Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 178 / 21 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ο ενισχυμένος ρόλος του Κοινοβουλίου
Τις τελευταίες μέρες τρία γεγονότα προσφέρουν άλλες δυνατότητες στο Κοινοβούλιο: η απουσία πολλών κυβερνητικών βουλευτών από την ονομαστική ψηφοφορία και η προκλητική εμφάνισή τους στους διαδρόμους της Βουλής, μετά το τέλος της διαδικασίας· η διάλυση του αρραβώνος Εθνικής και Πίστεως με τις επιπτώσεις της στην πορεία της οικονομίας· οι επισημάνσεις του Θ. Πάγκαλου για την τύχη της κυβερνήσεως, την οποία συμμερίσθηκαν και πολλοί υπουργοί. Επειδή, το πολίτευμά μας είναι πρωθυπουργικοκεντρικό, η σύγκρουση αναπόφευκτα θα γίνει στα πλαίσια της Εθνικής Αντιπροσωπείας· όπως έγινε με την αναδιάρθρωση της οικονομίας και με την επίσκεψη στην Αμερική, ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για τίποτε, εκτός από τη θεσούλα του. Πολλοί βουλευτές, όμως, ενδιαφέρονται για την επιβίωσή τους.
 
Η διάλυση του αρραβώνος
Η εξέλιξη της «συγχωνεύσεως» Εθνικής και ¶λφα Πίστεως ήταν κάτι το αναμενόμενο, παρά τις τυμπανοκρουσίες· είχε γίνει για πολιτικούς λόγους, από πλευράς κυβερνήσεως και εκδουλεύσεως προς τους άρχοντες της διαπλοκής. Το μόνο που δεν είχε γίνει ήταν η προετοιμασία της «συγχωνεύσεως», η προηγούμενη οικονομική και οργανωτική προετοιμασία· τα γεύματα και οι περίπατοι είναι δημόσιες σχέσεις, αλλά όχι και οικονομικές αποφάσεις. Η διάλυση βαρύνει, αποκλειστικά και μόνο, τον Διοικητή της Εθνικής, όχι μόνο γιατί είναι διορισμένος από τον πρωθυπουργό, αλλά και γιατί αγνοεί ή περιφρονεί την ελληνική ιστορία· η Εθνική έθρεψε την ελληνική οικονομία στις χειρότερες μέρες της και δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στις μικροπολιτικές ανάγκες διαπλοκής. Το χειρότερο είναι ότι θα τα πληρώσει αυτά η ελληνική οικονομία· η ενσωματώση στην ευρωζώνη έπρεπε να είχε γίνει από καιρό, τώρα είναι πλέον αργά για τον Επιμηθέα Διοικητή!
 
Η οικονομική πολιτική
Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί γόρδιο δεσμό για την επιβίωσή της στην ευρωζώνη· η οικονομική μας ζωή είναι άλλη πλέον τώρα και έχει ελάχιστα κοινά σημεία με την προηγούμενη. Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η δημοσία διοίκησή της και οι δεσμοί της διαπλοκής και των κομματικών παραγόντων· είναι η απόδειξη της τυπικής προσαρμογής της οικονομίας μας, όπως και των περισσοτέρων χωρών, στα κριτήρια της ευρωζώνης. Οι αποκρατικοποιήσεις που υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, μόνο ειρωνικά σχόλια συναντά· έχασε επτά χρόνια από τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής και δύο σχεδόν από τις εκλογές και τώρα ξύπνησε! Το πρόβλημα έχει δύο σκέλη: το πολιτικό, η εκλογική πελατεία είναι κροτικοδίαιτη· το οικονομικό, οι δεσμεύσεις απέναντι στα συμφέροντα της διαπλοκής, τα οποία έχουν πλέξει τα πλοκάμια τους. Το ευχάριστο είναι ότι, αμφότερα θα σπάσουν μέσα στην ευρωζώνη ή θα αποβληθούμε.
 
Η κατασκοπία σε Boeing
Η αποκάλυψη του ηλεκτρονικού κυκλώματος κατασκοπίας στο προεδρικό Boeing777 της Κίνας κατέπληξε τους πάντες· ένα χρόνο πριν, ένα κανονικό κατασκπευτικό αεροπλάνο είχε υποχρεωθεί σε αναγκαστική προσγείωση στη νήσο Χαϊνάν, και παραδόθηκε αφού μελετήθηκε από τους Κινέζους ώς την τελευταία λεπτομέρεια. Η εγκατάσταση του κυκλώματος ήταν απόφαση κορυφής· αποδεικνύει, όχι την αλαζονεία της κοσμοκράτειρος, όσο το φόβο της για την ανερχόμενη δύναμη του Πεκίνου, αλλά και για τις στενές σχέσεις της με τη Ρωσσία. Γνωρίζουν, και γνώριζαν πάρα πολύ καλά, οι Αμερικανοί, ότι, άν αποκαλύπτονταν αυτό, δεν θα περνούσε απαρατήρητο από τους Κινέζους· προτίμησαν, λοιπόν, να ριψοκινδυνεύσουν την κρίση και την αμοιβαία καχυποψία. Θέμα νοοτροπίας είναι!
 
  Θαύμα η νίκη
 

Ο κ. Θ. Πάγκαλος, στο παρελθόν έχει προβλέψει την πορεία του πρωθυπουργού· ήταν από τους τέσσερες που είχαν προετοιμάσει την άνοδό του στην εξουσία, αλλά και εκείνος που τον υποχρέωσε να τον οδηγήσει σε παραίτηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Το άρθρο του στην κυριακάτικη του συγκροτήματος -το οποίο πλήττεται κυρίως από το ναυάγιο της κρατικοποιήσεως της ¶λφα Πίστεως-, ότι «μόνο θαύμα μπορεί να δώσει τη νίκη στις προσεχείς εκλογές», έχει πολλούς αποδέκτες· τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, ότι αυτή είναι η προδιαγεγραμμένη μοίρα τους· τους αυτονομηθέντες, έστω και μερικώς, βουλευτές, ότι μπορούν να βρουν κοινό δρόμο· το συγκρότημα το οποίο γνωρίζει πάντα τί δημοσιεύει!

 
Πέμψαι παρά Λύσανδρον

Μετά την καταστροφή του αθηναϊκού στόλου εις τους Αιγός ποταμούς τον Αύγουστον του 405, οι Αθηναίοι επολιορκούντο από ξηράν και θάλασσαν από τον Νοέμβριο, αλλά αρνήθηκαν τις προτάσεις ειρήνης των Σπαρτιατών· είχαν χάσει όλους τους συμμάχους και είχαν αποκλεισθεί από τον έξω κόσμο, ενώ η πείνα θέριζε τους κατοίκους. Μετά από πολλά, εδέχτησαν να αποστείλουν τον Θηραμένη, τον κόθορνο, προς τον Λύσσανδρο, από όπου θα επέστρεφε κομίζων την πληροφορίαν τού άν επιθυμούν να εξανδροποδίσουν την πόλιν, να τους πωλήσουν όλους ως δούλους, ή να κατεδαφίσουν μόνο τα τείχη δια λόγους ασφαλείας· «πέμψαι παρά Λύσανδρον, ειδώς ήξει Λακεδιαμονίους πότερον εξανδραποδίσασθαι την πόλιν βουλόμενοι αντέχουσι περί των τειχών ή πίστεως ένεκα». Ο Θηραμένης καθυστέρησε την παραμονή του κοντά στο Λύσανδρο, πάνω από τρεις μήνες, παρακολουθών πότε θα τελειώσουν εντελώς τα τρόφιμα, ώστε να παραδοθούν, «άπαντα ό,τι τις λέγοι ομολογήσειν».

 
Η κλοπή οπλισμού
Η κλοπή οπλισμού από φυλάκειο της Εθνοφρουράς της Κύπρου, θυμίζει τα όσα συνέβαιναν στη μεγαλόνησο επί δικτατορίας, με κατάληξη το στρατιωτικό πραξικόπημα· η αντίδραση, ευτυχώς, ήταν άμεση από κυβερνητικής πλευράς· η τιμωρία των ενόχων πρέπει να είναι όχι μόνο παραδειγματική, αλλά και να εξαντλήσει τα όρια του νόμου. Κάποιοι, χρησιμοποιώντας ανθρώπους του υποκόσμου ή που προσποιούνταν ότι ανήκουν στον υπόκοσμο, προσπαθούν να ενσπείρουν το διχασμό στην Κύπρο· κανείς δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτό, και προ παντός η κυπριακή ηγεσία, η οποία έχει αποδείξει ότι είναι ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε. Οι διακοινοτικές συνομιλίες, σε επίπεδο κορυφής, βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο· κανείς δεν γνωρίζει την έκβασή τους, αλλά και κανείς δεν πρέπει να αμβλύνει, έστω και κατ’ ελάχιστο, την κατάσταση εγρηγόρσεως. Η Κύπρος μόνο άριστα επιτρέπεται να πάρει, όπως και στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.
 
Οι τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημειώνουν συνεχή πτώση, παρά τη μείωση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και τον εξαιρετικά βαρύ χειμώνα· οι προβλέψεις αναφέρουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση που ίσως φθάσει και στα 15 δολλάρια το βαρέλι. Στην ελληνική αγορά, όμως, οι τιμές κάθε άλλο παρά πέφτουν· η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια που έχει και διατηρεί υψηλές τις τιμές των καυσίμων, μόνο και μόνο για να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα. Με την καθιέρωση του ευρώ, οι πόροι του δημοσίου είναι πλέον δεδομένοι· ο εξωτερικός δανεισμός, η κυκλοφορία νέου χρήματος αποκλείονται, αφού ταμίας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη· αυτό σημαίνει ότι η άμεση αύξηση των διαθεσίμων του κράτους είναι αδύνατη. ¶ρα της απομένει ένας τρόπος πλέον: ο περιορισμός των δαπανών του δημοσίου. Αυτό, όμως, είναι αδύνατο, και αντιδημιτικό, λόγω του κρατικοδιαίτου των ψηφοφόρων της.
 
Πτώση της καταναλώσεως
Η φοβία, κυρίως στην αμερικανική κοινωνία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια του· η πρώτη συνέπεια του φαινομένου είναι η κατακόρυφη πτώση της καταναλώσεως στην πρώτη οικονομία του κόσμου. Η δεύτερη, είναι η μείωση της εισαγωγών καταναλωτικών κυρίως αγαθών από τους βασικούς προμηθευτές της, Ιαπωνία και Γερμανία· αυτό προκαλεί την απρόβλεπτη εξάπλωση της κρίσεως παγκοσμίως -απρόβλεπτη γιατί δεν είναι δυνατόν να ληφθούν προληπτικά μέτρα μέσα σε λίγους μήνες-, με θύματα τις χώρες που εξάγουν δευτερεύοντα καταναλωτικά αγαθά, δηλαδή, χώρες φτωχές. Αλλά και στην Ευρώπη έφθασε ο αντίκτυπος, κυρίως στη Γερμανία, η οποία κινδυνεύει να δεχθεί τις επιτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική της πολιτική· όσο χαμηλά και άν διατηρείται το ευρώ, η μείωση της ζητήσεως στην Αμερική είναι υψηλότερη. Η κοινή αγορά της ευρωζώνης σώζει τους Ευρωπαίους· το παράδειγμα της Αργεντινής το δείχνει.
 
Η αεροπορική βιομηχανία

Η μείωση στις παραγγελίες των αεροπορικών βιομηχανιών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αποτελεί το μέτρο της κρίσεως της εποχής μας· η Airbus, είδε τις παραγγελίες της να μειώνονται κατά το ένα τρίτο και τις ζημίες να υπερακοντίζονται, ενώ το ίδιο παθαίνει και η ανταγωνίστριά της Boeing, άν και είναι η τρίτη χρονιά που η ευρωπαϊκή εταιρεία έρχεται πρώτη, και με διαφορά, από την αμερικανική. Ολόκληρο το κύκλωμα της αεροπορικής βιομηχανίας απασχολεί στον κόσμο περίπου 200 εκατομμύρια άτομα· η μείωση στις παραγγελίες, βιομηχανίας και μεταφορών, φθάνουν το 40%, κάτι που προκαλεί την επιδείνωση του ήδη κακού κλίματος. Οι προοπτικές για την όποια ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας περνούν μέσα από τον αεροπορικό και τον ασφαλιστικό κλάδο. Οι προβλέψεις «ειδικών» περιττεύουν.

 
Η κλιμάκωση της βίας
Η επανάληψη των γεγονότων της βίας στην Παλαιστίνη είναι κάτι συνηθισμένο· η τελευταία επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου και η αντεκδίκηση των Εβραίων με την ανατίναξη του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στη Ραμάλα, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. Η διαφορά στον τόνο και στο περιεχόμενο έχει σημασία: οι Αμερικανοί ταυτίστηκαν με το Ισραήλ και επέκριναν μόνο τον Γιασέρ Αραφάτ για την αδυναμία ελέγχου των τρομοκρατών· Ευρωπαίοι και Ρώσσοι επέκριναν αμφότερες τις πλευρές και ζητούν αυτοσυγκράτηση από τους Ισραηλινούς και επιστροφή στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Είναι από τις σπάνιες φορές που σημειώνεται αυτή η διαφορά τους τελευταίους μήνες· ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός έχει κτισθεί με χρηματοδότηση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το Παλαιστινιακό είναι το κρίσιμο διεθνές θέμα διαφοροποιήσεως των δύο ακτών του Ατλαντικού.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr