Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 210/ 12 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Πολιτικές οι διαρροές με τη νεροποντή
Οι διαρροές σε όλα τα νεότευκτα κτίρια, με την πρώτη νεροποντή, είναι κάτι το σύνηθες πλέον στην Ελλάδα · το είδαμε στο Μετρό, στο Αεροδρόμιο Αθηνών, στο Μακεδονίας, στα άλλα έργα. Από πρακτικής πλευράς αυτό σημαίνει ότι η στεγανοποίηση των έργων δεν είναι καλή και ο έλεγχος πριν από την παράδοση ανύπαρκτος· αποκλείεται να μην είναι δυνατή η στεγανοποίηση με τα σημερινά υλικά, όταν οι καλύβες των παππούδων μας ήταν απολύτως στεγανοί. Τα έργα «μπάζουν» από πολιτικής πλευράς, επειδή οι εργολάβοι κρατούν στα χέρια τους τους ελέγχοντες προϊσταμένους και τα πολιτικά πρόσωπα· τόσες κακές κατασκευές και ούτε ένα πρόστιμο, ούτε μία παραίτηση! Όσο αποδυναμώνεται η κυβέρνηση και μυρίζει προεκλογική περίοδο πληθαίνουν οι διαρροές.
 
Διασυνδέσεις ύποπτες
Οι αποκαλύψεις για την περιοδεία στη Θεσπρωτία του τότε υπουργού Εσωτερικών και νυν Υγείας με τον απατεώνα υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας δείχνουν πολλά για την εθνική μας ασφάλεια και για την πολιτική μας απέναντι στις εθχρικές προπαγάνδες περί μειονοτήτων· την εποχή εκείνη ο υπουργός Εσωτερικών ήταν ο προϊστάμενος της ΚΥΠ, οπότε αυτός είχε όλες τις πληροφορίες ως προς την ποιότητα οιουδήποτε εισερχομένου από τη γειτονική χώρα και μάλιστα στο νομό όπου προβάλλλουν τον ισχυρισμό της φανταστικής μειονότητος των Τσάμηδων. Αυτά γίνονταν την περίοδο που οι Αλβανοί θεωρούσαν όλους τους Αρβανίτες δική τους μειονότητα· το δεύτερο είναι ότι από την περιοχή αυτή και μέσω των αυτών κυκλωμάτων διακινούνται και οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών προς την Ελλάδα. Γεννάται το ερώτημα: Τόσο διαλυμένη είναι η μυστική μας υπηρεσία; Ή μήπως τα ανέχεται αυτά; Είναι αδιανόητο να είναι αφελής η μυστική υπηρεσία.
 
Ανώφελος διάλογος
Ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό γίνεται για τα μαύρα μάτια· το καυτό επί τέσσερες δεκαετίες πρόβλημα, δεν μπόρεσε καμμία κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει, παρ’ όλο που είναι γνωστό ότι το ασφαλιστικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η κυβέρνηση πέρυσι, όταν είχε την άνεση της προσφάτου λαϊκής εντολής, απέσυρε τις προτάσεις της, τις οποίες είχε εγκρίνει ομοφώνως· φέτος, στην πιο αδύναμη στιγμή της και με την επίσπευση των εκλογών δεδομένη, πώς θα φέρει το βάρος του ασφαλιστικού; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι απλή· ως μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης το χρησιμοποιεί και όχι ως πρόβλημα προς επίλυση. Οπότε και η ΓΣΕΕ απαντάει κατά την ίδια λογική· οι προσκείμενοι προς το ΚΚΕ συνδικαλιστές αρνούνται να λάβουν μέρος στο διάλογο και οι φιλοκυβερνητικοί παίζουν με τις συσκέψεις και τις δηλώσεις. Τα σοβαρά προβλήματα αποκλείεται, οπωσδήποτε, να τα αγγίξει η κυβέρνηση.
 
Η ανοχή του Πατριάρχου
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο χώρο των Διδύμων Πύργων ήταν συγκινητική· ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κάλεσε τους πάντες να δείξουν ανοχή ως προς τις διαφορετικές απόψεις, ώστε να λείψει ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Τις ίδιες μέρες οργανώθηκε από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου συνέδριο όλων των θρησκειών με σκοπό την αποτροπή της κλιμακώσεως του φανατισμού και την άμβλυνση των θρησκευτικών κυρίως αλλά και άλλων διαφορών· είναι ευχάριστο που η Ορθοδοξία παρουσιάζει το δικό της λόγο, αναδεικνύοντας το ρόλο της στο σημερινό κόσμο· Η πρωτοπορία βρίσκεται στο Φανάρι και στην Κύπρο, ενώ η ελλαδική εκκλησία υστερεί αρκετά· το πρόβλημα είναι ο λαϊκιστικός λόγος, το κεκλασμένον ήθος.
 
  Η φυγή από Μανχάτταν
 

Στην επέτειο των έξη μηνών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους του Μανχάτταν, το χειρότερο έγκλημα της τελευταίας πεντηκονταετίας, έγιναν γνωστά μερικά στατιστικά στοιχεία· περισσότερο από 1500 διαμερίσματα στην περιοχή χρειάστηκε να ανακατασκευασθούν λόγω των σοβαρών ζημιών που είχαν υποστεί· πολλά άλλα παραμένουν ακατοίκητα επειδή περίπου το 30% των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει τη συνοικία της Γουώλ Στρητ· οι ειδικοί προβλέπουν ότι, ίσως χρειαστεί να περάσει δεκαετία για να επωλουθούν οι πληγές και να επισττρέψει ο κόσμος στα σπίτια του. Με απλά λόγια, το οικονομικό κέντρο της Αμερικής έχει χάσει την πρωτοκαθερδία του στον κόσμο· μετά την επιβολή των δασμών στο χάλυβα η κρίση χειροτερεύει.

 
Τοις σώμασιν αγυμνάστους

Όταν ο ¶ρατος ανέλαβε και πάλι στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, αυτή βρισκόνταν σε πολύ άσχημη κατάσταση· ήταν η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για σύσταση ομοσπονδίας ελευθέρων πόλεων, κρατών σήμερα όπως επιχειρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ¶ρατος, όταν ανέλαβε το 220 π.Χ., συγκέντρωσε τους Αχαίους οι οποίοι ήταν αγύμναστοι στο σώμα και στο μυαλό διαλελυμένοι ως προς τον πόλεμο· «συναγαγών τους Αχαιούς, τοις τε σώμασιν αγυμνάστους όντας και ταις διανοίαις εκλελυμένους προς τον πόλεμο». Έχει σημασία ο όρος, «εκλελυμένοι», που χρησιμοποιεί ο Πλούταρχος στη βιογραφία του Αράτου· «εκλελυμένοι» είναι οι διαλυμένοι στη σκέψη, όσοι αδυνατούν να σκεφθούν κάτι το σοβαρό και περισσότερο, ό,τι αφορά την πόλη, οι ανίκανοι να ασκήουν την ελεύθερη πολιτική πρακτική. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κράτος της συμπολιτείας, οι δημόσιες υπηρεσίες θα λέγαμε σήμερα, δεν λειτουργούσε, όπως γίνεται στις μέρες μας. Συνείδηση πολιτικής ευθύνης απαιτείται.

 
Ο φιλόδοξος υπουργός
Το διάβημα του υπουργού Εθνικής Αμύνης προς τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα για την κλιμάκωση των παραβιάσεων του εναερίου χώρου του Αιγαίου έχει πολλές πολιτικές πτυχές· η πρώτη, η έλλειψη εμπιστοσύνης ή ο παραγκωνισμός του υπουργού Εξωτερικών, με την έννοια ότι δεν καλύπτει επαρκώς την εθνική ασφάλεια· δηλαδή, η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης από τον υπουργό Εξωτερικών δεν γίνεται αποδεκτή από τον ομόλογό του στο Πεντάγωνο. Η δεύτερη είναι η πρόκληση προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος εγκρίνει και καλύπτει τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών· η τρίτη, η έκκληση προς τα κομματικά στελέχη που είναι ευαίσθητα στα εθνικά θέματα, ότι αυτός προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα. Ο πατριωτισμός έως τον εθνικισμό ήταν το βασικό πολιτικό σύνθημα του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί να καρπωθεί ο φιλόδοξος υπουργός· οι ευθύνες του για την πορεία της οικονομίας έχουν ξεχασθεί.
 
Τα πυρηνικά όπλα
Η αναθεώρηση του πυρηνικού αμυντικού προγράμματος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είχε περάσει απαρατήρητη άν δεν είχαν μεσολαβήσει οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μανχάτταν, οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν και οι απειλές για νέους σε άλλες χώρες· ο κόσμος φοβάται πλέον τις αμερικανικές αντιδράσεις και δεν έχει εμπιστοσύνη στις επίσημες διαβεβαιώσεις. Το χειρότερο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, με την αυθαίρετη, και χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τους εταίρους του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβος, απέδειξε ότι δεν σέβεται και πολύ τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας του· ενεργεί ως ο πραγματικός επικυρίαρχος του κόσμου. Στην κατάσταση των υποψηφίων στόχων περιλαμβάνονται και οι χώρες Ρωσσία και Κίνα, δηλαδή οι άλλες δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις· είναι οι ίδιες χώρες που πλήττονται και από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβος. Το χειρότερο είναι το κλίμα καχυποψίας που επικαλύπτει τις διεθνείς σχέσεις.
 
Πλήρης ανασφάλεια
Οι τελευταίες εκδηλώσεις βίας στην Παλαιστίνη απέδειξαν ότι το κλίμα ανασφαλείας είναι γενικό· οι Ισραηλινοί, με πυραύλους από αεροπλάνα και ελικόπτερα, ισοπέδωσαν το τελευταίο κτίριο της παλαιστινιακής αρχής στη Γάζα, σε αντίποινα για την έκρηξη αυτόχειρος λίγες δεκάδες μέτρα από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Δηλαδή, σε όση απόσταση από την κατοικία του Γιασέρ Αραφάτ ρίχνουν τις οβίδες τους οι Ισραηλινοί στη Ραμάλα, σε ίση απόσταση εκρήγνυνται και οι ¶ραβες καμικάζι· με όρους στρατηγικής θα λέγαμε ότι βρίσκονται σε κατάσταση ισοπλίας. Επιβεβαιώνεται, ότι η σύγκρουση αυτή δεν είναι δυνατόν να έχει τέλος με στρατιωτικά μέσα· η εικόνα της τηλεοράσεως, που δείχνει τη δυσκολία του Σιμόν Πέρες να βάλει το στυλό του στην τσέπη του, όση ώρα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέα μέτρα για την κατασταλή της ιντιφάντα, τα λέει όλα. Ακόμη πιο δύσκολα θα πετύχει ο πολεμοχαρής πρωθυπουργός του!
 
Οι αγγλικές βάσεις

Οι αγγλόφωνες εφημερίδες της Κύπρου γράφουν ότι η βρεταννική κυβέρνηση μελετάει την αλλαγή του ρόλου των βάσεων στη μεγαλόνησο, σύμφωνα με τις γεοστρατηγικές της ανάγκες στην περιοχή· είναι εμφανές ότι αυτό γίνεται για την εξυπηρέτηση των τυχόν αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ ή όποιας άλλης κοινής επεμβάσεως στη Μέση Ανατολή. Από το σημείο αυτό αρχίζει και το πρόβλημα· οι βάσεις θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο εναντίον των Αράβων, που είναι φιλικώς διατεθειμένοι προς την Κύπρο, αλλά και σε επιθέσεις τις οποίες δεν εγκρίνουν οι Δεκαπέντε της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με την εξαίρεση του Λονδίνου. Κανείς δεν γνωρίζει, άν τελικά γίνουν οι βομβαρδισμοί, μετά την απίστευτη περιπλοκή της διεθνούς καταστάσεως· για την Κύπρο, όμως, στα εύλεκτα σύνορα, το πρόβλημα είναι σοβαρό.

 
Δασμών επιδρομή
Η Ρωσσία είναι η πρώτη χώρα που απάντησε στην αμερικανική επιβολή δασμών 30% στις εισαγωγές άνθρακος· η Μόσχα απαγόρευσε την εισαγωγή πουλερικών από τις ΗΠΑ, λόγω απειλής «ασθενειών», αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ήταν απάντηση στο αμερικανικό προστατευτικό μέτρο. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες· ο κόσμος εισέρχεται σε περίοδο άκρου προστατευτισμού και σπασμωδικών μέτρων που είναι άγνωστο το πού θα οδηγήσουν. Χώρες, όπως Ρωσσία, Κίνα, με δυνατότητες αυταρκείας, έχουν την άνεση να απαντήσουν με αντίμετρα. Οπότε θα ακολουθήσουν και άλλες· πολλές προβαίνουν ήδη στον διοικητικό προσταευτισμό, δηλαδή στην καθυστέρηση των εισαγωγών με διάφορα τεχνάσματα της κεντρικής τραπέζης. Το γεγονός είναι ένα: οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις έχουν αλλάξει εποχή· η περίοδος απολύτου φιλελευθερισμού έχει λήξει.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr