Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 204/ 1 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης
Οι διαφορές των εκδοτών μεταξύ τους και η αδυναμία της κυβερνήσεως τού να διανείμει τις «δημόσιες» παραχωρήσεις εις αντάλλαγμα της υποταγής τους έχει οδηγήσει τις υποθέσεις στη δικαιοσύνη· η ελληνική δικαιοσύνη το έχει αποδείξει, στις πιο χαλαπές μέρες της ιστορίας μας, ότι είναι ανεξάρτητη. Από την στιγμή που οι υποθέσεις έφθασαν στα χέρια της θα βρεθεί άκρη· οι συγκρούσεις των εκδοτών ελάχιστη σχέση έχουν με την ελευθερία του τύπου και περισσότερο αφορούν τη κάρπωση των παροχών του δημοσίου. Η κυβέρνηση αδυνατεί πλέον να παίξει αυτόν τον ρόλο της, λόγω εντάξεως στην ευρωζώνη και κατασταλτικού ελέγχου από τον Ευρωπαίο ταμία των δημοσίων δαπανών· οι εκδότες δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να προσαρμοσθούν στη νέα κατάσταση!
 
Έντονη αμφισβήτηση
Ο πρωθυπουργός ακολουθεί τακτική κλεφτοπολέμου απέναντι στο κόμμα του· κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ζήτησε να μην συζητηθούν τα προβλήματα εσωτερικής πολιτικής -κυρίως οι δηλώσεις του «περί πολιτικής εκτροπής» στην Έδεσσα-, αλλά χθες επανήλθε στις κατηγορίες για αντιδημοκρατική και ανεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας σε δημόσια εκδήλωση. Είναι ολοφάνερο ότι ο στόχος του έχει δύο όψεις: η πρώτη, η δημιουργία κλίματος πολώσεως στην πολιτική ζωή,  με επιστροφή στο δίλημμα δεξιά και δημοκρατική παράταξη· η δεύτερη, ο εγκλωβισμός των κορυφαίων της παρατάξεώς του στην πόλωση, έστω και άν διαφωνούν ως προς την τακτική αυτή. Ο πρωθυπουργός φοβάται την ενδοκομματική έκρηξη από την πλευρά στελεχών του, όπως είναι ο πρόεδρος της Βουλής με την άμεση αμφισβήτηση των εκτιμήσεών του ότι υπάρχουν συνθήκες «εκτροπής»· οι διαφοροποιήσεις όμως έγιναν στο Εκτελεστικό Γραφείο και μάλιστα από την πλειοψηφία των μελών του.
 
Η πραγματική σύγκλιση
Ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να βρειι τους πολιτικούς του στόχους χάνει τον έλεγχο των λεγομένων του· στο προχθεσινό Εκτελεστικό Γραφείο έθεσε ως πρώτο στόχο της κυβερνήσεώς του την πραγματική σύγκλιση προς την ευρωζώνη. Ξέχασε ότι, όταν έως πρόσφατα τον κατηγορούσε η αξιωματική αντιπολίτευση ότι είχε πετύχει την εικονική μόνο σύγκλιση αντιδρούσε με λοιδορίες· φαίνεται, όμως, ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν χωρίς συνεννόηση με τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Χθες ξέχασε αυτόν τον στόχο και επανήλθε στα περί δεξιάς και αριστεράς· οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι η πραγματική σύγκλιση σημαίνει αποξένωση της κομματικής νομονκλατούρας από τις ταξεις του, επειδή αυτή είναι που αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση της ελληνικής δημοσίας διοικήσεως. Τίθεται, όμως, από πολλούς το ερώτημα· τυχαίως γίνονται αυτές οι δηλώσεις; Αγνοεί τις εσωκομματικές συνθήκες ή βρίσκεται σε κατάσταση απογνώσεως;
 
Ένα ευρώ αποζημίωση
Το ελληνικό δημόσιο έλαμψε πάλιν δια της προνοίας του προς τους πληγέντας· προσέφερε επιταγές του ύψους του ενός ευρώ, προς τους πληγέντες από χαλαζόπτωση στο χωριό Θεοδωριανά των Τρικάλων· ελάχιστοι τυχεροί πήραν επιταγές επτά ή και εννέα ευρώ, ακόμη λιγότεροι. Το ζήτημα σχολιάζεται, επειδή αποδεικνύει τη βαθύτατη περιφρόνηση του κράτους απέναντι στους πληγέντες με ολική καταστροφή των εσοδειών τους αγρότες· κάποιοι, οι πολιτικοί προϊστάμενοι έστω και άν κάνουν τους ανήξερους στη συνέχεια, σκέφθηκαν ότι έπρεπε να δώσουν τις αποζημιώσεις με εντυπωσιακό τρόπο και εξέδωσαν τις επιταγές. Το άν καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη των χωρικών, αυτό και δεν το σκέφθηκαν και δεν τους ενδιαφέρει· αυτό λέγεται απλοελληνιστί αναλγησία!
 
  Πλήρης ενημέρωση
 

Η Κυπριακή Βουλή αφιέρωσε ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση του λαού της ως προς τη σημασία και τις πτυχές της εντάξεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση· στην έναρξη της συνεδριάσεως παρίσταντο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των παραγωγικών τάξεων της νήσου, ενώ τις συζητήσεις μεταδίδει το ΡΙΚ. Εντυπωσιάζει πράγματι η μεθοδικότης και η συστηματικότης με την οποία η μικρή Κύπρος προετοιμάζεται για την ένταξή της στην ΕΕ και στην ευρωζώνη· στις διαπραγματεύσεις έχει πάρει άριστα με τόνο σε όλους τους φακέλους. Αυτό είναι, μάλιστα, το πιο ισχυρό χαρτί της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στην αμερικανική υπονόμευση. ¶ς τα μελετήσουμε κι εμείς!

 
Δια το κάλλος αθανάτους

Η ανθρωπομορφική θρησκεία των Ελλήνων τιμούσε περισσότερο από κάθε άλλη αρετή το κάλλος· όταν οι θεοί υποδουλώνονταν από το κάλλος των θνητών αυτό δεν εθεωρείτο κακό. Τόσο πολύ μάλιστα ετιμείτο περισσότερο το κάλλος από τους θεούς, παρά από εμάς, γράφει ο Ισοκράτης, ώστε και στις γυναίκες τους που είχαν κατακυριευθεί υπ’ αυτού να παρέχουν συγνώμην· «τοσούτω δε μάλλον προτετίμηται το κάλλος παρ’ εκείνοις ή παρ’ ημίν, ώστε και ταις γυναιξί ταις αυτών υπό τούτου κρατουμέναις συγνώμην έχουσι». Και πολλές μπορεί να αναφέρει κανείς αθάνατες, οι οποίες ηττήθηκαν από κάλλος θνητού· «και πολλάς άν τις επιδείξειε των αθανάτων, αί θνητού κάλλους ηττήθησαν». Περισσοτέρους δε θα βρει κανείς αθανάτους να έχουν γίνει για το κάλλος τους ή για όλες τις άλλες αρετές μαζί· «πλείους γαρ άν εύροιμεν δια το κάλλος αθανάτους γεγενημένους ή δια τας άλλας αρετάς απάσας».

 
Αμερικανοί στη Γεωργία
Το πρώτο σοβαρό επεισόδιο διαφωνίας Ουάσιγκτον και Μόσχας είναι η αποστολή μερικών εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Γεωργία με το πρόσχημα της καταδιώξεως μελών της τρομοκρατικής οργανώσεως «Αλ Κάιντα»· οι Ρώσσοι αντέδρασαν με αυστηρή διακοίνωση προς τους Αμερικανούς, ότι παρενέβησαν χωρίς να τους ενημερώσουν στην ευαίσθητη για αυτούς περιοχής του Καυκάσου. Με τη Γεωργία συνορεύει και η Τσετσενία, με το ανοικτό επί δεκαετία μέτωπο της Ρωσσίας· η περιοχή του Καυκάσου είναι για τη Μόσχα πιο ευαίσθητη περιοχή και από εκείνη της Κεντρικής Ασίας. Θα αποδεχθούν τη μόνιμη παρουσία των Αμερικανών, κάτι που θα οδηγούσε στην έμπρακτη αμφισβήτηση του ρόλου τους στα πετρέλαια της Κασπίας; άγνωστο. Το επεισόδιο αυτό, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το πρώτο του νέου ψυχρού πολέμου· η σημερινή Ρωσσία διεκδικεί όλα τα «δικαιώματά» της της τσαρικής ή και κομμουνιστικής κληρονομίας της. Η πρόκληση είναι πολύ έντονη.
 
Νομιμοποίηση της διαπλοκής
Η ιταλική Βουλή ψήφισε νέο νόμο για τις σχέσεις των εκδοτών τύπου και εργολάβων του δημοσίου· η ψήφισή του έγινε, μετά από οξείς διαξιφισμούς με τους βουλευτές της αντιπολιτεύσεως, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο νόμος παραβιάζει τις Συνθήκες της Ρώμης και του Μάαστριχ, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έδωσε σημασία σε αυτά. Η σημασία του νόμου είναι βαρύνουσα· η Ιταλία παραμένει κάτω από τη σκέπη της διαπλοκής, με πρώτο διαπλεκόμενο τον πρωθυπουργό της, ο οποίος περιφρονεί βαθύτατα τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Είναι η δεύτερη φορά, μετά τον διορισμό του νεοφασίστα Τζιανκάρλο Φίμι στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και την υπονόμευση της κυκλοφορίας του ευρώ, που προκαλεί τους εταίρους στην ευρωζώνη ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι· οι εταίροι είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν, είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Δικασηρίου είτε με άλλο τρόπο. Τον δρόμο Μπερλουσκόνι ακολουθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός!
 
Πρωτοβουλία Σαουδαράβων
Η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας, για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τις αραβικές χώρες και την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα αραβικά εδάφη, κερδίζει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητος, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο εκπρόσωπός της άσκησε αυστηρή κριτική στο Ισραήλ για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και την καταστροφή της υποδομής της παλαιστινιακής αρχής· η απόφαση δεν έχει εκδοθεί, αλλά θεωρείται δύσκολο οι Ηνωμένες Πολιτείες να προβάλουν, ως συνήθως, και πάλι βέτο. Οι Σαουδάραβες γνώριζαν ότι επέλεξαν την πιο ώριμη στιγμή στην διεθνή πολιτική για να υποβάλουν τις προτάσεις τους· Ευρωπαίοι, Ρώσσοι, Κινέζοι και οι άλλες δυνάμεις ευνοούν την πρόταση· στο εσωτερικό του Ισραήλ οι αντιδράσεις είναι πλέον έντονες και δημόσιες κατά της ακραίας πολιτικής του πρωθυπουργού τους. Αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική των αντιποίνων κατά των υποτιθεμένων τρομοκρατών· επιβιώνει στηριζόμενη στην ωμή βία.
 
ΑΚΕΛ και Τουρκοκύπριοι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την ενημέρωσή του από τον ειδικό διαμεσολαβητή για το Κυπριακό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διακοινοτικό διάλογο και την ελπίδα του ότι θα ευρεθεί λύση επί τη βάσει των προηγουμένων ψηφισμάτων του· Αμερικανοί και Βρεταννοί υποχώρησαν απέναντι στους Γάλλους, Ρώσσους και Κινέζους που δεν ήθελαν να γίνει αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου και στις αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως που προβλέπουν τη λύση της ομοσπονδίας· ο Ραούφ Ντενκτάς, όμως, συνέχισε τις απειλές του και τις ακραίες δηλώσεις του. Αλλά η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινωνικής Ενότητος είχε συνομιλίες με το ΑΚΕΛ ως προς την ενοποίηση της νήσου· οι Τουρκοκύπριοι αριστεροί, όπως και άλλα κόμματα, διαφωνούν με τον Ντενκτάς διεκδικώντας την ένωση.

 
Πακιστάν και Ινδία
Οι πενήντα νεκροί Μουσουλμάνοι σε τραίνο του Πακιστάν έχουν προκαλέσει νέο κύκλο αίματος στις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Νοτιοανατολικής Ασίας· οι Πακιστανοί απάντησαν με επιθέσεις εναντίον Ινδουιστών με άλλους είκοσι Ινδουιστές νεκρούς. Ο Ινδός πρωθυπουργός κάλεσε το Πακιστάν να επιλέξει μεταξύ του διαλόγου και του πολέμου, ενώ οι Αμερικανοί και οι άλλες δυνάμεις κινητοποιούνται για την αποτροπή ενός πολέμου με απρόβλεπτες προεκτάσεις· η κατάσταση στο γειτονικό Αφγανιστάν δεν προβλέπεται να ομαλοποιηθεί, καθώς καθυστερεί αδικαιολόγητα η παροχή της ανθρωπιστικής βοηθείας και ανακυκλώνονται τα πάθη, με τους παραδοσιακούς φυλάρχους να αναλαμβάνουν την εξουσία σε τοπικό επίπεδο. Το παλιά πάθη που είχε αναμοχλεύσει η βρεταννική εξουσία με τη διανομή της αυτοκρατορίας των Ινδιών δεν εξανεμίζονται· το αντίθετο, μάλλον αναζωπυρώνονται επικίνδυνα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr