Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 208/ 08 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι αλλαγές στο διεθνές πολιτικό σκηνικό
Ο οικονομικός πόλεμος, με αφορμή τους δασμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές χάλυβος, ίσως αλλάξουν το διεθνές πολιτικό σκηνικό περισσότερο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις· πριν από έξη μήνες όλες οι χώρες του κόσμου ετάχθησαν αλληλέγγυες προς την Αμερική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σήμερα είναι όλες αλληλέγγυες στην αντίσταση εναντίον της «αυθαιρέτου» αυτής αποφάσεως του Αμερικανού προέδρου, η οποία απειλεί να τορπιλλίσει το διεθνές εμπόριο και το σύστημα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου· Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιαπωνία, Αυστραλία έχουν προσφύγει ήδη στον ΠΟΕ, αλλά Ρωσσία και Κίνα απειλούν με αλλαγές και στις πολιτικές σχέσεις. Η διεθνής οικονομική κρίση γίνεται ακόμη χειρότερη· οι περιπτώσεις χρεωκοπίας, όπως της Αργεντινής αναμένεται να πολλαπλασιασθούν· τα πάντα αλλάζουν ραγδαίως.
 
Απουσία σφυγμομετρήσεων
Τους τελευταίους μήνες έχουν λείψει οι σφυγμομετρήσεις από τον τύπο· η τελευταία είναι εκείνη της πασοκικής εταιρείας η οποία έδιδε προβάδισμα 7% στην αξιωματική αντιπολίτευση ως προς την πρόθεση ψήφου και 32% ως προς την πρόβλεψη νίκης, αλλά είχε ανακαλυφθεί νέος όρος, ότι ιδανικώτερος αρχηγός εθωρείτο ο πρωθυπουργός· ο λόγος της απουσίας σφυγμομετρήσεων είναι εμφανής: η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έχει φθάσει σε ύψος πρωτοφανές, κάτι που δεν επιθυμούν το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη να γίνουν γνωστά. Πέρυσι τον Ιούνιο, οι δημοσκοπήσεις που έδιδαν μικρότερη από την τωρινή διαφορά στη Νέα Δημοκρατία εξανάγκασαν τον πρωθυπουργό να αναβάλει την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα και να εξαγγείλει την επίσπευση του συνεδρίου του κόμματος· η ίδια τακτική δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί και φέτος. ¶ρα, καθυστερούν τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. Και έχει ο Θεός στη συνέχεια.
 
Το μάτι του κυκλώνα
Οι δημοτικές εκλογές και η επιλογή των υποψηφίων δείχνουν να έχουν χάσει το ενδιαφέρον της επικαιρότητος· πού και πού ο κυβερνητικός υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κάνει κάποιες επισκέψεις σε πολιτικύς αρχηγούς, και αυτό είναι. Τα άλλα κόμματα δεν δείχνουν να επείγονται για την ανάδειξη των υποψηφίων τους, αλλά ούτε και αυτοί εμφανίζονται να επιθυμούν την προβολή των ονομάτων τους· είναι περίεργα αυτά σε εποχή που ο τύπος ενδιαφέρεται μόνο για την προβολή των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές. Πολλοί υποψήφιοι υποψιάζονται ότι είναι δυνατόν οι πολιτικές εξελίξεις να επιταχυνθούν, με αφορμή κάποιο έκτακτο γεγονός, οπότε το σκηνικό κάτω από το οποίο θα γίνουν οι δημοτικές να είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό· καθυστερούν την εξαγγελία της υποψηφιότητός τους και αναμένουν τις εξελίξεις. Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν την ηρεμία των λίγων αυτών ημερών με τη νηνεμία στο μάτι του κυκλώνα.
 
Κυνική νοοτροπία
Όσοι κατοικούν στους γύρω λόφους και ανοίγουν το πρωί το παράθυρό τους βλέπουν το μαύρο νέφος να σκεπάζει το κλεινόν άστυ· οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας ήταν μόνο φραστική προπαγάνδα. Οι βιομηχανικές μονάδες έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια στο λεκανοπέδιο, παρ’ όλο που υποτίθεται ότι είναι προστατευόμενη περιοχή· ακόμη και η Ακρόπολις είναι περικυκλωμένη από το μαύρο τέρας. Το νέφος δεν καταπολεμείται με ευχολόγια, αλλά με αυστηρή και συνεπή πολιτική· το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τον τόπο και για την ιστορία του. Διέπονταν όλες από κυνική νοοτροπία, με μοναδικό σκοπό την ιδιοτέλεια. Κανείς βάρβαρος δεν προκάλεσε χειρότερη καταστροφή στην Ακρόπολη.
 
  Δικαστικός έλεγχος
 

Οι δικαστικές διώξεις κατά του μεγαλοεπιχειρηματία της ηλεκτρονικής βιομηχανίας και του τύπου πολλαπλασιάζονται· οι πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνουν έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή οι διασυνδέσεις με πολιτικά στελέχη, κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως, είναι άρρηκτες. Όταν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι διώξεις που έχουν γίνει στη Μόσχα, με απαιτήσεις για επιστροφή δέκα εκατομμυρίων δολλαρίων, τότε το πρόβλημα προσλαμβάνει και εθνικές διαστάσεις· επί εικοσαετία ήταν ο μεγαλοπαράγων της οικονομικής ζωής και εμφανιζόταν ως ευεργέτης πολλών και διαφόρων. Ο αρχηγός, μάλιστα, της ΚΥΠ τη δεκαετία του ’80, ορκίζεται ότι έχει προσφέρει πατριωτικές υπηρεσίες· φυσικά, δεν εξήγησε τί εννοεί πατριωτικές, και άν έχει την άποψη αυτή η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το κρίσιμο θέμα!

 
Κιθαρωδών αγωνιζομένων

Όταν ο Φιλοποίμην, ο έσχατος των Ελλήνων, κατετρόπωσε στη μάχη της Μαντινείας τον Μαχανίδα, τύραννο των Λακεδαιμονίων, και έφερε τη φάλαγγα των οπλιτών του στα Νέμεια, εντυπωσίασε τους πάντες· ήταν η πρώτη φορά, μετά τον Επαμεινώνδα, που είχαν ηττηθεί κατά κράτος οι υπό τυραννικό καθεστώς Σπαρτιάτες. Εμφανίσθηκε στο θέατρο, ενώ αγωνίζονταν οι κιθαρωδοί, έχων τους νέους με τις στρατιωτικές χλαμύδες και τα κατακόκκινα υποδήματα· «έπειτα κιθαρωδών αγωνιζομένων εις το θέατρον παρελθείν έχοντα τους νεανίσκους εν ταις στρατιωτικαίς χλαμύσι και ταις φοινικοίς υποδύταις». Ήταν όλοι τους γεροδεμένοι και της ίδιας ηλικίας· «ακμάζοντάς τε τοις σώμασιν άπαντας και ταις ηλικίας παραλλήλους». Το ήθος τους φανέρωνε ιδιαίτερο σεβασμό προς τον αρχηγό τους και φρόνημα νεανικό ύστερα από πολλούς και καλούς αγώνες· «αιδώ δε πολλήν προς τον άρχοντα και φρόνημα νεανικόν υποφαίνοντας εκ πολλών και καλών αγώνων». Έτσι ανεδείχθησαν οι ελληνικές συμπολιτείες.

 
Ίσες αποστάσεις ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί, στην έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακολούθησαν πάλι την ίδια πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Λευκωσίας και Τουρκοκυπρίων· με κανέναν τρόπο δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την ¶γκυρα. Μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβος -που πλήττουν και τις τουρκικές εξαγωγές- ίσως επιλέξουν και πάλι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να «καθησυχάσουν» τους προστατευομένους τους· η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα τις μέρες που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαιώνει την Κύπρο ότι θα ενταχθεί, οπωσδήποτε, έστω και χωρίς τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Η πρόκληση είναι σαφής· η ΕΕ έχει διαφοροποιηθεί από την Αμερική στο κρίσιμο αυτό θέμα και της είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσει. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία και στο ζήτημα του χάλυβος είναι υποχρεωμένη να συμπορευθεί με τους Ευρωπαίους, από τους οποίους εξαρτάται η οικονομική της επιβίωση. Το πρόβλημα περιπλέκεται αρκετά.
 
Εποχή προστατευτισμού
Η επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβος σημαίνει στην πράξη το τέλος του ελευθερίας των διεθνών εμπορικών σχέσεων· η Αμερική είναι η πρώτη παραγωγός χάλυβος χώρα στον κόσμο και κάνει εξαγωγές 31,4 εκατομμυρίων τόννων και εισαγωγές 38 εκατομμυρίων. Η επιβολή των δασμών έχει προκαλέσει τον χειρότερο οικονομικό πόλεμο μεταπολεμικά· Ευρώπη, Ιαπωνία, Κορέα, Ρωσσία, Βραζιλία, Τουρκία είναι οι πληττόμενες χώρες. Η αντίδρασή τους κυμαίνεται από την απειλή για την επιβολή αντιποίνων, με δασμούς στις εισαγωγές από την Αμερική και την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, έως την ανατροπή όλων των σχέσεων, όπως προειδοποιεί η Ρωσσία· η πραγματοποίηση των απειλών έχει δευτερεύουσα σημασία για το διεθνές εμπόριο. Το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε καλλιεργηθεί με τόσο κόπο έχει υπονομευθεί· η δεινή οικονομική κρίση της αμερικανικής οικονομίας έχει ωθήσει τον πρόεδρο της χώρας να αγνοήσει όλες τις φιλελεύθερες αρχές που είχε θεσπίσει.
 
Παγκοσμιοποίση και δασμοί
Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μέσο της αμερικανικής πολιτικής προπαγάνδας, είναι τρόπος ζωής και οικονομικών σχέσεων. Η πληροφορική και τα διαδίκτυα επιβάλλουν και προϋποθέτουν την άμεση και ταχεία επικοινωνία όλων μας, σε οποιαδήποτε γωνία της γης σε ελάχιστο χρόνο· είναι ο άλλος τρόπος παραγωγής, εντελώς διάφορος από τον βιομηχανικό. Όταν οι Αμερικανοί επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβοςενός από τα βασικά προϊόνα της εποχής, αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουν στη βιομηχανική αντίληψη του 19ου αιώνος· πρότυπο εκείνης της εποχής ήταν η διασφάλιση της αυταρκείας εκάστης χώρας, ώστε να επιτύχει την εκβιομηχάνισσή της. Το πρότυπο της εποχής της πληροφορικής είναι άλλο: η διασφάλιση των δυνατοτήτων ελευθέρας επικοινωνίας με τους κατοίκους όλων των χωρών, ώστε μέσα από την επικοινωνία αυτή και την εμπειρία τους να κατακτήσει το άτομο την ικανότητα συνθέσεως και δημιουργίας. Αλοίμονο στον ηγέτη που δεν τα αντιλαμβάνεται αυτά! .
 
Διαφωνίες Εβραίων

Οι διαφωνίες των Εβραίων ως προς την πολιτική Σαρόν κλιμακώνονται και στο εξωτερικό· στην πρωτεύουσα του Καναδά, οι ιουδαϊκοί σύλλογοι οργάνωσαν συνεστίαση στην οποία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και ζήτησε τη συγκράτηση του Ισραήλ από την πολιτική αντιποίνων που τροφοδοτεί τους αυτόχειρες ¶ραβες. Μετά την αντίδραση στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι φωνές διαμαρτυρίας στο εξωτερικό ίσως φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα· οι νεκροί χθες ήταν άλλοι 24, δώδεκα από κάθε πλευρά. Είναι δεδομένο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κλιμακώνει την ένταση για την πολιτική του επιβίωση, αφού κατέστη εμφανές πλέον ότι αδυνατεί να καταργήσει τον Γιασέρ Αραφάτ από την παλαιστινιακή ηγεσία. Η αλλαγή της αμερικανικής στάσεως, μετά τη συνάντηση Μπους Μουμπάρακ, ίσως ανοίξει το δρόμο για το διάλογο

 
Γενίκευση του πολέμου
Οι συγκρούσεις στο Ανατολικό Αφγανιστάν, με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν να ανθίστανται παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς, δείχνουν ότι ο πόλεμος γενικεύεται με απρόβλεπτες προεκτάσεις· η αντίσταση των φανατικών ισλαμιστών στις ορεινές περιοχές κατέστη δυνατή μόνο χάρις στην υποστήριξη των κατοίκων των περιοχών. Αυτή η υποστήριξη τους προσέφερε τη δυνατότητα να νικήσουν τους Αμερικανούς και να τους υποχρεώσουν σε υποχώρηση τριάντα χιλιομέτρων, για να ανασυνταχθούν και να επιτεθούν και πάλι· οι καθυστερήσεις στη διανομή της ανθρωπιστικής βοηθείας, και οι συνθήκες λιμοκτονίας κάτω από τις οποίες ζουν οι κάτοικοι των επαρχιών και των συνοικιών, τους ωθούν στην αποδοχή της ισλαμικής προπαγάνδας. Η μεταβατική κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να διανείμει τη μεγάλη βοήθεια που έχει λάβει.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr