Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 216/ 27 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η ελευθέρα κυκλοφορία των ιδεών
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων «Του Εμμελούς» κατά της ΟΤΕΝΕΤ για τη διακοπή της αποστολής της εφημερίδος προς τους χρήστες της, που είχε συζητηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2001, απορρίφθηκε από την προεδρεύουσα πρόεδρο Πρωτοδικών· το σκπετικό είναι ότι δεν συντρέχει λόγος ασφαλιστικών μέτρων -αυτό το έκρινε μετά πέντε μήνες!-, επικαλούμενη και την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία, με την απόφαση της 8ης Φεβρουαρίου 2002, έκρινε ότι δεν αποτελεί κυκλοφορία ιδεών η περίληψη των θεμάτων της εφημερίδος που αποστέλλεται, ως πρώτη ειδοποίηση και ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εφημερίδος για όσους ενδιαφέρονται να την διαβάσουν. Η απόφαση είναι σεβαστή, αλλά και το ένδικα μέσα δεν εξηντλήθησαν· υπάρχουν και άλλοι βαθμοί και Ευρωπαϊκό Δικαδστήριο.
 
Η κυνική νοοτροπία
Η αίσθηση που αποκομίζει όποιος παρακαλουθεί το σχολιασμό των όσων συνέβησαν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο είναι ότι όλα σ’ αυτόν τον τόπο πάνε άσχημα· προσπαθούν να πείσουν, κυρίως τις νεώτερες γενιές, ότι όλα επιτρέπονται και ότι δεν είναι σεβαστός κανένας νόμος σε αυτή τη χώρα, αρκεί να έχει κανείς την εύνοια της εξουσίας: κάποιοι νεαροί διαλύουν τα γραφεία ποδοσφαιρικού σωματείου, κάποιοι άλλοι -οργανωμένοι μάλιστα- επιτίθενται σε αστυνομικό σταθμό. Αυτή η είναι η προβολή κυνικής νοοτροπίας την οποία καλλιεργούσαν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε όλες τις εποχές· οι τύραννοι στην αρχαιότητα, οι ρωμαίοι αυτοκράτορες, οι βυζαντινοί βασιλείς καλλιεργούσαν την κυνική νοοτροπία και την επέβαλαν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις μέρες μας· η αυθαιρεσία είναι το πρώτο χαρακτηριστικό των ασκούντων την εξουσία και των κομματικών τους στελεχών. Τα υπόλοιπα έρχονται πάντοτε μόνα τους ως φυσικά επακόλουθα!
 
Η πορεία της οικονομίας
Η κυβέρνηση υποχρεώνεται, μετά και τις επισημάνσεις της Ευρωστατιστικής, να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της ως προς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, άν και το μέγεθος έχει τυπική σημασία και όχι ουσιαστική· η πτώση του χρηματιστηρίου και η άνοδος του πληθωρισμού είναι τα μεγέθη που εκφράζουν πληρέστερα την πορεία της οικονομίας. Η έλλειψη κλίματος εμπιστοσύνης είναι το κύριο χαρακτηριστικό που διέπει την ελληνική οικονομία για πολλούς λόγους· η αναδιάρθρωσή της και η προσαρμογή της προς τις συνθήκες της ευρωζώνης αργεί πάρα πολύ· η εξάρτηση από τους κρατικοδιαίτους συνεχίζεται σαν να ζούμε στη δεκαετία του 1980· η έλλειψη διαφάνειας, σε όλα τα μεγέθη, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της και εμφανής και αποκρουστική η προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνος της. Ο απλός κόσμος έμαθε να κινείται άνετα στα πλαίσια της ευρωζώνης, ενώ η κυβέρνηση παραμένει δέσμια της συντεχνιακής νοοτροπίας της.
 
Η σιωπή του Προέδρου
Ο ανώτατος άρχων της χώρας τίμησε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας στην Πλατεία Συντάγματος· ενώπιόν του παρήλασαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, όπως συνηθίζεται τους δύο αιώνες του ελευθέρου κράτους. Αλλά, η προχθεσινή ημέρα είναι η μοναδική επέτειος κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε ουδεμία δήλωση, για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, για την τιμή της ιστορίας για τις ημέρες τις οποίες διέρχεται η χώρα· η σιωπή αυτή σημαίνει πολλά. Είναι εκκωφαντική, έστω και άν δεν σχολιάστηκε από τον τύπο. Κάτι θέλησε να πει, να εκφράσει ο ρυθμιστής του πολιτεύματος με τη σιωπή του· το πιθανώτερο να μην ταυτιστεί με τον πρωθυπουργό!
 
  Επιθέσεις στην Αστυνομία
 

Οι επιθέσεις μερικών δεκάδων «γνωστών αγνώστων» σε Αστυνομικό Τμήμα στα Εξάρχεια είναι η σταγών που ξεχειλίζει το ποτήρι· έχει υποστεί και άλλες φορές επιθέσεις το τμήμα αυτό και πάντοτε διέφευγαν οι «αναρχικοί» ή άλλως πως χαρακτηριζόμενοι. Αυτό συνέβη την ημέρα της εθνικής επετείου και την επομένη των δραματικών γεγονότων σε γειτονικό γήπεδο· δηλαδή, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω δεν υπήρχε ειδική περιπολία, αστυνομικών ή άλλων, οι οποίοι θα εντόπιζαν τους νεαρούς και θα ειδοποιούσαν το τμήμα, ή και τα ειδικά τμήματα καταστολής. Απολύτως τίποτε δεν συνέβη, σαν να γνώριζαν τα πάντα οι νεαροί, έδρασαν ανενόχλητοι και σίγουροι για τον εαυτό τους· ο υποτιθέμενος ένας συλληφθείς χάθηκε!

 
Κακία μόνην επισκοτήσαι

Ο τρίτος της τριανδρίας του 54 π.Χ, μετά τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάγνο Πομπήϊο, ήταν ο Μάρκος Κράσσος· η Ρώμη είχε καταλάβει τον ελληνικό κόσμο, με την εξαίρεση της Αιγύπτου και λίγα φιλελληνικά βασίλεια στα όρια του Καυκάσου. Ο Καίσαρ ανεχώρησε από τη Ρώμη κατά τις Γαλατίας, ο Πομπήιος κατά της Ιβηρίας και ο Μάρκος Κράσσος κατά της Συρίας· είχαν συμφωνήσει να αφήσουν ελεύθερη την Ιταλία, την οποία είχαν καταληστέψει κατά την επανάσταση του Σπαρτάκου. Για το Μάρκο Κράσσο έλεγαν οι Ρωμαίοι ότι είχε πολλές αρετές, αλλά μία μόνη κακία τον επισκότιζε, η φιλοχρηματία· «Ρωμαίοι μεν ουν λέγουσι πολλαίς αρεταίς του Κράσσου κακίαν μόνην επισκοτήσαι την φιλοπλουτίαν». Φαίνεται στ’ αλήθεια, ότι αυτή, η πιο ισχυρή από τις άλλες κακίες του, αμαύρωσε τις άλλες· «έοικεν δε μία πασών ερρωμενεστέρα των εν αυτών κακιών γενομένης τας άλλας αμαυρώσαι».

 
Ναυάγιο Ασφαλιστικού
Ο διάλογος για το ασφαλιστικό -άν ήταν διάλογος αυτό που γινόταν και άν αφορούσε το ζωτικό αυτό πρόβλημα- έληξε πριν κάν αρχίσει· η ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε συμμετοχή στο διάλογο, οι συνδικαλιστές των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως επίσης, και απέμεινε ο φιλόδοξος υπουργός με τους λίγους κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί δεν αποτελούν στοιχείο για τη συζήτηση του ασφαλιστικού, παρά προεκλογική υπόσχεση προς τους συνταξιούχους για αύξηση των συντάξεών τους· δηλαδή, βλέπει ο υπουργός ότι η χώρα βαδίζει προς εκλογές και προβαίνει στην άγρα ψήφων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στο ασφαλιστικό σύστημα. Η άλλη πτυχή, είναι η πλήρης περιφρόνηση των ευρωπαϊκών παρατηρήσεων· όπως κάνει με το δημόσιο χρέος, έτσι και με το ασφαλιστικό, δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου, παρά μόνο για την παράταση της διακυβερνήσεως της χώρας από αυτή. Μετά, «γαία πυρί μιχθήτω».
 
Η ευρωπαϊκή στάση
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κ. Υμπέρ Βεντρίν έθεσε τους όρους της Ευρώπης ως προς τις μελλοντικές αμερικανικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ· τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε, τις είχαν αναλάβει οι Αμερικανοί μόνοι τους, με τη συμβολική συμπαράσταση των άλλων δυνάμεων, αλλά όχι με την πλήρη σύμπραξή τους και με μοναδικό στόχο το καθεστώς Ταλιμπάν και την οργάνωση «Αλ Κάιντα». Με την κατάρρευση του καθεστώτος έληξε και η συμπαράσταση και για το λόγο αυτό, οι γαλλικές δυνάμεις -και μάλλον και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές- θα αποχωρήσουν σύντομα· οι απειλές κατά του Ιράκ είναι άλλης μορφής, καθώς δεν έχει αποδειχθεί οιαδήποτε συμμετοχή της χώρας σε τρομοκρατική επίθεση. Η κατοχή ή η δυνατότητα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής δεν αποτελεί επαρκή αιτία για την εξαπόλυση επιθέσεως, τόνισε με έμφαση ο Γάλλος υπουργός· στην πράξη έθεσε τα όρια της συμπαρατάξεως με τους Αμερικανούς.
 
Η μετακίνηση Αραφάτ
Η συμμετοχή του Παλαιστινίου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ στην Αραβική Διάσκεψη Κορυφής της Βυρηττού αποτελεί θέμα τιμής για τη διεθνή κοινότητα· μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τού να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση του Παλαιστινίου προέδρου από τη Ραμάλα, όπου κρατείται «αιχμάλωτος» επί τετράμηνο. Το αντικείμενο της διασκέψεως κορυφής είναι το σαουδαραβικό σχέδιο για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ εκ μέρους των Αράβων και την ταυτόχρονη αποχώρηση των εποίκων από τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και τη διάλυση των οικισμών τους· η καμπή του Παλαιστινιακού είναι η κρίσιμη. Η αποδοχή του σαουδαραβικού σχεδίου σημαίνει ανατροπή του συσχετισμού εξουσίας στο Ισραήλ και απομόνωση του πρωθυπουργού ο οποίος, με την πολιτική του, έχει οδηγήσει στην αιματοχυσία του τελευταίου δεκαοκταμήνου· η άλλη πτυχή είναι η διεθνής, με το αμερικανικό σχέδιο επιχειρήσεων κατά του Ιράκ.
 
Ευρωπαϊκοί δορυφόροι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκτοξεύσει σύστημα δορυφόρων για την πλήρη κάλυψη των Δεκαπέντε με ενιαίο σύστημα «Θαλής» για την ασφάλεια των οδικών συγκοινωνιών· είναι η πρώτη φορά που καλύπτονται όλες οι χώρες με παρόμοιο σύστημα, επιτρέποντας έτσι την ενοποίηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, άρα και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Οι χώρες μέλη είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν στην ταχεία ενοποίηση των συστημάτων τους· κάτι που ελπίζουμε ότι θα γίνει και με την ελληνική κυβέρνηση. Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για την άσκηση κριτικής, παρά για την υπογράμμιση της άλλης εποχής στην οποία ζούμε και των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη ειδικότερα. Θα απομείνει μόνο το πρόβλημα της ποιότητος των δρόμων, των γνωστών κακοτεχνιών.

 
Διάλογος στην Ιταλία
Η ιταλική κυβέρνηση, παρά τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, υποχρεώθηκε σε διάλογο με τα συνδικάτα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναμόφωση της εργασιακής νομοθεσίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε πιστέψει ότι μπορεί να επιβάλει την άποψή του, χάρις στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά μετά το τρομοκρατικό κτύπημα και τις διαδηλώσεις πάνω από τρία εκατομμύρια Ιταλών, ανέκρουσε πρύμναν· ο διάλογος θα αρχίσει με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας και σύντομα. Ο κ. Σύλβιο Μπερλουσκόνι υποχρεώνεται σε άτακτη υποχώρηση, αναγνωρίζοντας τον πολιτικό διάλογο, άρα και την ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη, την οποία τόσο είχε υπονομεύσει στην αρχή του έτους. Η πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας έχει αλλάξει· όλοι αισθάνονται την απειλή των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που μόνο υπέρ των εργαζομένων δεν είναι.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr