Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 198/ 19 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η βαρειά σκιά της πολιτικής αβεβαιότητος
Οι αποκαλύψεις για τα φρουτάκια και οι κινήσεις των διαδόχων επικαλύπτουν τα ζωτικά προβλήματα της χώρας· ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλύπτει τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού, αλλά και τον υπουργό Πολιτισμού, εκλεκτό του συγκροτήματος της διαπλοκής, εις βάρος του προέδρου της κυβερνήσεως. Η αίσθηση του κενού εξουσίας και των επικειμένων εξελίξεων είναι διάχυτη· στις προσωπικές του συνομιλίες δεν δίδουν κορυφαίοι υπουργοί στην κυβέρνηση ζωή πέραν του Φθινοπώρου, χωρίς να διευκρινίζουν άν εννοούν προ ή μετά των δημοτικών εκλογών. Στους δύο διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, τον κληρονόμο του κόμματος και τον Γραμματέα, προστίθεται και ο λαλίστατος υπουργός Πολιτισμού, ως πιο πιστός στα διαπλεκόμενα συμφέροντα· οι διαγκωνισμοί αυτοί θα κρίνουν το αποτέλεσμα!
 
Αλλαγή ηγετικής ομάδος
Οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις ως προς τις πολιτικές εξελίξεις εμφανίζονται· πολιτικός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών λέει ότι η εποχή μυρίζει εκλογές· υποψήφιος βουλευτής και καθηγητής, φίλος του ιδίου υπουργού, ζητάει αλλαγή στην ηγετική ομάδα του κόμματος· ο Γραμματέας θυμάται τη σύγκλιση με την αριστερά την οποία αποδοκιμάζουν περισσότεροι από όσοι την αποδέχονται. Οι αποκαλύψεις με τα φρουτάκια γίνονται χιονοστιβάδα· όσο και άν είναι σαφείς οι σκοποί των αποκαλύψεων, οι διασυνδέσεις υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού είναι δεδομένες. Το απόστημα δεν θεραπεύεται με δικτατορικά ανέκδοτα, ούτε με τη φυγή· ελάχιστοι βουλευτές στην κυβερνητική παράταξη θα ήθελαν να ταυτίσουν την πολιτική τους τύχη με τους διασυνδεδεθέντες. Οι διαφοροποιήσεις είναι πλέον σαφείς και απτά τα αποτελέσματα· τα πολιτικά προβλήματα που τίθενται είναι δύο: Πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η εκκρεμότης; Και με ποιά μορφή θα ξεσπάσουν οι εξελίξεις;
 
Διάλογος με αριστερά
Το παιχνίδι της εξουσίας στην κυβερνητική παράταξη έχει αλλάξει και οι όροι της ασκήσεώς του δεν είναι πλέον σαφείς και ακόμη λιγότερο δεν διέπονται από τους δημοκρατικούς θεσμούς· ο εκδότης του Ταύρου και ο διατεινόμενος ως η ψυχή του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει για δεύτερη φορά ότι η χώρα οδηγείται σε σύντομες εκλογές, μετά την πρωτοβουλία του Γραμματέα του κόμματος για συνεργασία με την αριστερά. «Με το κυβερνόν κόμμα θα συνεργαστεί ο Συνασπισμός και ο δήμαρχος Αθηναίων, προσφέροντας έτσι την πλειοψηφία στις εκλογές, οπότε η Νέα Δημοκρατία θα χάσει και πάλι!» ο πρωθυπουργός και η πρόσφατη εντολή του από το συνέδριο του κόμματος δεν αναφέρεται πουθενά. Το πρόβλημα εστιάζεται στην αποσιώπηση ή στην πλήρη αγνόηση του πρωθυπουργού· το πολιτικό παιχνίδι το ορίζει πλέον ο Γραμματέας και το συγκρότημα του Ταύρου και όχι ο πρόεδρος της κυβερνήσεως. Έπονται οι συνέπειες!
 
Ο Τούρκος συνθέτης
Στα πλαίσια του 18ου ευρωπαϊκού διαγωνισμού συνθέσεως τραγουδιών, ο νεαρός Κύπριος συνθέτης Μιχαήλ Αντωνίου κέρδισε το πρώτο βραβείο, με το έργο του, «Απέραντο γαλάζιο»· είναι η πρώτη φορά που ελληνική δημιουργία κερδίζει την πρώτη θέση. Αλλά, πριν από την απονομή, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας αποχώρησε από τη διοργάνωση, διαμαρτυρόμενος επειδή κατά την εκτέλεση του τραγουδιού προβλήθηκαν και σκηνές από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο· οι διοργανωτές, στην Πράγα όπου έγινε ο διαγωνισμός, αγνόησαν πλήρως τις διαμαρτυρίες. Έδειξε, όμως, κάτι η ενέργεια αυτή, το πώς αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι τις συνθήκες καλής γειτονίας και φιλίας· ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να καταγράψει το φαινόμενο. Εξ όνυχος τον λέοντα!
 
  Το τέλος του φράγκου
 

Στο Παρίσι, μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, οργανώθηκαν την Κυριακή το βράδυ εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα για το τέλος του εθνικού τους νομίσματος· η Γαλλία, το πρώτο ομογενές εθνικό κράτος της Ευρώπης στη νεώτερη ιστορία της, γιόρτασε την αλλαγή σελίδος στην οικονομία της. Το φράγκο, μετά από μερικούς αιώνες ενδόξου και αδόξου ιστορίας, κλείνει το κύκλο του· ταυτοχρόνως κλείνει και ο κύκλος της εθνικής οικονομίας, με όλα όσα τη συνοδεύουν. Αυτό το μήνυμα ήθελαν κυρίως να δώσουν οι Γάλλοι, οι οποίοι ήταν οι πιο υπέρμαχοι της Ευρώπης των λαών. Το κοινό νόμισμα προϋποθέτει κοινό ταμία, άρα και περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας στον ζωτικό κρίκο συνοχής ενός λαού.

 
Ετέροις δουλεύοντας

Η περιγράφη από τον Ισοκράτη των συνθηκών που επικρατούσαν πριν από την συνώκιση της πόλεως των Αθηνών, είναι χαρακτηριστική και για την κατάχρηση της εξουσίας σε περιόδους δημοκρατίας που οδηγούν στην παρακμή της· οι συνθήκες φόβου και διωγμών, παρανομίας και καταδολιεύσεως οδηγούν επίσης στον αυταρχισμό. Αναφέρει τις παρατηρήσεις που είχε κάνει ο Θησεύς, ότι, αυτοί που ζητούν να κυβερνούν τους πολίτες δια της βίας, ήταν δούλοι άλλων· «τους βία των πολιτών άρχειν ζητούντας ετέροις δουλεύοντας». Και αυτούς που κάνουν τη ζωή των άλλων επικίνδυνη οι ίδιοι ζουν μέσα στο φόβο· «και τους επικίνδυνον τον βίον τοις άλλοις καθιστάντας αυτούς περιδεώς ζώντας». Επί πλέον λεηλατούν τα ιερά των θεών, δολοφονούν τους καλύτερους των πολιτών και εξαπατούν τους συγγενείς τους· «έτι δε συλώντας μεν τα των θεών, αποκτείνοντας δε τους βελτίστους των πολιτών, απιστούντας δε τοις οικειοτάτοις». Συλώντας και απιστούντας!

 
Πορεία της οικονομίας
Ο τιμάριθμος έχει εκφύγει πλέον από τον έλεγχο της κυβερνήσεως και μόνο η ευρωζώνη σώζει τη χώρα από την απότομη άνοδο των τιμών· ο λόγος είναι απλός: ο όγκος του κυκλοφορούντος χρήματος δεν εξαρτάται πλέον από την όποια εθνική κυβέρνηση, αλλά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. ¶ρα, η κυβέρνησή μας, και να το θέλει, δεν μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του κυκλοφορούντος χρήματος στη χώρα, επειδή αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότης της ευρωζώνης· αυτό σημαίνει και κάτι άλλο, την αποδέσμευση από τις εθνικές κυβερνήσεις των άλλων μέτρων της νομισματικής πολιτικής, επιτόκια, συνναλαγματικές σχέσεις. Ο απλός λαός, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχει χωνέψει ακόμη αυτές τις αλλαγές· τις θεωρεί δευτερευούσης σημασίας, κάτι το πολύ φυσικό. Το πρωτεύον είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τον ασκούντα την οικονομική πολιτική· αυτό είναι που λείπει περισσότερο!
 
Διαδηλώσεις στο Τόκιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός στο Τόκιο με διαδηλώσεις, για πρώτη φορά μετά από μερικές δεκαετίες· οι διαδηλωτές είναι κυρίως οικολόγοι που διαμαρτύρονται, επειδή η Ουάσιγκτον αρνείται να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος. Οι διαμαρτυρίες για τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, συνόδευαν τους οικολόγους, άν και η ιαπωνική κυβέρνηση συμφωνεί με την αμερικανική. Επόμενοι σταθμοί είναι Σεούλ και Πεκίνο· στην Κίνα θα συζητηθούν τα πολιτικά. Στο Τόκιο, οι συζητήσεις εστιάσθηκαν στη διεθνή οικονομική κατάσταση· η κρίση στην Ιαπωνία είναι η χειρότερη μεταπολεμικά, ενώ απειλείται το σύστημα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, με τις αποχωρήσεις από τις σταθερές ισοτιμίες των λατινοαμερικανικών νομισμάτων. Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η διεθνής οικονομική κρίση και οι δύο μεγάλες χώρες του Ειρηνικού πρέπει να χαράξουν κοινή πολιτική για την στρατηγική τους απέναντι στο ευρώ.
 
Η παρέμβαση Ντε Σότο
Ο πρώτος κύκλος των εκ του σύνεγγυς διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο κλείνει· τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, άν και τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Η μόνη ουσιαστική ένδειξη είναι η απόφαση του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αλβάρο Ντε Σότο να πραγρατοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων· οι κρίσιμες εξελίξεις σημειώνονται μάλλον στην ¶γκυρα. Η κυβέρνηση Ετσεβίτ χάνει τη δημοτικότητά της και όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι θα ηττηθούν πανηγυρικά στις εκλογές όλα τα κόμματα που την απαρτίζουν· κερδισμένοι εμφανίζονται μόνον οι Ισλαμιστές. Η «τεχνητή» κυβέρνηση Ετσεβίτ έχει αποτύχει πλήρως στα εσωτερικά προβλήματα, και μόνο στη στήριξη της αμερικανικής πολιτικής έχει πετύχει· οι εκλογές, όμως, δεν θα βραδύνουν και η επιβολή δικτατορίας δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Κρίνεται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, άρα και η στάση της στο Κυπριακό.
 
Η ευρωπαϊκή τρόικα

Η απόφαση της Διασκέψεως των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων για επίσκεψη της ευρωπαϊκής τρόικας στον Ισραήλ και στην Παλαιστίνη δείχνει ότι η Ευρώπη συνεχίζει την έκφραση της δικής της φωνής στα κρίσιμα διεθνή προβλήματα· η σύμφωνη γνώμη και του προέδρου του Εβραϊκού Κοινοβουλίου ενισχύει την αποστολή, καθώς την ευθυγραμμίζει με τις αντιδράσεις της ισραηλινής γνώμης εναντίον της πολίτικής του πρωθυπουργού της χώρας. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος, από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται με τις γνωστές προεκτάσεις του· η απειλή για αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ είναι η κυριώτερη δικαιολογία για τη διατήρηση της εντάσεως στην περιοχή. Πρέπει η οξύτης να κλιμακωθεί στην Παλαιστίνη, ώστε να δικαιολογηθούν στον αμερικανικό λαό οι βομβαρδισμοί, διαφορετικά θα χάσει η αμερικανική κυβέρνηση την εσωτερική της στήριξη.

 
Διαδηλώσεις στη Σεούλ
Την παραμονή της επισκέψεως του Αμερικανού προέδρου στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, χιλιάδες φοιτητών σάρωσαν με διαδηλώσεις τους δρόμους της· τα αιτήματά τους είναι δύο: η αποδέσμευση της χώρας τους από την αμερικανική κηδεμονία και η αποφυγή βομβαρδισμών κατά της Βορείου Κορέας. Οι διαδηλώσεις είναι από τις μαζικότερες στην ασιατική αυτή χώρα· θέτουν σε άλλη βάση τις εξελίξεις στην ¶πω Ανατολή, αλλά και την ενιαία στάση απέναντι στην αμερικανική πολιτική. Σε σύγκριση με το Τόκιο, στη Σεούλ οι αντιδράσεις είναι μαζικότερες και βιαιότερες· οι Νοτιοκορεάτες αισθάνονται αδελφοί με τους Βορειοκορεάτες και δύσκολα πολύ θα δεχθούν τους βομβαρδισμούς των αδελφών τους από αμερικανικά αεροπλάνα. Τα οικονομικά και άλλα προβλήματα τίθενται πλέον σε δεύτερη μοίρα· η διεθνής πολιτική αλλάζει.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr