Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 213/ 19 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η επιστροφή στις ελληνικές μας ρίζες
Οι εκδηλώσεις του τριημέρου είναι ίσως οι πιο χαρακτηριστικές ως προς τις ρίζες του Ελληνισμού· οι βαθύτερες ρίζες του Καρνάβαλου και της Καθαράς Δευτέρας ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα και στα διονυσιακά έθιμα. Αλλά έχουν τα περισσότερα ενσωματωθεί πλήρως με την Ορθοδοξία και με τους αγώνες για την απελευθέρωση του έθνους· στις περισσότερες πόλεις τα διονυσιακά έθιμα έχουν δεθεί αρρήκτως με τους αγώνες κατά των Τούρκων, ανάλογα με τις μορφές που πήραν στις διάφορες περιοχές. Προσφέρουν την καλύτερη απόδειξη της αενάου παρουσίας του Ελληνισμού ως τρόπου ζωής σε κάθε περιοχή· τα έθιμα της καθημερινότητας και της κωμικής εκφράσεως είναι η καλύτερη απόδειξη της επιβιώσεως της φυσιογνωμίας του λαού επί πάνω από τέσσερες χιλιάδες χρόνια.
 
Το θέμα του Ευρωστρατού
Η ελληνική στάση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης ήταν το λιγότερο περίεργη· ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στη δήλωσή του, ότι «δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι». Δηλαδή, είναι δυνατόν να δεχθούμε άλλη λύση εκτός από εκείνη που ισχύεει για όλες τις άλλες χώρες· ο πρωθυπουργός αυτό εννοεί, όταν λέει ότι δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Από την άλλη πλευρά στο δείπνο, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα, ο Γάλλος πρόεδρος, και οι πρωθυπουργοί Ισπανίας, Πορτογαλίας και Φιλανδίας στις παρεμβάσεις τους ζήτησαν να μην γίνει καμμία εξαίρεση για το θέμα του Αιγαίου, εννοώντας ότι δεν πρέπει να ενδώσουν οι Δεκαπέντε  στις τουρκικές και αμερικανικές πιέσεις· η ελληνική διπλωματία δεν φρόντισε να αξιοποιήσει τις παρεμβάσεις αυτές, ώστε να είναι ώριμη η λύση του προβλήματος. Σαν να έγινε στην τύχη η παρέμβαση, σαν να ενδιαφέρονται περισσότεροι οι ξένοι και λιγότερο οι Έλληνες.
 
Θεσμοί της δημοκρατίας
Το πρόβλημα της λειτουργίας της δημοκρατίας θα απασχολήσει και αυτή την εβδομάδα το Κοινοβούλιο, όσο και άν καθυστερήσει την υποβολή της γνωμοδοτήσεώς του το Επιστημονικό Συμβούλιο· άλλωστε συμβουλευτικό χαρακτήρα έχει η γνωμοδότησή του και όχι δεσμευτικό. Το πρόβλημα αφορά τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα μας· όταν στη Βουλή περιορίζεται  το δικαίωμα εκφράσεως του λόγου, τότε στις άλλες εκδηλώσεις της ζωής η άσκηση ελέγχου ή λογοκρισίας είναι απόλυτη. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η κυβέρνηση υποθάλπει τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης και την αποκοίμιση του ελληνικού λαού από τα επείγοντα προβλήματά του· οι περιπτώσεις με τις γελοίες και αντιδημοκρατικές εκπομπές της τηλεοράσεως και την επίδειξη αδικαιολογήτου ανοχής από τα αρμόδια θεσμικά όργανα είναι χαρακτηριστικές. Ο σεβασμός προς τους δημοκρατικούς θεσμούς είναι γενικός και αφορά κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής· οι διαφορές μεγαλοστομίες επιβεβαιώνουν το γεγονός.
 
Διαδηλώσεις στην Ισπανία
Οι μυριάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη, κατά της παγκοσμιοποιήσεως και υπέρ της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης, έδειξαν ότι το πνεύμα της Γένοβας δεν έχει λείψει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· οπωσδήποτε η διάκριση φιλελευθέρων και παραδοσιακής αριστεράς επικαλύπτει την ουσία του οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της εποχής μας, το οποίο είναι η προσαρμογή στην εποχή της πληροφορικής και των διαδικτύων. Η έννοια της εργασίας και της οικονομικής αξίας στην εποχή μας, είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τη βιομηχανική εποχή με τις διακρίσεις που ζήσαμε επί δύο αιώνες· οι περισσότεροι διαδηλωτές δεν εντάσσονται στις διακρίσεις αυτές και αναζητούν το δρόμο τους μέσα από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις.
 
  Το νέφος βασιλεύει
 

Οι μυστικές εκθέσεις ως προς το βαθμό ρυπάνσεως της πρωτευούσης γίνονται γνωστές, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, αλλά δεν σχολιάζονται από την κυβέρνηση· μετά από είκοσι χρόνια συζητήσεων και υποτιθέμενων μέτρων η κατάσταση παραμένει η ίδια. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και αφορά τη βασική αποστολή της δημοσίας διοικήσεως· όταν όλες σχεδόν οι νέες βιομηχανίες δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας, τότε φυσικό είναι να μην ελέγχονται και τα απόβλητά τους. Όλοι τους έχουν τις υψηλές τους διασυνδέσεις, οι οποίες αποκλείουν τον έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων· η κομματικοποίηση του κράτους είναι το κύριο πρόβλημα και όχι οι βιομήχανοι, οι οποίοι θα προσαρμοσθούν, όταν το κράτος σέβεται τον πολίτη.

 
Ουκ έχει εγκέφαλον

Ο Θεμιστοκλής εστάθη απέναντι στον Ξέρξη, τον μεγάλο βασιλέα, υπερήφανα και απέφυγε τις δουλικές εμφανίσεις· δεόντως τον τίμησε ο Ξέρξης. Είχε σκοπό ο Ξέρξης να χρησισμοποιήσει τον μεγαλύτερο Έλληνα στρατηγό για νέα εκστρατεία κατά της Ελλάδος· τόσο πολύ πίστευε στις ικανότητές του. Στα Σούσα ζούσε και ο παλιός βασιλεύς της Σπάρτης Δημάρατος, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Ξέρξη στην πρώτη του εκστρατεία ως σύμβουλος. Κάποτε ο Δημάρατος, όταν του είπε ο βασιλεύς να του κάνει μία χάρη, ζήτησε να φορέσει κίταριν, την τιάραν των  βασιλέων· «Δημάρατος ο Σπαρτιάτης αιτήσασθαι δωρεάν κελευσθείς ητήσατο την κίταριν». Τότε του απάντησε ο ανηψιός του βασιλέως, αυτή η κίταρις δεν έχει εγκέφαλο να καλύψει· «αύτη μεν η κίταρις ουκ έχει εγκέφαλον, όν επικαλύψει». Ούτε αν πάρεις τον κεραυνό θα γίνεις Ζεύς, πρόσθεσε· «συ δ’ ουκ έση Ζεύς άν λάβης κεραυνόν». Δουλικός ήταν.

 
Κύπρος και Βαρκελώνη
Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης ένα πράγμα είναι βέβαιο ότι θα διασφαλισθεί: η ένταξη των έξη υποψηφίων χωρών μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Από τις έξη ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος έχει την καλύτερη προετοιμασία και έχει πάρει άριστα με τόνο στις διαπργματεύσεις για την ένταξη· είναι το πρώτο μάλλον  διεθνές πρόβλημα, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, τολμάει και έρχεται σε ρήξη με την Αμερική. Το άλλο είναι η παρέμβαση της Ευρώπης και η αποτροπή της αποχωρήσεως του Μαυροβουνίου από τη Σερβία· στο θέμα αυτό, είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ διαφοροποιείται πλήρως από την Αμερική, αλλά και επιβάλλει τη θέλησή της, έστω και άν ο εκπρόσωπός της είναι ο χειρότερος που μπορούσε να έχει, με το αμαρτωλό παρελθόν του κατά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας τρία χρόνια πριν. Η ιστορία γράφεται από εκείνους που την ζουν.
 
Ο διάλογος ειρήνης
Οι Αμερικανοί έχουν δεσμευθεί ότι θα συμβάλουν στην επίτευξη διαλόγου στην Παλαιστίνη και για το σκοπό αυτό έχει στείλει στην περιοχή ο Αμερικανός πρόεδρος ειδικό απεσταλμένο · τα επιτεύγματα της παρεμβάσεως πενιχρά, καθώς η αιματοχυσία συνεχίζεται και οι επεμβάσεις του ιραηλινού στρατού είναι έντονες τα παλαιστινιακά εδάφη. Η μονομέρεια, όμως, της αμερικανικής παρεμβάσεως φάνηκε και από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της χώρας ο οποίος έφθασε στο Ισραήλ, αλλά δεν έχει ζητήσει να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ενώ θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του Τελ Αβίβ· αποδεικνύεται ότι ο σκοπός της επισκέψεως δεν είναι η ειρήνη στην περιοχή, αλλά η αξιολόγηση των αντιδράσεων σε περίπτωση βομβαρδισμών κατά του Ιράκ. Αυτό είναι που ειδναφέρει περισσότερο την αμερικανική διπλωματία, οι αντιδράσεις των αραβικών κρατών· προσπαθεί να τις διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να μην κλιμακωθούν μετά την έναρξη των βομβαρδισμών.
 
Βαλιστικός πύραυλος
Η Τουρκία, χώρις στην τεχνολογική βοήθεια της Αμερικής και του Πακιστάν, έχει κατακευάσει βαλιστικό πύραυλο ο οποίος πλήττει στόχους σε απόσταση 150 χιλιομέτρων· η ¶γκυρα αποκτά πλέον όπλο απολύτου υπεροχής στο Αιγαίο, σε βάρος της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει αποκρύψει από τη δημοσιότητα και δεν ανέφερε λέξη από το Σάββατο που έχει αποκαλύψει το θέμα αθηναϊκή εφημερίδα· το αντίθετο, μάλιστα, η κυβέρνηση φροντίζει να εφησυχάζει τον ελληνικό λαό και να μην τον ενημερώνει επαρκώς τόσο για το θέμα αυτό, όσο και για το θέμα του Ευρωστρατού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει την άνεση της διαφυλάξεως των συνόρων μας και των εθνικών μας συμφερόντων, εφ’ όσον και εμείς ενδιαφερόμαστε για αυτό, δεν είναι κάτι που έρχεται αυτομάτως· αντίθετα, η κυβέρνηση, μειώνει τις αμυντικές δαπάνες, αγνοεί την έρευνα στην πολεμική βιομηχανία και περί άλλα τυρβάζει.
 
Πολεμικές διαφωνίες

Οι επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν στο Ανατολικό Αφγανιστάν έχουν ολοκληρωθεί· τα αποτελέσματα πενιχρά έως μηδεμινά. Κατέλαβαν αρκετές σπηλιές, αλλά οι συλληφθέντες Ταλιμπάν ελάχιστοι. Το χειρότερο στην εξέλιξη είναι οι ουσιαστικές διαφωνίες  που παρουσιάσθηκαν μεταξύ Αμερικανών και Αφγανών, τόσο για τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων όσο και για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων· πολλοί μιλούν για νέο Βιετνάμ, το οποίο είναι άγνωστο το πώς θα κλείσει. Είχαν δίκαιο οι Ρώσσοι βετεράνοι, όταν έλεγαν ότι, στο Αφγανιστάν είναι εύκολο να μπεί κανείς αλλά πολύ δύσκολο να βγεί· οι Ρώσσοι το είχαν καταλάβει σε μία εβδομάδα και χρειάστηκαν δέκα χρόνια για τον απεγκλωβισμό τους. Ίσως τελικά η καμπή της ιστορίας να μην είναι είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά η κατάληψη του Αφγανιστάν.

 
Διάψευση κατηγοριών
Ερευνητής των «Νιού Γιόρκ Τάϊμς», μελέτησε λεπτομερώς όλα τα έγγραφα που βρέθηκαν στις σπηλιές του Αφγανιστάν και αφορούσαν την  «Αλ Κάιντα»· τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε  είναι άκρως ενδιαφέροντα. Η οργάνωση είχε οργανώσει τους πιστούς της ως στρατιώτες και όχι ως τρομοκράτες· στρατιωτική οργάνωση φανατικών είχε φτιάξει ο ιδρυτής της, αλλά όχι και οργάνωση τρομοκρατών. Καταρρίπτεται δηλαδή, το μοναδικό επιχείρημα της αμερικανικής πολιτικής ως προς την ευθύνη της οργανώσεως για τις τρομοκρατικές επιθέσεις· ο δεύτερος σημαντικός παράγων είναι το γεγονός ότι αποδεικνύεται ως ανυπόστατη η κατηγορία και εναντίον των άλλων στόχων που χαρακτηρίζονται και αυτές ως τρομοκρατικές. Ένα άλλο κεφάλαιο της διεθνούς διπλωματίας ανοίγει· όταν ήδη η απροθυμία των άλλων χωρών ήταν εμφανής, θα γίνει πιο έντονη τώρα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr