Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 211/13 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ο αείμνηστος πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού
Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού άφησε την τελευταία του πνοή στη Λευκωσία· είχε λάβει μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ στα νιάτα του. Σε ηλικία 29 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τον είχε επιλέξει για την ευαίσθητη θέση του υπουργού Εξωτερικών, από την οποία υπηρέτησε την Κύπρο επί δεκατρία χρόνια· μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο θητείες, στα δύσκολα χρόνια μετά την εισβολή και την αποχώρηση από την πολιτική ζωή του Αρχιεπισκόπου. Παρέμεινε στην ενεργό πολιτική ώς τον περασμένο χρόνο, ως πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου· τον χαρακτήριζε η ηρεμία και η σωφροσύνη στις θέσεις του και η αποφυγή της αποδοχής ακραίων απόψεων.
 
Οι παραγγελίες οπλισμού
Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει αλλάξει άρδην το αμυντικό πρόγραμμα εξοπλισμών που είχε καταστρώσει ο προκάτοχός του· οι παραγγελίες ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων, με την εξαίρεση των τεθωρακισμένων Λέοπαρντς, έχουν όλες ματαιωθεί και έχουν αντικατασταθεί με αμερικανικά όπλα, κυρίως στην Αεροπορία. Ο λόγος σαφής· η απόλυτος εξάρτηση της αμυντικής μας θωρακίσεως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που οδηγεί και στην απόλυτη πολιτική εξάρτηση. Η διατήρηση αποστάσεως από τις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες είναι ο κύριος σκοπός του νέου υπουργού, με την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού του· στη διεθνή σκηνή ο οικονομικός πόλεμος ευρώ και δολλαρίου είναι ο κύριος παράγων, αλλά και η προσπάθεια δημιουργίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είναι δεδομένη. Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχουμε στην ΕΕ και να ζητούμε την εφαρμογή ενιαίας αμυντικής πολιτικής και να απέχουμε από τις παραγγελίες ευρωπαϊκών όπλων; Δύσκολη η απάντηση.
 
Ελληνοτουρκικός διάλογος
Ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό γίνεται για τα μαύρα μάτια· το καυτό επί τέσσερες δεκαετίες πρόβλημα, δεν μπόρεσε καμμία κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει, παρ’ όλο που είναι γνωστό ότι το ασφαλιστικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η κυβέρνηση πέρυσι, όταν είχε την άνεση της προσφάτου λαϊκής εντολής, απέσυρε τις προτάσεις της, τις οποίες είχε εγκρίνει ομοφώνως· φέτος, στην πιο αδύναμη στιγμή της και με την επίσπευση των εκλογών δεδομένη, πώς θα φέρει το βάρος του ασφαλιστικού; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι απλή· ως μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης το χρησιμοποιεί και όχι ως πρόβλημα προς επίλυση. Οπότε και η ΓΣΕΕ απαντάει κατά την ίδια λογική· οι προσκείμενοι προς το ΚΚΕ συνδικαλιστές αρνούνται να λάβουν μέρος στο διάλογο και οι φιλοκυβερνητικοί παίζουν με τις συσκέψεις και τις δηλώσεις. Τα σοβαρά προβλήματα αποκλείεται, οπωσδήποτε, να τα αγγίξει η κυβέρνηση.
 
Ανακήρυξη διδάκτορος
Η ανακήρυξη σε διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Νατάσας Παζαϊτη- Καραμανλή αποτελεί τιμή για τη χώρα μας· οι σύζυγοι των πολιτικών αρχηγών δεν μας είχαν συνηθίσει σε επιμέλεια παιδείας και καλλιέργεια ψυχής. Οι περισσότερες επιδίδονταν και επιδίδονται σε παρεμβάσεις στην πολιτική, με δημόσιες ή παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, και οι πιο σοβαρές περιορίζονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως σύζυγοι και αξιοπρεπείς οικοδέσποινες· η νεαρά Νατάσα ανοίγει νέο δρόμο, θυμίζοντας πολλές συζύγους της κλασικής εποχής, όπως η Αγαρίστη, η μητέρα του Περικλέους ή διακριτικές αυτοκράτειρες. Το πρόβλημα είναι άλλο, η επιμέλειά της είθε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση· βαρειά η υποθήκη.
 
  Η επίσκεψη Τσένυ
 

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέφθηκε μόνο το Λονδίνο από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έφθασε μετά στο Αμμάν για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή· το αντικείμενό του δύσκολο, η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων συνεχίζονται στις παλαιστινιακές περιοχές με δεκάδες νεκρών, ενώ και οι διαδηλώσεις των νεαρών συνεχίζονται· οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη δύναμη η οποία μπορεί να πιέσει το Ισραήλ και να το υποχρεώσει να επιστρέψει στο διάλογο. Αλλά, είναι διατεθειμένοι οι Αμερικανοί να οδηγήσουν στην ειρήνη την περιοχή, οπότε με ποιό πρόσχημα θα επιχειρήσουν τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, άν το θεωρήσουν απαραίτητο για τη διεθνή τους πολιτική.

 
Επίδειξις κακίας

Ο Φίλιππος Ε’ ήταν ο προτελευταίος βασιλεύς της Μακεδονίας και ανέλαβε την εξουσία το 221 π.Χ. σε ηλικία δεκαεπτά ετών· ελάχιστα ασχολήθηκε με τον πραγματικό κίνδυνο για την Ελλάδα, την επέκταση της Ρώμης στην ανατολική ακτή της Αδριατικής, αλλά κατανάλωσε όλες τις δυνάμεις του μεγάλου βασιλείου του σε πολέμους με την Αχαϊκή και την Αιτωλική Συμπολιτεία. Στην αρχή φάνηκε ότι θα γινόταν μεγάλος βασιλεύς και ηγέτης του Ελληνισμού την κρίσιμη εκείνη περίοδο, αλλά παρουσίασε παραλογώτατη μεταβολή, από πράος βασιλεύς και σώφρον μειράκιο σε άνδρα ασελγή και τύραννο εξώλης γενόμενος· «παραλογωτάτην μεταβάλεσθαι μεταβολήν, εξ ημέρου βασιλέως και μειρακίου σώφρονος ανήρ ασελγής και τύραννος εξώλης γενόμενος». Αυτό δεν ήταν οπωσδήποτε μεταβολή της φύσεως του, αλλά παρουσίαση της κακίας του λόγω αποβολής του φόβου, ο οποίος είχε κυριαρχήσει επί πολύ χρόνο· «αλλ’ επίδειξις εν αδεία κακίας, πολύ χρόνον δια φόβον αγνοηθείσης».

 
Το διεθνές εμπόριο
Μετά την αποδέσμευση πολλών λατινοαμερικανικών νομισμάτων από τη σταθερή ισοτιμία τους με το δολλάριο, την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβος, την προσφυγή πολλών χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ, την επιβολή αντιμέτρων από τη Ρωσσία για τα αμερικανικά πουλερικά και όσα ακολουθούν είναι δύσκολο να μιλάμε πλέον για ελευθερία του εμπορίου· μάλλον σε νέα περίοδο προστατευτισμού εισέρχεται ο κόσμος με απρόβλεπτες προεκτάσεις. Από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως η ευρωζώνη, αποτελούν νησίδα αντοχής απέναντι στον προστατευτισμό, όπως Ρωσσία και Κίνα· οι υπόλοιποι είναι αδύνατο να επανέλθουν στον προστατευτισμό στην εποχή της πληροφορικής και των διαδικτύων. Οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική ζωή δεν γίνονται με προστατευτικά του εμπορίου μέτρα, τα οποία θυμίζουν τη βιομηχανική εποχή και το ήθος της· οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και οι μέρες που έρχονται χαλεπές.
 
Αντιδράσεις των Ρώσσων
Οι αντιδράσεις από ρωσσικής πλευράς στο νέο πυρηνικό πρόγραμμα είναι χαρακτηριστικές· για αλαζονία και υπεροψία κατηγορούν τους Αμερικανούς και τους θυμίζουν ότι ο πυρηνικός πόλεμος τελειώνει όταν οι πύραυλοι διασχίσουν έναν από τους μεγάλους ωκεανούς, οπότε δεν θα υπάρχουν θνητοί για να καταγράψουν τις απώλειες. Το κύριο θέμα είναι η αμοιβαία και βαθύτατη καχυποψία μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων· το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η Μόσχα εντάσσει το πυρηνικό πρόγραμμα στο γενικώτερο πλαίσιο αμερικανορωσσικών σχέσεων, πολιτικών και οικονομικών. Η σύμπνοια που επικράτησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις έχει εκλείψει και οι Ρώσσοι αισθάνονται πλέον αρκετά ισχυροί οικονομικά, ώστε να αντιδρούν αμέσως στις αμερικανικές προκλήσεις· στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβος απάντησαν με την απαγόρευση εισαγωγών αμερικανικών πουλερικών, στις απειλές για βομβαρδισμούς εναντίον άλλων χωρών δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν. Ο κόσμος βαδίζει προς νέα πόλωση και απρόβλεπτη διεθνή ένταση.
 
Υποχώρηση Σαρόν
Η άρση των περιορισμών κινήσεως του Παλαιστινίου ηγέτη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δείχνει την αδύναμη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Αριέλ Σαρόν· είχε εκλεγεί με την υπόσχεση ότι θα προσφέρει ασφάλεια και τάξη στους Ισραηλινούς, αλλά το μόνο που πέτυχε ήταν να μην είναι ασφαλής ούτε η γειτονιά του, η πιο καλά φυλασσόμενη συνοικία της χώρας του. Από την άλλη πλευρά, η διεθνής κατακραυγή έγινε τόσο έντονη, ώστε ούτε οι Αμερικανοεβραίοι είναι σε θέση να τον στηρίξουν αποτελεσματικά· έστω και αργά αντιλήφθηκαν ότι δεν είναι εύκολο να προκαλεί κανείς την διεθνή κοινή γνώμη με ολοκληρωτικές μεθόδους γενοκτονίας. Το τρίτο επιχείρημα είναι η αντίσταση των Ισραηλινών· ογκούται καθημερινά, με διαδηλώσεις και άρνηση πολλών στρατιωτικών να υπηρετήσουν στις παλαιστινιακές περιοχές. Σώζουν αυτοί την τιμή των Ιουδαίων, όπως και οι απλοί κάτοικοι οι οποίοι τους συμπαρίστανται στις διώξεις του καθεστώτος.
 
Οι έποικοι Τούρκοι

Το κρίσιμο θέμα των Τούρκων εποίκων στα Κατεχόμενα αρνείται πεισματικά να το συζητήσει ο Ραούφ Ντενκτάς στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη· μαζί με το συνταγματικό και το εδαφικό, ίσως αποβεί το πιο δύσκολο πρόβλημα, αφού οι έποικοι υπολογίζονται σε 115.000 άτομα, δηλαδή είναι περισσότεροι και από τους Τουρκοκυπρίους. Το πολιτικό πρόβλημα έγκειται στη θέση αυτών των εποίκων, καθώς αυτοί στηρίζουν την ακραία τακτική του Ντενκτάς και της ¶γκυρας, η οποία πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί την επιστροφή τους στην Τουρκία· από την άλλη πλευρά, οι σχέσεις τους με τους Τουρκοκυπρίους είναι από κακές έως χείριστες· οι τελευταίοι δεν θα ήθελαν ποτέ να μοιραστούν τη διανομή των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τους εποίκους.

 
Υπεροψία της εξουσίας
Οι πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί μεταφέρουν τους συλληφθέντες υπόπτους για τρομοκρατία σε άλλες χώρες, όπου τους υποβάλουν σε βασανιστήρια, επειδή στις ΗΠΑ απαγορεύεται, προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη· δείχνουν υπεροψία οι χειρισμοί και πιθανόν οδηγούν στην απώλεια της συμπαθείας που είχαν κερδίσει μετά της τρομοκρατικές επιθέσεις. Δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων στον κόσμο, οι «ελεύθεροι» -Αμερικανοί ή άλλοι που συμφωνούν μαζί τους- και οι ύποπτοι για τρομοκρατία -ξένοι ή Αμερικανοί-, οι οποίοι είναι πολίτες δευτέρας κατηγορίας επειδή έχουν χαρακτηρισθεί ύποπτοι· η άσκηση της παγκοσμίου κυριαρχίας είναι η πιο δύσκολη υπόθεση. Στη μεταβατική, μάλιστα, εποχή μας η υπερδύναμη δεν διαθέτει απεριόριστη εξουσία, αλλά το αντίθετο· η οικονομική κρίση είναι μόνο το επιφαινόμενο, το ουσιαστικό είναι οι μεταβαλλόμενες συνθήκες.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr