Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 196/ 15 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η απότομη έκρηξη του τιμαρίθμου
Τον Ιανουάριο ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 4.5%, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια· η επίσημη ερμηνεία είναι ότι αυτό οφείλεται στον παγετό, με την κατακόρυφο αύξηση της τιμής των οπωρολαχανικών, και στην αντίστοιχη άνοδο των τιμών και στο εξωτερικό. Ξέχασε, ο πολυπράγμων υπουργός Οικονομίας να αναφέρει ότι, την ίδια εποχή, είχε σημειωθεί μείωση των τιμών του πετρελαίου με τις αντίστοιχες επιπτώσεις του στην οικονομία· το πρόβλημα έχει δύο σκέλη: το ένα είναι πολιτικό· η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε και τους μηχανισμούς ελέγχου του εμπορίου, επειδή είναι δέσμια των διαφόρων μεγάλων συμφερόντων. Το άλλο είναι ψυχολογικό, το κυριώτερο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής· δεν εμπιστεύεται κανείς τον υπουργό ή τον πρωθυπουργό.
 
Οι αντακαταστάσεις
Τα φρουτάκια που αποσύρονται από τη ΣΔΟΕ, μετά από καταγγελίες των τηλεοπτκών σταθμών, αντικαθίστανται αμέσως από άλλα, πιο σύγχρονα και πιο «εκλεπτυσμένα»· είναι κάτι που αναμενόταν από όσους γνωρίζουν τα πλοκάμια της διαπλοκής. ¶λλωστε, είναι γνωστό ότι, η πιο αληθοφανής ερμηνεία είναι ότι, η όλη υπόθεση έχει χαλκευθεί με σκοπό την αντικατάσταση των μηχανών με άλλες, ώστε ο μεγαλοπαράγων της διαπλοκής να αντλήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες περίπου πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ και να καλύψει ελάχιστα από τα επείγοντα ελλείμματά του. Αυτό καταγγέλει και η εφημερίδα του Ταύρου, η οποία εμφανίζεται τελευταία να διαφοροποιείται από τον μεγαλοπαράγοντα της διαπλοκής· είναι το κύκλωμα της εφημερίδος που χάλκευσε τις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι το παχνίδι εισέρχεται στην τελευταία του φάση με όλες τις εκρήξεις που περιλαμβάνει· κάπου αποδεικνύεται ότι έχει χυθεί το γάλα, και δεν μαζεύεται πλέον.
 
Ο βασικός μέτοχος
Η κυβέρνηση, μετά από μακρά συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσισε να ορίσει σε 5% το ανώτερο ποσοστό του βασικού μετόχου των μέσων μαζικής ενημερώσεως· η απόφαση είναι σύμφωνη με το τελεσίγραφο που της είχαν επιδώσει οι μεγαλοεκδότες πριν από τρεις μέρες. Το πρόβλημα είναι το κατά πόσο η ρύθμιση αυτή καλύπτει τις τεράστιες οικονομικές ανάγκες των εκδοτών· τα ελλείμματα των εκδοτικών επιχειρήσεων -και κυρίως λόγω των μετοχοδανείων και της κατακορύφου μειώσεως των διαφημίσεων- είναι πολλαπλάσια και είναι ζήτημα το άν καλύπτονται από τις παραχωρήσεις αυτές. Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική· η κυβέρνηση έκανε όσο περισσότερα μπορούσε, έτσι ώστε να μην την κατηγορούν οι «προστάτες» της. Τα κύρια προβλήματα των εκδοτών ανάγονται στη απώλεια της εγκυρότητος και στην αδυναμία τους αυξήσεως των αναγνωστών ή των τηλεθεατών· η αυτολογοκρισία έχει γίνει πλέον δευτέρα φύσις σε όλους, εκδότες και δημοσιογραφούντες.
 
Από Καταχάρ για Αθήνα
Μέσα στην καταστροφή και στην απελπισία του Αφγανιστάν, δύο νέοι ποδηλατιστές δίδουν πνοή στους πεινασμένους συμπατριώτες τους· άρχισαν τη μακρά διαδρομή από το Καταχάρ, το προπύργιο των Ταλιμπάν, για την Αθήνα. Ήταν συγκρινητικές οι λίγες σκηνές που έδειξαν μερικά ευρωπαϊκά κανάλια, με τους δύο φτωχοντυμένους Αφγανούς πάνω στα ποδήλατά τους, να δηλώνουν ότι επιχειρούν τη διαδρομή ως διαμαρτυρία για την αποκατάσταση της ειρήνης στον κόσμο· δίπλα τους δύο κοκκαλιάρες γελάδες, λίγοι πεζοπόροι Αφγανοί και το αχανές τοπίο της ερήμου. Οι δύο νεαροί, άγνωστο γιατί, επέλεξαν την Αθήνα ώς τέρμα του προορισμού τους· ίσως μνήμες από τον Μεγαλέξανδρο, ίσως αναζητήσεις από τον ανεκτικό προς τρίτους πολιτισμό.
 
  Η ποδοσφαιρική διαπλοκή
 

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακούμέγας παράγων των κρατικών προμηθειών και της διαπλοκής, παραιτήθηκε από την καίρια θέση στη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων· η προβολή της παραιτήσεως γίνεται από φιλοκυβερνητική εφημερίδα, μιάς από τις μεγαλύτερες της διαπλοκής. Οι ερμηνείες που δίδουν οι ασχολούμενοι με τα ποδοσφαιρικά είναι πολλές· η παραίτηση από το κεντρικό όργανο των ποδοσφαιρικών αγώνων, σημαίνει και αποχώρηση από την προεδρία της πειραϊκής ομάδος ή και αποχώρηση από την επιχειρηματική ζωή της χώρας. Το ποιά είναι η σωστή ερμηνεία είναι άλλο θέμα· το γεγονός είναι ένα: οι αναταράξεις στη διαπλοκή έχουν αρχίσει με άγνωστες τις προεκτάσεις. Σύντομα θα δούμε και άλλα γεγονότα με περισσότερες προεκτάσεις!

 
Ες προύπτον υβριζόντων

Η αποφασιστικότης του Βασιλείου Β’, βουλγαροκτόνου του μεγαλυτέρου αυτοκράτορος και κοσμοκράτορος κατά τη μεσαιωνική μας ιστορία, εφαίνετο περισσότερο στον πόλεμο· πίστευε ότι ο καθοριστικός παράγων για τη νίκη ήταν η διατήρηση της αρραγούς παρατάξεως –ισχύει και στην πολιτική, διαφορετικά έρχεται η καταστροφή-, επειδή μόνο έτσι γίνονταν αήττητες οι ρωμαϊκές φάλαγγγες. Όταν οι στρατιώτες βαρυγκομούσαν για τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις και κατά πρόσωπον τον εξύβριζαν, «βαρυνομένων δε των στρατιωτών την εφοδείαν της μάχης και ες προύπτον υβριζόντων αυτόν», με ήρεμο τρόπο δεχόταν αυτός τις προς εκείνον λοιδορίες· «ομαλώς ούτος τας προς αυτόν λοιδορίας εδέχετο». Και με χαμόγελο εύθυμο έδιδε ευθείς απαντήσεις· «και μειδιών εφ’ ιλαρώ ήθει ευλογίστους απεδίδου τας αποκρίσεις». Όπως: «δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να σταματήσουμε τον πόλεμο»· ως· «ουκ άν άλλως παυσαίμεθα πολεμούντες». Τις κατά πρόσωπο ύβρεις, από τους στρατιώτες κατά την επίθεση, δεχόταν με ήρεμο χαμόγελο.

 
Ο αυστηρός ανθύπατος
Οι επισημάνσεις του Αμερικανού πρεσβευτού, κατά τη συνέντευξη τύπου προς τους ξένους ανταποκριτές, είναι χαρακτηριστικές· δείχνουν νέο ήθος και νέα αντίληψη στις διμερείς σχέσεις, όπως τις καθορίζει η υπερατλαντική σύμμαχος. Ο χαρακτηρισμός των σχέσεων με την Ελλάδα, ως κακών, κατά τη διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είναι το αμφιλεγόμενο· στόχος είναι μόνο το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και όχι το παρόν, με το οποίο διατηρεί περίφημες σχέσεις η Ουάσιγκτον; Γνωρίζει, όμως, άριστα η πρεσβεία ότι ο φιλοαμερικανισμός δεν είναι το καλύτερο εφόδιο για τον πρωθυπουργό και την τάση του· άρα η δήλωση δεν τον ευνοεί καθόλου στο εσωτερικό. Περισσότερο ευνοεί τον κληρονόμο της παρατάξεως και υπουργό Εσωτερικών· μήπως οι Αμερικανοί θεωρούν ώριμο το χρόνο για την εναλλαγή στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διατηρήσουν τον έλεγχό τους αδιάταρακτο; Μόνο έτσι θα έχουν το κόμμα δικό τους.
 
Και η Βενεζουέλα
Η δήλωση του προέδρου της Βενεζουέλας ότι αποδεσμεύεται από το σύστημα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και καθιερώνει την ελευθέρα ισοτιμία του νομίσματος της χώρας, μπολιβάρ, έπεσε ως βόμβα στις αγορές συναλλάγματος· περισσότερο εξεπλάγη η Ουάσιγκτον, η οποία βλέπει, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να ακολουθεί το παράδειγμα της Αργεντινής. Μόνο που η Βενεζουέλα δεν περίμενε να αναγγείλει επισήμως την πτώχευσή της για να αποδεσμεύσει και το νόμισμά της από τη σταθερή ιστοτιμία του με το δολλάριο· στην πράξη, το σύστημα οικονομικών σχέσεων με τις λατινοαμερικανικές χώρες τινάζεται στον αέρα, με πρώτο θύμα τις αμερικανικές εξαγωγές και την αμερικανική εισροή κεφαλαίων. Την πρώτη μέρα της απελευθερώσεώς του το μπολιβάρ υποτιμήθηκε κατά 20% έναντι του δολλαρίου· το κύριο πρόβλημα είναι άλλο: όταν οι δύο ισχυρότερες οικονομίας της Λατινικής Αμερικής αποδεσμεύουν το νόμισμά τους, ακολουθούν νομοτελειακά οι υπόλοιπες!
 
Βομβαρδισμοί του Ιράκ
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν οι βομβαρδισμοί εναντίον του Ιράκ, με απώτερο σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεϊν· ήδη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, 200.000 άνδρες έχουν συγκεντρωθεί στις χώρες του Κόλπου για να αναλάβουν δράση. Η διεθνής πολιτική εισέρχεται σε νέα περίοδο κρίσεως, άν όχι και ψυχρού πολέμου, όταν οι άλλες μεγάλες δυνάμεις, Ρωσσία, Κίνα, Ευρώπη, έχουν αντιταχθεί στις επιχειρήσεις αυτές· οι Αμερικανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να αρχίσουν τους βομβαρδισμούς και χωρίς τη συγκατάθεση των άλλων δυνάμεων, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν. Το επιχειρούν, γνωρίζοντες ότι η ανθρωπότης οδηγείται σε πόλωση και σε όξυνση των διεθνών σχέσεων· Ρωσσία και Ευρώπη κυρίως αλλά και Κίνα έχουν δηλώσει ότι δεν αποδέχονται την αλλαγή στις διεθνείς σχέσεις, και θα αντιδράσουν. Οπότε ευνοούνται οι Αμερικανοεβραίοι που αναζητούν πρόσχημα για τη σφαγή των Παλαιστινίων.
 
Ευρωπαϊκή αντίδραση

Η εμμονή των Βέλγων στην άσκηση της ποινικής διώξεως κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ως υπευθύνου για τη σφαγή των Παλαιστινίων στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα της Βηρυττού, κρίνεται ως ευρωπαϊκή αντίδραση στην τακτική του Τελ Αβίβ στο Παλαιστινιακό· ο κύριος μάρτυρας, Φαλαγγίτης πρώην αξιωματικός, δολοφονήθηκε προ είκοσι ημερών από «αγνώστους» την παραμονή της αναχωρήσεώς του για τις Βρυξέλλες. ¶λλοι μάρτυρες, όμως, παρουσιάσθηκαν να καταθέσουν όλα τα στοιχεία που έχουν για την άμεση συμμετοχή του Αριέλ Σαρόν στη σφαγή· οι προσπάθειες για αποσιώπησή τους δεν απέδωσαν προς το παρόν. Το μόνο που αποδίδει είναι η σιωπή των ελεγχομένων μέσων μαζικής ενημερώσεως, τα οποία δεν αναφέρουν λέξη για την υπόθεση· ο αποπνικτικός πέπλος της αμερικανοτραφούς διεθνούς σιωπής ίσως σπάσει κάποτε.

 
Μόνος αλλά ατάραχος
Ψύχραιμος και περιφρονητικός προς όλους ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αντιμετώπισε τις κατηγορίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης· απέδειξε, κατά τη γνώμη του, το αβάσιμο της νομιμοποιήσεως του δικαστηρίου, το οποίο δεν διαθέτει την έγκριση της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ· παρουσίασε αδιάψευστα στοιχεία εγκύρων δυτικών πηγών που απεδείκνυαν τη χάλκευση των δήθεν εγκλημάτων κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, με σκοπό την επιχείρηση των βομβαρδισμών κατά της χώρα του· υπογράμμισε ότι ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας του και ότι υπερασπιζόταν την εδαφική της ακεραιότητα. Πολλά ήταν τα επιχειρήματα και με πλήρη θεμελίωση, ενώ και ο ίδιος έδειχνε άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει από τα γυρίσματα της μοίρας· η άρνησή του να δεχθεί δικηγόρο μέτρησε ανεπιφύλακτα προς όφελός του.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr