Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 181 / 24 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η κατοχύρωση των δικαίων μας στο Αιγαίο
Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν πιστεύει και πολύ στην ευρωζώνη· το ενιαίο νόμισμα δεν έχει μόνο τις οικονομικές και κυρίως τις νομισματικές προεκτάσεις. Ένα νέο νόμισμα ποτέ δεν καθιερώνεται, χωρίς να συνοδεύεται από την πολιτική ασφαλείας και προστασίας του· πολλά διεθνή γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι οι σχέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων δεν είναι πλέον οι ίδιες. Κάτι έχει αλλάξει· οι αντιδράσεις ως προς τις συνθήκες κρατήσεως των Ταλιμπάν, οι διαφωνίες στο Μεσανατολικό και η εμμονή τους στην αναγνώριση του Γιασέρ Αραφάτ, αλλά κι η προαναγγελία της εντάξεως της Κύπρου είναι χαρακτηριστικά. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει πεισθεί επαρκώς· η ενδοτικότης είναι το χαρακτηριστικό. Επιβάλλεται ουσιαστική αξιοποίηση των δεδομένων.
 
Ο αποπροσανατολισμός
Οι ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση την ώθησαν να χρησιμοποιήσει την επίσμη προπαγάνδα της για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, απέναντι στις συνέπειες του σκανδάλου  στην Εθνική Τράπεζα και το Αιγαίο· το ένα σκέλος της προπαγάνδας έστραφη προς τη διαδοχολογία και τις επιθέσεις κατά του υπουργού Εξωτερικών· το δεύτερο σκέλος επανέφερε το θέμα τους ασφαλιστικού, με την παρέμβαση και πάλιν του πάλαι ποτέ στρατηγού του πρωθυπουργού. Λογική είναι η αντίδραση και αναμενόμενη· όταν η πολιτική στηρίζεται στην προπαγάνδα, μέσω των τύπου, φυσικό είναι το να κανονίζει η κυβέρνηση τη στάση της, σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η αχίλλειος πτέρνα· «ουκ άν λάβοις παρά του μη έχοντος», λέει η αρχαία παροιμία. Και αντιστρόφως, έχει αντίκτυπο η προπαγάνδα, όσο καιρό τα μέσα που τη μεταδίδουν είναι τουλάχιστον πειστικά. Ο τύπος, το τεκμήριο της πειστικότητος έχει απωλέσει! 
 
Παραβιάσεις και ευρώ
Κατά την επίσκεψή του στη Λήμνο, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης χρειάσθηκε να συνοδευθεί από μαχητικά αεροσκάφη για να μην παρεμποδισθεί η πτήση του από τουρκικά αεροπλάνα· οι παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν επανέλθει στο επίπεδο του ενδόξου παρελθόντος, σε περιόδους κρίσεως. Στις μέρες μας, υποτίθεται, ότι οι σχέεις είναι ομαλές, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εναγκαλίζονται και ασπάζονται αλλήλους συχνά πυκνά· οι παραβιάσεις, όμως, επανήρχισαν, παρά τη σχετική ύφεση τα προηγούμενα λίγα χρόνια. Κάτι ώθησε την ¶γκυρα στην κλιμάκωση, εκτός από την ενδοτικότητα της σημερινής κυβερνήσεως· το Κυπριακό και η δεδομένη πλέον ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα· η καθιέρωση του ευρώ, δεύτερο, και οι συνέπειες που μπορεί να έχει στην εξωτερική πολιτική των μετεχουσών χωρών. Η Τουρκία θέλει να δείξει, ότι η ένταξη της Ελλάδος στην ευρωζώνη φέρει και τα προβλήματα του Αιγαίου. Επίσημη υποθήκη επιθυμεί να εγγράψει.
 
Αξιολόγηση καθηγητών
Η διατήρηση των κεκτημένων και η αναζήτηση αλλού των ευθυνών, στο σύνολο ή στο κράτος είναι το χαρακτηριστικό και του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου· οι καθηγητές δεν θέλουν την αξιολόγησή τους για να μην αποκαλυφθεί η γύμνια τους. Οι φιλοτίμως εργαζόμενοι, και περισσότερο οι διδάσκοντες, επιζητούν την αξιολόγηση, ώστε να έρθει και η επιβράβευση των κόπων τους· ο ανίκανος και ο ολίγος δεν την θέλει. Το χειρότερο είναι ότι οι συνδικαλιστές, όλων των παρατάξεων, στηρίζουν τη νόθα και αντιεκπαιδευτική νοοτροπία· τους εκλέγει και τους συντηρεί η υπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή η πλειοψηφία των καθευδόντων στην έδρα διδασκόντων. Φυσικά δεν θέλουν να χάσουν τις θέσεις τους και τα προνόμιά τους.
 
  Λογοκρισία στη Ρωσσία
 

Η ρωσσική κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού του Μπερεζόφσκυ, γνωστού νεόπλουτου, με εκπομπές προνό και κατασκοπίας· ο μεγαλοεπιχειρηματίας που βρίσκεται στο εξωτερικό, είχε στηρίξει στην αρχή τον Βλαδίμηρο Πούτιν, αλλά τελευταία είχε στραφεί εναντίον του, από τότε που ο πρόεδρος είχε επιβάλει την τάξη στη χώρα του. Η λογοκρισία είναι λογοκρισία, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες· δεν δικαιολογείται, όταν οι όροι λειτουργίας της ελευθερίας του τύπου είναι σαφείς και σεβαστοί από όλες τις πλευρές. Η ασυδοσία της περιόδου Γέλτσιν έχει τελειώσει, απομένει να δείξει η νέα κυβέρνηση τους σαφείς όρους ελευθεροτυπίας· φυσικά όχι κατά τα αμερικάνικα πρότυπα λογοκρισίας. Αυτά είναι γνωστά τοις πάσι.

 
Τα τείχη περιαιρείν

Όταν η πρεσβεία, υπό τον Θηραμένη τον κόθορνο, επέστρεψε στην Αθήνα, όχλος πολύς τους περικύκλωσε, επειδή φοβούνταν μην τυχόν και επέστρεφαν άπρακτοι· οι Αθηναίοι φοβούνταν πάρα πολύ μήπως οι Λακεδαιμόνιοι αποφασίσουν τον εξανδραποδισμό τους, όπως είχαν εξανδραποδίσει και αυτοί τους Μηλίους. Δεν άντεχαν πλέον την κατάσταση επειδή πολλοί χάνονταν απ’ την πείνα· «ου γαρ έτι ενεχώρει μέλλειν δια το πλήθος των απολλυμένων τω λιμώ». Την επομένη ανακοίνωσαν οι πρέσβεις τους όρους της ειρήνης και τους παρηγορούσε ο Θηραμένης, λέγοντας ότι πρέπει να εμπιστευθούν τους Λακεδαιμονίους και να κατεδαφίσουν τα τείχη· «προηγόρει δε αυτών Θηραμένης, λέγων ότι ως χρη πείθεσθαι Λακεδαιμονίων και τα τείχη περιαιρείν». Μερίκοι αντιτάσσονταν στις προτάσεις, αλλά επειδή οι περισσότεροι συμφώνησαν, κατέληξαν να δεχθούν την ειρήνη· «αντειπόντων δε τινων αυτώ, πολύ δε πλειόνων συνεπαινεσάντων, έδοξε δέχεσθαι την ειρήνην». Στους τριάκοντα τυράννους περιλήφθηκε, τελικά ο Θηραμένης.

 
Οικονομία και αλλαγές
Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην οικονομική διαδικασία, με την επανάσταση της πληροφορικής και των διαδικτύων, δεν έχουν καταγραφεί από τους ισχυρούς ούτε και από τους ειδικούς οικονομολόγους· όλοι τους μετρούν τα οικονομικά γεγονότα και τα μεγέθη με τα μέτρα που είχαν καθιερωθεί πριν από δύο αιώνες, στην αρχή της βιομηχανικής εποχής. Αυτά έχουν σημασία μακροχρόνια, έστω και άν επισκιάζονται από παροδικά γεγονότα, όπως είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις· άρα, οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της οικονομίας δεν είναι μόνο υποβολιμιαίες, αλλά και λανθασμένες, επειδή προσμετρούν φαντασιακές καταστάσεις και όχι τις πραγματικές. Οι αλλαγές, επίσης, στις καναλωτικές συνήθειες, κυρίως στην Αμερική το τελευταίο τετράμηνο, είναι πολύ βαθύτερες από εκείνες των παλαιών κυκλικών διακυμάνσεων· οι οικονομολόγοι αδυνατούν να μελετήσουν το φαινόμενο, επειδή χρησιμοποιούν λάθος εργαλεία, λογική προσέγγιση κατάλληλη για άλλες εποχές. Οι αναμενόμενες εκπλήξεις θα είναι πολλές!
 
Η χρεωκοπία της Enro
Η χρεωκοπία της παγκοσμίως μεγαλυτέρας εταιρίας ενεργείας Enro δεν είναι κάτι τυχαίο· αφορμή, σε μεγάλο βαθμό, αποτελούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η οικονομική κρίση που προκάλεσαν με την πτώση των τιμών πετρελαίου και πηγών ενεργείας γενικώτερα. Τα αίτια, όμως, είναι άλλα· το βιομηχανικό σύστημα αδυνατεί να προσαρμοσθεί στη νέα πραγματικότητα που έχει φέρει η επανάσταση της πληροφορικής και των διαδικτύων· άλλες συνθήκες εργασίας επιβάλλει και απαιτεί, άλλη πολιτικά στάση των ατόμων απέναντι στο σύνολο και στην παραγωγική διαδικασία. Το σύστημα εξουσίας, παγκοσμίως, αλλά και οι δομές της κοινωνίας σε πολλές χώρες, όπως η Αμερική δείχνουν ότι δεν δύνανται να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες για πολλούς και διαφόρους λόγους· και συμπληρωματικά, όπως κάθε σύστημα εξουσίας, ανθίστανται με όλα τους τα μέσα στις όποιες αλλαγές. Σε μερικές μόνο χώρες, με βαθειές και πλούσιες ιστορικές ρίζες, οι κοινωνίες προσαρμόζονται. 
 
Η ευθύνη των μεγάλων
Η κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι αδύνατον να συνεχισθεί χωρίς άμεσες επιπτώσεις στη διεθνή πολιτική· ο ολοκληρωτικός πόλεμος συνοδεύεται πάντοτε και από την εξαφάνιση ενός εκ των δύο: είτε οι Ισραηλινοί θα επιβάλουν την απόλυτη γενοκτονία των Παλαιστινίων, είτε οι τελευταίοι θα τους πετάξουν στη θάλασσα· δεν υπάρχει μέση λύση. Επειδή, όμως, αμφότερα είναι πάρα πολύ δύσκολα να επιτευχθούν, αναγκαστικά θα συνεχίζεται η αιμοτοχυσία των δύο λαών· οι Αμερικανοί, οι κυρίως υπεύθυνοι και μονομερώς ασκούντες επιρροή στο Ιασρήλ, αδυνατούν ή αποφεύγουν να παρέμβουν δυναμικά και να επιβάλουν την επανάληψη του διαλόγου. Όσο κλιμακώνεται ο ολοκληρωτικός πόλεμος, τόσο οι Παλαιστίνιοι συσπειρώνονται γύρω από τον ηγέτη τους· άρα ο ισραηλινός στόχος για την αποπομπή του έχει ναυαγήσει. Αλλά τόσο και ωθούνται τα γεγονότα στα άκρα· ίσως είναι αργά όταν αποσαφίσουν να επέμβουν οι μεγάλοι. Η αναπότρεπτη καταστροφή θα έχει επέλθει.
 
Η πληρωμή των μισθωτών

Για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι του Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας επιστρέφοντας από το Τόκιο, όπου εξασφάλισε ενάμισυ δισεκατομμυρίο δολλάρια για φέτος και τέσσερα για την επόμενη τριετία· είναι η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότης ανταποκρίνεται τόσο εμπράκτως στις ανάγκες μιάς χώρας κατεστραμμένης από εικοσαετή πόλεμο και τρομερούς βομβαρδισμούς. Την ίδια ευαισθησία δεν έχουν δείξει στη Γιουγκοσλαβία, σε άλλες χώρες· ίσως ο φόβος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ίσως ο ανταγωνισμός της επιρροής όλων στην Κεντρική Ασία τους ώθησε στη συμφωνία αυτή. Η ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν μπορεί να αποτελέσει το προηγούμενο για άλλες χώρες και ίσως για την Παλαιστινή, όπου όμως απουσιάζει η ισορροπία του ανταγωνισμού των μεγάλων.

 
Η κοινή γνώμη
Οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης είναι οι μόνες που λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν στις δυτικές χώρες· οι ελάχιστες σκηνές ως προς τις συνθήκες κρατήσεως των Ταλιμπάν, που παρουσιάσθηκαν από την τηλεόραση έχουν εξαγριώσει την κοινή γνώμη. Αυτό είναι κάτι το φυσικό, επειδή παλαιότερα για γεγονότα πολύ πιο απαλά είχαν ξεσηκώσει την κοινή γνώμη, ώστε να δικαιολογήσει τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας· δεν είναι τόσο εύκολο στους αναπαυτικά καθημένους θεατάς να αλλάξουν γνώμη από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτές οι πιέσεις υποχρέωσαν τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως γνωστό Χαβιέ Σολάνα, μαζί με την ισπανική προερδία, να προβεί σε διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες· είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Έπεται η συνέχεια!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr