Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 176 / 17 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Διαπλοκή και οικονομία στο Κοινοβούλιο
Η ιστορία της «συγχωνεύσεως» της Εθνικής Τραπέζης με την ¶λφα Πίστεως έχει ενδιαφέρον και από άλλη οπτική γωνία· η πρώτη ανακοίνωση πριν από δύο μήνες είχε γίνει δεκτή από τους βουλευτές με ανάμικτα συναισθήματα. Οι περισσότεροι την δέχτηκαν, επειδή έχουν μεγαλώσει με το σεβασμό απέναντι στην Εθνική ως της εκπροσωπούσης την οικονομία της χώρας, ή μάλλον του έθνους· η αποτυχία της συγχωνεύσεως τους άφησε όλους ενεούς. Όλοι, κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι, ρωτούσαν το άν είναι δυνατόν να γίνονται παιχνίδια με την Εθνική Τράπεζα, με το θεσμό της ελληνικής οικονομίας τους δύο αιώνες του ανεξαρτήτου νεοελληνικού κράτους· οι ελάχιστοι, που δεν πίστευαν παλιότερα στη διαπλοκή, δεν έχουν άλλη ερμηνεία. Ευτυχώς ελάχιστοι βουλευτές είναι όργανα της διαπλοκής!
 
Ο δημοκρατικός διάλογος
Η συζήτηση για την πορεία των Ολυμπιακών έργων στην Εθνική Αντιπροσωπεία απέδειξε κάτι: την ολοκληρωτική νοοτροπία του πρωθυπουργού. Είπε στη Βουλή, ότι η δημοκρατία δεν είναι η διαμάχη λόγων των πολιτικών αρχηγών· αυτό θυμίζει τους άλλους που έθεταν τον ελληνικό λαό στο γύψο για να μάθει τους όρους της «δημοκρατίας». Στον τόπο αυτό γεννήθηκε η δημοκρατία, πάντα ως διαμάχη λόγων των εκάστοτε πολιτικών αρχηγών -αυτή είναι η πρακτική της από τις απαρχές της μερικές χιλιάδες χρόνια πριν- και όχι ως φίμωση των αρχηγών, και κατά προέκταση των απλών πολιτών· αρχηγός είναι εκείνος ο οποίος εκφράζει τη συνισταμένη, τη σύνθεση της πολιτικής απόψεως κάποιων πολιτών και οι οποίοι αντιτάσσονται προς την άποψη κάποιων άλλων· η σύνθεση, μέσα από το διάλογο, είναι η ισηγορία, το δικαίωμα του λόγου. Ο πρωθυπουργός αγνοεί, μάλλον σε ποια χώρα βρίσκεται· θέμα γεωγραφικού προσανατολισμού.
 
Οι πολλές απουσίες
Εκείνο που χαρακτήρισε, από κυβερνητικής πλευράς, τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν η απουσία βουλευτών της· η αδρανής αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, όπως η εμφανής άρνηση μερικών να χειροκροτήσουν στο τέλος -τη μοναδική φορά που εισέπραξε επευφημίες-, είναι κάτι το αναμενόμενο. Αλλά η απουσία του ενός τρίτου έως το ήμισυ των βουλευτών της πλειοψηφίας υπερβαίνει τα όρια του συνήθους ακόμη και για τον σημερινό πρωθυπουργό· το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι από αρνητικό έως εκρηκτικό. Η κλιμάκωση των αντιδράσεων ενδιαφέρει· ένα μήνα πριν, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, δεν εύρισκαν ούτε υφυπουργούς να μιλήσουν, χθες έλαμπαν δια της απουσίας των. Στους διαδρόμους η συζήτηση στρεφόταν κυρίως γύρω από τους καταλόγους των τρομοκρατών και από την αποτυχία της αστυνομίας· τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού και του ευτραφούς υπουργού του δεν τα άκουγαν κάν.
 
Η γραμματική
Η Γαλλία αποφάσισε την επαναφορά της διδασκαλίας της γραμματικής στα δημοτικά σχολεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ζακ Λαγκ· έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η απόφαση, επειδή από τη Γαλλία και την Αμερική άρχισε η πολιτική της καταργήσεως της γραμματικής και του συντακτικού και της διδασκαλίας της γλώσσης με το σύγχρονο σύστημα. Η στροφή είναι απαραίτητη, εξηγεί ο υπουργός, επειδή με τη γραμματική μαθαίνει το παιδί τον τρόπο λειτουργίας της γλώσσης· αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι με το ισχύον σύστημα το παιδί δεν μαθαίνει τον τρόπο λειτουργίας της γλώσσης, αλλά αποστηθίζει την παράθεση φράσεων. Θα ήταν ευχής έργο να σκεπτόταν και η ελληνική κυβέρνηση την επαναφορά επίσης της γραμματικής και του συντακτικού!
 
  Τα παιδία παίζει
 

Η ανακοίνωση της Εθνικής και της ¶λφα Τραπεζών, ότι θα επανεξετάσουν την προοπτική συγχωνεύσεως, είναι ολοφάνερη κοροϊδία προς όλους, πελάτες, μεγάλους επιχειρηματίες, επενδυτές, ξένους· οι λόγοι για τους οποίους είχε διακηρυχθεί η κρατικοποίηση της ¶λφα Πίστεως ήταν άλλοι, η προσέλκυση του κοινού στο Χρηματιστήριο και η άνοδος των μετοχών, ώστε κάποιοι μεγάλοι να καλύψουν τα μετοχοδάνειά τους. Οι σκοποί αυτοί δεν εκληρώθηκαν· άρχισαν πλέον οι αντιδράσεις, κυρίως των κεφαλαιούχων, οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να οδηγούνται σε χρεωκοπία. Το Χρηματιστήριο αντέδρασε ουδέτερα, αγνοώντα; τις Κασσάνδρες· γνωρίζουν ότι τους κοροϊδεύουν και έπαψαν να ενδιαφέρονται. Η ευθύνη βαρύνει πλέον μόνο την κυβέρνηση, έχασε παταγωδώς το πολιτικό παιχνίδι.

 
Κόρακες υπερπετόμενοι

Όταν οι συγκεντρωθέντες στην Κόρινθο Έλληνες επευφημούσαν τον Τίτο Φλαμινίνο, για την παραχώρηση της ελευθερίας σε όλες τις ελληνικές πόλεις, αλλά αγνοούσαν την εγκατάσταση ρωμαϊκής φρουράς σε Κόρινθο, Χαλκίδα και Δημητριάδα, η φωνή που έβγαλαν ήταν πρωτοφανής· είναι η πρώτη φορά που Έλληνες, ανγοώντας την προειδοποίηση Αιτωλού στρατηγού ότι ο Τίτος, «του ποδός λύσας την Ελλάδα του τραχήλου δέδεκεν», προέβησαν σε έκδηλες επευφημίες για την υποδούλωσή τους. Τότε συνέβη κάτι παράδοξο: κοράκια που πετούσαν τυχαία από πάνω τους έπεσαν νεκρά στο στάδιο· «κόρακες υπερπετόμενοι κατά τύχην έπεσον εις το στάδιον». Η αιτία, γράφει ο Πλούταρχος, είναι η διάσπαση του αέρος· «αιτία δε η του αέροε ρήξις». Όταν βγει πολύ δυνατή φωνή από πολλούς ταυτοχρόνως ανθρώπους, διασπάται ο αέρας και δημιουργεί κενό στην ατμόσφαιρα· «όταν γαρ η φωνή πολλή και μεγάλη φέρηται, διασπώμενος υπ’ αυτής ουκ αντερείδει τοις πετομένοις».

 
Οι πρώτες αψιμαχίες
Οι αγροτικές διαδηλώσεις, μετά τις γιορτές, άρχισαν, με τους κτηνοτρόφους και τα ποίμνιά τους στην Κατερίνη, τους εσπεριδοειδοπαραγωγούς στο ¶ργος· οι πρόσφατες θεομηνίες, που ίσως συνεχισθούν επειδή ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας, ευθύνονται αλλά η παραμέληση της γεωργίας δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Η τελευταία εικοσαετία χαρακτήρίζεται από ένα γεγονός, απέναντι στην ελληνική γεωργία: από τη συστηματική -και είναι η πιο ανάλαφρη λέξη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε- και ηθελημένη παραμέληση των προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, όπως και από την κατασπατάληση όλων των κονδυλίων για την αναδιάρθρωσή της. Οι θεομηνίες ήταν η σταγώνα που ξεχείλισε το ποτήρι· το πρόβλημα έχει δύο σκέλη: ο καταλογισμός των ευθυνών για όσα έγιναν την τελευταία εικοσαετία και η πλήρης δυσπιστία για τις υποσχέσεις των ιδίων ανθρώπων, το πρώτο· η προβολή ενός προγράμματος πειστικού για την επίλυση των προβλημάτων της γεωργίας, το δεύτερο.
 
Τα δάνεια προς Τουρκία
Το κύριο πρόβλημα της επισκέψεως του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είναι η έγκριση του νέου δανείου δέκα δισ. δολλαρίων· δευτερεεύοντα για την ¶γκυρα είναι τα πολιτικά, τα πρωτεύοντα δικά μας Ευρωστρατός και Κυπριακό. Από τα επτά δις που είχε λάβει το 2001 η Τουρκία, τα πέντε είχαν διατεθεί για τη διατήρηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας απέναντι στο δολλάριο το Φθινόπωρο· άλλα τρία διατέθηκαν τους υπόλοιπους μήνες. Η Τουρκία ζητάει 10 δις και η Αργεντινή άλλα 15, λόγω χρεωκοπίας, άλλες άλλα· είναι ζήτημα άν μπορεί το ΔΝΤ να καλύψει όλα αυτά τα ποσά, επειδή μειώνεται σημαντικά και η εισροή κεφαλαίων στην Αμερική, στην οποία στηρίζεται η οικονομία της. Τα πολιτικά θέματα είναι δευτερεύοντα για έναν πρόσθετο λόγο· και με τη νέα δόση είναι ζήτημα, άν θα σταθεροποιηθεί η τουρκική οικονομία και θα αποφύγει τελικά τη χρεωκοπία.
 
Σιράκ και Πούτιν
Ο Ρώσσος πρόεδρος είχε συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι, σε κρίσιμη περίοδο για τις ρωσσοευρωπαϊκές σχέσεις και το διεθνές εμπόριο· η Μόσχα έχει υπερβεί τα βασικά οικονομικά της προβλήματα και έχει αποκτήσει μεγάλο μέρος της προηγουμένης επιρροής της ως τσαρικής αυτοκρατορίας· απομένει η προβολή της στο διεθνές εμπόριο και στη διεθνή πολιτική. Από την πλευρά του, Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να τονώσει τη θέση του ευρώ με ανοίγματα προς άλλες περιοχές· το πρώτο επίτευγμα θα είναι η καθιέρωση του ευρώ ως νομίσματος στις ευρωρωσσικές οικονομικές σχέσεις. Θα είναι το σημαντικό βήμα για την αποδοχή του και από τους υπολοίπους, αλλά και τη διευκόλυνσή του για τη συμπεριφορά του στις αγορές συναλλάγματος· οι πρώτες ύλες των ρωσσικών χωρών εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη. Όσο για τον πόλεμο στην Τσετσενία, είπαν μερικά οι τηλεοράσεις, αλλά πέραν αυτού ουδέν.
 
Τα πολύ δύσκολα

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εισέρχεται στην κρίσιμη φάση της· η κυβέρνηση έχει άδεια ταμεία, με προβλήματα τεράστια· ούτε για τις άμεσες ανάγκες της δεν έχει χρήματα. Ο πρωθυπουργός απευθύνει απεγνωσμένα έκκληση για βοήθεια μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων· αλλά αυτή καθυστερεί αρκετά. Το πρόβλημα είναι το ποιός θα πληρώσει· οι Αμερικανοί δεν είναι και τόσο πρόθυμοι, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν και τόσο άμεση ανάμιξη, εκτός των Βρεταννών, και βρίσκονται πολύ μακρυά από την Κεντρική Ασία. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η διανομή της βοηθείας, χρηματικής και επισιτιστικής· δεν υπάρχουν δρόμοι, ακόμη και το τούνελ που ενώνει το Βορρά με το Νότο τον ανοίγουν Ρώσσοι. Το μόνο που έχουν οι Αφγανοί είναι τα όπλα τους· ίσως τα χρησιμοποιήσουν πάλι!

 
Οι νέες συγκρούσεις
Η προνομιακή συμπεριφορά των Αμερικανών απέναντι στο Ισραήλ είναι δεδομένη, άρα και η υπεροψία και αυταρχική συμπεριφορά του Αριέλ Σαρόν επίσης· η κλιμάκωση των επεισοδίων και των συγκρούσεων, με τη νέα ιντιφάντα που αρχίζει, κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει. Οι περισσότερες αραβικές χώρες, με πρώτη την Αίγυπτο, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την Αμερική, άρα και οι αντιδράσεις τους είναι ελεγχόμενες· το πρόβλημα εστιάζεται στον απλό ¶ραβα. Έως πότε θα δεχθεί αυτή την κατάσταση; Δύσκολη είναι η απάντηση, επειδή ελάχιστα γνωρίζουμε την ψυχολογία του ¶ραβος· θα είναι ανεκτικός; Όπως τον περισσότερο καιρό των τελευταίων αιώνων, ή θα εκραγεί; Οπότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Όπως και να γίνει θα έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr