Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 180 / 23 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι επιπολαιότητες στην εξωτερική πολιτική
Η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, σε συνέντευξή του σε γεύμα των ξένων ανταποκριτών, ότι δεν στηρίζει τις επιπολαιότητες του πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημαίνει αλλαγή σελίδας στην πολιτική μας ζωή· ο κ. Κ. Καραμανλής είχε σπεύσει την παραμονή της αναχωρήσεως του πρωθυπουργού για την Ουάσιγκτον, ότι τον στηρίζει στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα τα υποστηρίξει. Χθες χρησιμοποίησε τις λέξεις ανάλαφροι χειρισμοί, αποφεύγοντας άλλους χαρακτηρισμούς· η σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνεται τη στιγμή που και στην κυβερνητική παράταξη διαφοροποιούνται πολλοί, όπως είναι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, με τις επιλογές του πρωθυπουργού. Το κλίμα χειροτερεύει, επειδή φαίνεται ανίσχυρος ο πρωθυπουργός να απολύσει τον Διοικητή της Εθνικής.
 
Η αποφυγή στηρίξεως
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Τομέως Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Μεσσηνίας κ. Γιαν. Γιαννακόπουλος, με έγγραφη δήλωσή του, τονίζει ότι δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει τις ανομίες του διοικητού της Εθνικής Τραπέζης και ζητάει «από τους αρμοδίους να τού δείξουν την πόρτα της παραιτήσεως»· είναι η πρώτη φορά, που κυβερνητικός βουλευτής εκ της κομματικής θέσεώς του παρεμβαίνει στο θέμα και επιρρίπτει τις ευθύνες στον πρωθυπουργό. Αυτό είναι πιο σοβαρό και από την στήριξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης προς τον παραιτηθέντα υφυπουργό Εξωτερικών, τον αρμόδιο με την προώθηση της βοηθείας προς τις βαλκανικές χώρες· πολλοί μέσα στην κυβερνητική παράταξη διαφοροποιούνται εμφανώς από τους δεσμούς του πρωθυπουργού με τα συμφέροντα της διαπλοκής. Στην πράξη, όταν ένας βουλευτής διαφοροποιείται με δημόσιες δηλωσεις του από την κυβερνητική πολιτική, δείχνει ότι δεν φοβάται τη διαγραφή ή ότι βλέπει σύντομα εκλογές με άλλο σχήμα
 
Η βαλκανική πολιτική
Ο ρόλος της Ελλάδος στα Βαλκάνια αποτελεί το βασικό της όπλο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, λόγω της γειτνιάσεώς της, της διεισδύσεως των επιχειρηματιών της, της Ορθοδοξίας· ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα τη Βουλγαρία, για τη σύσφιγξη των σχέσεων, όπως το υποσχέθηκε μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Την παραμονή, όμως, ακριβώς ζήτησε την παραίτηση του αρμοδίου υφυπουργού· η επίσημη δικαιολογία ήταν, ότι διαφώνησε ως προς το θέμα των αρμοδιοτήτων με τον υπουργό, άν και δεν έπεισε κανέναν. Αλλά τις αρμοδιότητες τις καθορίζει ο πρωθυπουργός, όπως λέγεται· η πραγματική αφορά την καθυστέρηση στην προώθηση της οικονομικής βοηθείας περίπου πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Η ουσία είναι ότι ο νέος υφυπουργός είναι στενός φίλος του μεγαλοεπιχειρηματία των τηλεπικοινωνιών και βασικού αρμού της διαπλοκής· η διανομή της βοηθείας, περνώντας μέσα από τα δικτυά του, ίσως βοηθήσει στην επιβίωσή του.
 
Καταλογισμός ευθυνών
Από το ναυάγιο της Εθνικής με την ¶λφα Πίστεως ένα έχει μείνει ως κρατούμενο: Οι προειδοποιήσεις από την πλευρά του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκραρτίας, ότι υπάρχουν ευθύνες ως προς το χειρισμό της υποθέσεως από τον Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης· είναι η πρώτη φορά που καταλογίζονται, αστικές ή ποινικές ευθύνες, σε διοικητή της Εθνικής Τραπέζης, του θεματοφύλακος της οικονομίας μας. Ο κ. Έβερτ αναφέρθηκε σε ευθύνες ακόμη και για την υπόθεση της ΔΕΚΑ και του Χρηματιστηρίου, επειδή η χρηματιστηριακή εταιρεία της Εθνικής, πρωταγωνιστούσε στις παρεμβάσεις στη Σοφοκλέους με κυβερνητική εντολή, λέγοντας ότι δεν τον καλύπτει η βουλευτική ασυλία· αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση θα έχει και συνέχεια. 
 
  Η τρομοκρατία κατά ΕΕ
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τις τρομοκρατικές οργανώσεις δεν περιέλαβε και το ΡΚΚ, των Κούρδων, κάτι που προκάλεσε τις έντονες ανιδράσεις της ¶γκυρας, αλλά και την ενόχληση της Ουάσιγκτον· είναι η πρώτη φορά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μανχάτταν, που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχωρίζει σε τέτοιο βαθμό τη θέση της από τους Αμερικανούς. Η Τουρκία έχει κάνει πολλά διαβήματα προς τις Βρυξέλλες, αλλά η έκθεση δεν άλλαξε· οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι το κουρδικό κίνημα εκφράζει τους πόθους του λαού του περισσότερο και για αυτό θεωρείται απελευθερωτικό κίνημα. Η ευρωπαϊκή διαφοροποίηση απέναντι στους Αμερικανούς, συνεχίζεται και στο Παλαιστινιακό, άν και σε πολύ χαμηλότερο τόνο.

 
Ελληνίδα ανδραποδιείν

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος τελείωσε με το συνέδριο των συμμάχων στη Σπάρτη, όπου πολλές πόλεις ζήτησαν τον εξανδραποδισμό των Αθηνών· ήταν το 404 π.Χ., όταν είχαν χάσει ολόκληρο το στόλο στη ναυμαχία εις τους Αιγός ποταμούς. Οι Λακεδαιμόνιοι, απάντησαν, όμως, ότι δεν πρέπει να εξανδραποδίσουν Ελληνική πόλη η οποία προσέφερε μεγίστας υπηρεσίας στην Ελλάδα σε πολύ δύσκολες στιγμές· «Λακεδαιμόνιοι δε ουκ έφασαν πόλιν Ελληνίδα ανδραποδιείν μέγα αγαθόν ειργασμένην εν τοις μεγίστοις κινδύνοις γενομένοις τη Ελλάδι». Οι Σπαρτιάτες εστάθησαν στο ύψος των περιστάσεων, και παρά το μίσος τους δεν κυριεύθηκαν από ταπεινά πάθη· στις δύσκολες στιγμές κρίνεται έκαστος. Πρότειναν να γίνει ειρήνη και να κατεδαφίσουν τα μακρά τείχη οι Αθηναίοι και τα του Πειραιώς και να παραδώσουν όλα τα πλοία πλην δώδεκα· «εποιούντο ειρήνην εφ’ ώ τά τε μακρά τείχη και τον Πειραιά καθελόντας και τας ναύς πλην δώδεκα παραδόντας».

 
Αποτελεσματική δουλειά
Οι κινήσεις της Αστυνομίας και της Εθνοφρουράς στην Κύπρο ήταν παραπάνω από αποτελεσματικές· λίγες ώρες μετά την κλοπή του οπλισμού από φυλάκιο της Εθνοφρουράς, συνέλαβαν τους υπόπτους και μία μέρα μετά είχαν την ομολογία τους. Δύο ιδιώτες και ένας εθνοφρουρός διέπραξαν το εθνικό έγκλημα· τα κίνητρά τους δεν έγιναν γνωστά ακόμη, ή τουλάχιστον δεν τα ανακοίνωσε η αστυνομία. Όποια κι άν ήταν, έστω και μόνο για παρανομίες του υποκόσμου, δεν δικαιολογούνται· είναι αδιανόητο, οι νεαροί αυτοί να ζητούν την αποφυγή του καταλογισμού των ποινικών συνεπειών με όποια δικαιολογία. Το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του· είκοσι επτά χρόνια πριν, κάποιοι άλλοι, έκαναν τα ίδια και αποδείχθηκε ότι ήταν όργανα ξένων μυστικών υπηρεσιών, έστω και εν αγνοία τους, όπως ισχυρίστηκαν εκ των υστέρων. Προκάλεσαν, όμως, την εθνική τραγωδία την οποία ακόμη πληρώνει ο Ελληνισμός· απαραίτητη η παραδειγματική τιμωρία.
 
Κατά παγκοσμιοποιήσεως
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, διαπιστώνων ότι αδυνατεί να ελέγξει την οικονομική κατάσταση, στρέφεται εναντίον της παγκοσμιοποιήσεως· οι Αμερικανοί, ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την άσκηση του ελέγχου της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και λιγότερο για τη μελέτη της πραγματικής καταστάσεως της Αργεντινής. Η προσοχή τους είναι στραμμένη προς την Τουρκία, προς την οποία θα διαθέσουν, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, δώδεκα δισεκατομμύρια δολλάρια· ο Περονιστής πρόεδρος Ντουάρτε στρέφεται προς τις ρίζες του, προς την αναζωπύρωση των εθνικών τους παραδόσεων και του αντιαμερικανισμού. Είναι η πρώτη φορά που ακολουθεί την πολιτική αυτή μία μεγάλη λατινοαμερικανική χώρα· τα οικονομικά προβλήματα οξύνονται και στις άλλες χώρες, ακολουθούν μάλλον το παράδειγμά της. Η πολιτική αυτή του Αργεντινού προέδρου μπορεί να αποτελέσει θρυαλίδα στη διεθνή οικονομική τάξη, στην παγκοσμιοποίηση, με απρόβλεπτες προεκτάσεις· η ανατροπή της μπορεί να αρχίσει από τη «αποικιακή» περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών
 
Ο ολοκληρωτικός πόλεμος
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, μετά τη δολοφονία τεσσάρων μελών της στη Ναμπλούς κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ· λίγες ώρες μετά, ένας Παλαιστίνιος στην Ιερουσαλήμ, πυροβόλησε εναντίον όλων με αποτέλεσμα να τραυματίσει τριάντα, πριν πέσει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Η κλιμάκωση ήταν μάλλον η αναμενόμενη· οι συνεχείς εισβολές των ισραηλινών θωρακισμένων στις αραβικές πόλεις και η δολοφονία ή σύλληψη Παλαιστινίων τους οποίους έχει χαρακτηρίσει το Τελ Αβίβ ως τρομοκράτες. Ο στόχος της καταλύσεως της παλαιστινιακής αρχής και της αποπομπής του Γιασέρ Αραφάτ, μάλλον ναυαγεί και η Μέση Ανατολή οδηγείται σε νέα εκρηκτική κατάσταση· οι γειτονικές αραβικές χώρες, οι οποίες, κάτω από την πίεση των Αμερικανών τηρούν στάση αναμονής, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν ουδέτεροι παρατηρητές για πολύ καιρό. Οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν με την αμερικανική στάση, της υποστηρίξεως του Ισραηλινού πρωθυπουργού· επιμένουν να αναγνωρίζουν το Γιασέρ Αραφάτ.
 
Τα δεμένα μάτια

Το κοινό χαρακτηριστικό των κρατουμένων Ταλιμπάν και των Παλαιστινίων είναι τα δεμένα μάτια και τα δεμένα χέρια· μετακινούνται με τον τρόπο αυτό εκτός των κελιών τους, όπως τουλάχιστον δηλώνουν οι επίσημοι. Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι τους παρέχουν και κάποια ελευθερία κινήσεων, αλλά δεν τους αναγνωρίζουν οποιοδήποτε δικαίωμα που προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης· για τους Παλαιστινίους κρατουμένους δεν γνωρίζουμε τίποτε· οι ίδιοι, όταν αφήνονται ελεύθεροι περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα τις συνθήκες κρατήσεώς των. Όση ευαισθησία έδειξαν οι πλούσιες χώρες για την αντιμετώπιση των αναγκών βοηθείας του Αφγανιστάν, άλλη τόση απροθυμία δείχνουν ως προς τους κρατουμένους· όσο συνεχίζεται η τακτική αυτή, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι εκρήξεις, όπως στο Αμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο της Καλκούτας.

 
Η αυτοπυρπόληση
Η αυτοπυρπόληση ενός διαδηλωτού καπνοπαραγωγού στην Ανατολική Τουρκία δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας· μετά τους νεκρούς απεργούς πείνας για τα λευκά κελιά, εμφανίζονται και οι αυτοπυρπολήσεις διαδηλωτών αγροτών. Κανείς δεν αυτοκτονεί, παρά μόνο άν τα προβλήματά του τον έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο· το χειρότερο είναι ότι, οι συνάδελφοί του τον φυγάδευσαν, παρά τα εγκαύματα που είχε, για να μην τον συλλάβει η Αστυνομία. Οι αγρότες είναι, σε όλες τις κοινωνίες, τα πιο συντηρητικά στρώματα και πολύ δύσκολα οδηγούνται σε ακραίες λύσεις· το νέο φαινόμενο εμφανίζεται, όχι μόνο στα συντηρητικά αυτά στρώματα, αλλά και στην Ανατολική Τουρκία που είναι η πιο καθυστερημένη περιοχή της. Η άλλη πλευρά έχει σημασία· όταν οι αγρότες κινητοποιηθούν δεν γνωρίζουν οπισθοχώρηση.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr