Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 189/ 5 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ευαισθησίες κατά εποχές και πόνους
Η ξαφνική και ξέφρενη ευαισθησία των κυβερνητικών παραγόντων για την επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας -όταν μάλιστα φρόντιζαν να μην κατονομάζουν τον εκδότη του Ταύρου ως εμπνευστή της προκλήσεως- ήταν κάτι πρωτόγνωρο· οι επιθέσεις του ιδίου συκγροτήματος και των περισσοτέρων σημερινών υπουργών κατά των προκαθημένων ρυθμιστών του πολιτεύματος ήταν συνεχείς και περισσότερον αήθεις. Ουδείς ευαισθητοποιείτο τότε· όλοι, αντιθέτως, αγνοούσαν και θεσμούς και πρόσωπα. Το πρόβλημα τώρα είναι άλλο· πίσω από το πασοκικό κανάλι βρίσκονται τα πλέον ισχυρά φιλοκυβερνητικά συγκροτήματα και οι μεγαλοπαράγοντες και προέδροι ομάδων οι οποίοι είναι έντονα δυσαρεστημένοι από τον πρωθυπουργό. Η σύγκρουση είναι ολομέτωπη· με το τέλος των καρτικών προμηθειών κινδυνεύουν όλοι τους με χρεωκοπία και ο πρωθυπουργός μένει ακάλυπτος.
 
Ηγετική εμφάνιση
Η περοδεία του επικυριάρχου του κόμματος στα αγρτικά μέτωπα, και κυρίως σε εκείνο των Τεμπών, ένα και μόνο σκοπό είχε: την προβολή του στα κομματικά στελέχη, ώστε να ταυτιστούν μαζί του στις δύσκολες μέρες της παρατάξεως· έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι αυτός εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και αυτός μπορεί να συζητήσει με όλους για τα προβλήματα του τόπου. Τα αγροτικά ελάχιστα τον ενδιαφέρουν· η προσωπική επικοινωνία με τα τοπικά στελέχη και η διαβεβαίωσή του, έμμεση αλλά σαφής, ότι δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψει στις δύσκολες στιγμές ήταν το μήνυμά του. Οπωσδήποτε πέτυχε στην αποστολή του· με τις παρεμβάσεις του στα άλλα κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα, με την παρουσία του στα οδοφράγματα αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για όσους παραμένουν ακόμη πιστοί στην κυβερνητική παράταξη. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ενοχλησει αρκετά την ηγεσία του κόμματος· βλέπουν ότι τους προσπερνάει!
 
Προεόρτια εκλογών
Τα είκοσι τρία τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην πασοκική παράταξη πάντα προβλέπονταν και προετοιμάζονταν από το εκδοτικό συγκρότημα του Ταύρου· οι προρρήσεις του αποτελούσαν χρησμό της Πυθίας για τους πιστούς του «κινήματος». Χθες η «έγκριτη» ιερεμιάς, αφού εξαπέλυσε τα εξ αμάξης έναντίον του πρωθυπουργού και του υπουργού τύπου, προέβλεψε εκλογές έως τον Ιούνιο· μπορεί και να διαψευσθεί στις προβλέψεις της, για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες. Το δεύτερο σημαντικό είναι, η περιφρονητική στάση απέναντι στον κληρονόμο της παρατάξεως και η εγκωμιαστική αναφορά προς τον επικυρίαρχο γραμματέα του κόμματος· δείχνει σαν να έχει προκαθορίσει σαφώς τις εξελίξεις στην πασοκική ιεραρχία. Η άλλη πτυχή της αρθρογραφίας του Ταύρου είναι η υπόσχεση ότι θα συνεχισθεί η αποκάλυψη και άλλων σκανδάλων· δηλαδή θα έχουμε και άλλα, τα οποία δύσκολα η κυβερνητική προπαγάνδα θα είναι σε θέση να προλάβει. Έπεται η συνέχεια!
 
Το εκπαιδευτικό ζήτημα
Ο υπουργός Παιδείας για άλλη μία φορά υπόσχεται αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ενώ η αναταραχή συνεχίζεται με μερικά ΤΕΙ να είναι κλειστά και τους αναπληρωτές καθηγητές να διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας· το πρόβλημα είναι κρίσιμο: ο ίδιος υπουργός αλλάζει τους νόμους κάθε εξάμηνο· δηλαδή, τόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες, ώστε να χρειάζεται νέος νόμος, ή τόσο επιπόλαιη μελέτη έχει κάνει ο υπουργός, ώστε να διαπιστώνει εκ των υστέρων τα λάθη του; Η εκπαίδευση είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας· παλαιότερα οι εκπαιδευτικοί νόμοι άλλαζαν κάθε είκοσι ή τριάντα χρόνια τουλάχιστον. Μάλλον, τη διάλυση της εκπαιδεύσεως επιδιώκουν, και άς το ομολογήσουν επί τέλους.
 
  Ο Πρόεδρος στη Δαμασκό
 

Η επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Συρία συμβάλλει στην ενίσχυση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών· η συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των δεσμών του Ελληνισμού με τα ορθόδοξα πατριαρχεία, αλλά και η έμφαση στις ελληνικές κοινότητες της χώρας· η δημόσια θέση του κ. Κ. Στεφανόπουλου για την απόδοση των υψιπέδων του Γκολάν και για την άμεση διακοπή των ισραηλινών βομβαρδισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, συνάδουν με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, έστω και άν δεν το υπογραμμίζουν αρκετά οι κυβερνητικοί παράγοντες. Κάτι μάλλον επιδιώκουν να αποκρύψουν!

 
Καταλύονται αδικήμασι

Οι Λακεδαιμόνιοι, όταν κατέλαβαν την Αθήνα και απέκτησαν την ηγεμονία της Ελλάδος, συμπεριφέρθηκαν απέναντι στους Έλληνες χειρότερα πολύ από τους Αθηναίους, με την επιβολή ολιγαρχικών πολιτευμάτων και αρμοστών Σπαρτιατών σε κάθε πόλη· την κριτική του ασκεί ο Διόδωρος ο Σικελιώτης τετρακόσια χρόνια μετά. Όταν οι Λακεδαιμόνιοι απέκτησαν την ηγεμονία της Ελλάδος αδιαμφισβήτητο, τότε την έχασαν όταν επιχείρησαν να επιβληθούν με άδικες πράξεις κατά των Ελλήνων· «Λακεδαιμόνιοι δε περιποιησάμενοι την της Ελλάδος αρχήν αναμφισβήτητον, τότε ταύτης εστερήθησαν ότε πράξεις αδίκους κατά των συμμάχων επιτελείν επεχείρησαν». Η εξουσία των ηγεμόνων, λοιπόν, διατηρείται με ευνομία και δικαιοσύνη, καταργούνται δε μετά από αδικήματα που προκαλούν το μίσος των υποτεταγμένων· «αι γαρ των ηγεμόνων υπεροχαί τηρούνται μεν ευνοία και δικαιοσύνη, καταλύονται δε αδικήμασι και μίσει των υποτεταγμένων». Κάτι αντίστοιχο ζούμε και στις μέρες μας, με την επίκληση των δημοκρατικών αρχών, επιλεκτικώς και μόνον.

 
Διάλογος ή ενδοτικότης
Σε δύο συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του ο υπουργός επί των Εξωτερικών ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο στο κρίσιμο θέμα της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδος του Αιγαίου· στη Νέα Υόρκη έγιναν αυτά, κάτω από τα όμματα των Αμερικανών επικυριάρχων και υπό τας ευλογίας των οποίων ο κληρονόμος του κυβερνώντος κόμματος μέλλει, εις το εγγύς μέλλον, να αναλάβει και την πρωθυπουργία της χώρας. Εκείνο που δεν συνεζητήθη καθόλου είναι οι συνεχείς και προκλητικές παραβιάσεις των τουρκικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, παρά τις καλές δικές μας προθέσεις· εκτός και άν οι δικές μας προθέσεις είναι και παραμένουν αγαθές παρά τις τουρκικές προκλήσεις. Η ίδια αμνησία κατέλαβε τον υπουργό μας και για το Κυπριακό· οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες των δύο κοινοτικών ηγετών εισέρχονται στην τρίτη εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουμε την πρόοδό τους. Κάτι τρέχει!
 
Οι διαδηλώσεις
Οι μαζικές διαδηλώσεις Αμερικανών κατά της παγκοσμιοποιήσεως, με αφορμή τις εργασίες του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, είναι κάτι που δεν αναμενόταν από τους ιθύνοντες· μετά την υποχώρηση των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν και την αλλαγή στο διεθνές σκηνικό, το αντιπολεμικό κίνημα είχε υποχωρήσει σημαντικά. Οι διαδηλώσεις, ειρηνικές όπως πάντα οι εκδηλώσεις αυτές, κατέδειξαν ότι το κίνημα δεν έχει εκλείψει· το πιο σημαντικό είναι ότι πολλοί Αμερικανοί αντιλαμβάνονται, ότι η παγκοσμιοποίηση, όπως την επιβάλλει η κυβέρνησή τους, οδηγεί στην επιδείνωση και της ιδικής τους οικονομικής καταστάσεως. Τα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας, και οικονομίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όχι μόνο δεν επιλύονται με την παγκοσμιοποίηση ή τουλάχιστον δεν αμβλύνονται, αλλά αντίθετα επιδεινώνονται· αυτό κραύγαζαν οι διαδηλωτές, γνωρίζοντας ότι με βομβαρδισμούς σε άλλες χώρες, ίσως επικαλυφθούν από τον ορυμαγδό αεροπλάνων και τηλεοράσεων. Κάτω από την επιφάνεια, όμως, θα πολλαπλασιάζονται, με απρόβλεπτη την έκρηξη.
 
Το πολλοστό σχέδιο
Την εφαρμογή νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσεως -οικονομικής χρεωκοπίας-, ανακοίνωσε ο νέος Αργεντινός πρόεδρος· στην πράξη δεν παρουσίασε τίποτε το νέο, αφού για την άρση της δεσμεύσεως των καταθέσεων σε συνάλλαγμα, που είναι και το κύριο αίτημα των Αργεντινών, πρέπει να διασφαλισθεί νέα δανειοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στο Πόρτο Αλλέγκρε και στη Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει το πρόβλημα με την Αργεντινή, άλλά άλλο άν είναι σε θέση να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων· το ζήτημα δεν είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων της χώρας αυτής, αλλά και όλων των άλλων που έχουν παρόμοια εκρηκτικά προβλήματα. Το θέμα είναι δυσεπίλυτο εντός των πλαισίων της «αδιαταράκτου» παγκοσμιοποιήσεως· οι πιστώσεις που απαιτεί η Αργεντινή είναι τόσες που δεν τις διαθέτει το ΔΝΤ, αλλά και ο κίνδυνος νέων χρεωκοπιών άμεσος.
 
Οι άμεσες αντιδράσεις

Ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε με μαζικές επιδρομές και ανελετήτους βομβαρδισμούς στην επίσκεψη διακοσίων βετεράνων Εβραίων αξιωματικών στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ· προχθές έγινε η επίσκεψη, στη συνέχεια της δημοσίας εκκλήσεως βετεράνων για διακοπή των βομβαρδισμών και πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα εδάφη. Η αίσθηση ανασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις, με τις απόπειρες αυτοκτονίας Αράβων καμικάζι, οδηγεί πολλούς Εβραίους σε νέα έξοδο από την προαιώνια εστία τους· τη διάλυση αυτή της εβραϊκής κοινωνίας προσπαθούν να ανακόψουν οι βετεράνοι, οι οποίοι εκφράζουν μεγάλο ποσοστό του ισραηλινού λαού. Έτσι το τοπικό πρόβλημα, μετατρέπεται σε εσωτερικό των απανταχού Εβραίων και κυρίως των Ισραηλινών με τους Αμερικανοεβραίους. Η κρατική δομή και η οικονομική εξάρτηση της χώρας δεν της παρέχει ευχέρεια ελιγμών.

 
Ο νέος κόσμος
Οι Αμερικανοί είναι σαφείς ως προς το διεθνές νομικό πλαίσιο· ο εκπρόσωπος της βάσης του Γκουαντανάμο δήλωσε ότι η Συνθηκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου έχει υπογραφεί πριν από 44 χρόνια και άρα δεν καλύπτει τα γεγονότα της εποχής μας, επειδή τόσα έχουν εν τω μεταξύ αλλάξει. Δηλαδή, επειδή δεν υπήρχε το φαινόμενο της τρομοκρατίας τότε, άρα δεν ισχύει η Συνθήκη για τους συλληφθέντες μετά τους βομβαρδισμούς Ταλιμπάν· ήδη άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Η γαλλική αντιπροσωπεία στο Γκουαντανάμο επιμένει για την παράδοση των έξη γαλλικής υπηκοότητος Ταλιμπάν, αλλά οι Αμερικανοί καθυστερούν στην απάντησή τους· η επιβολή αυθαιρέτως νέας διεθνούς νομίμου τάξεως, όπως γίνεται και με το αντιπυραυλικό σύστημα, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr