Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 183 / 28 Ιανουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι απειλές και ο δημοκρατικός διάλογος
Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας διέρχεται μέσα από παρατεταγμένα αγροτικά μηχανήματα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σαν να πρόκειται για εχθρικό έδαφος, αυτό δείχνει ότι αγνοεί την πρακτική του δημοκρατικού διαλόγου· Έλληνες πολίτες είναι όλοι οι αγρότες· πολλοί μάλιστα τον ανέδειξαν στο σημερινό του αξίωμα με την ψήφο τους. Στη δημοκρατία μόνο ο διάλογος είναι το μέσο για την αντιμετωπίση των προβλημάτων και όχι η συγκέντρωση των ΜΑΤ. Οι αγρότες κατέρχονται σήμερα στους δρόμους με απρόβλεπτη την κατάληξη· τα πάντα θα κριθούν από την κυβερνητική στάση: ¶ν επιλέξει την τακτική της συγκρούσεως, όπως κάνει και με τις διαγραφές βουλευτών, τότε θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνη κλιμάκωση και στα άλλα θέματα. Πανεπιστημιακοί ιατροί, ασφαλιστικό είναι στην αναμονή.
 
Δραπέτευση νύκτωρ
Ο βουλευτής Αχαϊας, ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του πρωθυπουργού· η πολιτική ευθύνη αναπόδεικτη, αλλά ο σκοπός ήταν η επίδειξη πυγμής από τον πρωθυπουργό: Όποιος τον αμφισβητεί θα τίθεται εκτός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας· δηλαδή, οδηγούμεθα ταχέως προς εκλογές, επειδή η πλειοψηφία περιορίζεται πλέον σε τέσσερες έδρες και οι αμφισβητούντες είναι πολλοί περισσότεροι. Αυτό είναι το πρακτικό συμπέρασμα· άλλωστε και πολλοί, εντός ΠΑΣΟΚ, θεωρούν τις εκλογές ως μοναδική λύση: τα εθνικά θέματα αντιμετωπίζονται, εκεί που οδηγήθηκαν μόνο από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, τα κοινωνικοοικονομικά επίσης· το ΠΑΣΟΚ, μόνο στην αντιπολίτευση ίσως μπορέσει να ξαναγίνει κόμμα και να παραμείνει ενωμένο. Η κατάσταση έχει φθάσει στα όρια ανοχής της πολιτικής ζωής· ολόκληρη η αντιπολίτευση ζητάει πλέον εκλογές· η σωτηρία από τις διώξεις για τα σκάνδαλα ίσως μόνον έτσι έρθει. Θα έχουμε δραπέτευση νύκτωρ του πρωθυπουργού ή ηρωική έξοδο.
 
Οι υπόγειες διαδρομές
Όποιος παρακολουθεί προσεκτικά τη ζωή του Κοινοβουλίου διαπιστώνει τις τελευταίες μέρες ότι οι γνωστές υπόγειες διαδρομές έχουν γίνει επιφανειακές και δημόσιες, έστω και άν τις αγνοεί ο τύπος · οι ψηφοφοφορίες στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές φέρουν κοντά βουλευτές από διαφορετικά κόμματα και οι διακρίσεις αριστερά και δεξιά αγνοούνται επισταμένως. Η μόνη ορατή από όλους διάκριση είναι, ως προς τον φιλοαμερικανικό· οι δουλικοί προς τις αμερικανικές επιταγές και οι ανθιστάμενοι· οι ίδιοι συγκρούονται και σε άλλο θέμα: οι ευρωπαϊστές, σε όλα και οι αμφισβητούντες ή μάλλον οι καλλιεργούντες κλίμα φοβίας: «Εμείς θα τα βάλλουμε με τους Αμερικανούς;»  Ευρωστρατός, Κυπριακό, τακτική εντός της ευρωζώνης, προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή ή διατήρηση της κρατικής επικυριαρχίας είναι τα κύρια θέματα.  Οι συνεντεύξεις πολλών κορυφαίων της πλειοψηφίας το επιβεβαιώνουν ατράνταχτα· η σύμπλευση με βουλευτές άλλων κομμάτων είναι πλέον καθημερινή πρακτική.
 
Η υπόθεση Γουώκερ
Οι συνθήκες κρατήσεως του Αμερικανού μαχητού των Ταλιμπάν, Τζώνυ Γουώκερ, στη χώρα του και η απαγόρευση επικοινωνίας με τους οικείους και τους συνηγόρους του έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών· είναι η δημοκρατική πρακτική του απλού Αμερικανού, ο οποίος αισθάνεται την καταπάτηση των δικαιωμάτων του. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, συμπεριφέρεται προς τον Γουώκερ, σαν να πάσχει από μολυσματική ασθένεια· η απομόνωση πλήρης, οι συνθήκες κρατήσεως τρομερές. Δείχνει η κυβέρνηση την μανιχαϊκή αντίληψη που την διέπει· αδυνατεί να αντιληφθεί άλλη στάση και να εξευμενίσει τους τυχόν παρασυρθέντας με τη δημοκρατική της πρακτική. Η λογική του μαύρου άσπρου, μαζί μας ή εναντίον μας, είναι τη μόνη που αντιλαμβάνεται.
 
  Η ουρά του γαϊδάρου
 

Έσταξε η ουρά του γαϊδάρου και ξέσπασε το σκάνδαλο της EΤΒΑ Finance· η προβολή του από τον ελεγχόμενο τύπο τρομερή και οι δηλώσεις των αρμοδίων καταπέλτης για τους συμμετόχους στη διαρπαγή. Αλλά αυτοί θα είναι μάλλον κάποιοι κακόμοιροι, οι οποίοι θα πήραν τα κόκκαλα από τη μεγάλη υπόθεση της ΔΕΚΑ και του Χρηματιστηρίου και τώρα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο· ο τιμητής υπουργός Οικονομίας, δεν μίλησε το ίδιο για την προσωπική του χρηματιστηριακή εταιρεία που αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ούτε για τη ΔΕΚΑ και τη χρηματισρηριακή της Εθνικής, αλλά ούτε και ο διοικητής της ιστορικής ελληνική τραπέζης. Αφορμή αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης είναι.

 
Αυλητρίδων προθυμία

Όταν ο Λύσανδρος, Απρίλιο του 404 π.Χ., έφθασε στον Πειραιά με τον στόλο του, γνώριζε ότι έπρεπε να εξευτελίσει ηθικώς τους Αθηναίους· η εβδομηντακονταετής αθηναϊκή ηγεμονία, με την αίγλη του μοναδικού πολιτισμού, δεν ήταν εύκολο να καταρρεύσει. Οι εξόριστοι Αθηναίοι έφθασαν και κατέσκαπταν τα τείχη με τη μεγάλη προθυμία των αυλητρίδων, πιστεύοντες ότι εκείνη την ημέρα αρχίζει η ελευθερία της Ελλάδος· «οι φυγάδες κατήσαν και τα τείχη κατέσκαπτον υπ’  αυλητρίδων πολλή προθυμία, νομίζοντες εκείνην την ημέραν τη Ελλάδι άρχειν της ελευθερίας», γράφει ο Ξενοφών. Και τις τριήρεις πυρπόλησε, με τη συνοδεία των αυλητρίδωνν, με τους στεφανωμένους και χαρούμενους στους χορούς  συγχρόνως συμμάχους, ότι εκείνη την ημέρα άρχιζε η ελευθερία των Ελλήνων· «και τας τριήρεις κατέφλεγε προς τον αυλόν, εστεφανωμένων και παιζόντων άμα των συμμάχων, ως εκείνην την ημέρα άρχουσαν της ελευθερίας», συμπληρώνει ο Πλούταρχος στη βιογραφία του Λυσάνδρου.

 
Ευρωστρατός και Κύπρος
Η δεξίωση του Αμερικανού πρεσβευτού στα Κατεχόμενα που έγινε, αμέσως μετά την έναρξη του διακοινοτικού διαλόγου ενώ ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΈ, μάλλον είχε προγραμματισθεί από καιρό· το αντίστροφο ισχύει για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία άφησε το θέμα του Ευρωστρατού να κυλάει -με μυστικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών με το Βρεταννό ομόλογό του-, χωρίς να αναλάβει ουδεμία πρωτοβουλία, σαν να αφορά τρίτη χώρα. Οι δύο κινήσεις δείχνουν ότι έχουν κοινή αφετηρία· το θέμα του Ευρωστρατού το αντιμετωπίζουμε, ως τρίτη χώρα μαζί με την Αμερική και την Τουρκία, και όχι ως αμέσως ενδιαφερόμενη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως· το αφήσαμε στα χέρια των ¶γγλων και των Αμερικανών και αποφύγαμε συστηματικά την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συμμαχιών, μεταξύ των Δεκαπέντε και κυρίως των Δώδεκα, για τα αμοιβαία προβλήματα. Το ίδιο κάναμε και στο Κυπριακό.
 
Η έκρηξη της Αργεντινής
Η οικονομική χρεωκοπία της Αργεντινής φέρει τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της· οι γειτονικές της χώρες -που είναι και σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενες οικονομικά από την ίδια- και οι Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνονται τη μείωση των εμπορικών τους συναλλαγών. Ήδη, στην Αμερική, οι νότιες πολιτείες κυρίως που έχουν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών τους με τη Λατινική Αμερική ζουν την κλιμάκωση της κρίσεως, με τη μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών· στην Αμερική, η μείωση της καταναλώσεως πλήττει περισσότερο τα εισαγόμενα επουσιώδη καταναλωτικά αγαθά και όχι τα ουσιώδη που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο φαύλος κύκλος έχει αρχίσει να κινείται, αλλά οι επιπτώσεις του έρχονται με την πάροδο του χρόνου· η μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ προκαλεί μεγαλύτερη πτώση της ζητήσεως στη Λατινική Αμερική, άρα και των εξαγωγών από άλλες χώρες και φυσικά από την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
 
Ολοκληρωτικός πόλεμος
Ο πόλεμος στην Παλαιστίνη είναι ολοκληρωτικός, με τις συνεχείς απόπειρες αυτοκτονίας Αράβων, την κήρυξη ιερού πολέμου από τον Γιασέρ Αραφάτ και τη γενοκτονία εκ μέρους του ισραηλινού στρατού· η νέα υποστήριξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού από τον Αμερικανό πρόεδρο στην τακτική της αποπομπής του Γιασέρ Αραφάτ επιδεινώνει, αντί να αμβλύνει την κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσσοι όπως και οι περισσότεροι ¶ραβες διαφωνούν ριζικά με την τακτική αυτή, επειδή γνωρίζουν ότι η αποπομπή του Παλαιστινίου ηγέτη θα συνοδευθεί από την ανάδειξη στην ηγεσία του λαού πιο ριζοσπαστικών ηγετών, άρα και περαιτέρω κλιμακώσεως·  εκείνο που διερωτώνται πολλοί ερευνητές είναι μήπως αυτή είναι η αμερικανική τακτική: η κλιμάκωση της εντάσεως, με σκοπό τον εγκλωβισμό όλων των άλλων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όποια βαφτίζει έτσι η Ουάσιγκτον. Οι διαφωνίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δίνουν τον τόνο· στην εστία της συγκρούσεως μεταφερόμαστε.
 
Ευρωστρατός και διαδοχή

Το πρόβλημα των ορίων εξουσίας του Ευρωστρατού, του Κυπριακού και της διαδοχής στην  κυβερνητική παράταξη συμπλέκονται πλέον άρρηκτα· ο υπουργός Εξωτερικών και «ιστορικός» κληρονόμος, ήταν από την πρώτη στιγμή ενήμερος για τις κινήσεις Αμερικανών, ¶γγλων και Τούρκων ως προς την έμπρακτη αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, όπως και για τις αμερικανικές πιέσεις στη Λευκωσία,  και ίσως και για τις δεξιώσεις του εκεί πρεσβευτού των ΗΠΑ. Αλλά, στο εσωτερικό εμφανίζεται ως ο νέος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, αμφισβητών δημοσία τον πρωθυπουργό του, με συνεντεύξεις και με την εμφάνισή του στη Βουλή· ίσως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κ. Σημίτη στην Αμερική να ελήφθησαν κάποιες ουσιαστικές αποφάσεις, όπως είχε γίνει με την αντίστοιχη του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη το 1947.

 
Η Σομαλία νέος στόχος
Οι πληροφορίες για διεισδύσεις ειδικών αγγλικών και αμερικανικών δυνάμεων στη Σομαλία, ώστε να εντοπίσουν τις εστίες της Αλ Κάιντα, όπως και η υποστήριξη των Φιλιππίνων για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, δεν δίδονται στη δημοσιότητα στην τύχη· ο σκοπός είναι άλλος: η καλλιέργεια της αισθήσεως της παντοδυναμίας στον κόσμο· όποιος επιχειρεί να αμφισβητήσει την  άσκηση της παντοδυναμίας, θα υποστεί τις συνέπειες με μαζικούς βομβαρδισμούς. Η ίδια πολιτική ασκείται και στη Μέση Αναολή· χαρακτηρίζεται από τον Αμερικανό πρόεδρο ο Γιασέρ Αραφάτ τρομοκράτης, αλλά αποσιωπάται η ποινική δίωξη σε βελγικό δικαστήριο για τις ευθύνες του Ισραηλινού πρωθυπουργού ως στρατιωτικού διοικητού κατά των στρατοπέδων Σάμπρα και Σατήλα το 1982, όπως και η δολοφονία του μοναδικού μάρτυρος, μάλλον από ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr