Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 207/ 07 Μαρτίου
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η παραμέληση των τρίτου κοινοτικού πλαισίου
Η εκπόνηση των προγραμμάτων για το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης προχωράει με βήμα χελώνας· τα προγράμματα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι από δέκα έως είκοσι κατά περιφέρεια, όταν έπρεπε να είναι δύο ή τρεις εκατοντάδες για να προλάβουμε την απορρόφηση των κονδυλίων εντός του 2003. Στο τέλος του επομένου χρόνου, όσα κονδύλια δεν θα έχουν απορροφηθεί θα επιστραφούν στις Βρυξέλλες και θα αναδιανεμηθούν προς τις νέες κοινοτικές χώρες· η κυβέρνηση αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ανέτοιμη στο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Με φθηνή προπαγάνδα δεν εκτελούνται τα αναπτυξιακά έργα· τις ζημίες όμως θα τις πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Η οικονομική κρίση που έρχεται θα είναι πρωτοφανής και γενική.
 
Ο χορός του κληρονόμου
Ο υπουργός Εξωτερικών, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, επιδόθηκε στους χορευτικές του στροβιλισμούς κατ’ απομίμηση του πατέρα του· οι εκδηλώσεις ήταν συμβολικές. Την πρώτη φορά ήθελε να δείξει ότι ως γόνος Παπανδρέου επιχειρεί την πολιτική φιλίας και εμπιστοσύνης προς την Τουρκία, με βάση τον κοινό χορό, ζεϊμπέκικο· προχθές θέλησε να δείξει ότι μόνον αυτός εκπροσωπεί τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και άρα φέρει το βάρος της διαδοχής, αφού μόνον αυτός χορεύει το ίδιο, όπως και ο πατέρας του, άν και στην πραγματικότητα ήταν η τουριστική εκδοχή του λαϊκού χορού που απέδωσε. Αυτά, όμως, είναι δευτερεύοντα· το πρωταρχικό είναι η προβολή του χορού από ολόκληρο τον φιλοκυβερνητικό τύπο. Η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού γίνεται μέσα στην πρωτεύουσα, στον τόνο του λαϊκού χορού, που ήταν και το καλύτερο χαρτί του ιδρυτού της παρατάξεως· η σημειολογία μιλάει στο συναίσθημα
 
Τρόμος ή αδυναμία
Η απρόκλητη βία την οποία χρησιμοποίησε κατά των αγροτών η κυβέρνηση δεν έχει πολλές ερμηνείες, ήταν εκδήλωση τρόμου και πολιτικής αδυναμίας· οι αγρότες κατέβηκαν με τα λεωφορεία, φορώντας τα καλά τους σαν να πήγαιναν στην εκκλησία. Τα ΜΑΤ τους χτύπησαν με δακρυγόνα αδικαιολόγητα και δεν άφησαν ούτε τα ασθενοφόρα με τους τραυματίες να περάσουν· αρχικά ήθελαν να εκθέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση στον αθηναϊκό λαό και να δείξουν ότι αυτή ευθύνεται για την ταλαιπωρία του. Τελικά, η ψυχραιμία και η φρόνηση που επικράτησε μεταξύ των αγροτών, έδειξαν ότι διακατέχεται από τρόμο η κυβέρνηση μπροστά στις διαδηλώσεις των αγροτών ή των τάξεων τις οποίες δεν τις ελέγχει· δεν εξηγείται διαφορετικά η τόση αγριότητα και βία απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Ούτε η ομοιομορφία στην λογοκριμένη μετάδοση των ειδήσεων από τον ελεγχόμενο τύπο ερμηνεύεται· το αποτέλεσμα τελικά απέβη υπέρ των αγροτών.
 
Ο πόλεμος του χάλυβος
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε δασμούς 30% περίπου στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβος από τις άλλες χώρες, οι οποίες αντέδρασε με έντονο τρόπο· στην πράξη άρχισε ο πόλεμος του χάλυβος μεταξύ των μεγάλων χωρών της εποχής. Το μέτρο -παρά το ότι ο χάλυβας δεν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν για αναπτυσσόμενες χώρες-, αποτελεί επιβολή προστατευτισμού από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου· δηλαδή παραβιάζει τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Είναι υποχρεωμένη η αμερικανική κυβέρνηση να προσφύγει σε πραστατευτικά μέτρα, επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανακάμψεως της οικονομίας ή ανασχέσεως της καθοδικής της πορείας· ο νέος κύκλος προστατευτισμού θα έχει γενικώτερες αρνητικές επιπτώσεις.
 
  Ποδόσφαιρο και πολιτική
 

Από την πίσω πόρτα προσπαθούν οι Τούρκοι να πετύχουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους τους· ο πρωθυπουργός τους ενέκρινε σχέδιο για την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής ομάδος από τη διεθνή ομοσπονδία, ώστε αυτή να λάβει μέρος στη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το ο οποίο έχουν αναλάβει από κοινού Ελλάδα και Τουρκία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα· «από τα μετρημένα τρώει ο λύκος», λέει η λαϊκή παροιμία. Επειδή το γνωρίζει δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ως πρόβλημα· το ζήτημα είναι το σε ποιές αρχές θεμελιώνεται η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Μήπως βρεθούμε και πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων; Αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα, ο εγκλωβισμός μας στις παγίδες.

 
Διακονίας συνεφάψασθαι

Ο Φιλοποίμην ήταν ο τελευταίος των μεγάλων Ελλήνων, πριν από την υποταγή της χώρας στους Ρωμαίους, ο έσχατος των Ελλήνων, την εποχή της Αχαϊκής Συμπολιτείας· η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητάει στην πράξη τους θεσμούς των ελληνικών συμπολιτειών, αχαϊκής και αιτωλικής, οι οποίοι επέτρεψαν την «διακρατική» οργάνωση. Κάποτε ο Φιλοποίμην έφθανε με το στρατό στα Μέγαρα, όπου η γυναίκα του στρατηγού ετοίμαζε το δείπνο για την φιλοξενία του· ο άντρας της έλειπε στο στρατό. Έφθασε ο Φιλοποίμην με φθηνή χλαμύδα και αυτή νόμιζε ότι ήταν κάποιος υπηρέτης· «του Φιλοποίμενος εισελθόντος χλαμύδιον ευτελές έχοντος οιομένη τινά των υπηρετών είναι». Τον παρακάλεσε να τη βοηθήσει στο μαγείρεμα· «παρεκάλει της διακονίας συνεφάψασθαι». Και αυτός πέταξε αμέσως τη χλαμύδα και έσχιζε τα ξύλα· «και ο μεν ευθύς απορρίψας την χλαμύδα των ξύλων έσχιζε». Παρόμοιοι χαρακτήρες, είχαν τη δυνατότητα να θεσπίσουν τους θεσμούς της συμπολιτείας.

 
Ο ρόλος της Ορθοδοξίας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο· ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έθεσε στον κ. Μπους το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του εξήγησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, απάντησε ότι θα ενδιαφερθεί προσωπικά για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής και ζήτησε να ενημερωθεί ως προς την εξάπλωση και τα δόγματα της Ορθοδοξίας· γνωρίζουν οι Αμερικανοί ότι η Ορθοδοξία κερδίζει έδαφος σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και σε περιοχές που εθεωρούντο προπύργια του Καθολικισμού. Στην εποχή μας, μετά την κατάρρευση των μεγάλων ιδεολογιών -που επέβαλαν παρόμοιες εξαρτήσεις με εκείνες των φανατικών θρησκειών-, και την επανάσταση της πληροφορικής –με την ανάγκη για δημιουργική σύνθεση και έλευθερη έκφραση-, οι άνθρωποι αναζητούν θρησκείες που παρέχουν τη δυνατότητα της ελευθέρας επικοινωνίας με το Θεό.
 
Ελληνική τραγωδία
Η αντίσταση της ισραηλινής αντιπολιτεύσεως κατά της πολιτικής ολοκληρωτικού πολέμου του πρωθυπουργού της χώρας κλιμακώνεται· ο καθηγητής ιστορίας και πρώην υπουργός κ. Μπεν ¶μι, στην εκπληκτική εκπομπή για την περιοχή του ΡΙΚ1 της Κύπρου -υπόδειγμα για τις ελληνικές τηλεοράσεις- χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ως «ελληνική τραγωδία», η κάθαρση της οποίας είναι άγνωστο, πότε και πώς θα έρθει. Οι περισσότεροι υπουργοί αντιδρούν στην πολιτική Σαρόν, ενώ και ο λαός ζει το κλίμα της ανασφαλείας και διερωτάτι το πώς θα τελειώσει η αιματοχυσία· μοναδική λύση, λέει, είναι νέα πλήρης και λεπτομερής συμφωνία με διεθνή εγγύηση, Αμερικής, Ευρώπης, Ρωσσίας, η οποία θα διασφαλίσει την εφαρμογή της. Είναι η πρώτη φορά που δίδεται αντικειμενική εικόνα της καταστάσεως· φαίνεται ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για την επίλυση του προβλήματος. Ποιός, όμως, θα καλλιεργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στις δύο πλευρές; Αυτό είναι το ζητούμενο.
 
Πόλεμος ή αποχώρηση;
Οι συγκρούσεις στο Ανατολικό Αφγανιστάν γενικεύονται, με πολλούς νεκρούς και περισσότερους τραυματίες· οι πληροφορίες έρχονται συγκεχυμένες και με καθυστέρηση, καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να συσκοτίσουν την κατάσταση. Τρεις μήνες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν και οι φανατικοί Ισλαμιστές εμφανίζονται να ελέγχουν ολόκληρες περιοχές και να εξαπολύουν κατά μέτωπο επίθεση κατά των αμερικανικών και άλλων δυνάμεων· οι συγκρούσεις, στις οποίες μετέχουν και Ευρωπαίοι στρατιώτες, εξηγούν τη ρητή δέσμευση του Γάλλου προέδρου ότι δεν θα δεχθεί παράταση της παραμονής γαλλικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Οι πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρουν ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι παρατεταμένος και να θυμίσει ένα άλλο Βιετνάμ· οι Ρώσσοι βετεράνοι ήταν ακριβείς στην περιγραφή τους, όταν έλεγαν ότι «είναι εύκολο να καταλάβεις το Αφγανιστάν, αλλά πολύ δύσκολο να απαγκιστρωθείς από αυτό». Οι πολλές εκπλήξεις ακολουθούν αργότερα, ο γενικευόμενος λιμός τις θρέφει.
 
Η κινεζική οικονομία

Η Κίνα έχει μετατραπεί σε μεγάλη διεθνή οικονομική δύναμη με το εξωετρικό της εμπόριο να ξεπερνά τα 600 δισεκατομμύρια δολλάρια· στην περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσεως η παρέμβασή της μπορεί να είναι καθοριστική, επειδή διαθέτει και την άνεση της εσωτερικής αυταρκείας, και με ετήσιο ρυθμό αναπτύξεως 8%. Η παραπομπή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου του θέματος της επιβολής προστατευτικού δασμού 30%, στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβος τη φέρει στην επικαιρότητα, σε συμμαχία με τις άλλες χώρες του κόσμου· όλες μαζί προσφεύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Αμερικής. Σε πιο αδύναμη θέση βρίσκονται όμως ΗΠΑ και Ιαπωνία, επειδή εξαρτώνται, σε μεγαλύτερο βαθμό, από τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις· μάλλον θα επιδεινωθεί η κρίση στις δύο αυτές χώρες. Σπασμωδικό μέτρο!

 
Ειρηνικοί διαδηλωτές
Στο Χατζαράτ, το κρατίδιο όπου από τις θρησκευτικές συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους πεντακόσια άτομα, οργανώθηκε ειρηνική διαδήλωση Ινδουιστών και Μουσουλμάνων· το πνεύμα του Μαχάτμα Γκάντι αναβίωσε στις Ινδίες, χάρις στα άμεσα και αυστηρά μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Η διαδήλωση έδειξε κάτι: το τί μπορούν να πετύχουν οι κυβερνήσεις, όταν ενδιαφέρονται να επιβάλουν την ειρήνη· ελάχιστοι είναι οι φανατικοί. Οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται τα βίαια μέτρα και την καταπίεση της εξουσίας και κυρίως των μεγάλων δυνάμεων προς τις φτωχές και αδύναμες χώρες· δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να διατηρούν άλυτα τα προβλήματα για να επιβάλουν την πολιτική τους. Είναι γνωστά αυτά, μόνο που στις μέρες μας προσλαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr