Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 179 / 22 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η θετική πλευρά της ευρωζώνης
Δύο εβδομάδες μετά την καθιέρωση του ευρώ ο ελληνικός λαός -μιλάμε μόνο για τα δικά μας σε επίπεδο καθημερινότητος- αισθάνεται ότι ίσως είναι καλύτερα εντός της ευρωζώνης, παρά με την ιστορική δραχμούλα του, αλλά και τη μοναξιά του· η αποδοχή του ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν εντυπωσιακή. Η προβολή από κυβερνητικής πλευράς ήταν μάλλον φτωχή, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και αντιστοιχεί με εκείνη της Ιταλίας στην οποία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσπάθησε φανερά να το υπονομεύσει· το συμπέρασμα είναι ένα: Αισθάνεται ο Έλληνας, ότι είναι προτιμότερο ο ταμίας του να βρίσκεται στη Φραγκφούρτη, παρά στην Αθήνα· τον έχει ζήσει τον τελευταίο εκατόν ογδόντα χρόνια και έχει γνωρίσει το πώς διαχειρίζεται τον κόπο του.
 
Οι εκθέσεις των ειδικών
Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Έβερτ ζήτησε, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας την κατάθεση στη Βουλή των εκθέσεων των τεσσάρων ξένων οίκων μελετών στους οποίους είχε προσφύγει η Εθνική Τράπεζα για την έρευνα της συγχωνεύσεώς της με την ¶λφα Τράπεζα Πίστεως· παραπλήσια ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Παν. Λαφαζάνης. Η αποτυχία της υποτιθεμένης συγχωνεύσεως προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις· με ποιά κριτήρια  αποφάσισε η διοίκηση της Εθνικής τη συγχώνευση και την εξήγγήλε με τυμπανοκρουσίες και με δημόσια γεύματα και περιπάτους υπό τα φώτα των τηλεοράσεων; Η κυβέρνηση δεν απαντάει επί της ουσίας της υποθέσεως, παρ’ όλο, που, όπως αποκαλύπτεται, ήταν πλήρως ενήμερη για τις επιλογές του διορισμένου διοικητού· σιγά σιγά η αιτία του σκανδάλου αποκαλύπτεται. Κάποιοι θα λογοδοτήσουν, επειδή κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη θεματοφύλακα της ελληνικής οικονομίας.
 
Η αίσθηση κληρονομίας
Η διαχείριση των οικονομικών της χώρας από μερικούς, όπως ο Διοικητής της Εθνικής και άλλων διορισμένων σε ελεγχόμενες από το δημόσιο επιχειρήσεις, δίδει την εντύπωση ότι προϊστανται σε προσωπικές επιχειρήσεις· η σύγχυση ανάμεσα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις οποίες κληρονόμησε ο επιχειρηματίας από την οικογένειά του, και την ανάθεση της διαχειρίσεως σε επιχείρηση η οποία ανήκει στην ελληνική κοινωνία. Υποχρεωτικά ο έλεγχος της διαχειρίσεως αυτής μεταφέρεται, μετά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, στα κοινοτικά όργανα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις εμπορικές τράπεζες· αυτός ο έλεγχος είναι που φοβίζει τους διευθύνοντες οι οποίοι είχαν συνηθίσει στις συνθήκες ανοχής προς τη διαπλοκή και τις ατασθαλίες του νεοελληνικού κράτους. Όταν ο ταμίας είναι άλλος, τότε αυτός αναλαμβάνει και τον έλεγχο της δαπάνης των χρημάτων στην περιοχή του·  ο έλεγχος είναι που φοβίζει πολλούς από τους υπερόπτες διχειριστές.
 
Οι αποτυχίες αλλού
Το επιχείρημα των διαλαλούντων την κυβερνητική προπαγάνδα για το ναυάγιο της Εθνικής και της ¶λφα Πίστεως είναι ότι «διαγύζια γίνονται και αλλού»· η ισότιμη σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται πάντα επιλεκτικά. Όταν είναι κάτι κακό, γίνεται και στην Ευρώπη και στην Αμερική· όταν είναι κάτι καλό εκεί, τότε, «εμείς δεν είμαστε ακόμη Ευρώπη, χρειαζόμαστε εκσυγχρονισμό», τον οποίο υφιστάμεθα και πληρώνουμε εκόντες άκοντες επί επταετία τώρα. ¶λλες είναι οι αιτίες της αποτυχίας των εκεί συγχωνεύσεων και άλλες της εδώ· είναι σύγκριση ανομοίων πραγμάτων, «σαν τη μυλωνού που έβαλε τον άντρα της με τους πραματευτάδες». Ούτε προετοιμασία ούτε κανονική μελέτη συγχωνεύσεως είχε γίνει· άνωθεν εντολή υπηρετούσαν.
 
  Οι διπλοεγγραφές
 

Πολλά αποκαλύπτονται σιγά σιγά· με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έρχονται στο φως της δημοσιότητος τα όσα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο. Οι διπλοεγγραφές είναι δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες· τέσσερες με πέντε χιλιάδες, λέει υπάλληλος του δήμου Νέου Ηρακλείου, δέκα χλιάδες λέει άλλος. Πόσοι ήταν συνολικά; Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών, ακριβώς δύο χρόνια πριν δεν έκανε την αναθεώρηση, ώστε να αποφευχθεί η διπλή ψήφος· δηλαδή, η αύξηση των εγγεγραμμένων κατά 550.000, πέραν της φυσικής αυξήσεως του πληθυσμού, ήταν περίπου 300.000 ελληνοποιήσεις και 250.000 διπλοεγγραφές. Το πρώτο καθήκον της δημοκρατικής πολιτείας, είναι η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων· όποια κυβέρνηση δεν το πράττει, νοθεύει το αποτέλεσμα.

 
Κυρίους είναι ειρήνης

Όταν επέστρεψε ο Θηραμένης, ο κόθορνος -από τα σανδάλια κοθόρνους, που ταίριαζαν σε αμφότερα τα πόδια- στην Αθήνα, ανακοίνωσε στην εκκλησία του δήμου ότι ο Λύσανδρος τον καθυστέρησε  και στη συνέχεια τον διέταξε να στείλουν πρεσβεία στη Λακεδαίμονα· «ότι αυτόν Λύσανδρος τέως μεν κατέχοι, είτα κελεύοι εις Λακεδαίμονα ιέναι». Υποχρεωτικά, οι Αθηναίοι, χωρίς καθόλου τρόφιμα, εκλέγουν τον Θηραμένη και άλλους εννέα αυτοκράτορας, με απόλυτη πληρεξουσιότητα, και τους αποστέλλουν στη Σπάρτη· την ίδια στιγμή ο Λύσανδρος στέλνει στους εφόρους, τον Αριστοτέλη, φυγάδα Αθηναίο, ο οποίος τους αναγγέλει ότι φθάνει η αθηναϊκή πρεσβεία να διαπραγματευθεί περί ειρήνης. Στη Σπάρτη έφθασαν και πρέσβεις από την πελοποννησιακή συμμαχία, όπου στο συνέδριοπολλοί, όπως οι Θηβαίοι και Κορίνθιοι, υποστήριξαν να μη συνομολογήσουν ειρήνη με τους Αθηναίους, αλλά να τους καταστρέψουν τελείως· «πολλοί δε και άλλοι των Ελλήνων, μη σπένδεσθαι Αθηναίοις, αλλ’ εξαιρείν».

 
Οι αποκρατικοποιήσεις
Η κοροϊδία έχει τα όρια της· μετά την αποτυχία της «συγχωνεύσεως» Εθνικής και Πίστεως, θα στραφεί η κυβέρνηση προς την αναδιάρθρωση της οικονομίας, τις αποκρατικοποιήσεις και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Πόσες τελικά αποκρατικοποιήσεις έμειναν; Η Ολυμπιακή Αεροπορία και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αφού η κυβέρνηση αποκλείει την Εμπορική Τράπεζα και την Αγροτική· είναι και η ΕΤΒΑ, αλλά είναι άνευ αξίας. Η Ολυμπιακή αποκλείεται να πουληθεί, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την κρίση στις αερομεταφορές· ούτε δωρεάν δεν την παίρνουν, εκτός και άν τους επιδοτήσουν, κάτι που το απέκλεισε ο ημέτερος έμπορος όπλων. Τα ναυπηγεία θα πουληθούν, μόνο άν η κυβέρνηση προσφέρει και την κατασκευή πολεμικών πλοίων· πάλι πριμοδότηση. Αυτά αφορούν την οικονομική πτυχή· η κομματική, θέτει άλλους όρους: οι χιλιάδες των κρατικοδιαίτων τερμιτών τί θα γίνει; Και η ευρωπαϊκή· με την ένταξη στην ευρωζώνη τελείωσαν τα παιχνίδια αυτά.
 
Ο μικρός μας κόσμος
Οι πεντακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες του Κογκό από την έκρηξη του ηφαιστείου σέρνουν τα ελάχιστα υπάρχοντά τους και τις οικογένειές τους στα μονοπάτια της ζούγκλας· η πόλη τους κατακλύσθηκε από μέτρα λάβας. Θύμα ήταν του εκσυγχρονισμού, του βιαίου «εκπολιτισμού» τους· η βοήθεια από τις «πολτισμένες» χώρες, πρώην  μητροπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, αργεί να φθάσει, επειδή δεν υπάρχουν δρόμοι! Οι πρόσφυγες έχουν πλημμυρίσει τη γειτονική Ρουάντα και τις όχθες της μιάς λίμνης· μόνο οι τηλεοράσεις έφθασαν εγκαίρως για να μας δείχνουν  το αίσχος του πολιτισμού μας. Όταν, πριν από λίγα χρόνια γίνονταν τα πραξικοπήματα στο Κογκό και ο εμφύλιος στη Ρουάντα, ο σύγχρονος οπλισμός και ο αεροπορικός ανεφοδιασμός των εμπολέμων έφθανανν αμέσως, όπως και οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν· στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων υστερεί ο πολιτισμός μας! Το βλέπουμε αυτό και στην Παλαιστίνη· η μεροληπτική διπλωματία.
 
Η προσεκτική προσέγγιση
Ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν Αμίτ Καζάι φαίνεται πολιτικός με συνετή προσέγγιση των προβλημάτων της χώρας του· λακωνικός στις δηλώσεις του, λιτός στις εμφανίσεις, άρχισε την περιοδεία του για βοήθεια από τις χώρες που έχουν περισσότερα συμφέροντα στην περιοχή. Στη Σαουδική Αραβία, διασφάλισε την προσέγγιση προς τον πλούσιο ισλαμικό κόσμο· στο Τόκιο τη μαζική βοήθεια, μετά την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις  άλλες χώρες σε ενάμισυ δισεκατομμύριο δολλάριο για φέτος και άλλα τρία για την επόμενη τριετία. Κατά τη διάσκεψη των δωρητών χωρών, ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 550 εκατομμύρια δολλάρια και η Ιαπωνία 500, ενώ δεσμεύθηκε και η Αμερική για 285 εκατομμύρια· ακολουθεί η πολιτική προσέγγιση με τις γειτονικές χώρες, Κίνα, Ρωσσία, ισλαμικές δημοκρατίες, Πακιστάν. Ίσως η προσέγγιση των εξωτερικών προβλημάτων της τραυματισμένης αυτής χώρας δώσει άλλη προοπτική και στα εσωτερικά της προβλήματα.
 
Το φράγμα Γιάγκ Τσε

Στην Κίνα εγκαινιάζεται αυτές τις μέρες το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου· για την αποφυγή από την κατάκλυση των νερών της τεχνητής λίμνης τριάντα εκατομμύρια Κινέζοι θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί θα φθάνει τα επτά δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Ο Γιάγκ Τσε είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Κίνας· θα δεσμευθούν τα νερά του σε περιοχή στενών κοιλάδων, ώστε με το φράγμα να γίνει και η αξιοποίηση  των πεδιάδων με αρδεύσεις. Αλλά, έντονες είναι και οι αντιδράσεις των οικολόγων οι οποίοι φοβούνται τρομερή περιβαλλοντική καταστροφή από τη λειτουργία του φράγματος και την αλλαγή του κλίματος στην ευαίσθητη αυτή περιοχή· προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες και από εκείνες του φράγματος του Ασσουάν.

 
Κατάσταση πολιορκίας
Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει την κατάσταση πολιορκίας εις βάρος του προέδρου της Παλαιστίνης Γιασέρ Αραφάτ και με τα τεθωρακισμένα έχει αποκλείσει πλήρως την οικία του· η Παλαιστινιακή αρχή έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά το δικαίωμα αρνησικυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών αποκλείει την καταδίκη του Ισραήλ. Στην πράξη πρόκειται για την επιβολή ασφυξίας στην παλαιστινιακή αρχή, με σκοπό τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση και την επιβολή άλλης, υποτακτικής προς την ισραηλινή εξουσία· από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης διαβεβαίωσε το λαό του, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει και ότι θα θυσιάσει και τη ζωή του για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας του κράτους των Παλαιστινίων. Η σύγκρουση προβλέπεται ότι θα κλιμακωθεί με απρόβλεπτη κατάληξη για την περιοχή.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr