Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 222/ 05 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Νοοτροπία αυταρχισμού και λογοκρισίας
Ο αποκλεισμός από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μερικών καναλιών, με τη δικαιολογία ότι έχουν χαμηλή θεαματικότητα, επιβεβαιώνει τη νοοτροπία αυταρχισμού και λογοκρισίας που διέπει την κυβέρνηση και που θύμα της δεν είναι μόνον «Το Εμμελές»· το επιχείρημα της υψηλής θεαματικότητος, δηλαδή της πλειοψηφίας χαρακτηρίζει αποκλειστικά και μόνο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η δημοκρατία κρίνεται στο σεβασμό της μειοψηφίας, στην έκφραση των απόψεων της μειοψηφίας· τον ολοκληρωτισμό, υποτίθεται, ότι η πλειοψηφία τον στηρίζει και αποδέχεται το καθεστώς, διαφορετικά θα είχε εξεγερθεί. Το βαθύτερο πρόβλημα είναι άλλο· αισθάνεται η κυβέρνηση ότι βάλλεται από όλες τις πλευρές και αντιδρά εναντίον και των «πρώην» φίλων της· μάλλον δέχεται ως φίλους της μόνον όσους την λιβανίζουν. Το τέλος αποπνέει η νοοτροπία.
 
Πτώση Χρηματιστηρίου
Η καθοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί την αντίστοιχη τάση των ξένων· τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και η αστάθεια στις διεθνείς σχέσεις οδηγούν τα χρηματιστήρια σε πτώση. Φυσικό είναι το ελληνικό, με τις τόσες αδαναμίες του, να παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία στις διακυμάνσεις αυτές· μετά βίας και με παρεμβάσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να κρατήσει το δείκτη γύρω στις 2200 μονάδες για να μην πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2000, δηλαδή σε επίπεδα του 1998. Για τη χώρα μας το πρόβλημα έχει δύο πτυχές: η πρώτη σχετίζεται με τις επιπτώσεις από τις διεθνείς αγορές, κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτε· η δεύτερη, αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η ένταξη στην ευρωζώνη μας προσφέρει τα εχέγγυα της προστασίας απέναντι στη διεθνή κρίση, αλλά και αναδεικνύει τις αδυναμίες μας στο εσωτερικό της.
 
Διαφωνίες βουλευτών
Έχει γίνει πλέον συνήθεια στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διατυπώνουν δημόσια τη διαφωνία τους και να απευθύνουν την πρόκληση προς τον πρωθυπουργό για παραίτηση· αφορμή είναι οι δημοτικές εκλογές και η στάση τους μετά την απώλειά τους. Επειδή γνωρίζουν ότι θα τις χάσουν τις εκλογές, ό,τι και να γίνει, και μάλιστα με διαφορά μεγαλύτερη από ποτέ, φωνάζουν ότι θα θέσουν ζήτημα ηγεσίας· δηλαδή προκαλούν τον πρωθυπουργό από τώρα να κηρύξει προώρες εκλογές ή να παραιτηθεί. Οι λόγοι της τακτικής τους πολλοί· προτιμούν να είναι αρεστοί στους ψηφοφόρους τους και όχι στον αρχηγό τους· εγγράφουν υποθήκη για την επιβίωσή τους μετά την κατάρρευση· προετοιμάζουν το έδαφος για νέα σχήματα, επειδή γνωρίζουν ότι, εάν δεν γίνουν προηγουμένως οι βουλευτικές εκλογές, θα είναι αργά μετά τις δημοτικές για ανεκτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ. Ο συνωστισμός των βουλευτών για δηλώσεις διαφωνίας αποδεικνύει πολλά.
 
Το διεθνές κίνημα
Μέσα από τις αναζητήσεις του διαμορφώνεται το διεθνές κίνημα, που είχε αρχίσει ως αγώνας κατά της παγκοσμιοποιήσεως, με κορύφωση τη Γένοβα· οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους διδύμους πύργους και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ανέκοψαν το κίνημα, που συνέχισε με την αντίστασή του στη μομομερή αμερικανική ερμηνεία της τρομοκρατίας. Η κατάληψη της Παλαιστίνης από τον ισραηλινό στρατό και η γενοκτονία των Παλαιστινίων παρέχουν τροφή για το νέο κίνημα, με δύο τομείς δράσεως: η πρώτη, στο εσωτερικό όλων των χωρών, με διαδηλώσεις και με αποκορύφωση το τετραήμερο συλλαλητηρίων στην Ουάσιγκτον, 19 έως 22 Απριλίου· η δεύτερη, η μετάβαση διεθνιστών στην Παλαιστίνη· μαχητικοί διαδηλωτές προσφέρονται ως ανθρώπινη ασπίδα. Πολλά κυοφορούνται.
 
  Εκφράσεις αντισημιτισμού
 

Οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού άρχισε να ανησυχεί έντονα τις κυβερνήσεις των χωρών με μεγάλες μειονότητες Ιουδαίων και Μουσουλμάνων· στη Γαλλία και στο Βέλγιο πληθαίνουν τα φαινόμενα, παρ’ όλο που σε επίπεδο επισήμων διαδηλώσεων Εβραίοι και Μουσουλμάνοι συμμετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις κατά της πολιτικής της ισραηλινής κυβερνήσεως. Όσο, όμως, συνεχίζεται η κατοχή της Παλαιστίνης και η πολιορκία του Γιασέρ Αραφάτ τόσο είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι αυθόρμητες ή μη εκφράσεις βίας από τη μία ή την άλλη πλευρά· από τον πόλεμο και μετά η Ευρώπη δεν είχε ζήσει παρόμοια φαινόμενα. Για το λόγο αυτό η ταχύτερη δυνατόν αποκατάσταση της ειρήνης θα φέρει και την ηρεμία των πνευμάτων στην ήπειρο.

 
Φύσονται τρίχες πρότερον

Όταν ο Μάρκος Κράσσος ετοιμαζόταν από τη Συρία να εκστρατεύσει κατά των Πάρθων, στη σημερινή Μεσοποταμία, είχε πεί στους πρέσβεις του βασιλέως Αρσάκη, οι οποίοι τον ρωτούσαν το τί σκοπεύει να κάνει, ότι την απάντησή του θα τη δώσει στη Σελεύκεια· ήταν υπερόπτης ο Κράσσος, και είχε ανακηρυχθεί λίγους μήνες πριν, το 53 π.Χ., αυτοκράτωρ από το στρατό του, αγνοώντας τους άλλους δύο της τραινδρίας, Ιούλιο Καίσαρα και Μάγνο Πομπήιο. Αφού γέλασε τότε ο γεροντότερος των πρέσβεων Ουαγίσης κι έδειξε το ύπτιο εσωτερικό μέρος της δεξιάς παλάμης· «γελάσας ο πρεσβύτατος των πρέσβεων Ουαγίσης και της χειρός υπτίας δείξας το μέσον». «Εδώ, είπε, ώ Κράσσε, θα φυτρώσουν πρώτα τρίχες πριν εσύ δεις την Σελεύκειαν»· «Εντεύθεν, είπεν, ώ Κράσσε, φύσονται τρίχες πρότερον ή συ όψει Σελεύκειαν». Ήταν προφητικός ο Ουαγίσης, επειδή γνώριζε τις στρατιωτικές τους δυνατότητες στα υψηλά όρη.

 
Μείωση δημοσίων εσόδων
Η απότομη μείωση των δημοσίων εσόδων το πρώτο τρίμηνο, λόγω της οικονομικής κρίσεως, έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση· όλα τα σχέδια της για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και για παροχές, εν όψει και των βεβαίων μάλλον εκλογών, ή και παραχωρήσεων στους αγρότες, ανατρέπονται. Το χειρότερο είναι ότι, με την κυκλοφορία του ευρώ, ο δανεισμός από το εξωτερικό αποκλείεται, αλλά και ο εσωτερικός δανεισμός βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης· οι άλλες κυβερνήσεις προσφεύγουν σε άλλα μέτρα για την άντληση πόρων, όπως με την πώληση της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρενώ από τους Γάλλους. Η κυβέρνηση, όμως, δεν έχει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεως της οικονομίας· είναι δέσμια της ατολμίας και των κρατικοδιαίτων στελεχών της. Αποκαλύπτεαι πλέον η πρόχειρη πολιτική της για τη σύγκληση στην ευρωζώνη, όπως έγινε με πολλές χώρες, χωρίς προσοχή στη συνέχεια.
 
Η παγκόσμια δύναμις
Ο διάσημος, Αμερικανός καθηγητής εβραϊκής καταγωγής Νόαμ Τσόμσκυ, έλυσε τη σιωπή του, με συνέντευξη στην πύλη www.zmag.org ως προς τα συμβαίνοντα στην Παλαιστίνη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παγκόσμια δύναμις και ό,τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο… Η ανάδειξη του Ισραήλ ως βασικού συμμάχου στην περιοχή έγινε το 1958, με την προσθήκη της Τουρκίας αργότερα, και με σκοπό τη διασφάλιση του ελέγχου του Κόλπου εναντίον του αραβικού εθνικισμού… Ο τωρινός στόχος είναι η διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής και η υπαγωγή των Παλαιστινίων σε συνθήκες Μπαντουστάν, όπως ήταν οι έγχρωμοι στη Νότιο Αφρική, υπό το φυλετικό καθεστώς… Για τα όσα συμβαίνουν δεν ευθύνεται μόνο ο Αριέλ Σαρόν και οι Αμερικανοί, αλλά και όλα τα μέλη της ισραηλινής κυβερνήσεως… Δεν υπάρχει συμμετρία στην αναμέτρηση αυτή… Η ωμή βία ασκείται χάρις στη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική αμερικανική προστασία.
 
Αμερική και άλλοι
Σε αναμέτρηση ανάμεσα στην Αμερική και στις άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου εξελίσσεται το Μεσανατολικό· ο Ισραηλινός πρωθυπουργός περιφρονεί βαθύτατα τους πάντες, και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, επειδή έχει την πλήρη κάλυψη της Ουάσιγκτον. Από την πλευρά της η Ευρώπη προσπαθεί να αρθρώσει το λόγο της, με τη Βρεταννία να ασπάζεται τις αμερικανικές θέσεις, ενώ η Ρωσσία δείχνει να παρεμβαίνει σε περιοχές εκτός της εμβελείας της, αλλά που της επιτρέπει η στρατιωτική της ισχύ· η κρίση μάλλον θα παραταθεί, επειδή έχει πάρει το χαρακτήρα γοήτρου για τους Αμερικανούς, οι οποίοι θέλουν να δείξουν ότι αυτοί είναι οι κυρίαρχοι του κόσμου, είτε αρέσει είτε όχι στους υπολοίπους. Τα όρια της εξουσίας των τίθενται από τον περιορισμένο στόχο της ζωής του Αραφάτ και της εκρήξεως στη διεθνή κοινή γνώμη και από τις οικονομικές επιπτώσεις. Ο χρόνος θα δείξει!
 
Το διάβημα του Πατριάρχου

Η έκκληση του Ορθοδόξου Πατριάρχου Ειρηναίου, με τους εκατοντάδες Παλαιστινίους πρόσφυγες στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, προς τον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, είχε άμεση απήχηση στη διεθνή κοινή γνώμη· η ισραηλινή κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά την έκκληση, άν και την συνυπογράφει και ο Καθολικός Πατριάρχης, όπως και οι υπόλοιποι θρησκευτικοί ηγέτες των Αγίων Τόπων. Η συμπαράσταση έρχεται μόνο από τους διεθνιστές οι οποίοι πλημμυρίζουν τον Ισραήλ, όπως τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες έτρεχαν να εργασθούν στα Κιμπούτζ για την ανοικοδόμηση του νέου κράτους· τα παιδιά και των εγγόνια εκείνων, και ίσως μερικοί και οι ίδιοι ηλικιωμένοι, σπεύδουν τώρα να συμπαρασταθούν στους Παλαιστινίους. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει· είναι η νέα διεθνής πραγματικότης.

 
Οι διώξεις διεθνιστών
Η στάση των ισραηλινών αρχών απέναντι στους διεθνιστές, οι οποίοι, μαζί με πολλούς Ισραηλινούς, διαδήλωναν ειρηνικά εναντίον της κατοχής της Παλαιστίνης και υπέρ της προστασίας της ζωής του Γιασέρ Αραφάτ δείχνει την απόγνωση που διέπει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό· όσο και άν τα επίσημα αμερικανικά μέσα μαζικής επικοινωνίας συγκαλύπτουν τα γεγονότα, ο κόσμος πληροφορείται για το τί συμβαίνει με πολλούς τρόπους. Με αστυνομικές και δικαστικές μεθόδους δεν καταστέλλονται οι ελευθερίες στην εποχή μας· γελοιοποιούνται μόνο όσοι πιστεύουν ότι κερδίζουν, επειδή επιβάλλουν τις αυταρχικές διώξεις τους. Στην πορεία από την Ιερουσαλήμ προς τη Ραμάλα συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000, ένας Έλληνας ήταν τραυματίας, ενώ απελάθηκαν αμέσως οι Έλληνες «Γιατροί του κόσμου» που πήγαν να περιθάλψουν Παλαιστινίους τραυματίες. Δειλία δείχνουν αυτά.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr