Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 223/ 08 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η απειλή για τη χρήση αστυνομικής βίας
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δείχνουν ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στη χρήση βίας κατά των αγροτών, όπως έκανε και κατά τη διαδήλωσή τους στην πρωτεύουσα πριν από ένα μήνα· η τακτική αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι. Η χρήση της βίας θα φέρει την καταστολή των κινητοποιήσεων, επειδή το κράτος είναι πανίσχυρο πάντοτε και καμμία τάξη δεν μπορεί να αντισταθεί απέναντί της· αλλά η βία φέρει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης προς τα θύματα της αστυνομικής παρεμβάσεως. Όλοι οι λαοί, και οι Έλληνες περισσότερο, τρέφουν συμπάθεια προς τα θύματα· η προπαγάνδα κατά της δεξιάς είχε αντίκτυπο, επειδή είχε χρησιμοποιήσει βία κατά των αντιπάλων της. Τα συνθήματα ότι πολλοί αγρότες είναι απατεώνες έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.
 
Περιοδείες πρωθυπουργού
Οι περιοδείες του πρωθυπουργού στην επαρχία φέρουν το δίδαγμα της αμέσου επικοινωνίας του με τον λαό, κάτι που κάνει από καιρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως· στην πράξη επιθυμεί να δει, με τα ίδια του τα μάτια, τις διαθέσεις του ελληνικού λαού απέναντί του. Οι διαπιστώσεις από τις επισκέψεις στη Ζάκυνθο και Κεφαλληνία είναι άκρως δυσοίωνες· παθητικός έως και εχθρικός ήταν ο τοπικός πληθυσμός. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις διαπιστώσεις αυτές κατέφυγε και πάλι στην πόλωση και στις επιθέσεις εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να επαναφέρει το αντιδεξιό κλίμα και την προσέγγιση προς την αριστερά· ως προς τα αγροτικά προβλήματα επέλεξε την τακτική της επιθέσεως κατά των αγροτών, χαρακτηρίζοντας παράνομα όσα πράττουν οι γεωργοί. Το σχέδιο της πολώσεως έχει τεθεί σε εφαρμογή, με σκοπό την πρόκληση της δυσαρεσκείας των άλλων τάξεων προς τους αγρότες διαδηλωτές.
 
Η εμφάνιση του Γιωργάκη
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε και πάλι την εμφάνισή του, με οξεία κριτική κατά της Αμερικής, του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ενώσως για όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, άν και παραμένει πίσω πολύ από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ο οποίος, προσκυνώντας το Νταχάου, ταύτισε το ναζιστικό στρατόπεδο με τη γενοκτονία των Παλαιστινίων· ο υπουργός Εξωτερικών στην πράξη βάλλει κατά του πρωθυπουργού ο οποίος έχει τηρήσει ίση απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και έχει ταυτιστεί με τις αμερικανικές θέσεις· θυμίζει τον πατέρα του, ο οποίος αναδείχθηκε σε μεγάλο ηγέτη στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια με την αντιαμερικανική του στάση. Οι θέσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που είναι έντονη η κριτική από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τα κομματικά στελέχη για τη διαλλακτική θέση του πρωθυπουργού· ίσως μετατραπεί σε καταλύτη το θέμα, καθώς αγγίζει την ευαίσθητη πτυχή της πολιτικής τους υποστάσεως.
 
Περιφρόνηση της Ευρώπης
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρθηκε περιφρονητικά προς τους Ευρωπαίους, γνωρίζοντας ότι έχει την ενεργό συμπαράσταση των Αμερικανών· Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ έχουν πολλούς στόχους: τους ¶ραβες και τον υποβιβασμό της Παλαιστίνης σε κατάσταση Μπαντουτιστάν, όπως οι έγχρωμοι της Νοτίου Αφρικής επί φυλετικών διακρίσεων· την προετοιμασία των βομβαρδισμών εναντίον του Ιράκ και άλλων χωρών που δεν υποτάσσονται πλήρως στην αμερικανική κυριαρχία· την Ευρώπη και το ευρώ, αποδεικνύοντας ότι είναι δορυφόρος της Αμερικής· τη Ρωσσία, υποβιβάζοντάς την σε περιφερειακή δύναμη. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα, μπορεί μόνο ένα να αποτύχει ή και όλα μαζί· η στροφή Μπους πείθει για το τελευταίο. Η εκστρατεία Σαρόν απέτυχε, επειδή ο Αραφάτ είναι ζωντανός.
 
  Ευρώπη και Βρεταννία
 

Η κρίση στην Παλαιστίνη και η απόλυτη ταύτιση του Βρεταννού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, παρά τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, οδηγεί σε μεγαλύτερη απόσταση της Αγγλίας από τους Δεκαπέντε, και κυρίως από τους Δώδεκα της ευρωζώνης· οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ότι είναι στόχος αυτής της τακτικής, όταν το ευρώ κάνει τα πρώτα του βήματα. Είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους να αντιδράσουν στις προκλήσεις, επειδή προϋποθέτουν θεσμούς που δεν τους διαθέτουν· εκείνο που μένει είναι η πικρία. Αλλάζει το πολιτικό κλίμα για πρώτη φορά μεταπολεμικά, με την ταύτιση του Σαρόν με τον Χίτλερ και την ανυποχώρητη υποστήριξη των Παλαιστινίων. Ήταν ταμπού μεταπολεμικά οιαδήποτε επίκριση του Ιουδαϊσμού· το Λονδίνο απομακρύνεται.

 
¶ληπτοι φεύγοντες

Όταν έφυγαν οι πρέσβεις των Πάρθων από το Μάρκο Κράσσο στη Συρία, ενώ ετοιμαζόταν να εισβάλει στη χώρα τους, έχανε το θάρρος τους ο στρατός του· «των στρατιωτών ακουόντων το θράσος υπέπιπτεν». Είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτωρ από τα στρατεύματά του, κάτι που είχε ενοχλήσει πολύ τους άλλους δύο της τριανδρίας, Ιούλιο Καίσαρα και Μάγνο Πομπήιο, το 53 π.Χ. και ήλπιζε να φθάσει έως τις Ινδίες· αυτά ήταν όνειρα απραγματοποίητα για τους στρατιώτες του. Πίστευαν για τους Πάρθους τα πιο τρομερά, ότι κανείς δεν μπορεί να τους διαφύγει όταν τον κυνηγούν και ότι είναι ασύλληπτοι όταν καταδιώκονται· «ως άφυκτοι μεν οι άνδρες διώκοντες, άληπτοι δεν φεύγοντες». Και τα νέα βέλη τους έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα από το βλέμμα και πλήττουν το στόχο τους πριν τους δούν· «βέλη δε καινά προθέοντα της όψεως και πριν οφθήναι τον βάλλοντα χωρούντα δια του προστυχόντος».

 
Τα αγροτικά
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχουν τη μαζικότητα των παλαιοτέρων, επειδή γίνονται σε περίοδο γεωργικών εργασιών που δεν επιδέχονται αναβολής, αλλά είναι πιο μαχητικές· στο πρόβλημα του βάμβακος και των άλλων προϊότων της περυσινής εσοδείας προστίθεται τώρα και το καυτό ζήτημα των νέων καλλιεργειών. Η κυβέρνηση αποφεύγει να εξηγήσει στον αγροτικό κόσμο, το τί είναι προτιμότερο να καλλιεργήσει, αναλόγως προς τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς και τις νέες κατευθύνσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής· η έλλειψη πολιτικής, ακόμη και απλής μελέτης, είναι το κύριο πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας. Η κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τώρα το πρόβλημα, όταν μάλιστα το Φθινόπωρο προσέφερε φρούδες ελπίδες, ότι θα κορόιδευε τους Κουτόφραγκους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· με την κυκλοφορία, όμως, του ευρώ, ταμίας είναι η Φραγκφούρτη και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε ένα ευρώ, χωρίς τη συγκατάθεσή του.
 
Ετσεβίτ και διαδηλώσεις
Η κρίση στην Παλαιστίνη οδηγεί την τουρκική κυβέρνηση στα όρια της· οι Τούρκοι παραμένουν ισλαμικός λαός και αισθάνονται οργή για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, κάτι που το εκδηλώνουν με τις διαδηλώσεις τους. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός τους Μπουλέντ Ετσεβίτ υποχρεώθηκε να αλλάξει δύο φορές τις δηλώσεις του ανακαλώντας τον πρώτο χαρακτηρισμό γενοκτονία· οι δεσμεύσεις απέναντι στους Αμερικανούς είναι πολύ πιο ισχυρές. Αλλά, αυτό προστίθεται στη δεινή οικονομική κρίση, με 10% μείωση του ακαθαρίστου εθνικού εισοδήματος πέρυσι και στην εμφανή αδυναμία της κυβερνήσεώς του να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα· η λύση θα μπορούσε να δοθεί με την καλλιέργεια του ανθελληνισμού, το οποίο δεν είναι τώρα πρόσφορο, όταν συγκρούεται με την ισλαμική κοινή γνώμη. Οι έγκυροι αναλυτές δεν αποκλείουν οποιαδήποτε εξέλιξη, όταν η οικονομία της χώρας βρίσκεται επί ξυρού ακμής· εμείς χρειάζεται να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας.
 
Ειρωνεία Ισραηλινών
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να αναλάβει ουσιαστική δέσμευση ως προς την αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, παρά τη ρητή απαίτηση του Αμερικανού προέδρου· έδειξε ότι, οι δυνάμεις των Αμερικανοεβραίων, που τον στηρίζουν στην Αμερική, είναι υπεράνω του Τζωρτζ Μπους. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε και αυτός την άμεση αποχώρηση, αλλά ανέβαλε την επίσκεψή του στην περιοχή έως την ερχόμενη ίσως Παρασκευή, ώστε να δώσει τον καιρό στον ισραηλινό στρατό να «ολοκληρώσει» τις επιχειρήσεις του στα παλαιστινιακά εδάφη· η ειρωνεία προς τη διεθνή κοινή γνώμη και τους ¶ραβες κυρίως είναι προκλητική. Ίσως έως τότε έχουν αλλάξει πολλά, αφού στο μέτωπο των επιχειρήσεων δεν φαίνεται να γίνονται σημαντικές μεταβολές· οι Ισραηλινοί μπορούν να καταλάβουν και τις υπόλοιπες πόλεις, αλλά δεν πρόκειται να κάμψουν το ηθικό των Παλαιστινίων, ούτε να υποχρεώσουν τον Γιασέρ Αραφάτ να υποκύψει. Το χάος μοναδική προοπτική!
 
Το αργό πετρέλαιο

Η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου είναι ένας από τους λόγους που ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητήσει την άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών από τα παλαιστινιακά εδάφη· η αμερικανική οικονομία, αλλά πολύ περισσότερο η ιαπωνική, δύσκολα αντέχουν νέα κρίση πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, η παράταση της ισραηλινής κατοχής είναι πιθανό να προκαλέσει εκρήξεις στις χώρες του Κόλπου, με τις μαζικές διαδηλώσεις κατά των Αμερικανών· το γεγονός είναι ότι η Γουώλ Στρητ δεν έχει ανακτήσει την παλιά της θέση ως μοναδικό κέντρο της διεθνούς οικονομίας, ενώ και η δυσφορία των Πανεπιστημιακών και άλλων Εβραίων της Αμερικής είναι έντονη. Στην πρωτοπορία των εκατοντάδων οργανώσεων για τα Παναμερικανικά συλλαλητήρια στην Ουάσιγκτον 19 με 22 Απριλίου πρωτοστατούν οι Πανεπιστημιακοί.

 
Μεταστροφή Ευρωπαίων
Μεταπολεμικά, οι Ευρωπαίοι δέθηκαν με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και πίστεψαν ότι έπρεπε να υποστηρίξουν το κράτος του Ισραήλ· μόνο ο Ντε Γκωλ είχε τολμήσει να διακόψει την αποστολή Μιράζ στο Ισραήλ, αλλά ήταν ο Ντε Γκώλ! Οι διαδηλώσεις, σε πολλές περιπτώσεις Αράβων και Εβραίων μαζί, κατά της πολιτικής Σαρόν και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων είναι νέο φαινόμενο για την Ευρώπη και την Αμερική και σημαίνει αλλαγή στην καθημερινότητά τους· αισθάνονται ότι ο ολοκληρωτισμός μπορεί να ξεπηδήσει μέσα στη γειτονιά τους, μέσα από την απλή ζωή τους. Αυτός ο φόβος τους οδηγεί στις μαζικές διαδηλώσεις και στην απαίτηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει εγκαίρως· ίσως αυτό οδηγήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr