Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 209/ 11 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η αίσθηση της πλήρους κρατικής διαλύσεως
Όποιος παρακολουθεί από κοντά τις συζητήσεις στην επαρχία ως προς την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στηρίξεως, διαπιστώνει ότι οι αρμόδιοι ομολογούν σαφώς ότι το κράτος δεν το μπορεί· στα περιφερειακά συμβούλια, οι περιφερειάρχες δηλώνουν ότι ελπίζουν πως θα επιτύχουν εφέτος καλύτερη κατάστρωση των προγραμμάτων και απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά κανείς δεν ακούστηκε να λέει ότι θα απορροφηθούν όλα τα κονδύλια. Όταν το ομολογεί ο αρμόδιος περιφερειάρχης, γνωρίζοντας ότι θα υποστεί τη σκληρή πίεση των παραβρισκομένων, σημαίνει ότι τα εξωραϊζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό· γνωρίζει, επίσης, ότι δεν μπορεί να πει και ψέμματα στους συμμετέχοντας, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα την κατάσταση. Επιβιώνει η όποια κυβέρνηση κάτω από αυτές τις συνθήκες;
 
Πασόκ και «αριστερά»
Η προσωπική επίθεση του υπουργού Εσωτερικών έναντίον του δημάρχου Αθηναίων δεν απευθύνεται στον κ. Δ. Αβραμόπουλο, αλλά στον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει αρχίσει εκστρατεία για την πολιτική προσέγγιση της «αριστεράς»· ο κ. Κ. Σκανδαλίδης μας εξηγεί ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί πολιτική προσέγγιση με τις δυνάμεις αυτές, οι οποίες δεν εκπροσωπούν κάτι το σημαντικό, αλλά και δεν διαθέτουν ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη. Οι εντός του κυβερνώντος κόμματος συγκρούσεις έρχονται, μέσα από το πρόβλημα των οδοκαθαριστών, αποκαλύπτοντας το θολό τοπίο που ισχύει· συμβαίνει ο υπουργός Εσωτερικών να είναι ο προηγούμενος Γραμματέας του κόμματος, ο οποίος βλέπει να αλώνονται οι προσβάσεις του στον κομματικό μηχανισμό που είχε κτίσει με κόπο επί οκταετία. Ο επικυρίαρχος του κόμματος έχει χαράξει την πολιτική προσεγγίσεως των δυνάμεων της «αριστεράς» για την εξάντληση της τετραετίας και ο αρμόδιος υπουργός την υπονομεύει μεγαλοπρεπώς.
 
Η αποστασιοποίηση
Τρεις εβδομάδες, από την ημέρα που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα «περί πολιτικής εκτροπής», αντιμετώπισε την ειρωνική υποστήριξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης και «στενού» του φίλου· ο υπουργός δηλώνει ότι θα ήταν ολέθριο για το κυβερνόν κόμμα η αποχώρηση του πρωθυπουργού, επειδή αυτό θα σημάνει την πλήρη διάλυσή του. Δηλαδή, ομολογεί, ένα από τα πρώτα στελέχη του κόμματος, ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν την απόμακρυνση του κ. Κ. Σημίτη και την αντικατάστασή του από άλλον, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σύντομα σε εκλογές· στην ίδια λογική κινείται και η εβδομαδιαία πολιτική ανασκόπηση του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος καλεί τους πάντας να στηρίξουν τον πρωθυπουργό έως την εξάντληση της τετραετίας. Γνωρίζουν όλοι ότι στην Ελλάδα, όταν εντός της κυβερνήσεως ομιλούν για εκλογές, δεν αργούν αυτές περισσότερο από δύο έως τρεις μήνες· την επίσπευση τους επιζητούν αμφότεροι στην πράξη.
 
Το Σκοπιανό πρόβλημα
Σταδιακά οι Σκοπιανοί καταχρώνται το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας· η κυβέρνηση έχει αφήσει το θέμα «μόνο» του, σαν να μην αφορά την Ελλάδα. Η ανακίνησή του γίνεται, όταν, με την αφορμή κάποιας διεθνούς εκδηλώσεως, ακούγεται το όνομα ως συμμετοχή των Σκοπιανών· οι δύσκολες περιπλοκές στα Βαλκάνια και η ανάγκη που έχουν από την κάλυψη της Ελλάδος, τους υποχρέωνουν να μην προχωρούν στις άλλες προκλήσεις τους. Δηλαδή, τρίτοι παράγοντες αποκλείουν την πλήρη αναγνώριση με το ελληνικό όνομα και την παραγνώριση του αλυτρωτισμού τους· αυτό σημαίνει ότι, όταν εκλείψουν οι λόγοι, θα ξαναρχίσει ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων, οπότε θα βρεθεί η χώρα μας και πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων. 
 
  Εγρήγορση του Προέδρου
 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη Ρόδο όπου παρίστατο στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, να αποφύγει τις προκλήσεις και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση των όποιων διαφορών· έπρεπε να απευθυνθεί η προειδοποίηση αυτή του ρυθμιστού του πολιτεύματος. Η προηγούμενη προειδοποίησή του, ως προς τη σήψη στην ελληνική κοινωνία και την έκκληση για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, μάλλον ξεχάστηκε· η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την άμεση παρέμβαση, και τη σύγκληση Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα, αλλά όλα προσπεράστηκαν. Η ευθύνη βαρύνει πλέον και πάλι τον ανώτατο άρχοντα· όταν, οι προειδοποιήσεις του δεν εισακούονται, σημαίνει πολλά!

 
Ελευθερίας τεύχων

Όταν ο Φιλοποίμην έφερε τη δοξασμένη φάλαγγά του, μετά τη νίκη του επί του τυράννου της Σπάρτης Μαναχίδα, στα Νέμεια, όλοι θαύμασαν το «νεανικόν φρόνημα» των ανδρών· ήταν στην ακμή της η Αχαϊκή Συμπολιτεία, ο θεσμός τον οποίο άν μελετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πολλά έχει να μάθει. Ο κιθαρωδός Πυλάδης, μεγάλος μουσικός της εποχής, έψαλλε, μόλις εισήλθαν, χορικά από τους «Πέρσας» του Τιμοθέου, τραγικού και μουσικού της κλασικής εποχής· «άρτι δ’ αυτών εισεληλυθότων κατά τύχην Πυλάδην τον κιθαρωδόν άδοντα τους Τιμοθέου Πέρσας». ¶ρχιζαν, «της ελευθερίας το δοξασμένο μεγάλο κόσμημα της Ελλάδος ψάλλω»· «ενάρξασθαι, Κλεινόν ελευθερίας τεύχων μέγαν Ελλάδι κόσμον». Το κόσμημα, ήταν στην ελληνική ιστορία ο ύμνος για την ελευθερία· τυχαία ήταν η επιλογή της τραγωδίας «Πέρσαι» του Τιμοθέου, αλλά απέδωσε το κλίμα των ημερών. Τον Σπαρτιάτη τύραννο είχε νικήσει και σκοτώσει ο Φιλοποίμην· τον τιμούσαν οι Έλληνες.

 
Η διαπλοκή στην Ιταλία
Οι διαδηλώσεις γενικεύονται στην Ιταλία εναντίον του πρωθυπουργού Σύλβιο Μπερλουσκόνι και του νέου νόμου ο οποίος θεσπίζει, στην πράξη, τη διαπλοκή ως επίσημη πολιτική· είναι η πρώτη φορά που ο Ιταλός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λαϊκής κατακραυγής, μετά την ένταξη στην ευρωζώνη και την υπονόμευση της καθιερώσεως του ευρώ στην Ιταλία. Η πλειοψηφία των Ιταλών αντιλαμβάνεται ότι η πραγματική πολιτική του κ. Μπερλουσκόνι οδηγεί τη χώρα εκτός της ευρωζώνης, επειδή αυτό επιβάλλουν οι Αμερικανοί· βλέπουν ότι οι αρχικές τους υποψίες επιβεβαιώνονται, ως προς τους πραγματικούς λόγους της νομιμοποιήσεως της διαπλοκής, όπως και της υπονομεύσεως του ευρώ, έστω και άν δεν τόλμησε ακόμη να αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στον αρχηγό των Νεοφασιστών, αλλά το κρατάει προσωρινά ο ίδιος. Η ιταλική πολιτική ζωή, με τη διαπλοκή ως πρώτο μέτωπο, είναι οι πρώτες αψιμαχίες του οικονομικού πολέμου Ευρώπης Αμερικής.
 
Η ιαπωνική κρίση
Η οικονομική κρίση είναι η χειρότερη μεταπολεμικά και πολλοί σχολιαστές παρομοιάζουν την Ιαπωνία με νέα Αργεντινή· χαρακτηριστικά γράφει η αμερικανική πύλη “thenation: «Και τώρα το αργεντινής μορφής σενάριο για την Ιαπωνία. Ως αποτέλεσμα της επί δεκαετία υπερκαταναλώσεως του κράτους και της συνεπακόλουθης αδυναμίας αναδιαρθρώσεως της οικονομίας, ήρθε η χρεωκοπία στην Αργεντινή. Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 55% του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος. Στην Ιαπωνία η επί δεκαετία υπερκατανάλωση του κράτους και η αδυναμία αναδιαρθρώσεως της οικονομίας έχουν ανεβάσει το δημόσιο χρέος σε 150% του ΑΕΠ, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ και θα γίνει 175% σε τρία χρόνια. Όταν η Αργεντινή δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει χρέος της, πώς θα το πετύχει η Ιαπωνία;» Πάντως το άρθρο του Uwe Parpart έχει γραφεί πριν από την επιβολή δασμών 30% επί των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβος. Την Ιαπωνία επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός!
 
Αντιπολεμικό κίνημα
Στο Ισραήλ το αντιπολεμικό κίνημα εξαπλούται ραγδαία, παρά τη σιγή που προσπαθεί να επιβάλει ο ελεγχόμενος τύπος· ήδη 316 είναι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί που έχουν υπογράψει τη διακήρυξη με την οποία αρνούνται να πολεμήσουν στα παλαιστινιακά εδάφη, ζητούν διάλογο με τους Παλαιστινίους, τη διάλυση των εβραϊκών οικισμών στην Υπεριορδανία και καταγγέλουν ότι ο πρωθυπουργός Σαρόν τους υποχρεώνει να προδώσουν τις αρχές τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αξιωματικοί όλων των όπλων, έως και συνταγματάρχες αλλά και απλοί στρατεύσιμοι· ο ισραηλινός λαός έχει κάνει έρανο για τους στρατιωτικούς αυτούς, οι οποίοι έχουν αποταχθεί και τους έχει στερηθεί ο μισθός τους. Αλλά και οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις συνεχίζονται· μία μεγάλη έγινε το Σάββατο το μεσημέρι. Οι ηλεκτρονικές πύλες σε όλες τις γλώσσες φιλοξενούν ειδήσεις για το αντιπολεμικό κίνημα· οι Ισραηλινοί θα σωθούν μόνο από το κίνημα αυτό. Είναι η ελπίδα τους.
 
Πρωτοφανής όλεθρος

Η αιματοχυσία στην Παλαιστίνη δεν πρόκειται να έχει σύντομο τέλος· οι νεκροί καθημερινά σημαίνουν πραγματικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, έστω και άν η μία διαθέτει από τους πιο συγχρόνους στρατούς στον κόσμο και η άλλη μόνο αποφασισμένους αυτόχειρες. Η διεθνής κοινή γνώμη έχει εξεγερθεί και οι Αμερικανοί αποφάσισαν τελικά να παρέμβουν, κάτω από την πίεσή της, αλλά προ παντός κάτω από την εξέγερση της αντιπολιτεύσεως στο Ισραήλ, η οποία είναι άγνωστο ποιές διαστάσεις μπορεί να προσλάβει· η πεποίθηση της μονομερούς παρεμβάσεως στις διεθνείς σχέσεις από την πλευρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επειδή διαθέτει την υποστήριξη των Αμερικανιοεβραίων, αποδεικνύεται ότι οδηγεί στην κόλαση, πρώτα το κράτος του Ισαρήλ και στη συνέχεια τους υπολοίπους. Ολόκληρη η περιοχή απειλείται με ολοκαύτωμα.

 
Κύπρος και ΕΕ
Η επίσκεψη στην Κύπρο του αρμοδίου για τη διεύρυνση Επιτροπού της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κ. Φερχόυγκεν ολοκληρώνει τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για την οριστική πλέον ένταξη της νήσου στην ΕΕ, έστω και χωρίς την επίλυση του πολιτικού προβλήματος· σημαντική εξέλιξη είναι η εξαγγελία του ποσού των 206 εκατομμυρίων ευρώ για τις κατεχόμενες περιοχές, στην περίπτωση που θα επιλυθεί το Κυπριακό πριν από τον Ιούνιο. Η εξαγγελία αυτή έρχεται σε επιβεβαίωση των εκκλήσεων της κυπριακής κυβερνήσεως προς τους τουρκοκυπριακούς φορείς για να υποβάλουν από κοινού προγράμματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων· η εξαγγελία είναι η απτή απόδειξη των οφελημάτων που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι από την ένταξη. Δική τους ευθύνη οι πιέσεις προς τον Ντεντκάς.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr