Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 219/ 01 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Σε αθέλητες συγκρούσεις λόγω δειλίας
Στα κοινωνικά προβλήματα η κυβέρνηση οδηγείται σε σύγκρουση με τις παραγωγικές τάξεις· αγροτικό και ασφαλιστικό είναι τα πρώτα, ενώ ακολουθούν το εκπαιδευτικό και οι καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση της οικονομίας. Στην πράξη το πρόβλημα είναι πολιτικό· ο πρωθυπουργός αρνείται να λάβει αποφάσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα και αποφεύγει να πιέσει τους υπουργούς του. Οι επιλογές του για πόλωση της πολιτικής ζωής, «περί πολιτικής εκτροπής», για άνοιγμα προς την αριστερά και για σκληρό ροκ, έχουν αποτύχει πλήρως και αντιμετωπίζονται με ειρωνεία από τα κυβερνητικά στελέχη. Τα προβλήματα από την άλλη πλευρά γίνονται εκρηκτικά· οι αγρότες πρέπει να αποφασίσουν τί θα σπείρουν και οι Βρυξέλλες απαιτούν την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι εκρήξεις έπονται.
 
Σύντομα εκλογές
Το νέο στοιχείο της πολιτικής ζωής είναι η επισήμανση που γίνεται με ιδιαίτερη έμφαση ότι «η χώρα οδηγείται σύντομα σε εκλογές»· ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το υπογράμμισε, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του την Παρασκευή. Είναι η πρώτη φορά, που ο τόσο συγκρατημένος κ. Κ. Καραμανλής, δίδει το μήνυμα ότι η χώρα βαδίζει προς εκλογές· αυτό αποπνέει το γενικότερο αίσθημα των βουλευτών όλων των κομμάτων. Η χώρα δεν κυβερνάται και δεν είναι δυνατόν να παραταθεί επί πολύ η κατάσταση χάους, όταν ο πρωθυπουργός αδυνατεί να δώσει εντολές στους υπουργούς του και όταν ο καθένας τους ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική του πολιτική επιβίωση· τα προβλήματα που τίθενται είναι πολλά. Το πιο σημαντικό, αυτό που συζητείται εντός της πλειοψηφίας: Είναι το πώς θα γίνουν οι εξελίξεις. Η αναποφασιστικότης  του πρωθυπουργού είναι το κύριο πρόβλημα.
 
Ο εορτασμός του Κιλελέρ
Η προσέλευση αγροτών στον εορτασμό του Κιλελέρ θύμισε τις ηρωικές εποχές των αγροτικών κινητοποιήσεων, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση· χιλιάδες τα αγροτικά μηχανήματα, δεκάδες χιλιάδες ο κόσμος από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας. Η αποδοκιμασία και η απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας ήταν αναμενόμενες· η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση μεταπολεμικά, και μετά από είκοσι χρόνια αμυθήτων εισροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την αυταρχική της στάση, ίσως επειδή αυτή είναι η φύση της· η Αστυνομία διέκοψε την πορεία των λεωφορείων από τη Μακεδονία στα Τέμπη που πήγαιναν για το Κιλελέρ, ενώ στη Θράκη οι δρόμοι βρίσκονται υπό μόνιμη σχεδόν κατάληψη. Η ανυπαρξία πολιτικής και η δειλία την οδηγούν στην ανοικτή σύγκρουση· αυτή τη φορά, όμως, η σύγκρουση θα είναι σκληρή, επειδή κυριαρχεί η αίσθηση εμπαιγμού
 
Οι φάκελοι των καναλιών
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως απέρριψε όλους τους φακέλους των  μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών για την έκδοση αδείας εθνικής εμβελείας, επειδή κανένα τους δεν εκπληρώνει του νομίμους όρους· δηλαδή είναι όλα παράνομα, κάτι που το ανέχεται η πολίτεια, η οποία εξήντλησε την αυστηρότητά της στο «Εμμελές», δικαιολογώντας την ΟΤΕΝΕΤ. Το πρόβλημα έχει και άλλο σκέλος· δύο κανάλια, ΜΕΓΑ και ALTER είχαν πάρει άδεια και είχαν εισαγάγει τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο, στην περίοδο της τρελής ανόδου του προ τριετίας. Γεννάται το βασικό ερώτημα, πώς γίνεται η μία αρχή να βρίσκει ανεπαρκείς τους φακέλους για τη χορήγηση αδείας και η άλλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να τους βρίσκει επαρκείς;
 
  Στις ελληνικές καλένδες
 

Η απόφαση της κυβερνήσεως του να υποβάλει στο τέλος του μηνός τις τελικές  προτάσεις για το ασφαλιστικό είναι ο καλύτερος τρόπος για την αναβολή του ζητήματος, μετά τη γενική κατακραυγή που αντιμετώπισε και την αποχώρηση όλων από τον σχετικό διάλογο· είναι η παραπομπή στις ελληνικές καλένδες, δηλαδή στον αόριστο χρόνο. Ένα χρόνο πριν είχε εγκρίνει η κυβέρνηση, ομοφώνως, τις προτάσεις της τις οποίες τις απέσυρε, όταν εξεγέρθησαν οι πάντες· ένα εξάμηνο μετά το συνέδριο και τον ανασχηματισμό ο νέος υπουργός Εργασίας κυοφορεί τις πορτάσεις του και εξαντλείται σε προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες έχουν εξαγριώσει και τους κομματικούς του φίλους. Η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει το πρόβλημα.

 
¶χρι Βακτρίων και Ινδών

Τα συμβαίνοντα στη Μέση Ανατολή μας θυμίζουν την αποτυχημένη εκστρατεία του Μάρκου Κράσσου εναντίον των Πάρθων· ήταν το 54 π.Χ., κατά την τριανδρία Ιουλίου Καίσαρος, Μάγνου Πομπηίου και Μάρκου Κράσσου. Όταν επεκράτησαν στη Ρώμη και κατέλυσαν τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατίας, στον Κράσσο έλαχαν  η Συρία και η Ανατολή, που ήταν τότε οι πλουσιώτερες επαρχίες της αυτοκρατορίας. Έλεγε πολλά μάταια και παιδαριώδη, παρά την ηλικία του, επειδή ήταν ήδη εξήντα ετών· «προς δε τους συνήθεις πολλά κενά και μειρακιώδη λέγειν». Ήταν τόσο επηρμένος και αλλαζονικός που δεν έβαζε ως όριο των κατακτήσεών του τη Συρία και τους Πάρθους, αλλά έως τους Βακτρίους και τους Ινδούς και έως την έξω θάλασσα· «τότε δ’ επηρμένος κομιδή και διεφθαρμένος ου Συρίαν ουδέ Πάρθους όρον εποιείτο της ευπραξίας, αλλ’ άχρι Βακτρίων και Ινδών και της έξω θαλάσσης ανήγεν εαυτόν ταις ελπίσι».

 
Οι Έλληνες βουλευτές
Η σύμπνοια των Ελλήνων βουλευτών, όλων των κομμάτων ανερξαιρέτως με πολλούς παλιούς πολιτικούς ανάμεσά τους, ως προς τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού τιμά τους ίδιους, την Ελλάδα και τη δημοκρατία· οξύτατες αντιδράσεις σημειώνονται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πάνω από εκατό βουλευτές να υπογράφουν σε μία μέρα είναι κάτι που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία. Το πρόβλημα δεν είναι ζήτημα τρομοκρατίας, αλλά κατοχής ενός ανεξαρτήτου κράτους και εφαρμογής της αρχής της συλλογικής ευθύνης, επειδή οι αυτόχειρες προέρχονται από τον ίδιο λαό· είναι από τις πολύ σπάνιες φορές στην ιστορία που εφαρμόζεται τόσο ακραία η αρχή αυτή εναντίον γυναικοπαίδων και ηλικιωμένων. Οι παρεμβάσεις όλων των πολιτικών εκφράζουν τα αισθήματα του ελληνικού λαού, αλλά και την αγωνία του· η παντελής περιφρόνηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας θυμίζουν το προηγούμενο του Μουσολίνι κατά τον μεσοπόλεμο εις βάρος της Κοινωνίας των Εθνών.
 
Στρατιωτικά όρια
Ο πόλεμος από τη φυσή του δεν έχει όρια· κερδίζει κανείς ή χάνει, και για το λόγο αυτό σπανίως αφήνεται η τύχη των πολεμικών πραγμάτων στους στρατιωτικούς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πίστεψε ότι, επειδή διαθέτει τρομερή υπεροπλία απέναντι στους Παλαιστινίους, θα μπορούσε εύκολα να επιβάλει τη θέλησή του, καταστρέφοντας την κρατική της υποδομή και απομονώνοντας τον πρόεδρό τους στο γραφείο του· τα όρια της πολιτικής αυτής έχουν εξαντληθεί από καιρό. Η φυσική εξόντωση του Γιασέρ Αραφάτ σημαίνει μετατροπή του σε μάρτυρα, άρα νέους αγώνες· η διεθνής κοινή γνώμη, ακόμη και οι Αμερικανοί, επιμένουν στην διασφάλιση της ζωής του Παλαιστινίου προέδρου. ¶ρα, ο πόλεμος έχει χαθεί για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, επειδή έχουν εξαντληθεί οι στόχοι του· περισσότερα δεν είναι δυνατόν να γίνουν, ούτε η καταστολή της τρομοκρατίας είναι δυνατή, όταν έχει διαλυθεί η παλαιστινιακή αρχή. Θύμα γίνεται ο Αριέλ Σαρόν.
 
Η κορύφωση του δράματος
Η στενή πολιορκία του Παλαιστινίου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα οδηγεί στην κορύφωση  του δράματος· οι Ισραηλινοί δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη τα σχέδια τους, τού εάν αποβλέπουν στη φυσική εξόντωση του Παλαιστινίου ηγέτου ή στην απέλασή του στο εξωτερικό. Οι σαράντα περίπου ξένοι ακτιβιστές, οι οποίοι αποτελούν τη φυσική ασπίδα του, δεν επαρκούν για την  παρεμπόδιση των ισραηλινών σχεδίων· οι εκκλήσεις των ξένων χωρών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέτουν σε οριακό δίλημμα τους Αμερικανούς, καθώς είναι οι μόνοι που δύνανται να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στο Τελ Αβίβ. Από την άλλη πλευρά, οι νέες επιθέσεις αυτοκτονίας δείχνουν ότι θα κλιμακωθεί η αιματοχυσία, εάν συμβεί κάτι στον Παλαιστίνιο πρόεδρο· το πρόβλημα πλέον εστιάζεται στο εσωτερικό του Ισραήλ και των Αμερικανών. Θα έρθουν σε ανοικτή ρήξη με τη διεθνή κοινή γνώμη και τους ¶ραβες;  Και η συνέχεια;
 
Αντιδράσεις στο Ισράηλ

Παρά το στρατιωτικό νόμο που ισχύει στο Ισράηλ και την επιστράτευση 20.000 εφέδρων, η αντίσταση πολλών Εβραίων δεν έχει καμφθεί· ξεπερνούν τους τετρακόσιους οι αρνούμενοι να πολεμήσουν εν ενεργεία στρατιωτικοί στα παλαιστινιακά εδάφη, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, με τις πρώτες καταδίκες από τα στρατοδικεία. Σε όλους έχει διακοπεί η μισθοδοσία, και οι οικογένειές τους ζουν από τη συνεισφορά φίλων τους· το κίνημα στους Ιουδαίους της διασποράς έχει επεκταθεί σημαντικά, με διαδηλώσεις, διαβήματα, αλλά και αποστολή βοηθείας προς τους στρατιωτικούς που διώκονται στο Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τόσο βαθειές αλλαγές στο σιωνιστικό κίνημα, αλλά και εξέγερση της διεθνούς κοινή γνώμης, που ήταν μεταπολεμικά  πάντοτε φιλική απέναντι στο Ισραήλ, λόγω του μαρτυρικού Ολοκαυτώματος.

 
Αδυναμία της Γουώλ Στρητ
Το δύσκολο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας είναι η αδυναμία της Γουώλ Στρητ· μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις -και παρά τη συντριβή των Ταλιμπάν- η Γουώλ Στρητ αδυνατεί να ανακτήσει την κυρίαρχη θέση της στην παγκόσμια οικονομία. Περίπου το ένα τρίτο των γραφείων της περιοχής έχει εγκαταλείψει το Μανχάτταν και έχουν μετακινηθεί σε άλλες αμερικανικές πόλεις ή στην Ευρώπη, και κυρίως στη Φραγκφούρτη· το σύστημα ελευθέρων συναλλαγών της αμερικανική ηπείρου έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα την απότομη μείωση των εμπορικών ανταλλαγών, ενώ η κρίση στην Ιαπωνία και η υποτίμηση του γιέν, έχει περιορίσει τις αμερικανικές εξαγωγές. Οι Αμερικανοεβραίοι διατηρούν την κυριαρχία τους στη Γουώλ Στρητ και απειλούν με απόσυρση των κεφαλαίων τους, άν η Ουάσιγκτον αλλάξει στάση στο Μεανατολικό.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr