Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 188/ 4 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι δημοκρατικοί θεσμοί και η ισηγορία
Οι επιδόσεις μερικών δημοσιογραφούντων τελευταίως έπεισε τους πάντες ως προς την προέλευσή τους· οι επικριτικές δηλώσεις των κυβερνητικών επισήμων δύσκολα πείθουν τον ελληνικό λαό, όταν οι υποκινήσαντες την προπαγάνδα είναι η πηγή της πασοκικής νομενκλατούρας. Τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ισηγορία τις αντιλαμβάνονται, τις τελευταίες δεκαετίες, μόνο στο βαθμό που εξυπηρετεί την παράταξή τους· όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος έχει ασκήσει παραδειγματικώς τα καθήκοντά του, όσο του επιτρέπουν τα συνταγματικά του δικαιώματα· δεν μπορεί να αγνοεί, όμως, τα κίνητρα και την προέλευση της τηλεοπτικής προπαγάνδας, ούτε και να πείθεται από τα κορκοδείλια δάκρυα. Είναι θεσμός υπεράνω της όποιας κυβερνητικής παρατάξεως και  εγγύητης των εθνικών μας δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
 
Τα μικρά θαύματα
Οι καταγγελίες διαφόρων δημοσιογραφούντων ως προς κάποια «σκάνδαλα», αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκάλεσαν επί διήμερον ένα μικρό θαύμα· οι καταγγέλοντες είναι γνωστοί, οι πρώτοι ως προς τα φρουτάκια, οι δεύτεροι ως προς τον ρυθμιστή του πολιτεύματος. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, η κυβερνητική παράταξη χρησιμοποιούσε πάντοτε τον εκδότη του Ταύρου, όταν κινδύνευε η πολιτική της απήχηση· ο σταθμός που τα κατήγγειλε είναι ο μόνος που εγκαινιάσθηκε από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα που τίθεται είναι άλλο: όταν είναι γνωστές αυτές οι διασυνδέσεις, προς τί οι θρήνοι των κυβερνητικών παραγόντων; Είναι γνωστό ότι ο εκδότης του Ταύρου, θεωρεί τον ευατό του υπεράνω του πρωθυπουργού και των συνεργατών του· ένα πέτυχαν όλοι αυτοί: τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης επί διήμερον, όσο και τα μικρά θαύματα. Το πρόσωπο του Προέδρου και το θεσμό ποτέ δεν τα σεβάστηκαν. 
 
Η αγροτική ευθυκρισία
Η προσπάθεια των κυβερνητικών παραγόντων προς εκτόνωση των αγροτικών διαδηλώσεων έπεσαν στο κενό· περισσότερο αποδοκιμάσθηκε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πίστεψε μάλλον ότι θα τον άκουγαν οι αγρότες, όπως κάνουν τα πιστά στελέχη του κόμματος. Η απόπειρα έπεσε στο κενό, και ο φιλόδοξος επικυρίαρχος του κόμματος ένιωσε για πρώτη φορά την έμπρακτη αποδοκιμασία του κόσμου· οι διαφορές της κυβερνήσεως με τους αγρότες είναι ριζικές. Η κυβέρνηση αδυνατεί να καταστρώσει αγροτικό πρόγραμμα, επειδή δεν διαθέτει το κατάλληλο επιτελείο, αλλά ούτε και την πολιτική βούληση για την αναδιάρθρωση της αγροτικής μας παραγωγής. Οι προτάσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε άλλο παρά γνήσιες είναι· η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι, μετά την ευρωζώνη, οι Κοινοτικοί έχουν τα πραγματικά στοιχεία στη διάθεσή τους. ¶ρα, προβλέπεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και της αναμετρήσεως· άγνωστη είναι η κατάληξη των αγώνων.
 
Θεάματα και συλλήψεις
Τα ρωμαϊκά θεάματα, που υποτίθεται ότι οργανώνονται για τον εθελοντισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, καταλήγουν κυρίως στην τακτοποίηση μερικών ημετέρων ή και αλλοδαπών, όπως είναι ο Ιταλός αρχιτέκτων, τον οποίο τόσο προστατεύει ο ευτραφής ανιστόρητος υπουργός· η προσέλευση του κόσμου ελάχιστα μετράει και ο ελεγχόμενος τύπος δεν την καταγράφει. Αλλά δεν καταγράφει και κάτι άλλο, τις συλλήψεις δεκάδων νεαρών οι οποίοι διαδήλωναν κατά της παγκοσμιοποιήσεως· οι υποτιθέμενοι «αντιστασιακοί» τραγουδιστάδες δεν τα βλέπουν αυτά, συνεχίζουν την τακτοποίησή τους, όπως και ο τύπος δεν τα μνημονεύει και αυτά. Αλλά, οι συλλήψεις κατά την εκδήλωση στο Ολυμπιακό Στάδιο την περασμένη Τετάρτη ήταν πολλές και δεν περνούν απαρατήρητες· μεταδίδονται στόμα στόμα.
 
  Η αναρχούμενη Αργεντινή
 

Η κατάσταση στην Αργεντινή, δύο μήνες σχεδόν μετά την ανακοίνωση της χρεωκοπίας, δεν ετέθη υπό έλεγχο· τα κύρια προβλήματα είναι δύο: η δέσμευση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα, που είχαν γίνει με την πρόσδεση του πέσος προς το δολλάριο, εξαγριώνει τον κόσμο, ο οποίος χάνει τις οικονομίες του μέσα σε συνθήκες κρίσεως· το δεύτερο, είναι η έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων που θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να προβεί σε παραχωρήσεις προς το λαό της. Η Αμερική, για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι για την επιβίωση του συστήματος της παγκοσμιοποιήσεως, ώστε να μην επιδεινωθεί η κρίση στο εσωτερικό της, και αδιαφορεί για τις άλλες χώρες. Τις αφήνει στην τύχη τους!

 
Αθάνατον εαυτών όνειδος

Μετά τον πρόλογο του δεκατουτετάρτου βιβλίου της ιστορία του ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρεται στην περίοδο της τυραννίας των τριάκοντα εις τας Αθήνας· στο τέλος της αρχαίας χρονομετρήσεως έγραφε και στην  αρχή της νέας, δηλαδή περίπου τέσσερες αιώνες μετά. Για την προσωπική τους ιδιοτέλεια έφεραν στην πατρίδα μεγάλες συμφορές· «δια την ιδίαν πλεονεξίαν την τε πατρίδα μεγάλοις ατυχήμασι περιέβαλον». Η στροφή στην ελληνική ιστορία και πολιτική πρακτική οφείλεται περισσότερο στην θλιβερή αυτή περίοδο των δεκαπέντε μηνών· ήταν κακοί και ιδιοτελείς, ενδιαφέρονταν μόνο για την εξουσία τους. Αλλά αυτοί, αφού έχασαν γρήγορα την εξουσία άφησαν αθάνατον όνειδος το όνομά τους· «και αυτοί ταχύ την δύναμιν αποβαλόντες αθάνατον εαυτών όνειδος κατελελοίπασι». Είναι φυσικός νόμος για τους τυράννους και τους καταπατητές των δημοκρατικών ελευθεριών· ο Διόδωρος από την απόσταση των τετρακοσίων ετών ήταν σε θέση να κάνει τις ιστορικές αξιολογήσεις του.

 
Τα ελληνοτουρκικά
Την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου συμφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών, με τον Τούρκο ομόλογό του, κυρίως για το θέμα της υφαλοκρηπίδος και την υπογραφή του συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης· την τελευταία τριετία η προσέγγιση των δύο υπουργών είναι γεγονός, αλλά και οι νέες απαιτήσεις των Τούρκων απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα. Το υποτιθέμενο κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας συνοδεύεται από μαζικές παραβιάσεις των εναερίου μας χώρου, αλλά και από διεκδικήσεις εις βάρος των εθνικών μας δικαιωμάτων· ζήσαμε τα αποτελέσματα αυτά τους τελευταίους μήνες, όπως με την παρέμβαση ως προς τα όρια του Ευρωστρατού. Ο μόνος ευχαριστημένος από τις εξελίξεις αυτές είναι ο υπουργός Εξωτερικών· σαν να ζει σε άλλον κόσμο, σαν να μην αντιλαμβάνεται τις διεκδικήσεις. Οι προσωπικοί του, όμως, σύμβουλοι, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το τί πράττουν, όπως ο γνωστός Αμερικανόδουλος.
 
Οι δύο όψεις της εποχής
Οι εκδηλώσεις στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Νέας Υόρκης, με την αστυνομία να έχει περιζώσει ασφυκτικά το ξενοδοχείο Γουώλντορφ Αστόρια και στο Πόρτο Αλλέγκρε της Βραζιλίας, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει επίσης πολλούς «αναρχικούς», δεν απέχουν και πολύ· την απόλυτο κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να διασφαλίσει το Φόρουμ, το οποίο μεταφέρθηκε από το Νταβός της Ελβετίας στο Μανχάτταν, μήπως και βοηθήσει στην ανάκτηση της κυριάρχου θέσεώς του στην παγκόσμια οικονομία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Στο Πόρτο Αλλέγκρε, η παραδοσιακή αριστερά προσπαθεί να παρουσιάσει το δικό της λόγο, απέναντι στην αμερικανική παγκοσμιοποίηση· η λογική της, όμως, είναι η ίδια με τη λογική της αμερικανικής παγκοσμιοποιήσεως, είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Το βιομηχανικό σύστημα είναι ενιαίο, και οι επικλήσεις της αλήστου μνήμης αριστεράς, μόνο στήριγμα στην παγκοσμιοποίηση προσφέρει· τα γεγονότα το αποδεικνύουν εμπράκτως.
 
Η διεθνής οικονομία
Τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ σοβαρά και επηρεάζουν ευθέως τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από αυτήν· ένα μέγεθος μόνο είναι χαρακτηριστικό: οι επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο του 2001 μειώθηκαν κατά 7,6%, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους είχαν αυξηθεί κατά 10,3%. Στη μείωση αυτή ελάχιστα μέτρησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, επειδή οι αποφάσεις  για τη διενέργειά τους είχαν ληφθεί προηγουμένως· το τρέχον έτος θα φανούν οι επιπτώσεις. Όσο για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, το κατά κεφαλήν εισόδημα είχε αυξηθεί την εικοσεατία 1960 έως 1980 κατά 75% και την τελευταία εικοσαετία, 1980 έως 2000, κατά 7% μόνο· στις χώρες της Αφρικής τα μεγέθη είναι 34% και -15% για τις ίδιες περιόδους. Και μόνο τα λίγα αυτά μεγέθη δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό, όπως διαγραφή χρεών, αλλά ποιοτικό· άλλη πολιτική, άλλη αντίληψη ζωής απαιτείται.
 
Οι νέοι στόχοι

Η ανακοίνωση των νέων στόχων κατά της τρομοκρατίας, Ιράκ, Ιράν και Βόρειος Κορέα, από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν είναι κάτι τυχαίο· το επανέλαβε πολλές φορές. Πίσω από τους στόχους αυτούς κρύβονται Ρωσσία και Κίνα για την Κορέα· φαίνεται, λοιπόν, ότι ίσως δεν ήταν προπαγάνδα οι δηλώσεις, αλλά πολιτική επιλογή. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει την πόλωση στη διεθνή σκηνή, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει· οι λόγοι είναι εσωτερικοί: Όσο το κλίμα της αμφισβητήσεως προς την πολιτική της διογκούται και η οικονομική κρίση βαθαίνει, τόσο είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει την κρίση στο εξωτερικό· η επέμβαση στις Φιλιππίνες, οι συγκρούσεις των φυλάρχων στο Αφγανιστάν, πριν κάν διακοπούν οι βομβαρδισμοί, δείχνουν ότι έχει χάσει τον έλεγχο η αμερικανική κυβέρνηση.

 
Η έξοδος των Εβραίων
Τις τελευταίες μέρες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται διαλλακτικός και πρόθυμος να αρχίσει διάλογο, ακόμη και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ· το δίλημμά του ανυπέρβλητο: Οι Αμερικανοεβραίοι, για λόγους ελέγχου της εξουσίας στην Αμερική, πιέζουν για όξυνση της εντάσεως στην Παλαιστίνη, ώστε να δικαιολογηθούν οι νέες επεμβάσεις των Αμερικανών ή η απειλή βομβαρδισμών· από την άλλη πλευρά, ο ολοκληρωτικός πόλεμος και οι συνεχείς ενέργειες των καμικάζι στα κέντρα των μεγάλων ισραηλινών πόλεων, απέδειξαν ότι είναι ανέφικτη η προστασία της ζωής και της ηρερμίας των πολιτών, την οποία είχε υποσχεσθεί προεκλογικά ο Αριέλ Σαρόν. Το αίσθημα της ανασφαλείας πλανάται απειλητικό πάνω από τη ζωή των Εβραίων· πολλοί, που έχουν την οικονομική άνεση, αρχίζουν και εγκαταλείπουν τη χώρα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr