Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 213/ 15 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
«Οι αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν στους κήπους»
Με τους στίχους του ποητή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχαιρέτησε τον Σπύρο Κυπριανού για το τελευταίο του ταξίδι· η κηδεία του εκλιπόντος πάνδημη. ¶λλη μία σελίδα της ιστορίας του Κυπριακού κλείνει με το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού· είναι η σελίδα που καλύπτει το διάστημα από την τουρκική εισβολή ώς την ένταξη της μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρώην πρόεδρος είχε την ατυχία των ανδρών που δεν προλάβαν να δουν πραγματοποιούμενο το ιστορικό τους όνειρο· το όνειρο της επανενώσεως της Κύπρου πραγματοποιείται, είτε προ της εντάξεως στην ΕΕ σε λιγότερο από ένα χρόνο, είτε μετά την ένταξη, αφού είναι δύσκολο οι Τουρκοκύπριοι να θυσιάσουν τις παροχές της Ευρώπης, για χάρη του «ηγέτου» τους.
 
Τα όρια του Ευρωστρατού
Η εποχή είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ορίων εξουσίας του Ευρωστρατού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης· λίγους μήνες πριν, η υπακοή προς τους Αμερικανούς ήταν μάλλον δεδομένη και ελάχιστοι από τους Δεκαπέντε ήταν διατεθειμένοι να διατυπώσουν διαφορετική άποψη. Στο δείπνο της Βαρκελώνης οι ηγέτες των δεκαπέντε χωρών θα κάνουν την αξιολόγηση της εξωτερικής τους πολιτικής και θα λάβουν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση του ευρώ· το νόμισμα είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης και η όποια ένδειξη αδυναμίας στην περιοχή αποδοχής του θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη διεθνή συμπεριφορά του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ήταν σαφής, κατά τη σύνοδο των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, όταν ζήτησε την απόρριψη από την Ελλάδα του σχεδίου της Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο είχε συνταχθεί από Αμερικανούς και Βρεταννούς· η υπηρεσία του προς τον πρωθυπουργό πολύτιμη.
 
Η απήχηση του Ελληνισμού
Ο Ελληνισμός είναι τρόπος ζωής, ήθος και όχι προσαρμογή προς τυπικούς κανόνες· όσοι αποδέχονται την προσφορά του Ελληνισμού υπογραμμίζουν το ήθος της ελευθερίας και το σεμνό ύφος που διείπε πάντοτε την έκφρασή του. Οι μόνοι που δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη σημασία του ελληνικού τρόπου ζωής για τη δημοκρατία είναι οι πάσης φύσεως οπαδοί ολοκληρωτικής νοτροπίας· ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Σπυριούνης κατήγγειλε στη Βουλή, ότι η ευρωβουλευτής του κόμματός του ¶ννα Καραμάνου διακήρυξε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «πρέπει να ξεχάσουμε τον Ελληνισμό». Η υποδοχή από τους βουλευτές όλων των κομμάτων ήταν αποθεωτική· η σύμπνοια που επικρατεί στο Κοινοβούλιο είναι η πιο ισχυρή τις τελευταίες δεκαετίες. Στα εθνικά θέματα, όπως είναι του Ευρωστρατού, στους θεσμούς της δημοκρατίας, όπως είναι η λειτουργία της Ολομελείας της Εθνικής Αντιπροσωπείας και στη διατήρηση ζωντανής της παρουσίας του Ελληνισμού ουδείς διαφωνεί.
 
Η διαφθορά στο δημόσιο
Ο υπουργός Εσωτερικών πλάθει την προσωπική του πολιτική εικόνα και διαφοροποιείται συνεχώς από την κυβέρνηση· μετά τη διαφωνία του στο Εκτελεστικό Γραφείο, με την πολιτική ανοίγματος προς την αριστερά και την πρότασή του για στροφή προς το Κέντρο, παρεμβαίνει στο θέμα της διαφθοράς στο δημόσιο. Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο του διαπιστώθηκε ότι η διαφθορά έχει διεισδύσει σε Αστυνομία, νοσοκομεία, Πολεοδομία, φυλακές και άλλα· δηλαδή, έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να πατάξει τη διαφθορά, έστω και άν χρειασθεί να έρθει σε σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία όμως είναι στενά συνδεδεμένα με τον κομματικό μηχανισμό. Αποστάσεις σαφείς τηρεί από τα απωθητικά ισχύοντα κέντρα εξουσίας.
 
  Ο ιμάμης Χανταμί
 

Η επίσκεψη του προέδρου της Περσίας Μοχάμεντ Χανταμί στην Ελλάδα είναι από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες στην εξωτερική μας πολιτική· η ισλαμική Περσία είχε απομονωθεί πλήρως από τον δυτικό κόσμο, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ανεκτικών προς την τρομοκρατία καθεστώτων. Οι οικονομικές συμφωνίες που υπογράφηκαν θα παίξουν ρόλο στη διαμεσολάβηση της χώρας μας μεταξύ της Περσίας και της ευρωζώνης· στις διεθνείς εμπορικές μας σχέσεις ό,τι κάνουμε εντάσσεται αυτομάτως στην ευρωζώνη. Πολιτικά έχει πιο βαρύνουσα σημασία, καθώς προσφέρει χείρα βοηθείας στα εθνικά μας θέματα, αλλά και έναν σύμμαχο στον ισλαμικό κόσμο· η αξιοποίηση της επισκέψεως πρέπει να είναι μία από τις πρώτες φροντίδες της εξωτερικής μας πολιτικής.

 
Διακόσια τάλαντα

Ο Θεμιστοκλής, μετά τον οστρακισμό του από τας Αθήνας και την κατηγορία στην Ηλιαία για προδοσία, ότι συνέπραξε με τον βασιλέα της Σπάρτης Παυσανία, ο οποίος πράγματι είχε έρθει σε επαφή με τον μεγάλο βασιλέα, κατέφυγε στην Περσία· γνώριζε ότι η κατηγορία ήταν χαλκευμένη, αλλά δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, καθώς οι Αθηναίοι τον κυνηγούσαν σε όλες τις ελληνικές πόλεις να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν. Όταν έφθασε στηα Σούσα και παρουσιάσθηκε στον Ξέρξη, αυτός του είπε ότι δικαιούται τα διακόσια τάλαντα, επειδή ήταν φυσικό να του δοθεί το ποσόν που είχε επικηρυχθεί, έστω και αν μόνος του παρουσιάσθηκε · «ο βασιλεύς μεν έφησεν αυτώ διακόσια τάλαντα οφείλειν· κομίσαντα γαρ αυτόν απολήψεσθαι το επικηρυχθέν τω αγαγόντι»Τον προέτρεπε ο Ξέρξης να του πει περισσότερα για την κατάσταση στην Ελλάδα· «και παρεθάρρυνε και λέγειν περί των Ελληνικών»..

 
Οι αλλαγές στον ΟΤΕ
Οι αλλαγές στη διοίκηση του ΟΤΕ αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της οικονομικής εξουσίας· πριν από λίγους μήνες ο κ. Σωκ. Κόκκαλης είχε ζητήσει τη συγχώνευσή του με τον ΟΤΕ, για να σώσει τις εταιρείες του από την καταστροφή. Τώρα αναλαμβάνει τη διοίκηση της μεγαλυτέρας επειχειρήσεως στην Ελλάδα, ένας δικός του άνθρωπος ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του εκπαιδευτικού του ιδρύματος· οπωσδήποτε και ο προηγούμενος διοικητής δεν ήταν απόμακρος από τα συμφέροντα της Ιντρακόμ, αλλά τώρα προχωρούν σε πιο στενές διασυνδέσεις. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι καθόλου εύκολο να εξηγηθούν με όρους ελευθέρας αγοράς και για το λόγο αυτό κάπου θα σκοντάψουν στους μηχανισμούς της ευρωζώνης· δεν διασφαλίζονται με τον τρόπο αυτό οι προμήθειες, όταν το περισσότερο υλικό της Ιντρακόμ βρίσκεται άχρηστο στις αποθήκες. Τις πολιτικές διασυνδέσεις αποκαλύπτουν και τους φόβους πολλών εκ των ιθυνόντων.
 
¶τακτη υπαναχώρηση
Ο ολοκληρωτικός πόλεμος στην Παλαιστίνη δεν μπορεί να διαρκέσει· οι Αμερικανοί υπαναχώρησαν από την υποστήριξή τους προς τον Αριέλ Σαρόν, όταν διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοεβραίοι δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τη Γουώλ Στρητ ως το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και οι καταδικαστικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ, ο οποίος θα παραβρεθεί στην προσεχή Αραβική Διάσκεψη Κορυφής της Βυρηττού, σημαίνουν ριζική αλλαγή στη διεθνή πολιτική· ο ισραηλινός πρωθυπουργός απομένει μόνος του, ενώ ογκούται η αντίσταση στο εσωτερικό της χώρας του και στους Εβραίους της διασποράς. Οι διαξιφισαμοί, ακόμη και με τον υπουργό Αμύνης, γίνονται δημόσια, εκτός από τις διαφωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών· η άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η αποτυχία του Αμερικανού αντιπροέδρου του να διασφαλίσει την ανοχή έστω κάποιων αραβικών χωρών για τους βομβαρδισμούς του Ιράκ.
 
Εκδίκηση ηττημένου
Οι αντιδράσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού τις τελευταίες μέρες δείχνουν κακία και μίσος κατά των Παλαιστινίων και ολοκλήρου του κόσμου· η μαζική εισβολή του στρατού του, με θωρακισμένα και αεροπορία, στις παλασιστινιακές περιοχές και η εκτέλεση εκατοντάδων νεαρών και γυναικοπαίδων, ενώ γνωρίζει ότι είναι υποχρεωμένος να υποχωρήσει κάτω από την πίεση των Αμερικανών και της αντιστάσεως στο εσωτερικό της χώρας του, δεν ερμηνεύονται διαφορετικά. Είναι η ίδια τακτική την οποία είχαν εφαρμόσει και οι Αμερικανοί, με μαζικούς βομβαρδισμούς του Ανόι, λίγο πριν αποχωρήσουν οριστικά από το Βιετνάμ· η εκατόμβη αυτών των ημερών δεν δικαιολογείται με τίποτε, παρά μόνο με προσωπικό μίσος, που αποπνέει την ολοκληρωτική νοοτροπία του εμπνευστού της. Στην πράξη κρίνεται η νοοτροπία όλων μας και όχι στα μεγάλα λόγια· μετατρέπεται σε μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του Ιουδαϊσμού η παράφρων τακτική του στρατού του.
 
Η πορεία του ευρώ

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Παρίσι, την παραμονή της συγκλήσεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βαρκελώνη, αφορούσε κυρίως την κατάσταση της οικονομίας των δύο μεγαλυτέρων χωρών της ευρωζώνης· το δεύτερο που συζήτησαν ήταν η πορεία του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος και στο διεθνές εμπόριο. Είναι φυσικό να μην συζητούνται αυτά και τόσο στο συμβούλιο, όπου μετέχουν και οι τρεις χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στην ευρωζώνη· η γερμανική οικονομία, αλλά και η γαλλική κάπως λιγότερο, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το κρίσιμο, όμως, για τις δύο χώρες είναι η τύχη της ευρωζώνης· η κυκλοφορία του ευρώ είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Μοναδική διέξοδός του είναι η καθιέρωσή του στη διεθνή αγορά ως ισχυρού νομίσματος.

 
Ευρωπαϊκή παρέμβαση
Η συνάντηση του αρμοδίου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Ξαβιέ Σολάνα με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Εμίλ Κοστουνίτσα αφορούσε το πρόβλημα του Μαυροβουνίου· είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ηπείρου, για να ρυθμίσει μερικά από τα πολλά προβλήματα που άφησαν οι βάρβαροι βομβαρδισμοί. Ο αρμόδιος δεν είναι, φυσικά, ο καλύτερος για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους «Βαλκάνιους», αλλά παραμένει στη θέση του· στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης οι Δεκαπέντε θα ευρεθούν προ εκπλήξεως: Σερβία και Μαυροβούνιο συμφώνησαν στη δημιουρία μιάς νέας μορφής ομοσπονδίας. Αυτό είναι το σημαντικό: οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν και βρήκαν λύση σε ένα πρόβλημα της γειτονιάς τους· είναι γνωστή η τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν και για τα άλλα προβλήματα
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr