις των Αλβανών υποστηρίζονταν από ξένες μυστικές υπηρεσίες οι οποίες ενίσχυαν την τυφλή βία στην περιοχή· οι διασυνδέσεις αυτών με τους Ισλαμιστές και η ένταξη στις τάξεις τους Μουτζαχεντίν ήταν δεδομένες. Υποτίθεται ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι διασυνδέσεις των μυστικών υπηρεσιών έχουν διακοπεί. Πώς εξηγείται η ανασύνταξη των Ενόπλων Αλβανών και από πού αντλούν την οικονομική τους και οργανωτική τους ενίσχυση; Μόνοι τους αποκλείεται να δρουν.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr