Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 190/ 6 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Θεσμοί και πρόσωπα στη δημοκρατία 
Το θαύμα των επιθέσεων κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πολύ μικρό· δεν κράτησε ούτε τρεις μέρες. Το εμπνευσθέν την υπόθεση πρωθυπουργικό περιβάλλον θέλησε να ταυτίσει τη λειτουργία της δημοκρατίας με την προσωπική του επιβίωση στην κάρπωση της εξουσίας· οι δημοκρατικοί θεσμοί θεμελιωνονται και ενισχύονται κατά την περίοδο των κρίσεων. Η παραίτηση του ρυθμιστού του πολιτεύματος, και πολύ περισσότερο του πρωθυπουργού, είναι μικρολεπτομέρειες που αποδεικνύουν την ισχύ των δημοκρατικών θεσμών· όταν οι θεσμοί γίνονται προσωποπαγείς κινδυνεύει η δημοκρατία. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε υποστεί κατά πολύ χειρότερες επιθέσεις, αλλά ποτέ κανείς δεν εσκέφθη ότι κινδυνεύει η δημοκρατία, ούτε οι πρωτοστατούντες, σημερινός πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί του· οι Έλληνες έχουν μνήμη. ¶ς το γνωρίζουν μερικοί.
 
Η προσφυγή στις κάλπες
Το βράδυ που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκοβε την πίττα του κόμματος, δεν ένιωσε την ανάγκη να αναφέρει τη γνωστή φράση ότι, «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»· κάποιοι δημοσιογραφούντες του έβαλαν στο στόμα τη φράση και την αναμετέδωσαν «ως ώφειλον». Ο εκδότης του Ταύρου φρόντισε χθες, ώστε να μην αναφέρει για δεύτερη φορά, πως οι εκλογές θα γίνουν ώς τον Ιούνιο· οι μεγαλοκεδότες, όμως, περιποιήθηκαν με την ειρωνεία τους τον άλλοτε προστατευόμενό τους, στις λεζάντες των κακεκτύπων φωτογραφιών. Το πολιτικό πρόβλημα στις μέρες μας δεν είναι το άν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές -αυτό θεωρείται πλέον δεδομένο-, αλλά κάτω από ποιές συνθήκες θα πορευθεί ο ελληνικός λαός στις κάλπες· με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού; Αυτό θεωρείται το πιο δύσκολο. Μετά από μεσοβασιλεία του κληρονόμου; Όπως απεργάζονται οι υπερατλαντικοί φίλοι μας; Ή τυχαίως!
 
Το αγεφύρωτο χάος
Οι διαφορές αγροτών και κυβερνήσεως διευρύνονται, αντί να γεφυρώνονται· η πολιτική ερμηνεία της κυβερνητικής τακτικής μας λέει ότι επιλέγει την κρίση και τη σύγκρουση με τους αγρότες. Όταν υπαναχωρεί στο θέμα του βάμβακος και περιορίζεται σε έκθεση ιδεών για την αναδιάρθρωση της αγροτικής πολιτικής, αυτό σημαίνει ότι επιδιώκει την αναμέτρηση· οι λόγοι είναι απλοί: ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με τα φρουτάκια, τις «επιθέσεις» κατά του ρυθμιστού του πολιτεύματος, το τηλεοπτικό πεδίο απέτυχε· υποχρεωτικά καταφεύγει στο έσχατο μέσο: Αυτό είναι η σύγκρουση με τους αγρότες, ώστε, κάτω από συνθήκες γενικωτέρας κρίσεως, ίσως ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες τείνουν να εκφύγουν από τα χέρια της· φυσικά, αυτά είναι ευσεβείς πόθοι, επειδή η σύγκρουση μπορεί να αποβεί ανεξέλεγκτη. Ο αγώνας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος γίνεται πολυμέτωπος, αγροτικό, εκδοτικό, ημετέρων κεφαλαιούχων, εξωτερικά· απομένει να αποδείξουν εμπράκτως την συνθετική τους ικανότητα!
 
Εκπαίδευση σε απεργία
Το χειρότερο πρόβλημα με την εκπαίδευση στη χώρα μας δεν είναι μόνο η κακή ποιότης, αλλά η ανυπαρξία της· επί εικοσαετία οι διαδοχικές κυβερνήσεις, πασοκικές ή μη, φρόντισαν μόνο για την απώλεια από την εκπαίδευση της ελληνικότητός της. Τώρα ενδιαφέρονται για την πλήρη διάλυσή της· τα πρακτικά προβλήματα της εκπαιδεύσεως είναι τρία: η μορφή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων, αυτά όλα είναι φραγκόδουλα· ο βαθμός ενεργού συμμετοχής των διδασκόντων, αυτός είναι ανύπαρκτος, επειδή απάδει της κομματικής ταυτίσεως, αλλά και έπεται της φραγκοδουλείας· η έμπνευση και η ανάταση ως προς τις παραδοσιακές αξίες του ελληνικού πολιτισμού, ως τρόπου ζωής, τον οποίο όλοι θαυμάζουν. Αυτό είναι ξένο πράγμα!
 
  Τελεσίγραφο Βρυξελλών
 

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με τις τηλεοπτικές επιδόσεις, μάλλον προς το παρόν επέτυχε· το κρίσιμο θέμα των ημερών, δεν είναι τα αγροτικά, ούτε οι τηλεοπτικές άδειες, αλλά το αυστηρό τελεσίγραφο που επέδωσε προφορικώς προς τον πρωθυπουργό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η γραπτή αποστολή του λίαν συντόμως. Οι παρατηρήσεις αυτές δεν είναι «ανώδυνες», όπως παλαιότερα· ευρωζώνη σημαίνει ότι, ταμίας είναι η Φραγκφούρτη, άρα ότι τα περιθώρια ελιγμών των εθνικών κυβέρνησεων είναι ελάχιστα και αυστηρώς καθορισμένα. Ο καθορισμός αυτός αποτρέπει τα παιχνίδια με τους κρατικοδιαίτους και τις διευκολύνσεις των ημετέρων, όπως με τις κρατικές προμήθειες· αυτό το εμπόδιο ως προκατασκευαθέν είναι ανυπέρβλητο.

 
Βλασφημίας παράδειγμα

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, όταν γράφει για τους τριάκοντα τυράννους, και για την καταστροφή που προκάλεσαν στον Ελληνισμό, τους συγκρίνει με τον επίκαιρό τους τύραννο Διονύσιο των Συρακουσών· είχε κατακτήσει όλες τις χώρες έως την Αδριατική και ήταν το μεγαλύτερο κράτος της εποχής του. Ο Διονύσιος των Συρακουσών, παραπλησίως προς τους τριάκοντα, καίτοι ήταν ο ευτυχέστατος των δυναστών, όσο ζούσε δεν σταμάτησε να επιβουλεύεται τους πάντες· «παραπλησίως δε και Διοσύνιος ο Συρακοσίων τύραννος, καίπερ ευτυχέστατος των δυναστών γεγονώς, ζων μεν ου διέλιπεν επιβουλευόμενος». Και από το φόβο της δολοφονίας του αναγκαζόταν να φοράει κάτω από το χιτώνα του σιδηρούν θώρακα· «και δια τον φόβον ηναγκάζετο φέρειν υπό τον χιτώνα σιδηρούν θώρακα». Όταν πέθανε άφησε μέγιστο παράδειγμα βλασφημίας τη ζωή του στον αιώνα τον άπαντα· «τελευτήσας δε μέγιστον εις βλασφημίας παράδειγμα καταλέλοιπε τον εαυτού βίον εις άπαντα τον αιώνα».

 
Αποστάσεις ημετέρων
Οι ημέτεροι κεφαλαιούχοι φροντίζουν και δείχνουν την απόστασή τους από τον πρωθυπουργό· όχι μόνο με τους δημοσιογραφούντες στη δούλεψή τους, οι οποίοι παπαγαλίζουν τας άνωθεν εντολάς στα «δικά» τους μέσα, αλλά και με τη διακοπή των επαφών με το Μέγαρο Μαξίμου. Το τελευταίο είναι που ενόχλησε περισσότερο τον πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και που ώθησε τον επικυρίαρχο του κόμματος στην ανάπτυξη των προσωπικών του πρωτοβουλιών προς το λαό -με τις μεταβάσεις στα οδοφράγματα των αγροτών- και προς τους «φίλους» ημετέρους που τόσα έχουν ωφεληθεί από την μακρόχρονη υπουργία του· το πολιτικό παιχνίδι έχει γίνει πλέον πολυσύνθετο που δεν αρμόζει σε απλοϊκά μυαλά. Οι ημέτεροι μεγάλοι, επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτε, απομακρύνθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου· ο κληρονόμος παίζει μαζί με τους Αμερικανούς για τη μεσοβασιλεία και την παράταξη· ο επικυρίαρχος παίζει με τα κομματικά στελέχη.
 
Ευχές χωρίς αντίκρυσμα
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Νέα Υόρκη, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, εκτός από τις συναντήσεις του κληρονόμου της κυβερνητικής παρατάξεως με τον Τούρκο ομόλογό του· όσο για την πορεία της παγκοσμίου οικονομίας δεν ελέχθη τίποτε. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι συλλήψεις στη Νέα Υόρκη, οι άλλες πιο μαζικές διαδηλώσεις στο Πόρτο Αλλέγκρε της Βραζιλίας του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποιήσεως· η εμμονή στην αντιπαράθεση σαφής και ανυπέρβλητη, όπως κινείται η ζωή τους τελευταίους αιώνες. Στην ιστορία της ανθρωπότητος η βιομηχανική λογική δεν είναι το τελειότερο σύστημα, μάλλον για το χειρότερο και το πλέον παραδικό πρόκειται· προοπτική για καλύτερη ζωή, εκτός του αγχώδους και καταστροφικού βιομηχανικού ανταγωνισμού δεν μπορεί να δώσει. Το χειρότερο είναι ότι δεν είναι δυνατή η επιβίωση του συστήματος, επί τη βάσει των δικών του αρχών· η ανάπτυξη ως αυτοσκοπός έχει τελειώσει.
 
Η επιβίωσή μας
Έως έξη μήνες πριν οι συζητήσεις ως προς την επιβίωση του πλανήτου Γή, από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και από την αλλοίωση του περιβάλλοντος, ήταν ζωηρές· οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η υστερία που διαχύθηκε, στους Αμερικανούς κυρίως, έχει αποτρέψει τους πάντες από την ενασχόλησή τους με το κρίσιμο πρόβλημα για την πορεία της ανθρωπότητος. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα κοινωνικά και περισσότερο τα οικονομικά προβλήματα έχουν τόσο οξυνθεί, ώστε να θεωρείται αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση για ο,τιδήποτε άλλο· ο πλανήτης Γή, για πρώτη φορά στην ιστορία μας προειδοποιεί ότι οι δυνατότητές του είναι πεπερασμένες· ο άνθρωπος, ώς τις μέρες μας, πίστευε ότι οι δυνατότητες της φύσεως ήταν πεπερασμένες, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι προειδοποιήσεις είναι πολλές και κατεπείγουσες· σπανίως έχουν κτυπήσει πιο δαιμονισμένα οι καμπάνες. Οι ηγέτες του κόσμου τις αγνοούν· οι απλοί πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη.
 
Ανάληψη εκστρατείας

Η εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου με στρατιωτική ενδυμασία, ώστε να πείσει τους συμπατριώτες του για την αύξηση των πολεμικών δαπανών κατά 5% δείχνει ότι, η εμπόλεμη κατάσταση θα διατηρηθεί στο εσωτερικό της υπερδυνάμεως· η λογική αυτή απαιτεί την εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον τρίτης χώρας ως συνέχεια της προπαγάνδας που έχει αρχίσει. Το εσωτερικό ζήτημα είναι το κρίσιμο· η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αδύνατη, χωρίς την αλλαγή της καθημερινότητος των Αμερικανών και την επιστροφή στην ανέμελη ζωή, οπότε και θα στραφεί προς τη μαζική κατανάλωση. Αυτό, όμως, θεωρείται αδύνατο· για το λόγο αυτό επελέγη η ανάκαμψη μέσω της αυξήσεως των αμυντικών δαπανών και του αντιπυραυλικού συστήματος. Αλλά και αυτό απαιτεί χρόνο· έως το πλήρωμα του χρόνου, η εκστρατεία πολεμικής υστερίας

 
Έναρξη διαλόγου
Το Ιράκ αποδέχθηκε το διαλόγο με τον ΟΗΕ για τον έλεγχο του οπλισμού του· ο σκοπός σαφής: αποβλέπει στην αποστέρηση των επιχειρημάτων από τους Αμερικανούς, ώστε να επαναλάβουν τους βομβαρδισμούς εναντίον του· το Ιράν, επίσης, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, να μην επιχειρήσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς, με άγνωστες προεκτάσεις. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τί θα κάνουν οι Αμερικανοί· ένα είναι βέβαιο: Ρώσσοι., Ευρωπαίοι, Κινέζοι συμβούλεψαν το Ιράκ να επαναρχίσει το διάλογο με τον ΟΗΕ, ώστε το θέμα να βρίσκεται στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας και έτσι να αποδυναμώνονται τα αμερικανικά επιχειρήματα. Απομένει η Βόρειος Κορέα· θα αποτολμήσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της; Δύσκολο. Αλλά και η διατήρηση της εσωτερικής συνοχής στην Αμερική δυσκολότερη· αναζητείται αποδιοπομπαίος τράγος.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr