Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 225/ 10 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Το νέο άλμα του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 4%, φέροντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών· η απότομη άνοδος του πετρελαίου και η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση μάλλον θα φέρουν κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο πόλεμος στην Παλαιστίνη και οι προεκτάσεις στην αγορά πετρελαίου δεν ήταν αναμενόμενα· το κλίμα είναι ακόμη χειρότερο με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την πολιτική πολώσεως που καλλιεργεί ο πρωθυπουργός, και η οποία δεν έχει απήχηση ούτε κάν στην παράταξή του. Οι σοβαροί ξένοι παραταρητές δεν γνωρίζουν το πού θα οδηγήσουν τα πράγματα με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Παλαιστίνη και την προκλητική αμφισβήτηση του Αμερικανού προέδρου από τους Αμερικανοεβραίους· είναι πρωτοφανής η αμφισβήτηση στην προεδρία της Αμερικής!
 
Πρόκληση προς ΠΑΣΟΚ
Με τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην πράξη στους ψηφοφόρους του και ιδιαιτέρως στα κορυφαία στελέχη του, τα οποία τον αμφισβητούν συνεχώς· δεν ασχολήθηκε, σχεδόν καθόλου, με τα προβλήματα του ελληνικού λαού, παρά μόνο παρεπιμπτόντως και στην τύχη. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η υπογράμμιση του γεγονότος ότι, αυτός αποφασίζει για το χρόνο των εκλογών και για τον τρόπο της διαδοχής στο κόμμα του· η επίκληση της συνταγματικής διατάξεως για εξάντληση της τετραετίας δεν πείθει, επειδή και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις που προσέφυγε στην κάλπη, το έκανε πριν από το τέλος της τετραετίας. Πολύ λιγότερο πείθει τώρα, όταν βρίσκεται στη μέση της τετραετίας και είναι ιστορικό γεγονός ότι καμμία κυβέρνηση δεν παράγει έργο την τελευταία διετία· άρα οι πολιτικές εξελίξεις διέπονται από άλλους παράγοντες. Αυτούς τους παράγοντες επιχείρησε να προκαταλάβει ο πρωθυπουργός. Αλλά, απέτυχε παταγωδώς!
 
Αφορμή για σύγκρουση
Ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν τους αγρότες δίδει την εντύπωση ότι επιζητούν αφορμή για σύγκρουση με τον αγροτικό κόσμο· επειδή η κυβέρνηση ήταν αδιάφορη ως προς την επιμέλεια των γεωργών και τους ωθούσε για την παραγωγή προς τις χωματερές και την είσπραξη χωρίς κόπο των κοινοτικών επιδοτήσεων, δεν είχε προβλέψει την πιθανότητα κάποιοι γεωργοί να υπερβούν τις προβλέψεις της και να έχουν παραγωγή μεγαλύτερη από την συνήθη. Η λογική του πρωθυπουργού είναι σαφής· επειδή κάποιοι είχαν μεγαλύτερη παραγωγή, ήταν πιο επιμελείς στη δουλειά τους, υπερέβησαν τα όρια που είχε θέσει η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό η συνολική παραγωγή υπερέβη το ανώτατο όριο της κυβερνητική προτάσεως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την αμέλεια αυτή δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά οι επιμελείς αγρότες· την τεμπελιά επιβραβεύει η κυβέρνηση.
 
Αλλαγές στον τύπο
Η χρεωκοπία του μεγαλυτέρου εκδοτικού γερμανικού συγκροτήματος Κίρς σημαίνει πολλά ως προς την πορεία του τύπου παγκοσμίως· το γερμανικό συγκρότημα είχε ειδικευθεί στην προβολή θεμάτων ποδοσφαιρικών και άλλων που δεν έχουν σχέση με την έγκυρη ενημέρωση. Η χρεωκοπία δείχνει ότι η παλαιά ισορροπία στον παγκόσμιο τύπο έχει διαταραχθεί, ίσως και άρδην· στο Μεσανατολικό τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα που είχαν κυριαρχήσει στις προηγούμενες κρίσεις -Ιράκ και Γιουγκοσλαβία, με τις προκλητικές προβολές περί ελευθερίας του τύπου- έχουν αποσυρθεί από την επικαιρότητα. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ο διατεταγμένος ρόλος των αμερικανικών δικτύων, που υποτίθεται ότι υπηρετούν την ελευθερία του τύπου· οι δημοκρατικές ελευθερίες κρίνονται στην άμεση ενημέρωση.
 
  Μερσεντές, Μιτσουμπίσι
 

Η γερμανική Νταίμλερ Μπενζ, μετά την εξαγορά της αμερικανικής Κράυσλερ απέκτησε τον έλεγχο και της ιαπωνικής εταιρείας Μιτσουμπίσι· η εξαγορά δείχνει τις βαθύτερες αλλαγές στη διεθνή οικονομία. Η Ιαπωνία διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της, με την απότομη πτώση της καταναλώσεως που οδηγεί σε χρεωκοπία πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις· από την άλλη πλευρά, η Μερσεντές αισθάνεται αρκετά ισχυρή, ώστε να προχωρεί σε εξαγορές που τις επιτρέπουν τη διείσδυση στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Η διεθνής οικονομία αλλάζει ριζικά· με το τέλος του Μεσανατολικού και της κρίσεως πετρελαίου που το συνοδεύει τίποτε δεν θα είναι όπως πριν· η επιφανειακή εικόνα του παρελθόντος που ζούμε έχει αλλάξει.

 
Συνταράττοντες το πεδίον

Όταν ο Μάρκος Κράσσος προχώρησε αρκετά μετά τη διάβαση του Ευφράτου στο εσωτερικό της Ασίας συνάντησε τους Πάρθους να βάλλουν εναντίον του από μακρυά· οργάνωσε το στρατό του με σκοπό να συνάψει μάχη εναντίον τους, αλλά δεν συνάντησε τους Πάρθους. Οι Ρωμαίοι επιτέθηκαν εναντίον των Πάρθων με το ιππικό, χωρίς να υστερεί το πεζικό, με τη χαρά που του ενέπνεε η ελπίδα· «επισπομένων δε των ιππέων ουδέ το πεζόν απελείπετο προθυμία και χαρά της ελπίδος». Πίστευαν ότι νικούν καταδιώκοντάς τους, έως ότου πριν φθάσουν μακρυά κατάλαβαν την απάτη, επειδή είχαν αλλάξει στάση και από καταδιωκομένοι μετατράπηκαν μαζί με τους άλλους σε επιτιθεμένους· «νικάν γαρ ώοντο και διώκειν, άχρι ού πολύ προελθόντες ήσθοντο την απάτην, μεταβαλλομένων άμα των φεύγειν δοκούντων και πλειόνων άλλων επιφερομένων». Αντιλήφθηκε ο Κράσσος ότι οι Πάρθοι δεν ήταν εύκολη λεία· εξεπλάγη από τους Πάρθους.

 
Πρόκληση προς Ευρώπη
Μετά τη συνάντησή τους στο Μόναχο, οι προέδροι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας και της Ελλάδος, στις δηλώσεις τους απηύθυναν την πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να τολμήσει αποφασιστική παρέμβαση στην Παλαιστίνη· γνωρίζουν αμφότεροι πάρα πολύ καλά ότι οι σημερινές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις -στις μεγάλες χώρες κυρίως- είναι άτολμες απέναντι στους Αμερικανούς. Η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη για την ΕΕ και για την ευρωζώνη ακόμη περισσότερο· η τόλμη στο Παλαιστινιακό σημαίνει και ενίσχυση του ευρώ στη διεθνή δυναμική. Το πιθανότερο είναι το να οδηγηθούν, εκ των πραγμάτων, στη λήψη κάποιων μέτρων οι Ευρωπαίοι, ίσως επειδή δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο, ίσως επειδή η πίεση της κοινής τους γνώμης είναι ασφυκτική· είναι η πρώτη φορά σε διεθνή κρίση που η κοινή γνώμη, στην Ευρώπη και στην Αμερική, δεν ελέγχεται από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημερώσεως. Αυτό μετράει!
 
Η σύγκριση με απαρτχάιντ
Η σύγκριση από το Νόαμ Τσόμσκυ της πολιτικής Σαρόν με την εφαρμογή των φυλετικών διακρίσεων στη Νότιο Αφρική, πριν από σαραντρία χρόνια, βρήκε την επιβεβαίωσή της στον συντηρητικό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πατρός Μπους Ζβίγκινγκ Μπερζίνσκι· κατήγγειλε κι αυτός τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι δεν οδηγεί πουθενά η πολιτική του. Λίγες ώρες μετά ήρθε η νέα δήλωση του Αμερικανού προέδρου για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές περιοχές· το πρόβλημα από διεθνές μετατρέπεται σε εσωτερικό αμερικανικό. Οι Αμερικανοεβραίοι έρχονται σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Μπους και στηρίζουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό· εκείνο που φοβάται ο Αμερικανός πρόεδρος είναι την εξέγερση της αμερικανικής κοινωνίας. Ο πρόεδρος αισθανόμενος την έκρηξη σπεύδει να διαφοροποιηθεί από τους Αμερικανοεβραίους· οι τελευταίοι νιώθουν την απειλή και επιδιώκουν την άμεση ταύτιση της αμερικανικής εξουσίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Στην Αμερική κυοφορείται η κρίση! 
 
Ελεύθεροι πολιορκημένοι
Τελικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιτάχυνε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και επισήμανε ότι θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο· από την άλλη πλευρά, στο Αμμάν επικεφαλής της διαδηλώσεως ενός εκατομμυρίου Ιορδανών ήταν η βασίλισσα τους και η ισπανική προεδρία ανήγγειλε ότι θα ζητήσει την έκτακτή σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ. Στο οικονομικό πεδίο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει, και αυτό μετά το Ιράκ, διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου άν δεν αποχωρήσει αμέσως το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη· εντύπωση προκαλεί η εμμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ή μάλλον των Αμερικανοεβραίων, παρά τις νέες αυστηρές προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου. Η πρόκληση του Ισραήλ απευθύνεται προς ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα· την περιφρονεί βαθύτατα, σαν να μην γνωρίζουν τη συγκίνηση που προκαλεί η αντίσταση των Παλαιστινίων. Ελπίζουν στην επιβολή τετελεσμένων γεγονότων, μάλλον εις μάτην.
 
Αντίσταση της Ευρώπης

Η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ -το πάγωμα της εμπορικής συμφωνία με την ΕΕ- για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων δεν ήρθε τυχαία· πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως οι πρόεδροι του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, το έχουν ζητήσει. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν δύναται η ΕΕ να παραμείναι αδιάφορη εμπρός στην αγανάκτηση της κοινής γνώμης· οι Ευρωπαίοι αισθάντονται αλληλέγγυοι προς τους Παλαιστινίους, περισσότερο και από τη συμπαράστασή τους προς τον βιετναμικό λαό, και μόνο προς τον ισπανικό λαό πλησιάζει η αλληλεγγύη τους. Οι διεθνιστές που πηγαίνουν στην Παλαιστίνη θυμίζουν τις διεθνείς ταξιαρχίες της Ισπανίας και τους εγαζομένους στα κιμπούτζ του Ισραήλ τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

 
Συγκρούσεις στην Τουρκία
Οι συγκρούσεις στην Τουρκία, με αφορμή συνέδριο αριστερού κόμματος, και η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, αποκαλύπτει το εκρηκτικό μίγμα που υποβόσκει στη χώρα· στην οξύτατη οικονομική κρίση, με τον πληθωρισμό και την ανεργία στα ύψη, προστίθεται και η πολιτική αστάθεια. Η κυβέρνηση Μπουλέντ Ετσεβίτ δεν εκφράζει καμμία τάση του λαού· όλα τα κόμματα που την στηρίζουν γνωρίζουν ότι θα καταποντισθούν στις επόμενες εκλογές και για το λόγο αυτό τις αναβάλλουν όσο περισσότερο μπορούν. Από την άλλη, οι ευρωπαϊστές βλέπουν ότι δεν προσφέρουν κάτι το θετικό, ώστε να συγκινήσουν το λαό και να αποτελέσουν αντίβαρο στο ισλαμικό κίνημα και στο στρατό· αντίθετα η γενοκτονία των Παλαιστινίων συγκινεί τον τουρκικό λαό, Ισλαμιστές και μη, και εκθέτει την φιλοϊσραηλινή κυβέρνηση.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr