Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 197/ 18 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Εκ της χρεωκοπίας εκβιασμοί των εκδοτών
Η διαπλοκή διέρχεται αυτή την περίοδο τις δυσκολότερες στιγμές της· οι εκδότες, έντυποι και ηλεκτρονικοί, έχουν τις χειρότερες ζημίες στην ιστορία τους. Φυσικό είναι, λοιπόν, να ζητούν την εμπράγματη αποζημίωση από τον προστατευόμενό τους και πρωθυπουργό της χώρας· επειδή βλέπουν ότι ο ίδιος δεν δύναται ή δεν τολμάει να ικανοποιήσει τα «λογικά» αιτήματά τους, προσφεύγουν προς τους υφισταμένους του, τους οποίους έχουν εξυπηρετήσει και δεσμεύσει σε χειρότερο βαθμό. Τα όσα βλέπουμε αυτό τον καιρό να διαδραματίζονται, δεν είναι τίποτε άλλο από απλές κινήσεις στο παιχνίδι της διαπλοκής· το χειρότερο από όλα είναι ότι έχει τελειώσει το διομολογιακό καθεστώς των κρατικών προμηθειών, σε εποχή που και οι διαφημίσεις έχουν καταποντιστεί. Οπότε όλα παίζονται πλέον.
 
Ο φόβος της ψηφοφορίας
Το Κοινοβούλιο για τρίτη εβδομάδα τελεί σε αργία σαν να έχει λύσει όλα τα προβλήματα η κυβέρνηση· οι κατ’ εξουσιοδότηση του Συντάγματος νόμοι και οι κανονισμοί για την προσαρμογή στην ευρωζώνη, εκτός από την αντιμετώπιση των άλλων επειγόντων προβλημάτων, μπορούν να περιμένουν κατά τον πρωθυπουργό! Το κύριο πρόβλημα είναι άλλο: ο πρωθυπουργός φοβάται την ονομαστική ψηφοφορία, την οποία μπορεί να προκαλέσει η αντιπολίτευση σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο· τον τελευταίο μήνα, μετά βίας και με άγχος συγκέντρωσε τους βουλευτές του στις ονομαστικές ψηφοφορίες, σε ανώδυνα και δευτερεύοντα συνήθως νομοσχέδια. Όταν η αμφισβήτηση έχει φθάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και όταν οι παρεμβάσεις των κυρίων της διαπλοκής ελέγχουν το παιχνίδι, τότε φοβάται μοιραίως το αναπότρεπτο· οποιαδήποτε στιγμή τους είναι εύκολο να του προκαλέσουν πρόβλημα αξεπέραστο. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις προτιμάει τη φυγή· κρύβεται πίσω από τον Κανονισμό της Βουλής.
 
Ο λαλίστατος τιμητής
Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο συνέβη κάτι μοναδικό στη μεταπολεμική ιστορία· ο υπουργός Πολιτισμού, με αφορμή το θέμα της αποζημιώσεως για την περιουσία του τέως, διαφώνησε εις επήκοον όλων με τον πρωθυπουργό και τον επιτίμησε σε αυστηρό τόνο, σαν να ήταν αυτός ο πρόεδρος. Το κακό είναι ότι, πριν λήξει η συνεδρίαση του οργάνου, το είχαν μεταδώσει τα ραδιοτηλοπτικά μέσα και το χειρότερο ότι την επομένη, οι έγκυρες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, το είχαν πρώτο θέμα· η κατάληξη προκάλεσε την έκπληξη: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον υπουργό και «αποδοκίμασε», εμμέσως πλην σαφώς, τον πρωθυπουργό. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ανεξάρτητα κέντρα εξουσίας στην κυβέρνηση· αλλά ότι δείχνουν την αυτονομία τους προκαλώντας τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν ήταν γνωστό. Φαίνεται ότι ο φιλόδοξος υπουργός παίζει για τη διαδοχή, με την ευλογία των διαπλεκομένων· και σύμβουλος άλλου υπουργού, λέει ότι «μυρίζει εκλογές».
 
Φρουρός με ναρκωτικά
Η είδηση ότι συνελήφθη αστυνομικός, της φρουράς του εξοχικού του πρωθυπουργού, για άγριο ξυλοδαρμό ερωτικού του αντιζήλου, πέρασε στα μικρά γράμματα· η άλλη, ότι στο σπίτι του βρέθηκαν και ναρκωτικά αναφέρθηκε σε υποσημείωση. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό· η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται όχι μόνο από πολλούς αστυνομικούς των περιθωριακών τμημάτων, αλλά και από τους επιλεγμένους της φρουράς υψηλών προσώπων. Η αποσιώπησή του δείχνει ενοχή και φανερώνει προσπάθεια συγκαλύψεως· φοβάται ο πρωθυπουργός τον δημόσιο έλεγχο και τον λόγο της δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συγκαλύπτει τα εγκλήματα. Η παραδειγματική τιμωρία θα ήταν το άριστο μέσο για την καταπολέμηση της μάστιγος των ναρκωτικών.
 
  Η παραδοσιακή αριστερά
 

Τα τελευταία 25 χρόνια, το κυβερνόν κόμμα θυμάται τις άλλες δυνάμεις της αριστετάς κάθε φορά που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβιώσεως· ο επικυρίαρχος του κόμματος απηύθηνε νέα έκκληση για τη δημιουργία ευρυτέρου σχήματος της αριστεράς, εν’ όψει του καταποντισμού του ΠΑΣΟΚ και της προσωπικής απειλής για λογοδοσία στη δικαιοσύνη. Η ανταπόκριση ήταν από πενιχρή έως αρνητική· μόνο οι τροφοδοτηθέντες ποικίλως την εικοσαετία αυτή και τροφοδοτήσαντες με ψήφους την κυβερνητική παράταξη ανταποκρίθηκαν. Οι άλλοι προτίμησαν τη δική τους πορεία, μοναχική ή μή· ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ πίστευε ότι η οιαδήποτε παραχώρηση προς την αριστερά έπρεπε να γίνεται υπό συνθήκας προσχωρήσεως και όχι συναλλαγής. Ο φόβος εξωθεί το φιλόδοξο γραμματέα.

 
Ζήν αεί δεδιότα

Ο Ισοκράτης στο εγκώμιό του της «Ελένης», αναφέρεται στις ρίζες της αθηναϊκής δημοκρατίας και του Ελληνισμού γενικώτερα· ο Θησεύς ήταν ο πρώτος ο οποίος συνώκισε την πόλη από τους διασπάρτους στο λεκανοπέδιο οικισμούς, αλλά και διασφαλίζοντας την ηρεμία και την τάξη, επέτρεψε στους Αθηναίους να ζουν ελεύθεροι. Πιστεύε ότι δεν υπάρχει πιο οδυνηρό από το να ζει κανείς υπό διαρκή φόβο, μην τυχόν κάποιος από το περιβάλλον του τον σκοτώσει; «τί γάρ εστιν άλγιον ή ζήν αεί δεδιότα, μή τις αυτόν των παρεστώτων αποκτείνη;» Και όχι λιγότερο να φοβάται τους φύλακές του ή εκείνους που συνωμοτούν εναντίον του· «και μηδέν ήττον φοβούμενον τους φυλάττοντας ή τους επιβουλεύοντας». Τους περιφρονούσε όλους αυτούς και δεν τους θεωρούσε άρχοντες, αλλά και ότι είναι νόσους των πόλεων· «τούτων απάντων καταφρονήσας και νομίσας ουκ άρχοντας αλλά νοσήματα των πόλεων είναι τους τοιούτους».

 
Η βουκελίωση στην αγορά
Οι έλεγχοι στην Κεντρική Κρεαταγορά από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε τον τρόπο λειτουργίας του νεοελληνικού κράτους και την πλήρη διάβρωσή του από τον κομματισμό και τη δήωση των πάντων· οι Ευρωπαίοι άρχισαν τους ελέγχους από τον πρώτο μήνα της καθιερώσεως της ευρωζώνης. Έχει σημασία αυτό· δεν είναι τυχαίο το ότι άρχισαν τους ελέγχους αμέσως μετά την κυκλοφορία του ευρώ, δηλαδή από την ημέρα που κοινός ταμίας όλων είναι η Φραγκφούρτη. Τα συμπτώματα της βουκελιώσεως δεν είναι λίγα· το θαύμα είναι το γιατί δεν είχαμε περισσότερα θύματα. Φαίνεται ότι είμαστε πολύ σκληρή φυλή για να επιβιώσουμε όλων αυτών των μικροβίων, φυσικών και κυρίως πολιτικών· η σημασία του ελέγχου είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο πρακτική: ο ταμίας, όλων των εσόδων των Δώδεκα, ασκεί έλεγχο των δαπανών και επιβλέπει το αποτέλεσμα του επιτελεσθέντος έργου. Αυτό φοβούνται οι κυβερνώντες! 
 
Παλαιστίνη και Ιράκ
Ένας αυτόχειρας Παλαιστίνιος προκάλεσε το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό μερικών δεκάδων σε εβραϊκή πόλη· οι αντιδράσεις των Ισραηλινών ήταν άμεση, με βομβαρδισμό αραβικών οικισμών με πυραύλους από αεροσκάφη και ελικόπτερα. Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για την επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, στα πλαίσια της καταπολεμήσεως της τρομοκρατίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις Ρώσσων και Ευρωπαίων· από το Τόκιο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην ¶πω Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τις απειλές του εναντίον του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεϊν και των άλλων κρατών που βρίσκονται στον κατάλογο των καθεστώτων που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Τα προβλήματα με το Πεκίνο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του Τζωρτζ Μπους, είναι πολλά· εκτός από τις διαφωνίες στα διεθνή θέματα και κυρίως στην εξαπόλυση βομβαρδισμών κατά του Ιράκ, είναι και το ζήτημα της εγκαταστάσεως συστήματος κατασκοπίας στο προεδρικό αεροπλάνο της Κίνας.
 
Το περιβάλλον της Γης
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να ανακοινώσει τα μέτρα της κυβερνήσεώς του για την προστασία του κλίματος και της γηίνης ατμοσφαίρας· τα μέτρα περιλαμβάνουν γενικόλογες εύχες, ενώ αγνοούν πλήρως τους κανονισμούς του Πρωτοκόλλου του Κυότο, το οποίο προβλέπει ειδικά μέτρα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την προστασία του όζοντος. Με ειρωνεία αντιμετώπισαν οι ειδικοί τα μέτρα, τα οποία δεν προβλέπουν κάτι το συγκεκριμένο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος, οι οποίες και ευθύνονται κυρίως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου· η Αμερική αρνείται να επικυρώσει το πρωτόκολλο, παρ’ όλο που εκπέμπει το ένα τρίτο του διοξειδίου του άνθρακος στον κόσμο. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την οξύτατη οικονομική κρίση, η Ουάσιγκτον, αρνείται και να συζητήσει το πρόβλημα του περιβάλλοντος· προέχει η ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία δεν έρχεται παρά τα τόσα μέτρα που λαμβάνονται επειγόντως.
 
Η δίκη Μιλόσεβτις

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας φαίνεται ότι κερδίζει, με την εμπεριστατωμένη απολογία του, τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης· ο ευρωπαϊκός τύπος έχει κάνει αισθητή στροφή και αναγνωρίζει το θάρρος και τη σύνεση του Σέρβου πολιτικού. Στην Ελλάδα, τέσσερες βουλευτές, Παν. Κρητικός και Στ. Παπαθεμελής του ΠΑΣΟΚ, Αγγελ. Τζέκης του ΚΚΕ και Παν. Λαφαζάνης του Συνασπισμού, ζήτησαν με παράστασή τους στην δευθύντρια των εδώ γραφείων του ΟΗΕ, την άδεια να επισκεφθούν τον κρατούμενο πρόεδρο για να διαπιστώσουν τις συνθήκες κρατήσεώς του και την κατάσταση της υγείας του· παρόμοια επιστολή έχουν αποστείλει και προς τον κρατούμενο πολιτικό. Έναν χρόνο πριν ογδόντα Έλληνες βουλευτές είχαν αντιταχθεί στην έκδοση του Μιλόσεβιτς· η τιμή της δημοκρατιας.

 
Η δολοφονία υπουργού
Η δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Αφγανιστάν είναι σαφής απόδειξη ότι κάθε άλλο παρά ελεγχόμενη είναι η κατάσταση από τη μεταβατική κυβέρνηση· η μαζική βοήθεια από το εξωτερικό φαίνεται ότι δύσκολα πολύ φθάνει στους πεινασμένους των πόλεων, και ακόμη λιγότερο στα σκεπασμένα από χιόνια απομακρυσμένα χωριά. Η αποκατάσταση της τάξεως δεν είναι εύκολο πράγμα και η έκκληση του πρωθυπουργού για την αποστολή ειδικών ξένων δυνάμεων μάλλον οδηγεί στην ανακύκλωση της βίας και του πολέμου· οι όποιοι ξένοι θα θεωρηθούν από τους Αφγανούς ως στρατός κατοχής, όπως και όλοι οι προηγούμενοι την τελευταία εικοσαετία. Θα τους αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο, αυτόν που γνωρίζουν άριστα, τον κλεφτοπόλεμο. Και θα κερδίσουν, επειδή αυτούς τους πολέμους οι πεινασμένοι τους κερδίζουν.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr