Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 221/ 04 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Πορείες και διαδηλώσεις παγκοσμίως
Μετά τη Γένοβα και τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποιήσεως, η διεθνής κοινότης απέκτησε αντικείμενο πολιτικής δράσεως· είναι οι διαδηλώσεις και οι πορείες κατά του ισραηλινού στρατού κατοχής και υπέρ των Παλαιστινίων. Το φαινόμενο έχει αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις, καθώς δεν υπάρχει χώρα στην οποία να μην οργανώνονται διαδηλώσεις, με την ενεργό συμμετοχή, μάλιστα, πολλών Εβραίων, πανεπιστημιακών και μη· στην Ελλάδα οι εκδηλώσεις έχουν διττό χαρακτήρα, διαδηλώσεις και πορείες στην πρωτεύουσα ώς την αμερικανική και ισραηλινή πρεσβεία, και αποστολή διεθνιστών στην Παλαιστίνη, με πρώτους τους τέσσερες εκπροσώπους της Βουλής. ¶ν η ισραηλινή κατοχή δεν τερματισθεί γρήγορα, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, τότε και οι εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο θα κλιμακωθούν· η νεολαία έχει αποκτήσει ουσιαστικό ενδιαφέρον.
 
Ελπίδα η Συνδιάσκεψη
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε αποφασισθεί από το συνέδριο, θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, όπου και θα συζητηθεί ο τρόπος εκλογής του προέδρου του κόμματος. «Όλα τα ‘χει η Μαριορή, φερετζές της έλειπε»· σαν να μην είχαν άλλο πρόβλημα και ασχολούνται όλοι με τη συνδιάσκεψη, άν πράγματι ασχολούνται. Επαναλμβάνει την ίδια τακτική με πέρυσι, από το συνέδριο στη συνδιάσκεψη· μόνο που φέτος τα προβλήματα είναι σοβαρότερα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άκαιρες» τις απόψεις του στενού του  φίλου υπουργού Δημοσίας Τάξεως «περί επανιδρύσεως» του ΠΑΣΟΚ· αλλά ο κ. Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι θα θέσει ζήτημα ηγεσίας, άν ηττηθούν -κάτι το δεδομένο- στις δημοτικές εκλογές. Ελάχιστοι στο ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με συνδιασκέψεις, εκτός από τους ενεργούντες κατόπιν εντολής· η κυβέρνηση θα κριθεί στα αγροτικά συλλαλητήρια και στα άλλα ζωτικά προβλήματα. Αυτά, δεν παρακάμπτονται πλέον εύκολα.
 
Τα αγροτικά
Οι εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών της Θράκης επισκέφθηκαν τον υπουργό Γεωργίας, χωρίς να λάβουν καμμία ουσιαστική διαβεβαίωση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους· μοναδική τους ελπίδα παραμένει πλέον η συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και το κλείσιμο των εθνικών οδών. Στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία αναμένεται αύριο να κατεβούν τα αγροτικά μηχανήματα και να αποκλείσουν την εθνική οδό σε πέντε σημεία· το πρόβλημα των αγροτών γίνεται εκρηκτικό, παρά την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων, καθώς πρέπει να γίνουν και οι αγροτικές εργασίες για την επόμενη καλλιεργική περίοδο. Το κύριο ζήτημα είναι η ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής και τα ελάχιστα όρια ελιγμών που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους κοινοτικούς κανονισμούς· η πλήρης παραμέληση της γεωργίας επί μία εικοσαετία φαίνεται στην τωρινή συγκυρία, με την εγκατάλειψη της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής και τη μερική εθνικοποίησή της. Αυτό, όμως, προϋποθέτει την ύπαρξη εθνικής πολιτικής.
 
Η ευθανασία
Η απόφαση του Ολλανδικού Δικαστηρίου, με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα της ευθανασίας στους ανιάτους, αποτελεί ιστορική καμπή στην ανθρώπινη ζωή· είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο άνθρωπος θα αποφασίζει για την αφαίρεση της ζωής του συνανθρώπου του σε συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας. Η εποχή μας έχει φέρει το καλό της μακροβιότητος, αλλά και το κακό των νέων ασθενειών -που ίσως να υπήρχαν παλαιότερα αλλά δεν τις γνώριζαν οι άνθρωποι-, έχει καταστήσει τη ζωή πιο άνετη για τους περισσοτέρους κατοίκους, αλλά και πιο ευάλωτη στις ασθένειες· οι νέες επιδημίες μαστίζουν την ανθρωπότητα και αποτελούν πληγή αντίστοιχη με τις παλιές. Είμαστε λοιπόν δέσμιοι αυτών των συνθηκών.
 
  Οι ένστολοι διαδηλωτές
 

Οι διαδηλώσεις αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών δεν είναι κάτι το συνηθισμένο στη χώρα μας· όλοι τους εκτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως σε όλα τα επαγγέλματα. Το μόνο που ζητούν είναι καλές συνθήκες εργασίας, ώστε να επιτελούν πληρέστερα την αποστολή τους, και ικανοποιητικές αμοιβές· οι συνθήκες μονομερούς λιτότητος παρατείνονται επί είκοσι χρόνια και δεν πρόκειται να τελειώσουν, άν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Αλλά αυτή είναι δέσμια της κρατικοδίαιτης νοοτροπίας των κομματικών στελεχών· το πλέγμα των σχέσεων που έχει δημιουργηθεί δεν αλλάζει πλέον, χωρίς την αποκοπή του ομφαλίου λώρου της κρατικοδίαιτης νοοτροπίας. Θα αλλάξει, με την παρέμβαση των Ευρωπαίων, αλλά με ακριβό τίμημα.

 
Πόλεμον άσπονδον

Ο Μάρκος Κράσσος πέρασε το χειμώνα του 54-53 π.Χ. στη Συρία και την άνοιξη άρχισε να συγκεντρώνει τους στρατιώτες από τα χειμαδιά· χρησιμοποιούσε, φαίνεται, και πολλούς ντόπιους στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πάει στα χωριά τους να περάσουν το χειμώνα. Τότε έφθασαν πρέσβεις από τον βασιλέα των Πάρθων Αρσάκη, οι οποίοι είπαν ότι, εάν από τους Ρωμαίους έχει απασταλεί ο στρατός θα έχουν πόλεμο άσπονδο και αδιάλλακτο· «ει μεν υπό Ρωμαίων ο στρατός απέσταλται, πόλεμον άσπονδον είναι και αδιάλλακτον». ¶ν ήρθε χωρίς τη θέληση της πατρίδος, όπως άκουσαν, και ο Κράσσος για προσωπικά οφέλη πήρε τα όπλα κατά των Πάρθων και κατέλαβε την χώραν· «ει δε της πατρίδος ακούσης, ως πυνθάνονται, Κράσος ιδίων ένεκα κερδών όπλα Πάρθοις επενήνοχε και χώραν κατείληφε». Τότε υποχωρεί ο Αρσάκης, επειδή λυπάται τα γεράματα του Κράσσου· «μετριάζειν Αρσάκην και το μεν Κράσσου γήρας οικτίρειν».

 
Μετά την Αργεντινή
Η διεθνής οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλές μεσαίες και μικρές χώρες στα πρόθυρα της χρεωκοπίας· στην Τουρκία πέρυσι, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν μειώθηκε κατά 9,4% και το κατά κεφαλήν έπεσε στα 2.160 δολλάρια. Η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη, με την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου και την επιβολή δασμών 30% στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβος, επειδή η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χάλυβος της Αμερικής· η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι απειλές για βομβαρδισμούς του Ιράκ, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται όλες οι χώρες αυτής της κατηγορίας, αφού ακόμη και η δεύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, η Ιαπωνία, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή κρίση, η οποία επεκτείνεται σε όλες τις ασιατικές χώρες· η αδυναμία ελέγχου των διεθνών πολιτικών εξελίξεων και η εμμονή των Αμερικανών στην πόλωση και την ένταση πληρώνονται ακριβά πλέον.
 
Κρατική τρομοκρατία
Οι αντιδράσεις στην Αμερική κατά της ισραηλινής πολιτικής πληθαίνουν· ο Λεβ Γκρίνμπεργκ, δημοσιεύει στην πύλη www.zmag.org άρθρο ως προς τη διαφορά κρατικής και ατομικής τρομοκρατίας: «Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ κρατικής και ατομικής τρομοκρατίας; ¶ν κατάλάβουμε αυτή τη διαφορά θα αντιληφθούμε επίσης το κακό της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και τα δεινά που θα συνεπιφέρει. Όταν ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τεθεί σε κατάσταση πολιορκίας στο γραφείο του και εκρατείτο όμηρος από τις δυνάμεις κατοχής, με έμφαση καταδίκαζε την τρομοκρατία και πολεμούσε τους τρομοκράτες. Η κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς επισήμους ως «αυτοάμυνα», ενώ οι μεμονωμένοι αυτόχειρες καλούνται τρομοκράτες… Η ευθύνη του Σαρόν για τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ αγνοείται παντελώς… Οι αυτόχειρες που σκοτώνουν αθώους ανθρώπους πρέπει να καταδικαστούν και οι καθοδηγητές τους να φυλακιστούν. Αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με την κρατική τρομοκρατία».
 
Οι διεθνείς ταξιαρχίες
Η μεγάλη διαδήλωση και πορεία την οποία είχαν οργανώσει αριστερά κόμματα του Ισραήλ και στην οποία μετείχαν χιλιάδες Ευρωπαίοι διεθνιστές και οι τέσσερες Έλληνες βουλευτές (Γ. Κύρκος, ΠΑΣΟΚ, Έλσα Παπαδημητρίου, ΝΔ, Αντ. Σκυλλάκος, ΚΚΕ και Παν. Λαφαζάνης, Συνασπισμός), με αφετηρία την Ιερουσαλήμ και προορισμό τη Ραμάλα, ανεκόπη από τον ισραηλινό στρατό με δακρυγόνα και ισχυρές δυνάμεις· ο στόχος της ισραηλινής κυβερνήσεως είναι ένας: Να παραμείνει απομονωμένος ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ, και να μην έχει την προστασία των διεθνιστών οι οποίοι αποτελούν ανθρώπινη ασπίδα γύρω του. Ήδη αρκετοί διεθνιστές, που βρίσκονταν κοντά στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, έχουν τραυματιστεί και έχουν αποχωρήσει, άν και η παροχή ιατρικής βοηθείας και νοσοκομειακής περιθάλψεως είναι άκρως προβληματική, κάτω από τις συνθήκες πολιορκίας· οι αποστάσεις στην Παλαιστίνη είναι ελάχιστες και μπορεί κανείς να φθάσει και με τα πόδια από την Ιερουσαλήμ στη Ραμάλα.
 
Αμερικανοαγγλική «φιλία»

Ο Βρεταννός πρωθυπουργός επισκέπτεται το Σαββατοκύριακο τον Αμερικανό πρόεδρο στο Τέξας, όπου θα συζητήσουν την προοπτική βομβαρδισμών εναντίον του Ιράκ· οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της αγγλικής κυβερνήσεως είναι έντονες, και ήδη τρεις υπουργοί και πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Επίσης, όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαφωνούν και προετοιμάζονται για τη συζήτηση του προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε συνεργασία με Ρωσσία και Κίνα· η διεθνής πολιτική δυναμική έχει αλλάξει άρδην, με τους Αμερικανούς να είναι απομονωμένοι και να διαθέτουν την «υποστήριξη» μόνο του Λονδίνου. Το χειρότερο για τον ¶γγλο πρωθυπουργό είναι ότι είναι αντίθετο και το Σίτυ· οι αγγλικοί οικονομικοί παράγοντες βλέπουν ότι η πολιτική ταύτιση με τους Αμερικανούς υπονομεύει μακροχρονίως την ένταξη στην ευρωζώνη. Την απομόνωση φοβούνται.

 
Το άσυλο της Εκκλησίας
Σε άσυλο 200 Παλαιστινίων, των περισσοτέρων γυναικοπαίδων και τραυματιών, έχει μετατραπεί ο Ιερός Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ· ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ζήτησε να γίνει σεβαστό το άσυλο, αλλά ο ναός εξακολουθεί να πολιορκείται από ισχυρές στρατιωτιικές δυνάμεις οι οποίες απειλούν να εισβάλουν στο εσωτερικό και να συλλάβουν τους ομήρους Παλαιστινίους. Η τραγωδία του παλαιστινιακού λαού έχει προκαλέσει τη συγκίνηση της διεθνούς κοινής γνώμης, η οποία βλέπει το Ισραήλ να μετατρέπεται σε στυγνό καθεστώς κατοχής το οποίο ισοπεδώνει τα πάντα κάτω από την στρατιωτική του ισχύ· από την άλλη πλευρά, τα ιερά των Αγίων Τόπων έχουν μετατραπεί σε εστίες πολέμου, καθώς οι άμαχοι Παλαιστίνιοι καταφεύγουν σε αυτά και ο ισραηλινός στρατός τους καταδιώκει αγνοώντας τους διεθνείς κανόνες.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr