Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 219/ 02 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ανάδειξη των παρασκηνιακών μεθόδων
Στην κυβερνητική παράταξη το νέο στοιχείο είναι η ανάδειξη των παρασκηνιακών μεθοδεύσεων ως κυριάρχου παράγοντος των πολιτικών εξελίξεων· η παρέμβαση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως έρχεται την επομένη της εμπράκτου αποδοκιμασίας του πρωθυπουργού από τους βουλευτές του σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι βασικοί υπουργοί, μετά τους βουλευτές, πιστεύουν ότι ο πρόεδρός τους αδυνατεί να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση· στα πλαίσια του πρωθυπουργικοκεντρικού συστήματος αυτό σημαίνει την καθολική αμφισβήτηση του προέδρου τους, λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του από το συνέδριο. Το χειρότερο για κάθε κυβέρνηση είναι η αίσθηση της ακυβερνησίας και της ανυπαρξίας της κορυφής· στην περίπτωση αυτή όλα είναι πιθανά ως εναλλακτικές λύσεις. Ίδομεν εμπράκτως!
 
Η κατάτμηση της χώρας
Η χθεσινή σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων ολοκλήρου στη Λάρισα αποφάσισε την πλήρη κατάτμηση της χώρας κατά νομό από την Τετάρτη ή την Πέμπτη και από όπου διέρχεται η εθνική ή άλλη οδός· στη Μακεδονία και στη Θράκη ήδη τα αγροτικά μηχανήματα βρίσκονται στους εθνικούς δρόμους και κλείνουν τη διάβαση των αυτοκινήτων κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Το νέο στοιχείο είναι η αποφασιστικότης και η μαχητικότης που διέπουν τους αγρότες, ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως· τα δακρυγόνα με τα οποία υποδέχτηκαν του αγρότες στην Αθήνα, οι καθυστερήσεις στην άφιξη των λεωφορείων από τη Μακεδονία για τον προχθεσινό εορτασμό του Κιλελέρ κι οι παλαιότερες μέθοδοι αστυνομικής τρομοκρατίας έχουν εξαγριώσει όλους τους αγρότες. Κατά νομό θα αποφασίσουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς, αναλόγως σε δύο ή τρία σημεία, όπου και θα βρίσκονται τα αγροτικά μηχανήματα· οι επόμενες μέρες θα δείξουν.
 
Το νέο ΠΑΣΟΚ
Η πρόκληση προς το κόμμα, και τον πρωθυπουργό αυτή τη φορά, για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, είναι το νέο στοιχείο που προσέφερε στην πολιτική αναμέτρηση ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως· οι αντιδράσεις των κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων προσδίδουν την ανησυχία τους για την απήχηση της προτάσεως. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι απαιτείται η ανάληψη τολμηρής πρωτοβουλίας για την έξοδο από την κρίση και ότι οι διαβεβαιώσεις πώς οι εκλογές θα γίνουν το 2004 δεν πείθουν κανέναν· λιγότερο πείθουν τους λίγους σοβαρούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους για την επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος. Όταν έχουν μεσολαβήσει, η αποδοκιμασία του πρωθυπουργού από τους βουλευτές τους στη Βουλή κατά τις συζητήσεις κρίσιμων θεμάτων όπως του Ευρωστρατού, οι συνεχείς συσκέψεις δεκάδων βουλευτών, η έκκληση αυτή επενεργεί ως ο καταλύτης στις ώριμες χημικές αντιδράσεις.
 
Οι ραδιοφωνικοί πομποί
Η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων θριαμβεύει και πάλι στη χώρα μας· η κυβέρνηση επιχείρησε να κλείσει τους πομπούς μερικών ραδιοφωνικών σταθμών που χρησιμοποιούν περισσότερες από μία συχνότητες, αλλά την ίδια στιγμή αφήνει ανέγκιχτους άλλους, όπως το Φλάς του κ. Σωκ. Κόκκαλη, να εκπέμπουν σε τέσσερες συχνότητες. Είναι το ίδιο -να αναφέρουμε και τα δικά μας-, που απαγορεύει την αποστολή του «Εμμελούς» μέσω της ΟΤΕΝΕΤ, αλλά επιτρέπει τον κατακλυσμό όλων με πορνικά μηνύματα και δεν διακόπτει την αποστολή τους, παρά τη διαμαρτυρία πολλών χρηστών· η δημοκρατία ποτέ δεν είναι επιλεκτική στην εφαρμογή των θεσμών της. Τα αυταρχικά μέτρα πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και πάντα προκαλούν την εξέγερση.
 
  Τα μεγάλα χρηματιστήρια
 

Η πρόσφατη πτώση στη Γουώλ Στρητ και στα άλλα μεγάλα χρηματιστήρια οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην επιδείνωση της καταστάσεως στη Μέση Ανατολή· ήταν κακό το κλίμα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τώρα έγινε χειρότερο. Η αφορμή γνωστή, φοβούνται επιδείνωση της καταστάσεως και αποφεύγουν τοποθετήσεις στην αγορά κεφαλαίου· η αιτία βαθύτερη για την Αμερική: οι μεγάλες εταιρείες, που ελέγχονται από τους Αμερικανοεβραίους και ελέγχουν την Γουώλ Στρητ, φαίνεται ότι δεν πείθουν ότι μπορούν να αποκαταστήσουν την παγκόσμια κυριαρχία της αμερικανικής αγοράς. Το χειρότερο είναι ότι αποδεικνύονταικ δέσμιοι κάποιων στενών πολιτικών επιλογών τους, κάτι που δεν γινόταν παλαιότερα. Αυτό φοβίζει τους επενδυτές και αντιδρούν αρνητικά· ο ψυχολογικός παράγων χάνεται.

 
Ο βασιλεύς Δηιόταρος

Όταν ο Μάρκος Κράσσος άρχισε την εκστρατεία του εναντίον των Πάρθων και περνούσε από τη Γαλατία -το γαλατικό βασίλειο δυτικά της ¶γκυρας, υποτελές στους Ρωμαίους- είδε ότι ο γηραιός Βασιλεύς Δηιόταρος έκτιζε νέα ανάκτορα· ολόκληρη η Μικρά Ασία είχε υποταχθεί από παλαιότερα, αλλά τώρα επιθυμούσαν να επεκτείνουν τις κατακτήσεις τους προς Ανατολάς. Σκωπτικά τον ρώτησε ο Μάρκος Κράσσος: «Ως βασιλεύ, τη δωδεκάτη ώρα αρχίζεις να οικοδομείς;» «Ώ βασιλεύ, δωδεκάτης ώρας οικοδομείν άρχη;» Αφού γέλασε δε ο Γαλάτης είπε, «ούτε εσύ, ώ αυτοκράτορα, όπως βλέπω, πολύ νωρίς εκστρατεύεις κατά των Πάρθων»· «Γελάσας δ’ ο Γαλάτης, «αλλ’, ουδ’ αυτός, είπεν, ώ αυτοκράτορ, ως ορώ, πρωί λίαν επί Πάρθους ελαύνεις». Έκλεινε τότε ο Κράσσος τα εξήντα χρόνια του, αλλά φαινόταν μεγαλύτερος από την ηλικία του· «ήν δ’ ο Κράσσος εξήκοντα μεν έτη παραλλάττων, πρεσβύτερος δε την όψιν ή καθ’ ηλικίαν».

 
Η τουρκική κοινή γνώμη
Η στάση της τουρκικής κυβερνήσεως απέναντι στην Ελλάδα αντανακλά, σε μεγάλο βαθμό, τις απόψεις της κοινής γνώμης της χώρας· είναι χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα προσφάτου δημοσκοπήσεως του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Σύμφωνα με αυτή, το 34% των Τούρκων θεωρούν την Ελλάδα ως τον κύριο εχθρό, και το 37% πιστεύει ότι μπορεί να γίνει επίθεση από την Ελλάδα και ακολουθεί η Συρία με 5% και άλλες χώρες με μικρότερο ποσοστό, ενώ θεωρούν το Κυπριακό το σοβαρότερο πρόβλημα· η στάση αυτή, φυσικά, είναι προϊόν της μακροχρονίου ιστορικής πορείας των δύο λαών, αλλά και του κλίματος που καλλιεργείται από την κυβέρνηση, τον επικυρίαρχο στρατό και τον τύπο. Για την Ελλάδα τα συμπεράσματα αυτά χρήζουν σοβαρής και επισταμένης μελέτης· οι εναγκαλισμοί των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, άν τους κατέγραψε η τουρκική κοινή γνώμη. Στην πρώτη κρίση ανατρέπονται όλα
 
Επιθέσεις αυτοκτονίας
Οι νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Χάιφα και στη Βηθλεέμ, με τους δεκαπέντε νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, προσθέτουν νέες διαστάσεις στο Μεσανατολικό· η πλήρης κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών φαίνεται ότι, όχι μόνο δεν αποτρέπουν αλλά πολλαπλασιάζουν την απόγνωση και ενισχύουν τη διάθεση για απόπειρες αυτοκτονίας· οι επιθέσεις έγιναν σε πολυκαταστήματα Παλαιστινίων· το σύστημα ασφαλείας στο Ισραήλ παραμένει διάτρητο. Ο φαύλος κύκλος του αίματος δεν ανακόπτεται με στρατιωτικά μέσα, είναι το ηθικό δίδαγμα· όσοι το αγνοούν προκαλούν τη διεθνή κοινή γνώμη και την ιστορία. Η μεταστροφή όλων κατά της ισραηλινής κυβερνήσεως δεν ανακόπτεται με τον έλεγχο των μεγάλων μέσων μαζικής επικοινωνίας· ευτυχώς το διαδίκτυο δεν είναι εύκολο να κλείσει. Ο κόσμος έμαθε πλέον να διαβάζει μεταξύ των γραμμών και να μην εμπιστεύεται, όπως παλαιότερα, τα μεγάλα κανάλια· ήταν πολύ επιφανειακά για να έχουν μακροχρόνια διάρκεια. Η απομόνωσή τους άρχισε.
 
Το σύμβολο Αραφάτ
Η αναμέτρηση στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται σε σύγκρουση μεταξύ ενός από τους πλέον ισχυρούς στρατούς και ενός συμβόλου, αόπλου και ανισχύρου απέναντι στα σύγχρονα όπλα· το όριο της προόδου του ισραηλινού στρατού είναι η ζωή του Γιασέρ Αραφάτ, αλλά και το έσχατο οχυρό αμύνης των Παλαιστινίων είναι η επιβίωση του προέδρου τους. Τα υπόλοιπα, όσο τραγικά και εάν είναι, έχουν δευτερεύουσα σημασία· όσο ο Παλαιστίνος πρόεδρος βρίσκεται εν ζωή, τόσο παραμένει το σύμβολο της παλαιστινιακής αρχής, τόσο είναι σε θέση να ασκεί κατασταλτικό ρόλο στις επιθέσεις αυτοκτονίας. Εάν, για λόγους υγείας ή τυχαίους, εκλείψει από τη ζωή ο Γιασέρ Αραφάτ δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη των εξελίξεων και ο χαρακτήρας που θα προσλάβουν· το χειρότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει από την παλαιστινιακή πλευρά πολιτικός για διάλογο. Οπότε όλα θα είναι ενδεχόμενα και το χάος πιθανότερη λύση.
 
Απειλές κατά Σερβίας

Οι Αμερικανοί αποφάσισαν τη διακοπή της βοηθείας προς τη Σερβία, επειδή ο πρωθυπουργός της χώρας αδυνατεί να εκδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία· η βοήθεια, η οποία άρχισε να δίδεται μετά την παράδοση του τέως προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεν ήταν σημαντική, μόλις ένα δισεκατομμύριο δολλάρια, αλλά ήταν κάτι για τη ρημαγμένη από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς χώρα. Από την άλλη πλευρά, το αμερικανικό σχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου δεν πέτυχε, αλλά αντίθετα υπεγράφη νέα ομοσπονδία με τη Σερβία, χάρις στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η οποία και κάλεσε τον πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης· η ισορροπία αλλάζει και ο αμερικανόφιλος Ζώραν Τζίτζιτς χάνει έδαφος.

 
Τα αμερικανορωσσικά
Μέσα στον ορυμαγδό του Μεσανατολικού περνά απαρατήρητη η σοβαρή επιδείνωση των αμερικανορωσσικών σχέσεων σε δύο επίπεδα: στο οικονομικό, μετά την επιβολή δασμών 30% στις εισαγωγές χάλυβος στην Αμερική και στην απαγόρευση των εισαγωγών αμερικανικών πουλερικών από τη Ρωσσία, οι σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας· στο στρατιωτικό, η εμμονή του Αμερικανού προέδρου στην εφαρμογή του πυραυλικού συστήματος και της καταγγελίας της Συνθήκης για τις πυρηνικές δοκιμές, έχουν οδηγήσει τη Μόσχα στην αλλαγή της αμυντικής της πολιτικής. Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσσία προειδοποιεί τόσα αυστηρά την Αμερική για τις πολιτικές επιπτώσεις αυτών των ενεργειών· στην πράξη πρόκειται για την επιστροφή σε μία νέα μορφή ψυχρού πολέμου, όπου, όμως, ο απομονωμένος τείνει να είναι η Αμερική.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr