Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 212/
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι διαξιφισμοί στο Κοινοβούλιο
Οι ενδοκυβερνητικές στγκρούσεις μεταφέρονται στο Κοινοβούλιο· μερικοί βουλευτές της πλειοψηφίας, εκτός από περισσοτέρους της μειοψηφίας, έθεσαν με έντονο ύφος το πρόβλημα της λειτουργίας της Βουλής και τον συστηματικό παραγκωνισμό της Ολομελείας με τον νέο Κανονισμό του σώματος. Ο πρόεδρος της Βουλής φρόντισε να απουσιάσει κατά τους διαξιφισμούς αυτούς, επειδή αυτός μεν είναι τύποις υπεύθυνος, αλλά την ημερησία διάταξη πάντοτε την καθορίζει η κυβέρνηση, η οποία φρόντισε τις τελευταίες εβδομάδες να θέσει την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου σε κατάσταση κανονικής αργίας· οι ομιλήσαντες βουλευτές, Βαλυράκης, Παπαθεμελής και Ακριβάκης ανήκουν όλοι στις αντισημιτικές τάσεις και αναζητούσαν ευκαιρία να εξαπολύσουν την επίθεσή τους. Όταν ομιλούν για «κοινοβουλευτικό καταναγκασμό», στην πράξη εννοούν φίμωση της δημοκρατίας, κάτι που δεν γίνεται ανεκτό.
 
Πόλωση ή εκλογές
Ο πρωθυπουργός, στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματός του μετά τις διακηρήξεις του περί «πολιτικής εκτροπής», ταυτίστηκε με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη πολιτικής πολώσεως και ανοίγματος προς την αριστερά·  δυστυχώς όμως απέμειναν μόνοι, επειδή οι άλλοι ζήτησαν τη στροφή προς το Κέντρο, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες δυνάμεις που μπορούν να τους διατηρήσουν στην εξουσία. Οι τελευταίοι επισήμαναν ιδιαιτέρως, ότι έχει δημιουργηθεί προεκλογικό κλίμα, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει η κυβέρνηση, και που οδηγεί τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές, με απώτατο όριο τις δημοτικές εκλογές, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών· η δήλωση του πρωθυπουργού «περί εξαντλήσεως της τετραετίας», επειβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις των υπουργών του. Στη νεοελληνική ιστορία, οι εκλογές γίνονται πάντοτε, το απώτερο εντός δύο έως τριών μηνών, από η στιγμή που θα γίνει συζήτηση για αυτές σε ανώτερο κυβερνητικό όργανο.
 
Το προεκλογικό κλίμα
Η αξιωματική αντιπολίτευση  για πρώτη φορά ζήτησε την προσφυγή στις κάλπες, ως μοναδική λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας· το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει στη χώρα, ενώ στο εσωτερικό της πλειοψηφίας οι διαφωνίες και η κριτική προς την κυβέρνηση πληθαίνουν. Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι η αλλαγή του πολιτικού κλίματος στη δημόσια διοίκηση και στα πολιτικά κόμματα· λίγες μέρες πριν ελάχιστοι ήταν εκείνοι που προέβλεπαν την επίσπευση των εκλογών, αλλά, μετά το χθεσινό Εκτελεστικό Γραφείο, όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν τη δημιουργία προεκλογικού κλίματος. Το πρόβλημα που τίθεται είναι άλλο: είναι σε θέση ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα; Είναι πολύ δύσκολο, άν όχι αδύνατο να το επιτύχουν, όταν επικρατεί το έντονο αίσθημα της πλήρους ακυβερνησίας στον τόπο. Η πρώτη σοβαρή κρίση μπορεί να μεταβληθεί σε χιονοστιβάδα η οποία θα παρασύρει τα πάντα.
 
Η κινητή τηλεφωνία
Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο Νόκια, Μοτορόλα και Σήμενς, σημείωσαν αισθητή μείωση των πωλήσεων τους πέρυσι και μεγάλες ζημίες· η κατάσταση αυτή οφείλεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις και στην παρεπόμενη απότομη πτώση των πωλήσεων ηλεκτρονικών μέσων και κινητών τηλεφώνων, ενώ τα δύο πρώτα τετράμηνα η αύξηση των πωλήσεων ήταν ιακανοποιητική. Όταν οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών παρουσιάζουν μεγάλες ζημίες και υποχρεώνονται σε επαναχάραξη της στρατηγικής τους, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το πού οδηγείται η δική μας Ιντρακόμ με την απόλυτη εξάρτηση από τις κρατικές προμήθειες· τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα επειδή και οι κρατικές προμήθειες δεν παρέχονται πλέον προνομιακώς μετά την καθιέρωση της ευρωζώνης.
 
  Τα σεισμολογικά
 

Η επιδημία της σεισμολογίας κάλυψε επί τρεις μέρες τον ηλεκτρονικό τύπο· συζητήσεις επί συζητήσεων, σεισμολόγων, καθηγητών, πολιτικών και λοιπών με προέκτασή τους επί παντός επιστητού και τινών ακόμη. Είναι ολοφάνερο ότι κάποιος κυβερνητικός διοχέτευσε στους «δικούς» του το έγγραφο και έδωσε το σήμα για τις συζητήσεις· ο σκοπός σαφής: ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τις πολιτικές εξελίξεις και το κλίμα  αβεβαιότητος που έχει κυριαρχήσει. Ο καθηγητής κ. Βασ. Παπαζάχος έδωσε την ερμηνεία· η όποια πρόβλεψη ενδιαφέρει το κράτος και τους επιστήμονες, αλλά όχι και την κοινή γνώμη. Είναι εγκληματικό το να καλλιεργείται κλίμα φοβίας στον κόσμο, όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει ακριβής πρόβλεψη των σεισμών.

 
¶νδρα χρημάτων δεόμενον

Η διαφορά πολιτικής αντιλήψεως της ελληνικής δημοκρατίας και της βιομηχανικής εποχής κρίνεται στην καθημερινότητα, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα απλά προβλήματα· η αξιολόγηση των αναγκών ήταν διαφορετική και δεν είχε ως πρώτο μέλημα το χρήμα, το κυνήγι της παραγωγικότητος, της τυπικά μόνο δυτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο Θεμιστοκλής είχε αναγνωρισθεί από τους Έλληνες ως ο μέγιστος πολιτικός για τη νίκη του στη ναυμαχία της Σαλαμίνος· παρέμεινε όμως σχετικά φτωχός, άν και τότε οι αρχηγοί ελάμβαναν μεγάλο μερίδιο της πολεμικής λείας. Όταν ο Θεμιστοκλής θέλησε να παντρέψει μία από τις κόρες του από αυτούς που τη ζητούσαν προτίμησε τον σώφρονα από τον πλούσιο, λέγοντας· «των δε μνωμένων αυτού την θυγατέρα τον επιεική του πλουσίου προκρίνας έφη». Ζητάει άνθρωπο που έχει ανάγκη χρημάτων και όχι χρήματα που έχουν ανάγκη ανδρός· «ζητείν άνδρα χρημάτων δεόμενον μάλλον ή χρήματα ανδρός».

 
Καταλήψεις υπουργείων
Η κατάληψη του γραφείου υφυπουργού δεν είναι κάτι σύνηθες στην πολιτική ζωή· οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας έχουν απόλυτο δίκαιο, επειδή εμπαίζονται από την κυβέρνηση επί τόσα χρόνια. Εκείνο που τους ενοχλεί περισσότερο και κάνει το αίτημά τους συμπαθές στην κοινή γνώμη είναι η ειρωνική αντιμετώπισή τους από κυβερνητικής πλευράς· γνωρίζουν όλοι τους ότι, για άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση βρίσκει παράθυρα και διορίζει τους «δικούς» της. Σε προεκλογική περίοδο αναζητεί τρόπους, ώστε να αξιολογεί κομματικά τις δυνατότητες διορισμών, όταν δεν έχει πλέον την παλαιά άνεση κινήσεων μετά την ένταξη στην ευρωζώνη· έτσι επιδίδεται στον εμπαιγμό των εργαζομένων στην Οδοποιϊα. Το ενδιαφέρον με τους τελευταίους έγκειται στην κατάληψη του γραφείου υφυπουργού· αποπνέει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στον κόσμο και είναι προμήνυμα για άλλα περιστατικά, όταν τα εκκρεμή προβλήματα δεν είναι μόνο πολλά, αλλά πλημμυρίζουν τα υπουργικά γραφεία.
 
Παλαιστινιακό κράτος
Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δέχεται την ανάγκη αναγνωρίσεως ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους, αποτελεί σταθμό για την επίλυση του προβλήματος αλλά και των διεθνών σχέσεων· το σημαντικό είναι ότι οι Αμερικανοί δεν πρόβαλαν βέτο, όπως τις προηγούμενες φορές, οπότε αυτό δείχνει αλλαγή στην εξωτερική τους πολιτική. ¶λλωστε, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε την πολιτική του Ισραήλ, ενώ οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και στους Ιουδαίους της διασποράς κλιμακώνονται· απομένει το θέμα της τρομοκρατίας και των απειλών για βομβαρδισμούς άλλων χωρών. Δύσκολα πολύ, άν αρχίσει διάλογος για το Παλαιστινιακό, να επιχειρήσει η Ουάσιγκτον βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ ή άλλων στόχων· ίσως οι αντιδράσεις από όλες τις χώρες στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβος και στο πυρηνικό της πρόγραμμα να τρόμαξαν τους Αμερικανούς. Αναγνωρίζεται ότι η διεθνής πόλωση δεν είναι εύκολη υπόθεση.
 
Συγκρούσεις στο Κασμίρ
Οι συγκρούσεις στο Κασμίρ ξανάρχισαν, οπότε και ο κίνδυνος για την έκρηξη πολέμου μεταξύ Ινδιών και Πακιστάν να είναι άμεσος· οι συγκρούσεις στους δρόμους είναι πολύ εύκολο να μετατραπούν σε πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των δύο τοπικών πυρηνικών δυνάμεων. Οι βομβαρδισμοί από τους Αμερικανούς και οι χερσαίες επιχειρήσεις στο γειτονικό Ανατολικό Αφγανιστάν έχουν διακοπεί, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, με την εξαίρεση της συλλήψεως μερικών δεκάδων Ταλιμπάν· αλλά η ένταση στην περιοχή παραμένει. Η κατάσταση στο Κασμίρ συνδέεται με τη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων με εκείνη στο Αφγανιστάν· η επισιτιστική βοήθεια αργεί πολύ να φθάσει στις συνοικίες και στις επαρχίες, οι παραδοσιακοί φύλαρχοι αναλαμβάνουν και πάλι την εξουσία και η κεντρική κυβέρνηση περιορίζεται στις δημόσιες σχέσεις της προς το εξωτερικό. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η κατάσταση ομαλοποιείται, ενώ οι περισσότεροι προβλέπουν εμπλοκή των Αμερικανών, όπως είχε γίνει με τους Σοβιετικούς προ εικοσαετίας.
 
Εξηγήσεις για πυρηνικά

Η Κίνα, η τρίτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, μετά τη Ρωσσία ζήτησε και αυτή επίσημες εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον ως προς το πρόγραμμά της για τα πυρηνικά όπλα· ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών θεώρησε το πρόβλημα ως απειλή για τη χώρα του και για την ειρήνη στον κόσμο και πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της Αμερικής. Το πρόβλημα, όμως, με τά πυρηνικά δεν είναι μόνο αυτό· είναι και η Συνθήκη για τους στρατηγικούς πυραύλους του 1972, την οποία κατήγγειλε ο πρόεδρος Μπους, είναι και η απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών, είναι και το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδος. Το γενικώτερο κλίμα δυσπιστίας τείνει να παρασύρει όλες τις μεγάλες δυνάμεις και υποδαυλίζεται από τον οικονομικό πόλεμο· οι πολεμικές δαπάνες είναι το πρώτιστο

 
Φόβος αντιποίνων
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προχωρήσει αμέσως σε αντίποινα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβος, αλλά να περιμένει λίγο· φοβούνται τώρα στην Ουάσιγκτον από την κλιμάκωση του προστατευτισμού και τρέχουν να προλάβουν τις αντιδράσεις. Ο υπουργός βρίσκεται στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χάλυβος χώρα της Λατινικής Αμερικής, την οποία προσπαθεί επίσης να καθησυχάσει. Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι Αμερικανοί και φοβούνται την επιβολή δασμών στις εξαγωγές τους, όπως έγινε με τη Ρωσσία στα πουλερικά· ευαίσθητοι κλάδοι είναι τα αγροτικά προϊόντα και το πολεμικό υλικό. Η ΕΕ έχει 2 δισεκατομμύρια δολλάρια εξαγωγές προϊόντων χάλυβος προς τις ΗΠΑ· Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Βραζιλία έχουν πολύ μεγαλύτερες. Τυχόν περιορισμοί στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων θεωρούνται συμφορά.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

το "εμμελές" έχει δεχθεί
επισκέψεις

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr