Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 203/ 26 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η συνταγματική έννοια της εκτροπής
Τα «περί πολιτικής εκτροπής» του πρωθυπουργού στην Έδεσσα αποτελούν τη χειρότερη παραβίαση του Συντάγματος εκ μέρους προέδρου της κυβερνήσεως στη νεώτερη ιστορία· όσοι την ανέχονται ή τη συγκαλύπτουν είναι συνένοχοι. Σε θέματα προστασίας των δημοκρατικών θεσμών δεν δικαιολογείται άγνοια ή ανοχή· εκτροπή κατά το συνταγματικό μας πολίτευμα αποτελούν μερικά άλλα πράγματα: η άρνηση του πρωθυπουργού τού να επιτρέψει τη διαλεύκανση των εγκλημάτων των ΔΕΚΑ στο Χρηματιστήριο ή και τα περί ελληνοποιήσεων ή διπλοεγγραφών στις βουλευτικές εκλογές· είναι η αποφυγή παραπομπής στη δικαιοσύνη των καταγγελιών για τις διασυνδέσεις υπουργών με τις παράνομες επιχειρήσεις του τζόγου, όπως και της εκτελέσεως των μεγάλων έργων· είναι η αργία για λόγους φοβίας εσωκομματικής της Βουλής. Λογοδοτούν όσοι τα ανέχονται.
 
Αυτονομία στελεχών
Όσο και άν ο πρόεδρος της Βουλής έδειξε, με διαρροή προς τον τύπο, ότι ανακαλεί την προχθεσινή του δήλωση, η ουσία της διαφωνίας του προς τον πρωθυπουργό, τού άν υπάρχει εκτροπή, παραμένει· τις κορώνες του προέδρου της κυβερνήσεως «περί κινήσεων εκτροπής» εκ μέρους της αντιπολιτεύσεως ουδείς στο ΠΑΣΟΚ δεν ακολούθησε,ούτε ο Γραμματέας του κομμάτος, που κινδυνεύει, μαζί με τον πρωθυπουργό, για τις παρανομίες του στα μεγάλα έργα. Η αυτονομία των κορυφαίων στελεχών είναι πλέον δεδομένη στην κυβέρνηση· ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία και τις προσωπικές του επιλογές: ο υπουργός Εσωτερικών δίδει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη νοθεία στις τελευταίες εκλογές και διαψεύδει τα περί νέου εκλογικού νόμου, τα οποία έχει ξεχάσει και ο τύπος που τα αποκάλυψε την προηγουμένη· είναι εμφανής η προσπάθεια των κορυφαίων στελεχών τού να δείξουν ότι δεν ταυτίζονται με τον πρωθυπουργό.
 
Το μοιραίο λάθος
Η μεταφορά του θέματος από τις καταγγελίες «περί εκτροπής» του πρωθυπουργού, τις οποίες έκανε στην Έδεσσα, σε κλίμα ανιπαραθέσεως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δεν προσδίδει τιμή στα μικρότερα κόμματα της αντιπολιτεύσεως· ο πρόεδρος του Συνασπισμού φαίνεται ότι συνεχίζει την τακτική της αναδείξεώς του σε εκλεκτό από την κυβέρνηση σε μέλος της Συντακτικής Συνελεύσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Πέραν των δύο μονομάχων υπάρχει το τεράστιο πολιτικό θέμα της καταγγελίας του πρωθυπουργού «περί εκτροπής»· όσα υποτιθέμενα κόμματα της αριστεράς το αγνοούν, επιχειρούν την πλήρη ισοπέδωση της πολιτικής μας ζωής και την υπαγωγή της στις ταξινομήσεις της μεταπολεμικής εποχής. Στην πράξη υπηρετούν τον πρωθυπουργό και τις αμερικανικές επιλογές στην εξωτερική μας πολιτική· ο πρωθυπουργός παραμένει στην εξουσία με μοναδικό σκοπό την εκπλήρωση των υποσχέσεών του απέναντι στην υπερδύναμη για την νοθεία των βουλευτικών εκλογών. Η σύμπραξη στην ενδοτικότητα μοιραίο λάθος!
 
Σεβασμός στον Ελληνισμό
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων φωτογραφήθηκε στο Βελιγράδι με πολιτικά, κατά τα εγκαίνια του υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης, δίπλα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και στον Διοικητή της τραπέζης· είναι γεγονός ότι η Μητρόπολις Ιωαννίνων, χάρις στις δωρεές των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών, είναι ίσως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής. ¶ρα είχε και άμεσο συμφέρον τού να παρακολουθήσει την πορεία της τραπέζης, η οποία ουδέποτε ταυτίζεται με την όποια κυβέρνηση, παρά μόνο με τον Ελληνισμό με την ιστορία του έθνους· αυτή είναι η ιερά υποθήκη των ευεργετών. ¶ν αυτό ήταν το ενδιαφέρον του, έπρεπε να το είχε δείξει και στις άλλες περιπέτειες της τραπέζης· κάτι ιδιοτελές φιλοπασοκικό μάλλον τον ήλκυσε.
 
  Συνταγματική νομιμότης
 

Η συστηματική περιφρόνηση του Συντάγματος από όλους, και ακόμη περισσότερο από τους ασκούντες την εξουσία είναι καταφανής· η κυβέρνηση αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το νέο νόμο «περί ευθύνης υπουργών», όπως είχε χρέος κατ’ εξουσιοδότηση του αναθεωρημένου Συντάγματος, με αποτέλεσμα να ισχύει ο χουντικός νόμος, ο οποίος προβλέπει στην πράξη ασυλία των υπουργών. Ο λόγος καταφανής· η δικαστική εξουσία δεν δύναται να ασκήσει διώξεις για τις υπερβάσεις στην εκτέλεση των μεγάλων έργων, στα ρδιοτηλεοπτικά μέσα, επειδή εμπλέκονται και υπουργοί. ¶ρα, παραμένουν σε κατάσταση ασυλίας όλοι οι φερόμενοι ως καταχραστές δημοσίου χρήματος. Εκ προθέσεως γίνονται αυτά, ή υποστηρίζονται από τους υποτιθεμένους καθηγητάς; Η πληγή της δημοκρατίας.

 
Πυρποληθήναι την ναύν

Όταν ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος, πληροφορήθηκε από όλους ότι το πλοίο που αρμένιζε προς τον λιμένα του Βουκελέοντος, γεμάτο με πολύτιμο φορτίο, ανήκε στην αυτοκράτειρα Θεοδώρα αντέδρασε αμέσως· ο αυτοκράτωρ, ένας από τους καλυτέρους της μεσαιωνικής ιστορίας μας, δεν ήθελε να αφήσει ούτε υπόνοια ιδιοτελείας στους υπηκόοους του. Φανερά δυσαρεστημένος κάλεσε αμέσως την αυτοκράτειρα και από αυτήν επιβεβαίωσε το γεγονός· «ο δε δυσφόρως διατεθείς επί τούτω προσκαλείται ταύτην, και παρ’ αυτής το αληθές εγνωκώς». «Αλοίμονό μου, είπε, αποκαλύπτεται ότι είμαι εφοπλιστής, επειδή σε αυτό με κατήντησε η σύζυγός μου»· «οίμοι», έφην, «φανερωθέν τι ναυκλήρω, επείπερ τούτο της εμής συμβίου καθέστηκεν». Και αμέσως διέταξε να πυρπολήσουν το πλοίο· «και άμα τω λόγω παρεκελεύετο πυρποληθήναι την ναύν». Υποτίθεται ότι ήταν απολυταρχικό το καθεστώς, αλλά η ευαισθησία του αυτοκράτορος ήταν υποδειγματική· αυστηρώς δεν επετρέπετο στα μέλη της βασιλικής οικογενείας να εμπορεύονται.

 
Η τουρκική αδιαλλαξία
Οι Τούρκοι στρατηγοί δείχνουν προς κάθε κατεύθυνση, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, το ποιός ασκεί την εξουσία στη χώρα· οι αεροπορικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν πολλαπλασιασθεί, η αδιαλλαξία στην Κύπρο κλιμακώνεται και το τελευταίο δείγμα είναι η αποφυγή προσκλήσεως σε Έλληνες αξιωματικούς τού να παρακολουθήσουν άσκηση στο τουρκικό έδαφος, όπως έχουν συμβατική υποχρέωση, με δικαιολογία ότι «ξέχασαν». Απλοελληνιστί «μας εργάζονται κανονικά», επειδή έχουν την υποστήριξη των Αμερικανών και την ανοχή του υπουργού μας επί των Εξωτερικών· είναι άγνωστο το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Στην ιστορία όλες οι σοβαρές κρίσεις έχουν προκληθεί από την υποχωρητικότητα απέναντι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, τα οποία θεώρησαν κάποια εποχή ως αυτονόητη τη δική τους παρανομία έναντι τρίτων· στην πράξη η κυβέρνηση δείχνει ενδοτικότητα απέναντι στην προκλητικότητά τους. Οπότε οι Τούρκοι στρατηγοί μπορεί να τα θεωρήσουν όλα εύκολα. Κατάληξη ο πόλεμος!
 
Το βρεταννικό δίλημμα
Ο Βρεταννός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σύντομα την Ουάσιγκτον για να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο το πρόβλημα των βομβαρδισμών κατά του Ιράκ· δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την ικανότητα του Ιράκ για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Στο διεθνές σκηνικό το Λονδίνο διαφοροποιείται και πάλι απέναντι στους άλλους Ευρωπαίους, και κυρίως απέναντι στους Δώδεκα της ευρωζώνης· Γάλλοι, Γερμανοί, και Ισπανοί, ως ασκούντες την προεδρία, αντιτάχθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ιράκ, όπως και η Ρωσσία και η Κίνα. Οι Αμερικανοί φαίνονται διατεθειμένοι να επιβάλουν την πόλωση στη διεθνή πολιτική, έστω και σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεγάλες δυνάμεις· για την εξυπηρέτηση της πολιτικής των σύρουν τους μόνους συμμάχους και «αδελφούς» τους. Το πρόβλημα μετατίθεται εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως· η χάραξη εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καθίσταται δύσκολη και η προστασία του ευρώ ακόμη δυσκολώτερη.
 
Καταπολέμηση ναρκωτικών
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων κυβερνήσεως και ανταρτών στην Κολομβαία έχουν ως κυρία αιτία τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών· οι «αριστεροί» αντάρτες ελέγχουν την κοιλάδα Μενταγίν, όπου παράγεται η μεγαλυτέρα ποσότης σκληρών ναρκωτικών στο δυτικό ημισφαίριο και από την οποία τροφοδοτούνται οι μεγάλες αγορές της Βορείου Αμερικής. Καμμία αμερικανική κηβέρνηση δεν θέλησε να λάβει δραστικά μέτρα κατά των ανταρτών αυτών· ή μάλλον το αντίθετο, όλες ανέχθηκαν την κατάσταση αυτή και περιορίζονται στην υπόσχεση κάποιας στραιτωτικής ή οικονομικής βοηθείας προς την κολομβιανή κυβέρνηση, που συνήθως δεν φθάνει ποτέ ή φθάνει ανεπαρκής. Δραστικά μέτρα, όπως αυτά που έλαβαν κατά του καθεστώτος Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ή κατά του Σαντάμ Χουσεϊν, δεν έχουν λάβει ποτέ· δείχνουν πάντοτε σαν να θέλουν να συντηρήσουν το αντάρτικο με την ουσιαστικώς μοναδική «παράνομη» δράση του στο εμπόριο σκληρών ναρκωτικών. Αυτές τις μέρες επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Αρκετά πιά!
 
Η Χίλλαρι στο Ισραήλ

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλλαρι Κλίντον και σύζυγος του τέως Αμερικανού προέδρου επισκέφθηκε το Ισραήλ και έπλεξε το εγκώμιο της πολιτικής του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν απέναντι στους Παλαιστινίους· είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτει με τόσο προκλητικό τρόπο την ταύτισή της με την ισραηλινή πολιτική. Η ουσία του προβλήματος είναι άλλη· ο τέως δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι πρόκειται σε ενάμισυ χρόνο να διεκδικήσει την έδρα του Δημοκρατικού γερουσιαστού και έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει, λόγω της στάσεώς του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Μοναδική διέξοδος για τη φιλόδοξη σύζυγο είναι η προσκόλλησή της στους Αμερικανοεβραίους, οι οποίοι ελέγχουν τη Γουώλ Στρητ και είναι η πολυπληθέστερη μειονότης στη Νέα Τόρκη· όλα θα κριθούν στην κάπλη!

 
Οι συνέπειες του λιμού
Οι πρώτες σοβαρές συγκρούσεις, μεταξύ λιμοκτονούντων Αφγανών και κυβερνητικών δυνάμεων, έχουν αρχίσει στις συνοικίες των πόλεων και στην περιφέρεια· η ανθρωπιστική βοήθεια, τρεις μήνες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν και δύο μετά την κατάπαυση των βομβαρδισμών, δεν έχει φθάσει στους πεινασμένους Αφγανούς. Η κατάσταση είναι περισσότερο από εκρηκτική, επειδή ο βαρύς χειμώνας, παρ’ όλο που άργησε, έχει σκεπάσει στην ορεινή χώρα. Ο μεταβατικός πρόεδρος ενδιαφέρεται μάλλον περισσότερο για τις δημόσιες σχέχεις του στο εξωτερικό και λιγότερο για τα προβλήματα του τόπου· οι τοπικές φυλές αποκτούν και πάλι την εξουσία στην περιοχές του, άν την είχαν χάσει ποτέ, και η παραδοσιακή οργάνωση της χώρας αναβιώνει. Ίσως γρήγορα ξανανοίξουν οι πληγές στην τραγική αυτή κεντροασιατική χώρα 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr