Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 217/ 28 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Προσωπική ευθύνη και ατομική επιβίωση
Στη δημοκρατία εκείνο που μετράει περισσότερο είναι η επιβίωση της κοινότητος, πόλεως ή λαού· η προσωπική ευμάρεια ήταν πάντοτε κάτι το δευτερεύον το οποίο δεν το ελάμβανετο σοβαρά υπ’ όψιν. Την κλασική εποχή του Ελληνισμού, τον 5ο αιώνα, το βιοτικό επίπεδο των Αθηναίων, των κοσμοκρατόρων την εποχή εκείνη, ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, σε σύγκριση με τον 4ο και τον 3ο αιώνα, όταν αποτελούσαν μια μικρή και εξαρτώμενη πόλη της ελληνιστικής εποχής· «ουκ εν τω πολλώ τω εύ», έλεγον οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Στις μέρες μας κάποιοι, υποτιθέμενοι λειτουργοί της ελευθερίας του τύπου, θέτουν ως πρωταρχικό τους μέλημα την οικονομική τους τακτοποίηση απέναντι στο σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών· σύμπτωμα των καιρών και των ηθών.
 
Παρατηρήσεις Παπαδήμου
Οι παρατηρήσεις του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκ. Παπαδήμου, ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι κάτι το σύνηθες, όπως γινόταν έως τώρα, αλλά μεταφορά των προειδοποιήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης· ο κ. Παπαδήμος είναι ο τοποτηρητής της ΕΚΤ, του ταμία της ΕΕ, ο οποίος παρακολουθεί και αναφέρει τα πάντα ως προς την πορεία της οικονομίας μας. Οι επισημάνσεις του για το δημόσιο χρέος, τον τιμάριθμο, τις διαρθρωτικές αλλαγές, το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις αφορούν τα προβλήματα που παρακολουθεί η ΕΚΤ· από χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απευθύνει αυστηρές παρατηρήσεις, αλλά η κυβέρνηση ουδέποτε τις έλαβε υπ’ όψιν της. Παλαιότερα οι παρατηρήσεις είχαν χαρακτήρα κατασταλτικό, αλλά με την ένταξη στην ευρωζώνη προσλαμβάνουν προληπτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, οι παρατηρήσεις πρέπει να μετατραπούν σε οικονομική πολιτική, όσο πιο γρήγορα γίνεται· διαφορετικά ακολουθούν και άλλα αυστηρότερα μέτρα.
 
Πόροι του ασφαλιστικού
Οι διαφωνίες ως προς την κάλυψη των πόρων του ασφαλιστικού εκφράζουν τις βαθύτερες συγκρούσεις μέσα στην κυβερνητική παράταξη· η διάθεση κονδυλίων δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση και απλή απόφαση της όποιας κυβερνήσεως. Πρέπει η διάθεση να γίνει κατά τους κανονισμούς της ευρωζώνης, δηλαδή του κεντρικού ταμία· η διάσταση αυτή είναι η πιο σοβαρή, έστω και άν δείχνει ότι δεν λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν. Αυτή είναι η στρατηγική διάσταση, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει ο υπουργός Οικονομίας· η πρακτική είναι άλλη: ο υπουργός Οικονομίας είναι βουλευτής Επικρατείας, ενώ ο υπουργός Εργασίας βουλευτής Αρκαδίας· ο πρώτος λογοδοτεί μόνο στον πρωθυπουργό του, ενώ ο δεύτερος στο λαό του, στον οποίο είναι υποχρεωμένος να εμφανιστεί. Πέραν των όποιων άλλων δεσμεύσεων, οι σχέσεις με τους ψηφοφόρους μετράει περισσότερο στην κυβερνητική παράταξη· απηχεί τις φιλοδοξίες επιβιώσεως όλων και μετά τον σημερινό πρωθυπουργό.
 
Η αμερικανική οικονομία
Το αργεντινό πέσος έχει υποτιμηθεί έναντι του δολλαρίου κατά 65% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα περισσότερα γειτονικά νομίσματα ακολουθούν επίσης σταδιακή διολίσθηση· το σύστημα της σταθεράς ισοτιμίας των λατινοαμερικανικών νομισμάτων ανήκει πλέον στο παρελθόν, ενώ το μεταξύ τους εμπόριο έχει περιορισθεί αισθητά. Η επίσκεψη του προέδρου Τζωρτζ Μπους στο Περού είχε μόνο πολιτικό χαρακτήρα και κανένα οικονομικό αποτέλεσμα· οι συνθήκες διαβιώσεως σε όλες τις λατινοαμερικανικές χώρες έχουν επιδεινωθεί και φαινόμενα, όπως εκείνα στην Αργεντινή με τον καθένα να αρπάζει από ένα κομμάτι κρέας για να ζήσει την οικογένειά του δεν είναι σπάνια. Κάτω από τις συνθήκες αυτές η καθυστέρηση στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θεωρείται δεδομένη.
 
  Αθλητικές θυμηδίες
 

Τη θυμηδία των θεατών προκαλούν οι συνεχιζόμενες συζητήσεις στη μικρή οθόνη -άν και η απεργία των δημοσιογράφων τις περιόρισε αρκετά- ως προς τα έκτροπα στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Κυριακής· στην πράξη ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια με τα ίδια πρόσωπα, δίδοντας την εντύπωση ότι ο κόσμος τα δέχεται όλα. Έχει και η κοροϊδία τα όρια της· όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι εκπομπές αυτές αποβλέπουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα ζωτικά πολιτικά προβλήματα. Όσοι προβάλλονται στις μικρές οθόνες, στην πράξη, εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία· ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα, επειδή ακριβώς δεν δέχονται άλλα να παίξουν αυτό το ρόλο. Είναι ώριμος ο ελληνικός λαός, άς το καταλάβουν επιτέλους!

 
Φιλοπλουτία κοινόν έρωτα

Όταν, ο Ιούλιος Καίσαρ έπεισε τον Μάγνον Πομπήιον και τον Μάρκο Κράσσο να σχηματίσουν την πρώτη τριανδρία, γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι στο τέλος αυτός θα ήταν κερδισμένος· ο Πομπήιος είχε περισσότερο στρατό, μετά τη συντριβή του Σπαρτάκου, και ο Μάρκος Κράσσος ήταν πιο πλούσιος, αλλά ο ίδιος είχε τα πιο αφοσιωμένα στρατεύματα. Ο σκοπός του ήταν μακροχρόνιος, επειδή σχημάτισε μαζί τους, αφού τους έπεισε και τους συμφιλίωσε, ακαταμάχητη δύναμη, με την οποία κατήργησε τη Βουλή και το δήμο των Ρωμαίων· «πείσας δε και διαλλάξας συνήγαγε και συνέστησε εκ των τριών ισχύν άμαχον, ή κατέλυσεν Ρωμαίων την βουλήν και τον δήμον». Το όνειρο όλων των τυράννων, η κατάργηση της Βουλής, των δημοκρατικών ελευθεριών, και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Η παλιά ασθένεια του Κράσσου ήταν η φιλοπλουτία του· «των δε Κράσσου νοσημάτων το αρχαίον η φιλοπλουτία κοινόν έρωτα».

 
Σκληρή αναμέτρηση
Οι συγκρούσεις των αγροτών με την κυβέρνηση μάλλον τώρα αρχίζουν· τα επίμαχα προβλήματα είναι το βαμβάκι και η παντελής έλειψη αγροτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει πλήρως από τις αρχικές της υποσχέσεις και έχει αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους· στη Θράκη, όπου δίδεται η μικρότερη τιμή στο βαμβάκι, οι αγρότες έχουν αποκόψει τους δρόμους, στη Θεσσαλία είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανέναν κυβερνητικό εκπρόσωπο να πάρει μέρος στον εορτασμό του Κιλελέρ την Κυριακή. Ο πόλεμος νεύρων, τον οποίο είχε επιβάλει η κυβέρνηση κατά το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα πριν από ένα μήνα, μεταφέρεται στην επαρχία, με τα αγροτικά μηχανήματα να έχουν τον πρώτο λόγο· το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους. Η δυσπιστία έχει διαδεχθεί τον εμπαιγμό τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, υποσχόμενη υψηλές τιμές στο βαμβάκι. Η αναμέτρηση σκληρή!
 
Η τελευταία συνάντηση
Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου τερματίστηκαν, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα· ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του, ενώ και η ¶γκυρα τον στήριξε στις απόψεις του. Όσο στην Τουρκία συνεχίζεται η πολιτική αστάθεια, τόσο της είναι δύσκολο να επιβάλει υποχωρήσεις στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος είναι δέσμιος των εποίκων· ο φαύλος κύκλος παραμένει, αφού οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν να μοιραστούν με τους εποίκους τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προοπτικές που διαγράφονται είναι δυσοίωνες, καθώς δεν θεωρείται πιθανή η επίλυση του πολιτικού προβλήματος, αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ· η επίσκεψη του Αλβάρο Ντε Σότο σε Αθήνα και ¶γκυρα δεν πρόκειται να προσφέρει πολλά, ούτε η αναφορά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι Αμερικανοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να πιέσουν αρκετά τους Τούρκους.
 
Παρεμβάσεις τρίτων
Από την Αραβική Διάσκεψη Κορυφής της Βυρηττού απουσιάζουν τρεις κορυφαίοι ηγέτες· ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ, στον οποίο δεν επέτρεψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να ταξιδέψει απ’ τη Ραμάλα, ο πρόεδρος της Αγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο βασιλεύς της Ιορδρανίας Αμπντάλα, ως εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον πρώτο. Παρά την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Ισπανού πρωθυπουργού Χοσνέ Αθνάρ, τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να φέρουν την ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή, παρά την υποστήριξη του Παλαιστινίου προέδρου προς το σαουδαραβικό σχέδιο ειρήνης· δύο διεθνείς παρατηρητές έπεσαν νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού. Το πρόβλημα είναι διεθνές· οι Αμερικανοί δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να δεσμεύσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως προς την αποδοχή της ειρήνης. ¶ρα οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν με άγνωστο το τέλος· η ειρήνη οδηγεί νομοτελειακά τον Αριέλ Σαρόν στο περιθώριο.
 
Οι αυτομαστιγώσεις

Το φαινόμενο χιλιάδων Σιιτών μουσουλμάνων να αυτομαστιγώνονται στο Πακιστάν στις γυμνές τους πλάτες είναι κάτι το εφιαλτικό· πίστευαν πολλοί ότι ο θρησκευτικός φανατισμός είχε υποχωρήσει, όταν έφθασε η κατάρρευση των μεγάλων ιδεολογιών να αποδείξει το μάταιο των «επιστημονικών» προβλέψεων. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο θρησκευτικός φανατισμός, είτε με το μορφή των επικλήσεων ότι «ο Θεός σώζει την Αμερική», είτε των νεαρών Παλαιστινίων, είτε των Εβραίων με την τιάρα μπροστά στο τείχος των δακρύων, είτε ως Ταλιμπάν έχει την ίδια ψυχολογική υποδομή· η πληροφορική και τα διαδίκτυα έχουν ενώσει ολόκληρο τον κόσμο και τον έχουν κάνει μικρογειτονιά, αλλά ο φανατισμός και το μίσος τον χωρίζουν σε μικρά κομματάκια και πάλι. Οι φανατικοί Σιίτες δεν αντιμετωπίζονται με μόμβες και πυραύλους.

 
Οι σεισμοί έλειπαν
Οι σεισμοί στο Αφγανιστάν ήταν το κερασάκι της τούρτας· οι νεκροί είναι εκατοντάδες, οι ζημίες ανυπολόγιστες και οι δυνατότητες παροχής βοηθείας ελάχιστες στη διαλυμένη από τον εικοσαετή πόλεμο χώρα. Η κυβέρνηση της χώρας αδυνατεί να προσφέρει βοήθεια -άλλωστε αδυνατεί να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμοκτονούντα λαό της- και για το λόγο αυτό έχει απευθυνθεί για τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητος· ο λαός της μαρτυρικής χώρας πληρώνει και πάλι το θυμό του Εγκελάδου. Όσο περνάει ο καιρός τόσο και οι συνέπειες γίνονται χειρότερες· αλλά κανείς δεν μπορεί να άρει τις συνέπειες αυτές. Οι σεισμοί ίσως περάσουν -άν και είναι τακτικό φαινόμενο στη χώρα-, αλλά η κρίση εμπιστοσύνης του αφγανικού λαο προς την κυβέρνησή του θα παραμείνει επί μακρόν.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr