Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 192/ 8 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Εκδότες, ημέτεροι και οικονομική κρίση
Η παράταση της οικονομικής κρίσεως, διεθνούς και ευρωπαϊκής, η ένταξη στην ευρωζώνη και το τέλος των κρατικών προμηθειών, της κρατικοδιαίτου επιβιώσεως των ημετέρων, έχουν αλλάξει άρδην τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες· ο άξων, κυβέρνηση, κόμμα, ημέτεροι κρατικοδίαιτοι και αμερικανική υποστήριξη έχει σπάσει. Ο κυριώτερος λόγος είναι ένας, ο οικονομικός· η συντήρηση των ημετέρων κρατικοδιαίτων έχει γίνει προβληματική με τον τερματισμό των κρατικών προμηθειών και οι διορισμοί τερμιτών του δημοσίου έχει λήξει οριστικά. Εκδοτικές επιχειρήσεις είναι υπό χρεωκοπία, μεγαλοπαράγοντες, ποδοσφαιρικοί και άλλοι, επίσης· «όπου φτώχεια και γκρίνια», κατά τη λαϊκή παροιμία. ¶ρα αρχίζουν οι εσωτερικές συγκρούσεις· κάποιοι προωθούν τον επικυρίαρχο, άλλοι τον κληρονόμο, υπακούοντες και στους υπερατλαντικούς δεσπότες. Ελάχιστοι ή κανείς δεν σκέπτεται τη διατήρηση του πρωθυπουργού
 
Ο ψυχολογικός παράγων
Ο κυριώτερος λόγος για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τον ανασχηματισμό της κυβερνήσεως ήταν η ανάθεση του υπουργείου Οικονομίας σε πρόσωπο άφθαρτο και εμπνέον εμπιστοσύνη στις παραγωγικές τάξεις και στο κοινό για την πορεία της οικονομίας· επελέγη από τον πρωθυπουργό ο στενός του συνεργάτης, ο οποίος έως τότε είχε τη φήμη του ικανού τεχνοκράτου και του αδιαφθόρου πολιτικού που μπορούσε να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στον κόσμο. Τρεις μήνες μετά, το κυριώτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι ο ψυχολογικός παράγων· κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στον εγκέφαλο της οικονομίας και πρώτο τη τάξει υπουργό· μετά τις αποκαλύψεις και για τις χρηματιστηριακές του επιδόσεις, η περιφρόνηση είναι πλήρης. Όταν σε περιόδους κρίσεως έχει απωλέσει η κυβέρνηση τον ψυχολογικό παράγοντα, τότε το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή των αρμοδίων προσώπων. Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό· αλλαγή προσώπων είναι αδιανόητη.
 
Η μετωπική σύγκρουση
Η αναμέτρηση των αγροτών με την κυβέρνηση γίνεται πλέον ολομέτωπη και με απρόβλεπτες τις επιπτώσεις· οι αγρότες αποφάσισαν, μετά την αποτυχία του διαλόγου με τον υπουργό Γεωργίας και την πεποίθησή τους ότι ο εμπαιγμός ήταν η κυβερνητική τακτική, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με κάθε μέσο. Οι πλέον αδιάλλακτοι στις σχετικές συζητήσεις είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αισθάντονται διπλό τον εμπαιγμό και ως αγρότες και ως κομματικά στελέχη· είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στην αποδοκιμασία του γραμματέα του κόμματος κατά την επίσκεψή του στα Τέμπη. Η μορφή την οποία θα λάβει η σύγκρουση θα κριθεί από πολλούς λόγους· το γεγονός είναι ένα: δεν πρόκειται να έχει την απλοϊκή και ευάλωτη μορφή των προηγουμένων κινητοποιήσεων. Και την κοινή γνώμη θα φροντίσουν να διασφαλίσουν με το μέρος τους και ακάλυπτες πλευρές δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν για προβοκρατόρικες επιθέσεις.
 
Μετά το θαύμα
Το θαύμα με τα φρουτάκια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποδείχθηκε μικρότερο κι από μικρό· ελάχιστο ήταν, το ξέχασαν τη δεύτερη μέρα. Το δίδαγμα για την πολιτική μας ζωή είναι που ενδιαφέρει· η κοινωνία μας τείνει να γίνει δέσμια των κυκλωμάτων της «ενημερώσεως». Κάποιοι, επιλέγουν, κατόπιν εντολής, κάποιο θέμα με υπόβαθρο άγνωστο και απρόβλεπτο και το προβάλλουν προς βορράν της κοινής γνώμης, η οποία «δεν επιτρέπεται» να ασχοληθεί με τίποτε άλλο· οι Έλληνες, όμως, αντιδρούν με σύνεση και σωφροσύνη και το προσπερνούν ειρωνικώς. Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και οι αρχηγοί των κομμάτων δεν επιτρέπεται να πέφτουν θύματα της πλεκτάνης και μπροστά στο θαύμα να εκστασιάζονται! ¶λοίμονο!
 
  Απεργία δημοσιογράφων
 

Η κήρυξη απεργίας από την ΕΣΗΕΑ δείχνεί ότι το συνδικαλιστικό όργανο του τύπου έχει αποφασίσει να προασπίσει την ισηγορία στη χώρα μας· οι νόμοι είναι πλέον ή επαρκείς για την προστασία της ισηγορίας, δηλαδή της δημοκρατίας. Το πρόβλημα έχει δύο σκέλη: την άρνηση από την κυβέρνηση της εφαρμογής του νόμου και τη συστηματική επίδοση εξαγοράς και εκμαυλισμού ανθρώπων και μέσων· την αποδοχή ή εθελοτυφλία, δεύτερον, των δημοσιογραφικών συνδικάτων στον εκμαυλισμό ή στην εξαγορά. Όταν οι δημοσιογραφικές ενώσεις αποφασίσουν να προασπίσουν το λειτούργημά τους, όπως το αποκαλούν, καμμία εξουσία δεν είναι δυνατόν τον τους αντισταθεί! Είναι γνωστό αυτό και εμείς κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας. Αλλά ανήκει στην ιστορία!

 
Τας τύχας των ακληρούντων

Ο φόβος των Αθηναίων, εκείνων που είχαν ασκήσει επί έναν αιώνα την ελεύθερη πολιτική πρακτική, βασάνιζε τους Λακεδαιμονίους μετά την κατάληψη των Αθηνών· για το λόγο αυτό και είχαν απειλήσει με πρόστιμο πέντε ταλάντων όσους Έλληνες υποδέχονταν τους φυγάδας Αθηναίους. Είναι γνωστό ότι περισσότεροι από τους μισούς Αθηναίοι είχαν εγκαταλείψει την πόλη τους λόγω των τριάκοντα τυράννων· δηλαδή πάνω από σαράντα χιλιάδες. Οι άλλες πόλεις, κατατρόμαξαν από την τυραννία των Σπαρτιατών και υπήκουσαν, αλλά οι Αργείοι λυπήθηκαν τις τύχες των ακλήρων, και υποδέχονταν φιλανθρώπως τους φυγάδες· «Αργείοι κατελεούντες δια τας τύχας των ακληρούντων, υπεδέχοντο φιλανθρώπως τους φυγάδας». Και οι Θηβαίοι εψήφισαν να επιβάλλεται πρόστιμο σε όποιον βλέπει περιφερόμενο φυγάδα και δεν τον βοηθάει κατά το δυνατόν· «Θηβαίοι δε εψηφίσαντο υπάρχειν πρόστιμον τω θεασαμένω μεν αγόμενον φυγάδα μη βοηθήσαντι δε κατά το δυνατόν». Η αντίσταση στην τυραννία.

 
Η πολιτική ευθύνη
Η υπόθεση της προπαγάνδας περί τα φρουτάκια διαλευκαίνεται· ουδέν κρυπτον υπό τον ήλιον. Το πρόβλημα δεν είναι ηθικό, ανακάλυψαν την πυρίτιδα με έναν επιχειρηματία στην Πάτρα· ολόκληρη η χώρα, ως το μικρότερο χωριό, έχει πλημμυρίσει από φρουτάκια. Η σοβαρή του διάσταση είναι η αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών, επωνύμων και συγκεκριμένων· ποιοί είχαν την πολιτική ευθύνη για την απαγόρευσή τους; ‘Οχι ο καταλογισμός, με φαρμακευτικό ζυγό, της προβολής κατά κόμμα. Το πρόβλημα ανάγεται στον παραγωγό ή εισαγωγέα των μηχανημάτων και του λογισμικού για τη μετατροπή τους σε τυχερό παίγνιο· ο μεγαλοεπιχειρηματίας διευκόλυνε στην κυβέρνηση και διασφάλισε τη διασπορά στη χώρα του εμπορεύματός του. Μήπως, ο γνωστός των κρατικών προμηθειών και ποδοσφαιρικός παράγων, έχει μεθοδεύσει άλλη πλεκτάνη με τη βοήθεια της κυβερνήσεως; Επειδή έχει χρεωκοπήσει, καταστρέφουμε όλα τα φρουτάκια και γεμίζουμε με νέα την Ελλάδα! Οπότε σώζεται οικονομικά. Φανταστικό!
 
Το εσωτερικό μέτωπο
Οι συνομιλίες του Ισαρηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον έχουν ως κύριο στόχο το εσωτερικό μέτωπο αμφοτέρων· στο Ισραήλ, οι αντιδράσεις κατά του ολοκληρωτικού πολέμου με τους Παλαιστινίους κλιμακώνονται, καθώς επεκτείνονται στους βετεράνους του πολέμου και στον απλό λαό εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών. Αναγνωρίζουν όλοι τους τον Γιασέρ Αραφάτ ως πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής και αντιτίθενται στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντικατάστασή του. Στην Αμερική, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης απορρίπτει την προεδρική επιλογή της πολεμικής υστερίας, ενώ και οι σοβαροί αναλυτές προβλέπουν ότι δεν πρόκειται να φέρουν την ανάκαμψη της οικονομίας οι πολεμικές δαπάνες· η συνάντηση των δύο ηγετών ενισχύει το μέτωπο των Αμερικανοεβραίων και επιτρέπει την πλύση εγκεφάλου με την προπαγάνδα τους. Στη διεθνή πολιτική, είναι σαφές μήνυμα προς όλους, ότι θα συνεχισθεί η πολεμική υστερία και οι βομβαρδισμοί εναντίον νέων στόχων.
 
Ομαδική υστερία
Η νέα προειδοποίηση από τις αμερικανικές αρχές ότι επίκεινται και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο άμεσο μέλλον, δεν εκπλήσσει κανέναν· η Ουάσισγκτον επιδίδεται στην τακτική αυτή απέναντι στο λαό της. Το πρόβλημα έχει δύο όψεις, την οικονομική και την πολιτική, άν είναι δυνατόν να γίνει ο διαχωρισμός τους· οι επίσημες αυτές προειδοποιήσεις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το μόνο σίγουρο που προκαλούν είναι τον περαιτέρω περιορισμό της καταναλώσεως. Όταν η οικονομική κρίση προέρχεται ήδη από τη μείωση της καταναλώσεως κυρίως, είναι δεδομένο το πού θα οδηγήσει η περαιτέρω συρρίκνωσή της· φαίνεται ότι το προτιμούν για την πολιτική πτυχή του προβλήματος. Ο φόβος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό ενισχύει το αίσθημα της ψυχώσεως και έτσι αποτρέπει την έκφραση των όποιων διαφωνιών προς τις προεδρικές επιλογές· κλείνονται οι Αμερικανοί ερμητικά στα σπίτια τους και δεν τους «επιτρέπεται» να σκεφθούν ό,τιδήποτε άλλο. Η πλύση εγκεφάλου.
 
Η διεθνής κρίσις

Η ανεργία στη Γερμανία έχει φθάσει στα τέσσερα εκατομμύρια άτομα, ενώ αντίστοιχη είναι είναι και στις άλλες κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες· οικονομίες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα πλήττονται περισσότερο από την κρίση, η οποία έχει ως αφετηρία τη μείωση της καταναλώσεως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη· η υποτίμηση του ευρώ προσφέρει κάποια διέξοδο στις εξαγωγές, αλλά δεν αποτελεί και λύση στο οικονομικό πρόβλημα. Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να δώσει τη λύση και για την οικονομία της και για την ευρωζώνη· δύσκολο πολύ το πρόβλημα, όταν η αλληλεξάρτηση στη διεθνή οικονομία είναι καθοριστική και όταν η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει ακόμη να παρουσιάσει την ευρωπαϊκή πρόταση για τα δεσπόζοντα διεθνή προβλήματα.

 
Τα χιονοσκεπή οροπέδια
Τα χιόνια έχουν καλύψει τις περισσότερες διαβάσεις στο Αφγανιστάν, τη στιγμή ακριβώς που έχουν φθάσει τα πρώτα φορτία της εξωτερικής βοηθείας και ενώ ο λιμός πλήττει καιρό τη μαρτυρική χώρα· ο μεταβατικός πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει εξωτερική βοήθεια ενάμισυ δισεκατομμυρία δολλαρίων για το τρέχον έτος και τριάμισυ δισεκατομμυρίων για την επόμενη τριετία, αλλά παραμένει προβληματική η προώθησή της στην ύπαιθρο. Οι δρόμοι είναι κακοί και, με τις χιονοπτώσεις, αδιάβατοι, ενώ ο πληθυσμός βρίσκεται σε κατάσταση λιμοκτονίας· μόνο η άμεση βοήθεια θα τον σώσει από το θάνατο, αλλά και θα τον απαλλάξει από την ασφυκτική κυριαρχία των τοπικών φυλάρχων. Όσο αργεί η επισιτιστική βοήθεια, τόσο και οι φύλαρχοι αναδεικνύονται και πάλι σε δεσπόζοντα πρόσωπα στην πολιτική ζωή της χώρας.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr