Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 206/ 4 Φεβρουαρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η κομματικοποίηση του στρατού
Η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΝ, με κύριο θέμα τη διαφωνία του με τον υπουργό ως προς τις αλλαγές στην ανωτάτη βαθμίδα του όπλου είναι κάτι σπάνιο, άν όχι και πρωτοφανές στην πρόσφατη ιστορία· δείχνει, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για πλήρη κομματικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, και ότι ο νέος υπουργός επιθυμεί να απαλλαγεί από όλα τα πρόσωπα που ήταν επιλογή του προκατόχου του. Πίσω από τις διαφωνίες βρίσκεται η πολιτική κατεύθυνση της χώρας· πρωθυπουργός και υπουργός του δεν κρύβουν τις φιλοαμερικανικές διαθέσεις τους. Οι αποστάσεις από την προοπτική της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής είναι σαφείς· οι προτιμήσεις  τους για αμερικανικά όπλα είναι η πρώτη επιλογή τους. Κάπου αυτό συμβαδίζει με την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
 
Εκλογολογία και εκλογές
Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου -καθοδηγούμενη με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης- διαδέχεται τις δηλώσεις για επίσπευση των εκλογών· ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο οποιαδήποτε στιγμή για εκλογές, άν και δεν τις βλέπει σύντομα, ενώ αντίθετα, άλλα στελέχη του κάνουν προβλέψεις για επίσπευση της προσφυγής στις κάλπες. Φαίνεται, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως έχει επιλέξει το δρόμο της ομαλής πορείας και αφήνει στην άλλη πλευρά να εισπράξει τα επιχείρια της οξύνσεως του πολιτικού κλίματος. Το γεγονός είναι ένα: ουδέποτε στη νεοελληνική ιστορία, όταν άρχισε συζήτηση για εκλογές καθυστέρησαν αυτές περισσότερο από δύο έως τρεις μήνες· τα συμπτώματα της ακυβερνησίας είναι περισσότερο από έντονα και οι τάσεις αποστασιοποιήσεως όλων σχεδόν των κυβερνητικών στελεχών είναι εμφανείς, ενώ κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται, ούτε είναι και δυνατόν να επιλυθεί. 
 
Υπερκομματικός ρόλος
Στο ρόλο του εγγυητού της πολιτικής μας ζωής μετατρέπεται ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος για δεύτερη φορά, μέσα σε μία εβδομάδα λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τον πρωθυπουργό, επικρίνοντας έντονα τη στάση του· ο πρόεδρος της Κοινοβουλίου αναγνώρισε εμμέσως ότι είχε χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση περί «πολιτικής εκτροπής», αλλά το δικαιολόγησε ότι αυτό, μπορεί να συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι άλλο: Και την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Απ. Κακλαμάνης διαφοροποιήθηκε από τον κ. Κ. Σημίτη, ως προς τα περί «εκτροπής»· δηλαδή, ο τρίτος στην ιεραρχία του πολιτεύματος δεν βλέπει τίποτε το μεμπτό στη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιλιτεύσεως. Αλλά, τη συμπεριφορά αυτή θεωρεί ο πρωθυπουργός ως πολιτική εκτροπή· στο ίδιο κόμμα δεν είναι δυνατόν να συμβιώνουν επί μακρόν οι δύο πολιτικοί. Εκτός και άν, οσμίζεται εκλογές ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και δηλώνει έτοιμος να τις διεξαγάγει.
 
Ελληνικές ρίζες
Ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνελεύσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, έκανε τρεις φορές μνεία στον ελληνικό πολιτισμό, κατά την έναρξη των εργασιών της· ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας περιλαμβάνεται στους ελαχίστους καλλιεργημένους πολιτικούς της εποχή μας· γνωρίζει πολύ καλά το πού οδηγεί η επανάσταση της πληροφορικής και των διαδικτύων. Με τις αναφορές του υπογραμμίζει τη σημασία των ελληνικών ριζών στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και τις πηγές από τις οποίες δύναται να αντλήσει η Ευρώπη· τη νέα εποχή χαράσσει ο μεγάλος πολιτικός. Εμείς χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλο λαό το να αντλήσουμε από τις ρίζες μας· η εκπαιδευτική πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας συστηματικά απέκοψε τις ρίζες.
 
  Υπόγεια σήραγγα
 

Στα σύνορα με το Μεξικό οι αμερικανικές αρχές ανακάλυψαν υπόγεια σήραγγα τριακοσίων μέτρων, από την οποία περνούσαν οι λαθρομετανάστες· η εισβολή παρανόμων στην Αμερική είναι μαζική και η αποπομπή τους γίνεται με τον πιο βίαιο και αποκρουστικό τρόπο. Όσο, μάλιστα, χειροτερεύει η οικονομική κρίση τόσο αυξάνεται το κύμα των οικονομικών προσφύγων· το χάσμα διευρύνεται επικίνδυνα, όσο η κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ η χρεωκοπία της Αργεντινής και η αποδέσμευση των νομισμάτων των λατινοαμερικανικών κρατών από το δολλάριο οδηγεί στην αποτελμάτωση των εμπορικών σχέσεων στην αμερικανική ήπειρο. Ο φαύλος κύκλος δεν κλείνει με την προπαγάνδα περί ανακάμψεως και με ευχολόγια επισήμων.

 
Υπέρ τοσούτους πόνους

Στον ελληνικό πολιτισμό τα δύο άκρα ως προς τον τρόπο ζωής ήταν η Σύβαρις και η Σπάρτη· η πρώτη ήταν πάμπλουτη αποικία στη Νότιο Ιαταλία, γνωστή για την τρυφή και την μαλθακότητα των κατοίκων της, οι οποίοι δεν υποβάλλονταν ποτέ σε οποιδήποτε κόπο. Η Σπάρτη ήταν η πρώτη ολιγαρχικής μορφής δημοκρατία, η οποία υπέβαλε σε πειθαρχία και πολλές στερήσεις τους νέους της και για αυτό της αρκούσαν τα στήθη τους ως τείχη της πόλεως· η Σπάρτη συνέβαλε στην απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων από τα τυραννικά καθεστώτα. Κάποιος Συβαρίτης, διηγείται ο Πλούταχρος, είπε για τους Σπαρτιάτες, ότι δεν επιτελούν μεγάλο κατόρθωμα όταν πεθαίνουν στους πολέμους· «Συβαρίτης ανήρ ειπείν περί των Σπαρτιατών, ως ου μέγα ποιούσι θανατώντες εν τοις πολέμους». Επειδή πρόκειται να γλυτώσουν τους τόσους κόπους και την κακή δίαιτα· «υπέρ τους τοσούτους πόνους και τοιαύτην αποφυγείν δίαιταν».

 
Μοναχικός δρόμος
Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, στις ερωτήσεις για τις δηλώσεις του «περί πολιτικής εκτροπής», έδειξε όχι τόσο τη γύμνια των επιχειρημάτων του, αλλά την αποτυχία της πολιτικής του· οι δηλώσεις είχαν γίνει για να συσπειρώσει τα στελέχη του και για να πολώσει την πολιτική ζωή. Απέτυχε οικτρώς σε αμφότερα· κανένας υπουργός, δεν ακολούθησε τον πρωθυπουργό παρά το διαγκωνισμό τους για εμφάνιση στις τηλεοράσεις. Ο πρόεδρος της Βουλής, κατά συζήτηση των ερωτήσεων, δεν προσέφερε χείρα βοηθείας στον πρωθυπουργό, μάλλον τήρησε αποστάσεις ασφαλείας· η πόλωση δεν πέρασε στην πολιτική ζωή, αφού ούτε τα κυβερνητικά στελέχη δεν την προασπίζονται. Μετά τις εξελίξεις αυτές προτίμησε να αναζητήσει στήριξη στους επιχειρηματίες εκδότες· συναντήθηκε επισήμως στο Μέγαρο Μαξίμου με μεγαλοεπιχειρηματία και ιδιοκτήτη μερικών καναλιών. Τις αντιπαροχές που προσέφερε θα τις μάθουμε αργότερα· φαίνεται ότι σπάνε οι δεσμοί της λυκοφιλίας και θυσιάζεται ο Κόκκαλης.
 
Υποτίμηση του γιέν
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ιαπωνία είναι η χειρότερη στη μεταπολεμική ιστορία της· η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αφήσει τη σταδιακή διολίσθηση του γιέν, με σκοπό την ενίσχυση των εξαγωγών της. Είναι η πρώτη φορά που το Τόκυο επιλέγει την υποτίμηση ως μέσο ανορθώσεως της οικονομίας· το ιαπωνικό θαύμα επετεύχθη μόνο με την ανατίμηση του νομίσματος. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο· η Ιαπωνία δεν έχει συλλάβει τις αλλαγές που έχουν γίνει στη διεθνή οικονομία μετά την επανάσταση της πληροφορικής και των διαδικτύων· δέσμιοι οι ιθύνοντες των μεγάλων συμφερόντων δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί και προϋποθέτει η νέα εποχή. Το αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αμέρική· η Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως η ευρωζώνη, είναι η μόνη που προσαρμόζεται, αργά και κοπιαστικά, αλλά προσαρμόζεται. Η Ιαπωνία έχει και το πρόβλημα της γλώσσης της.
 
Εκατόμβη νεκρών
Ο ολοκληρωτικός πόλεμος στην Παλαιστίνη μετατρέπεται πλέον σε εκατόμβη νεκρών· το προηγούμενοι 24ωρο έφθασαν τους 45 από αμφότερες τις πλευρές. Ήδη το Ισραήλ αναγνώρισε ότι δεν είναι δυνατόν για κάθε τρομοκρατική επίθεση αυτόχειρος ¶ραβος να απαντά αμέσως με αντίποινα· θα προχωρήσει στο συστηματικό πόλεμο· δηλαδή, αυτό που κάνει επί δεκαοκτώ μήνες δεν είναι πόλεμος; Από τη στιγμή που οι μαζικοί και ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί κατά των παλαιστινιακών πόλεων και οικισμών δεν έχουν προκαλέσει τον τρόμο στους ¶ραβες, οποιαδήποτε κλιμάκωσή τους είναι δύσκολο πολύ να κάμψει το ηθικό τους· από την άλλη πλευρά, τα μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό του Ισραήλ είναι τα ύψιστα που μπορούν να ληφθούν και άρα αποδεικνύονται ανεπαρκή. Οι αυτόχειρες διαπερνάν τις γραμμές σαν φαντάσματα και προκαλούν τον τρόμο στα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Ηθικόν δίδαγμα: το ηθικό των Εβραίων έχει καμφθεί περισσότερο από εκείνο των Παλαιστινίων.
 
Χρήση των Κατεχομένων

Ειδική έκθεση αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι από τράπεζες των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου διακινούσε η «Αλ Κάιντα» χρήματα για τις οργανώσεις της και ότι είχε επισκεφθεί την περιοχή ο Οσάμα Μπιν Λάντεν· η έκθεση πέρασε τα ψιλά γράμματα των ελεγχομένων μέσων μαζικής ενημερώσεως, ενώ ελάχιστη αναφορά κάποιων αγνώστων για ανάμιξη της ελευθέρας Κύπρου είχε προβληθεί ως πρώτο θέμα. Η επανάληψη αυτής της πτυχής γίνεται για λόγους ηθικούς· το πρόβλημα είναι εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητος. Όλα σχεδόν τα κόμματα, πλην του κυβερνώντος του Ραούφ Ντενκτάς, και όλες οι παραγωγικές τάξεις ζητούν επιμόνως την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, με τη μορφή ομοσπονδίας, ώστε να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έχουν αποτέλεσμα οι κινήσεις τους; Ίδομεν!

 
Η γαλλική στάση
Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Αφγανιστάν στο Παρίσι, ετάχθη δημοσίως κατά της παρατάσεως της ειρηνευτικής δυνάμεως στη χώρα· την αποχώρηση της Γαλλίας θα ακολουθήσουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση ίσως μόνο τη Βρεταννία. Είναι η πρώτη φορά, και μάλιστα την παραμονή των προεδρικών εκλογών, που το Παρίσι αποστασιοποιείται σε τέτοιο βαθμό από την Ουάσιγκτον· την ίδια στιγμή στο ινδικό κρατίδιο Χαζαράτ οι συγκρούσεις Ινδουιστών και Μουσουλμάνων συνεχίζονται, με απρόβλεπτες τις προεκτάσεις στις δύο πυρηνικές δυνάμεις. Ο θρησκευτικός φανατισμός αποδεσμεύει δυνάμεις, όπως οι ασκοί του Αιόλου, τις οποίες δεν είναι εύκολο να συγκρατήσει κανείς· το χειρότερο είναι ότι η αμερικανική πολιτική τις συντηρεί και τις τροφοδοτεί. Ποιός θα τις δεσμεύσει;
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr