Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 193/ 11 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Αλλαγές προσώπων σε περίοδο κρίσεως
Οι εκδηλώσεις αμφισβητήσεως του πρωθυπουργού πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες και παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδος· η διαπλοκή και η αδυναμία ασκήσεως εξουσίας είναι τα κύρια συμπτώματα. Οπωσδήποτε ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να λάβει αποφάσεις, όσο οδυνηρές και άν είναι· το γεγονός είναι ένα: η ακυβερνησία πλήττει για άλλη μία φορά την κυβερνητική παράταξη. Από την άλλη, είναι υποχρεωμένος ο πρωθυπουργός να τολμήσει σε μερικά πράγματα, όπως είναι η διαπλοκή και το τηλεοπτικό πεδίο· αυτό, όμως, σημαίνει αλλαγή ισορροπίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Είναι σε θέση να ταράξει τα νερά; Όλοι πιστεύουν ότι αυτό είναι αδύνατο, όταν κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε την επομένη των εκλογών, επειδή απολάμβανε την περίοδο χάριτος, ούτε αμέσως μετά το συνέδριο.
 
Αναβολή των αγροτικών
Η απόφαση των αγροτών για αναβολή των κινητοποιήσεών τους στις εθνικούς οδούς έχει ερμηνευθεί πολλαπλώς· διαφωνίες και αποτυχία από την κυβερνητική προπαγάνδα, υπονόμευση από παράγοντες του ΚΚΕ, διαφοροποιήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Τα συμπεράσματα είναι αμφιλεγόμενα· η κυβέρνηση δεν έχει επιλύσει κανένα πρόβλημα, ούτε και έχει θέσει σε εφαρμογή διαδικασίες για τη μελέτη του αγροτικού προβλήματος· στην πράξη πρόκειται για αναβολή της συγκρούσεως. Ο καιρός των κινητοποιήσεων δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος για τους αγρότες· οι αλκυονίδες ημέρες έχουν προετοιμάσει το έδαφος για πολλές αγροτικές εργασίες οι οποίες είχαν καθυστερήσει λόγω του παγετού και των χιονοπτώσεων. Οι εργασίες αυτές από τη φύση τους δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν χρονικώς· αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι η πλούσια εμπειρία που απέκτησαν· οι δύο εβδομάδες με τα αγροτικά μηχανήματα στους δρόμους τους έχει δέσει αρκετά.
 
Συνεργάτες και διαφθορά
Ο ευτραφής βουλευτής Ελευσίνος ξανακτύπησε· αυτή το φορά σημάδεψε στο σταυρό και πέτυχε διάνα. «Ο πρωθυπουργός, είπε, ενοχλούταν και όταν ανέφερε κανείς τη λέξη διαφθορά. Όχι γιατί υπήρχε το φαινόμενο, αλλά γιατί την ανέφερε»· πέντε μήνες μετά το συνέδριο η εσωτερική συνοχή και η εξωτερική εικόνα της κυβερνήσεως είναι δέκα φορές χειρότερη, από ό,τι ήταν δέκα μήνες πριν. Η ίδια τακτική δεν είναι καθόλου εύκολο να επαναληφθεί· η διαφθορά, η διαπλοκή και η διαδοχολογία δίνουν και παίρνουν. Το μόνο βέβαιο είναι ένα: η αδυναμία επιβολής του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα στελέχη του· οπότε είναι βέβαιο ότι, αφού έχει αρχίσει αυτή η γάγκραινα αποκλείεται να σταματήσει. Είναι σαν τις μολυσματικές ασθένειες· όλοι αναγνωρίζουν τις θανατηφόρες συνέπειες, αλλά κανείς δεν αποφεύγει την ανάμιξή του με το μολυσματικό υλικό. Στη δημοκρατία, μοναδική λύση είναι η προσφυγή στο λαό.
 
Η ελληνική διατροφή
Το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας έχει ανησυχήσει τον κόσμο· όσο και άν οι δηλώσεις των επισήμων είναι καθησυχαστικές, ο κόσμος φοβάται την επέκταση της νόσου. Η ευθύνη βαρύνει τον τρόπο ζωής της κοινωνίας μας, με την υπεκατανάλωση και την έκπτωση της διατροφής με ουσίες επικίνδυνες· βαρύνει και την πολιτεία, η οποία δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό ως προς τις επιπτώσεις που έχει η τυποποιημένη αυτή διατροφή στη ζωή του· την βαρύνει ακόμη περισσότερο η προσήλωσή της στα ξένα πρότυπα, με αποκορύφωση τη διατροφή. Ο τρόπος ζωής καλύπτει όλες τις εκφράσεις της καθημερινότητος· μουσική, παιδεία, τροφή, πολιτική έκφραση. Την ελεύθερη πολιτική έκφραση επιθυμούν να ελέγξουν και καθυποτάξουν.
 
  Το τηλεοπτικό πεδίο
 

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις «περί εκκαθαρίσεως του τηλεοπτικού πεδίου», ηχούν τουλάχιστον παράξενα στ’ αυτιά μας· επί δεκατρία χρόνια καμμία κυβέρνηση, κυρίως σε εποχή μετεκλογική όταν είχε το πλεονέκτημα της περιόδου χάριτος, δεν τόλμησε να θίξει το πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός, με τις συνεχείς επικρίσεις από τα περισσότερα στελέχη και την έντονη αμφισβήτηση, υποσχέται τα ακατόρθωτο· λίγες μέρες πριν, για τη διευκόλυνση του αρχηγέτου της διαπλοκής στις βαλκανικές επεκτάσεις του, άλλαξε τον υφυπουργό Εξωτερικών. Οι δεσμεύσεις και οι εξαρτήσεις είναι πολλές και πολλαπλές· δεν επικαλύπτονται με την ομοιομορφία της τηλεοπτικής προπαγάνδας. Ήδη άρχισαν οι δικαστικές τους αντιπαραθέσεις· οι συγκρούσεις παίρνουν καταφανώς ολοκληρωτική μορφή. Η εξουσία παραμένει δέσμια της παραεξουσίας.

 
Παρακοιμωμένω Βασιλείω

Όταν, το 976, απέμεινε μόνος αυτοκράτωρ ο Βασίλειος Β, ο Βουλγαροκτόνος, σε ηλικία μόλις 20 ετών, την εξουσία την ασκούσε ο παρακοιμώμενος Βασίλειος· ήταν ευνούχος, νόθος γιός του προπάππου του Ρωμανού Λεκαπηνού. Ο νεαρός βασιλεύς, ο οποίος έχασε τον πατέρα του Ρωμανό Β’ σε ηλικία επτά ετών και έζησε τη διαδοχή στο θρόνο των λαμπρών αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά και Ιωάννου Τσιμισκή, δεν είχε δείξει έως τότε δείγματα προσωπικής πυγμής· το πρώτο που σκέφθηκε, ήταν να απαλλαγεί από τον παρακοιμώμενο, σύμβουλο, Βασίλειο, άν και τον είχε βοηθήσει αρκετά στην καταστολή των στάσεων μεγάλων στρατηγών. Το θεωρούσε φοβερό, άν και ήταν βασιλεύς και είχε φθάσει σε ώριμη ηλικία, να υποχρεώνεται σε παραγκωνισμό της ασκήσεως της βασιλείας· «δεινόν εποιείτο, ει βασιλεύς ών και εις την φρονούσαν ηλικίαν εληλακώς, παραδιοικείν αξιούται τα της βασιλείας πράγματα». Οι παρακοιμώμενοι, κινούμενοι εκ της αλλοδαπής σήμερον!

 
Η τουρκική αδιαλλαξία
Η τουρκική κυβέρνηση, με επιστολή της προς τις μεγάλες δυνάμεις, ζήτησε την αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και τη διευκόλυνση της εντάξως της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση· άν δεν είναι απλός ελιγμός στα πλαίσια τού εκ του σύνεγγυς διακοινοτικού διαλόγου ο οποίος συνεχίζεται στη Λευκωσία, τότε αποτελεί σαφή υπονόμευση της λύσεως. Το πρόβλημα είναι από τα κρίσιμα και καθοριστικά διεθνώς· οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί με δημοσία δέσμευσή τους, ότι η ένταξη της Κύπρου θα γίνει, ανεξαρτήτως της επιλύσεως του πολιτικού προβλήματος. Η δεύτερη πτυχή είναι η αρίστη βαθμολογία της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη, αλλά και η πρόσκλησή της προς τους Τουρκοκυπρίους για άμεση συμμετοχή στα ευεργετήματα της εντάξεως· αυτό σημαίνει την πρώτη πολιτική προβολή της Ευρώπης στην περιοχή. Δηλαδή, σημαίνει αγνόηση ή και χειραφέτηση από την αμερικανική επικυριαρχία.
 
Η πολιτική ένωση
Ο προεδρεύων την Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο, πρωθυπουργός της Ισπανίας, έθεσε τους στόχους της προεδρίας του: καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενίσχυση του ευρώ, πολιτική ένωση, επίλυση του Μεσανατολικού· η προεδρία αυτή είναι από τις πιο κρίσιμες στην ευρωπαϊκή ιστορία: Το ευρώ, ή θα επιβιώσει και θα κρατυνθεί διεθνώς, ή θα καταρρεύσει· μέση λύση δεν υπάρχει. Από την άποψη αυτή, οι στόχοι είναι αλληλένδετοι· τρομοκρατία, πολιτική ένωση και πολιτική στήριξη του ευρώ αποτελούν τις διαφορετικές πτυχές του ιδίου προβλήματος. Η κατάσταση είναι δύσκολη, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν· το 2002 έχει ελάχιστα κοινά με το 2001, πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η εξώθηση των Αμερικανών σε διαρκείς αναμετρήσεις, με πρόφαση την τρομοκρατία όπως στην Παλαιστίνη ή και αλλού, υποχρεώνουν τους Ευρωπαίους σε διαρκή εγρήγορση· εύκολη πολύ είναι η έκπτωση στο ρόλο του κομπάρσου στα επίκαιρα διεθνή προβλήματα.
 
Η επίβιωση του Αραφάτ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις πιέσεις των Αμερικανοεβραίων, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και να αποδεχθεί τον παραμερισμό του Παλαιστινίου ηγέτου Γιασέρ Αραφάτ· από την άποψη αυτή προσήγγισε την ευρωπαϊκή θέση για τη διατήρηση του προέδρου της Παλαιστίνης και την αναζήτηση λύσεως του Μεσανατολικού μέσω του διαλόγου. Από την άλλη πλευρά, ο ολοκληρωτικός πόλεμος συνεχίζεται, με τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού· το διεθνές πρόβλημα προσλαμβάνει άλλη διάσταση. Η απομάκρυνση του Αραφάτ φέρει και την κλιμάκωση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, με αεροπορικές επιδρομές εναντίον άλλων χωρών· η διατήρησή του σημαίνει και περιστολή αυτής της προπαγάνδας. Η τακτική ψυχροπολεμικής υστερίας προς το παρόν υποχωρεί, αλλά το αμερικανικό σύστημα επιβώνει με την υποχώρηση αυτή; Μόνο ο χρόνος μπορεί να δώσει απάντηση, και αυτό γιατί οι οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις είναι σοβαρές και άμεσες.
 
Ο Αλβανός πρωθυπουργός

Η αλλαγή στην πρωθυπουργία της Αλβανίας, μετά την ανάδειξη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του πρώην πρωθυπουργού κ. Παντελή Μάικο, ίσως είναι απαρχή νέων εξελίξεων στην πολιτική της ζωή· ο φαινόμενος κυρίαρχος της πολιτικής ζωής κ. Φάτος Νάνο, έχασε στην ψηφοφορία μέσα στο κόμμα του και κέρδισε ο πρώην φίλος του, πολιτικός της Κορυτσάς. Οι προεκτάσεις στην εξωτερική πολιτική θα φανούν σύντομα, καθώς η ισορροοπία δυνάμεων έχει αλλάξει ριζικά στα Σκόπια, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία· ο άλλος παράγων είναι η ιταλική κυβέρνηση, η οποία επιστρέφει στην πολιτική της υποτελείας της Αλβανίας απέναντί της, ενώ η Αμερική στηρίζει τις εξαρτήσεις των Τιράνων από την ¶γκυρα. Η δική μας πολιτική είναι σπασμωδική και περιστασιακή· ίσως βρεθούμε πάλι προ εκπλήξεων.

 
Η αποδοχή του ευρώ
Η συμπεριφορά του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος αποδείχθηκε περισσότερο από ικανοποιητική τις πέντε εβδομάδες της κυκλοφορίας του· οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να στηρίξουν και πολιτικά την αποδοχή του από το διεθνές εμπόριο, εκτός από τις περιοχές όπου απλώς αντικατέστησε τα κοινοτικά νομίσματα μάρκο και γαλλικό φράγκο κυρίως. Η πολιτική διάσταση Ευρωπαίων και Αμερικανών στο Παλαιστινιακό θεωρείται προέκταση αυτής της πολιτικής· όσο το ευρω αποκτά διεθνή πολιτική στήριξη γίνεται αποδεκτό από τις μεγάλες χώρες για τις εμπορικές τους συναλλαγές. Φυσικά η αποδοχή του στην αγορά πετρελαίου και ενεργείας είναι το τελευταίο στάδιο και δεν είναι κάτι που θα το ανεχθούν εύκολα οι Αμερικανοί· η περίπωση όμως του Μεσανατολικού αποτελεί και την ιδιαίτερη πρόκληση. Θα είναι η δοκιμασία του.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr